icon

Samostatné bývanie s hypotékou

bart117
29. jún 2025

Ahojte.

So snúbenicou sme sa rozišli a uvažujem kúpiť byt sám pretože už mám “svoje roky” a bolo by fajn vypadnúť z mama hotelu. Momentálne mám novú prácu kde zarábam 1800€ ale neviem či by som to dokázal utiahnuť sám, pretože hypo rátam cca 600-650€ energie atd do 150€
Plus strava a benzín. Ako možno by som to zvládal, ale chcel som aj nejaké peniaze ušetriť nech nestojím a robím si naďalej rezervu. Samozrejme nejakú rezervu mám a tie peniaze si chcem držať v prípade ak by som ochorel alebo bol nezamestnaný. Ako plán B je že by som to chcel dať do podnájmu reálny nájom čo môžem pýtať je 750€ síce nepokrylo by mi to 100% ale ľahšie je si myslím doplácať s vlastného 100€ a udržať ten byt aby rástol na hodnote a možno keby som bol nútený za 5-10 rokov ho predal.

Je tu niekto sám čo ma hypo ? Zvládate to aby ste mohli žiť ako tak dôstojný život ?

luccija
29. jún 2025

Keď ho dáš do podnájmu budeš u rodičov aj tam musíš niečo prispievať, ale nápad je to fajn, keď sa chces posunúť.A vždy bude len tvoj žiadny rozchod a delenie majetku.

kaca222
29. jún 2025

Na 100% by som do toho išla. Budeš mať súkromie, získaš skúsenosti zo samostatného života a budeš atraktívnejší pre ženy 🤣 (nie kvôli vlastnému bytu, ale kvôli tomu, že žiješ sám a vieš sa postarať sám o seba).
Alternatívne to vieš urobiť tak, ako si napísal - bývať u rodičov a byt prenajímať

hopatko
29. jún 2025

Este by si mohol uviest vek. Ale vzdy lepsie zobrat hypo teraz sam, a mat uz svoju vlastnu istotu navzdy, ako sa potom delit s niekym pri rozchode a zacinat od nuly. Urcite chod do toho.

petamich
29. jún 2025

Pred tym nez si tu hypoteku vezmes, skus par mesiacov fungovat tak, ze tu istu sumu odlozis tak, aby si sa jej nedotkol a vyskusas si zit zo zvysku. Ak to zvladnes, plus mas 20% z hodnoty nehnutelnosti, tak by som do toho sla.

Nepises kolko mas rokov, ak 22 mozno to este mozes zvazit, ak 29 tak by som uz tiez premyslala, ze najvyssi cas nebyvat s rodicmi.

denkabemommy
29. jún 2025

@bart117 určite bez problémov zvládneš platiť 750-800€ za vlastne bývanie aj super vyžiť a aj odložiť peniaze. Aspoň ťa to naučí trošku inak zmýšľať. Keď to nebudeš zvládať, byt dáš do prenájmu a pôjdeš k rodičom. O pár rokov budeš rad, že si byt kúpil.
Ja by som do toho šla.

bart117
autor
29. jún 2025
@petamich

Pred tym nez si tu hypoteku vezmes, skus par mesiacov fungovat tak, ze tu istu sumu odlozis tak, aby si sa jej nedotkol a vyskusas si zit zo zvysku. Ak to zvladnes, plus mas 20% z hodnoty nehnutelnosti, tak by som do toho sla.

Nepises kolko mas rokov, ak 22 mozno to este mozes zvazit, ak 29 tak by som uz tiez premyslala, ze najvyssi cas nebyvat s rodicmi.

@petamich práveže zachvíľku mám 29 preto nad tým rozmýšľam 😅

bart117
autor
29. jún 2025
@hopatko

Este by si mohol uviest vek. Ale vzdy lepsie zobrat hypo teraz sam, a mat uz svoju vlastnu istotu navzdy, ako sa potom delit s niekym pri rozchode a zacinat od nuly. Urcite chod do toho.

@hopatko no ja som po takmer 8 ročnom vzťahu kde sme spolu bývali v podnájme skoro 2 roky a to sme mali mať tento rok svadbu a už základy na dome som mal hotové. Samozrejme teraz sa “naťahujeme “ za peniaze, ale povedal som si že ja už nikdy v živote nepôjdem s nikým do nejakého majetkového, ale to je jedno ja umriem sám 😅 lebo tie vzťahy čo sú dnes tak to je úplne iný level a je mi fakt zle z toho.

bart117
autor
29. jún 2025
@kaca222

Na 100% by som do toho išla. Budeš mať súkromie, získaš skúsenosti zo samostatného života a budeš atraktívnejší pre ženy 🤣 (nie kvôli vlastnému bytu, ale kvôli tomu, že žiješ sám a vieš sa postarať sám o seba).
Alternatívne to vieš urobiť tak, ako si napísal - bývať u rodičov a byt prenajímať

