Šetrenie pre deti
Ahojte, deťom sme dali vo VÚB vkladne knižky, kde sme im odkladali peniaze, prišiel list z banky, že ich musíme zrušiť do konca júna, táto služba končí. Neviem či sa oplatí im ešte niekde šetriť peniaze, majú aj poistenia so šetriacim sporením. Kde sa oplatí im šetriť, alebo kde vy máte pre svoje deti. ? Ďakujem.
@christian2 Z možností ako najlepšie zhodnotiť peniaze pre deti do budúcnosti je investičné životné poistenie tá najhoršia možnosť. Problém je v tom že okrem poplatkov za investovanie si svoj podiel zoberie aj samotná poisťovňa a tým pádom sú tam neprimerane vysoké poplatky nehovoriac o tom že výber fondov je slabý a výkonnosť pod priemerná. Ak investovať tak zvlášť a poistenie zvlášť ak ste rodič ideálne je si dieťa poistiť do svojej životnej poistky ušetríte tým veľa peňazí ktoré je možné použiť napríklad na investovanie.
A ja sa pripojím a rada sa niečo dozviem ? Mozem sa spýtať aku min sumu treba vkladať do fondov akcii mesačne aby to malo význam Dakujem.
@christian2 a takemu agentovi, co vam toto poradil by som zobrala licenciu
@zmrzlinka2021 co ja viem,ja zlato nekupujem. Ale svokra pravidelne investuje do zlata uz 15 rokov a nestazuje sa na vynosy 😃. Ja ked uz,tak tie mince,ale hlavne akcie a fondy. Tie su fajn. A treba vzdy nejaku stabilitu na diverzifikaciu. A peniaze na sporeni to rozhodne nie su,tak to uz aj nudne zlato je dobre. Mam tak napriklad jeden fond v portfoliu,ktory zdruzuje len spolocnosti a komodity suvisiace so zlatom a energiami. Taka pomala istotka.
@darca85 sú fondy kde sa dá investovať už od 20 eur mesačne to koľko chcete vkladať záleží len na Vás. Veľmi dôležitý je pri investovaní čas keďže sa tam uplatňuje zložené úročenie posledné obdobie sa zhodncuje najlepšie.
@marcelcezfinancie a hlavne pravdu povedat,ja som nikdy nechapala zmysel poistovat dieta. Naco. Vsak dolezite je poistit primarneho zivitela,ten sa o dieta bude starat.
@viera27 Čiastočne to je pravda ale môže nastať situácia kedy to dieťa zostane odkázané na neustálu opateru a tým veľmi ľahko príde o čas pjimu aké nie celý samotný živiteľ .
@darca85 akukolvek. Inak videla som na toto krasny argument,nepamatam si to presne,tak parafrazujem: John si v r.2018 predplatil Netflix. Odvtedy si uzil tisice hodin paradnych filmov. Susan predplatne radsej kazdy mesiac od 2018 investovala do nakupu Netflix akcii. Teraz si uziva ona 😅
@marcelcezfinancie ved preto vravim poistit zivitela. Strata prijmu je jedno z poistenych rizik,ktore ma napriklad moj manzel na vsetkych poistkach. A invalidita,dlhodoba PN atd. V tom sme aspon videli vacsi prinos my,ako pchat na dieta. Z nejakeho dovodu mi to prislo zvratene velmi,poistovat drobneho cloviecika na smrt, ci choroby.
@viera27 jasné poistenie smrti u dieťaťa nedáva až taký význam lebo to nieje živiteľ rodiny ale čo má zmysel je úraz z trvalým následkom a kritické choroby lebo tu sú veci ktoré sa môžu ťahať z človekom celý život a potom také bonusové môžu byť denné odškodné po uráze keďže sú to hyperaktívne deti úraz sa stane raz dva. Ale to už sme trocha mimo tému
@marcelcezfinancie ale zaujimave,minimalne pre mna. A vela ludi voli stale tieto produkty aj ako 'investicne".A myslim ze viacerym sa hodi vediet,co uz, ked uz chcem poistit. Lebo pravdu povediac,vyznat sa v rizikach a vobec si uvedomit co je kryte a co nie je naozaj problem. Mojmu otcovi dochodcovi tak silou mocou tlacili vyhodnu poistku (ale tato zvyhodnena cena plati iba dva dni,ako pre vas!),kde si mal priplacat aj stratu prace a nahradu prijmu pocas marodky. Dochodca. Na paradu.
@sasitimi17 je potrebné to klientovi vysvetliť celé... nie vytrhnúť z kontextu...to je ako keď sa ma niekto spýta ktorá banka/poisťovňa je najlepšia. Ani jedna. Pretože každý produkt musí byť prispôsobený klientovi na mieru. To čo vyhovuje jednému nemusí druhému. Takže konkrétne fondy a spoločnosti písať nemôžem, ale viem s tým poradiť a vysvetliť.