@kaca222 ja si varím sám, upratujem aj teraz takže ja ako sebestačný som, ale chápem ťa. Úprimne mne sa už nechce s niekým zoznámiť a ťahať ju k nám alebo k ním keď sú tam rodičia takže toto je jeden z mnoha aspektov prečo nad týmto uvažujem už dlhšie.

marca12
29. jún 2025

@bart117 Isla som sama do hypoteky. Vzdy je lepsie splacat svoje ako podnajom a kedy inokedy,ak nie teraz,ked si slobodny. S tvojim platom to zvladnes.

bart117
autor
29. jún 2025
@marca12

@bart117 Isla som sama do hypoteky. Vzdy je lepsie splacat svoje ako podnajom a kedy inokedy,ak nie teraz,ked si slobodny. S tvojim platom to zvladnes.

@marca12 možno že máš pravdu ale zase chcel som žit že si trocha aj dopriať a potom ak chcem samozrejme niečo odkladať bude to náročné

marca12
29. jún 2025
@bart117

@marca12 možno že máš pravdu ale zase chcel som žit že si trocha aj dopriať a potom ak chcem samozrejme niečo odkladať bude to náročné

@bart117 Za tu slobodu to stoji. Plat mas dobry,ozaj sa nemas coho bat. Mozes zit aj tak. Aspon sa naucis lepsie hospodarit.

bart117
autor
29. jún 2025
@marca12

@bart117 Za tu slobodu to stoji. Plat mas dobry,ozaj sa nemas coho bat. Mozes zit aj tak. Aspon sa naucis lepsie hospodarit.

@marca12 ako s hospodárením mám problém klamal by som práveže preto aj chcem ísť do toho nech nemiňam na blbosti a radšej na hypo.

vanilkovazmrzka
29. jún 2025

Zalezi aky vysoky uver chces, az potom sa da hodnotit ci mas plat dobry alebo nie dobry.
Ja som brala hypo sama a zvladam ju platit sama, ale uz to je par rokov a nebrala som ani 100k…

bart117
autor
29. jún 2025
@bart117

@marca12 ako s hospodárením mám problém klamal by som práveže preto aj chcem ísť do toho nech nemiňam na blbosti a radšej na hypo.

@bart117 výšku hypo som napísal predpoklad splátky takže to je smerodajný údaj.

domini404
29. jún 2025

Ako 28 ročná som sa po 9 ročnom vzťahu rozišla s bývalým a išla bývať do vlastného. Plat som mala o pár stoviek vtedy horší ako ty. Prvé dva roky som mala 2 práce, aby som si udržala rovnaký životný štandard ako predtým (predsa len, z 350€ nájomného prejsť na 700€ hypo+energie nebola sranda), ale posledný rok mám už len jedno zamestnanie, kde mi išiel plat hore a žijem si priemerný slobodný život. Splácam, chodím na dovolenky, čo potrebujem si kúpim, živým auto. Samozrejme, mám ochotných rodičov ako "záchrannú sieť". Ale zatiaľ som ju nepotrebovala. Čo chceš, to zvládneš, aj keď klamať ti nebudem, nie je to vždy ľahké.

niktooooo
Autor odpoveď zmazal
pralinka25
29. jún 2025

isla by som do toho. vzdy ho vies v najhorsom predat alebo prenajat alebo najst kamosa na zdielane byvanie.

niktooooo
29. jún 2025

Tiež som v podobnej situácii. Aj vek aj sám aj platovo trošku pár stovák menej od teba. Len u nás v okolí nie sú dobre byty. Taká stedna cesta nejaká. Buď prízemný alebo bez balkónu v lokalite zlej atď atď. Pozerám už dlho tie byty. Ale chcem a tiež míňame peniaze na blbosti kamaráti vonku a tak. Viem že to bude ťažké ale tiež to už chcem čím skôr. Nechcem sa solašiť a kúpiť byt a s ktorým nebudem spokojný, no čakať ďalej a ďalej tiež nieje dobre.

kristinka92
29. jún 2025

Za mna určite áno. Plat na to máš a hypotéka ta naučí hospodáriť (v dobrom pisem, jednoducho sa naučíš najprv zaplatit náklady, nieco bokom na horšie časy, a na ostatne len čo vydá, prestaneš míňať na hlúposti ako píšeš). Budeš mat vlastne bývanie. Za pár rokov tie nehnuteľnosti môžu neúmerne zdraziet a už nato mat nebudeš…A ako si pisal, keby si to nezvládal, pôjdeš naspat k rodicom a byt vieš prenajať. Okrem toho, časom sa ti plat určite zvýši a splátka bude možno rokmi nižšia a budeš to citit menej.

betulinka1
29. jún 2025

@bart117 mala som sama hypo ako 27 rocna pisal sa rok 2007 a uroky boli okolo 5,5% a ja plat štátneho zamestnanca. Polovica prijmu isla na hypo a energie. Potom som isla do súkromnej sféry, kde mi plat rapidne klesol na minimálnu mzdu. Chcela som ist so štátnej sluzby prec a šetrila som tak, aby som mala rok na hypo. Lebo som vedela, ze plat pojde dolu. Ked som isla do sukromnej sféry, tak vlastne moje vydavky + hypo bol moj komplet plat. Kedze to bol 4 izbovy byt, v case tej “finančnej krízy” som dala jednu izbu do podnájmu. Aj tak som chodila domov az vecer z prace. Toto trvalo ako 1,5 roka. Potom mi plat stúpol aj Sluzobne auto som dostala. A zhodou okolnosti aj nájomník skoncil v praci a vracal sa do rodného mesta. Presne to skvele sadlo. No a tym chcem povedat to, ze chod do toho…ked sa ocitnes s menším platom, vies dat izbu do prenajmu, co ti zaplati cast hypo alebo byt prenajmes a pojdes k rodicom. Myslim si, ze s platom 1800€, ked odrátaš naklady, ostane ti 900€, co vies vyžiť aj usetrit. Keby sa nieco stalo, mas stale moznosti ako to vyriesit.

bart117
autor
29. jún 2025
@niktooooo

Tiež som v podobnej situácii. Aj vek aj sám aj platovo trošku pár stovák menej od teba. Len u nás v okolí nie sú dobre byty. Taká stedna cesta nejaká. Buď prízemný alebo bez balkónu v lokalite zlej atď atď. Pozerám už dlho tie byty. Ale chcem a tiež míňame peniaze na blbosti kamaráti vonku a tak. Viem že to bude ťažké ale tiež to už chcem čím skôr. Nechcem sa solašiť a kúpiť byt a s ktorým nebudem spokojný, no čakať ďalej a ďalej tiež nieje dobre.

@niktooooo s tebou by som si rad popísal v súkromý

bart117
autor
29. jún 2025

Každopádne ďakujem každému kto sa úprimne vyjadril. Po mojich skúsenostiach či už vzťahových cítim že sa potrebujem a chcem posunúť ďalej a keď nezanechám deti aspoň byt niekomu 😅 ako úprimne povedané mám predtým rešpekt lebo je to bremeno ale život uteká a keď som už nepostavil dom tak aspoň za tento byt by som bol vďačný aby som mohol byť na seba hrdý že som niečo dokázal sám 🙂)

colsami
29. jún 2025

Ano isla by som sama do hypo na Tvojom mieste (aj som sla, este mladsia, slobodna, zena a s nizsim prijmom) a ano, ako zarabajuci tridsiatnik by si uz mohol opustit mamahotel. Z mnohych dovodov. Drzim palce.

misanthropicdann
30. jún 2025

@bart117 pokiaľ rodičom nevadí ze budeš u nich bývať odporúčam kúpiť byt dat do prenájmu.
Legálne vykazovať príjmy z prenájmu nech sa ti započítavajú do príjmov, následne o 1-2 roky si kúpiť byt pre seba.
Ak si kúpiš byt pre seba kde budeš bývať k ďalšiemu bytu sa dostanes už ťažko.

viktoriaandrascik
30. jún 2025

Ahoj, ja som išla do hypo sama a ešte mladšia a v pohode som to zvládla už mám skoro aj splatené a kúpený aj další byt 😁 určite chod do toho ceny nehnuteľností iba rastú

nelka93
1. júl 2025

Ak dokážeš kúpiť byt, tak do toho chod. Len rátaj s tým, že musíš mat cca 20% nasetrene, lebo ti nedajú 100% hypo. Vek máš ideálny, držím palce. Ja som hypo riešila v rovnakom veku, akurát teda, že sme boli dvaja a je to lahsie

motylik2559
1. júl 2025

Ahoj, urcite chod do hypo, plat mas na to dobry podla mna. Dalsia vec je aj ta, kolko izbovy byt budes chciet. Od toho sa vsetko odraza, lebo inak ti vyjde hypo pri celkovej sume na 2izb. napr a inak na 4 izbak. Zavisi aj od vysky sumy nehnutelnosti. Takze, ked nepojdes hned do nejakeho honosu so 4izbami, ale prikladne ten 2izbak, tak podla mna si uplne krasne vyzijes aj so splatkou hypo mesacne + ostatne naklady a pripadne si co-to mozes aj nieco odkladat, alebo ist niekam s kamosmi von a vobec ta to nezrujnuje🙂 Takze smelo do toho!