@viera27 no veď a preto sa robia zbierky pre choré deti, ktoré potrebujú liečbu, ktorá je nákladná. Lebo rodičia rozmýšľali rovnako, spôsobom "môjmu dieťaťu sa nemôže nič stať". Ale keď dieťa ostane invalidné, tak kto s ním bude doma? Tvojmu mužovi sa vykryje z poistky jeho vlastná invalidita, nie invalidita na dieťa. Netreba si to zamieňať a domýšľať, že veď to by sa zariadilo, lebo krytie je presne a jasne dané a neplatí na nič navyše, len na konkrétny wording. takže dieťa musí mať kryté svoje riziká buď na vlastnej poistke alebo ako ďalší poistený na poistke rodiča. To sa dá krásne vykryť za pár eur mesačne. A investovať, investovať, investovať, možností je neúrekom 🙂
@elementissa az na to, ze drviva vacsina tychto deti sa s tymi diagnozami narodi, a to nepoistis. Takze toto asi nie je uplne dobry priklad.
@misik14 ak vyberieš predcasne nic neplatíš, ak nejdeš cez banku- ta môže aj nemusi mat poplatok.Cize bud cez brokera, poplatky uplne minimalne- menovy kurz a za nakup etf, ale fakt male 0 cela cosi, cize super, len daň zato, sama musis etf vyberat a rebalansovať. Alebo ked chces spravcu tak Finax. Minimalny vklad 20 eur- mozes davat mesacne, ale nie je podmienka , ze musis mesacne, ak ti nevyjdu peniaze , tak nedas, je na tebe, ci si zodpovedna. Ten ma rocny poplatok 1.2 % z majetku a 1.2% z vkladu pod 1000 eur- ale maju do 1. maja akciu ak si otvoris učet, poplatok z vkladu pod 1000 eur mas navzdy oslobodený na tom účte. Ale vyber zadara. Akurat pri výbere dodrz rok od vkladu, aby si daň zo zisku štátu neplatila.
Je tu este česka verzia Finaxu, Portu, vstupili na nas trh tam maju myslim nizsie poplatky, ale sa mi zda podmienka - 5 ci 10 rokov nevyberies- neviem presne.
Finax ma na youtube vzdelavacie videa, raz za tyzden odpovedaju na vybrane otazky v 20 min. videu
@misik14 este 1 vec po 7 rokoch tam iste nebude pekne velka suma, ak nevlozis obrovsku sumu na zaciatku a nechytis dobre roky- a aj tak nic moc v pomere ku vlozenemu. Pri etf ide o uroky z urokov, ktore naberaju na sile po mnohych rokoch. obrovsky rozdiel medzi sumou od 0 po 7 rok a medzi sumou co narastie od 25 roku po 30 rok a to som ubral 2 roky.
@misik14 v poho len u mňa pekna suma je dosiahnut FIRE na to potrebujem aspoň 600 000 eur. Vychadza mi to cca v 59- ak nepadne cely system v dôsledku globalnej vojny, alebo neumriem- zdedi aspoň syn. A do 68 by to bolo cez 1100000 , 9 rokov ku koncu spravi skoro tolko nez 21 predtym.
Skoda, zacal som neskoro az v 38.
@elementissa ved to ludia si myslia ze zivitel je ten hlavny poisteny, ale ked dieta vazne ochorie tak ten zivitel tiez pride o pracu, pripadne bude musiet platit opatrovanie a to by platil z tej poistky pre uraz a choroby diatata. Alebo liecba rakoviny okrem tych veci co preplaca zdravotna poistenia, kadejake rehabilitacie, doplnky a pod sa tiaz mozu uhradzat z poistky pre choroby. Co ked ja ako zena - nepoistena lebo vraj nie som zivitel, vazne ochoriem a ten muz bude musiet ostat s deckami doma, toto kryje poiztenie chorob mna ako manzelky. Takze hluposti su ze len zivitel ma byt poisteny. Ma byt poistena rodina pre rizika samozrejme bez sporiacej casti (ta je hlupost)
@elementissa súhlasom s tým že by mala byť poistená celá rodina. Kvalitnejšie poisťovne neponúkajú pripoistenie invalidity u detí a ak aj tak len plnú invaliditu. Dá sa to kompenzovať pripoistení odkázanosti dieťaťa. Možno sa budem opakovať ale je dobré mať poistené veľké rizika u každého člena rodiny keďže to môže byť najväčšia záťaž na rodinný rozpočet.
@nelca84 jasné, deti, čo sa narodia choré nepoistis, ale veľa deťom diagnostikujú chorobu v pol roku, roku.. a od 6 týždňov vieš dieťa poistiť. Ale samozrejme, môže sa ti narodiť choré dieťa s diagnózou a preto vždy apelujem na to, aby na to ľudia mysleli (buď pripravený na najhoršie, dúfaj v to najlepšie) a naozaj si predstavili svoju rodinu a či sú pripravení na dieťa aj takto. Či sú pripravení sa starať o ťažko choré dieťa a nikdy viac už nejsť do práce. Či jeden príjem dokáže pokryť potreby rodiny, živobytie aj liečbu. Práve preto, že pracujem v poisťovníctve, najskôr na strane brokera, kde som nastavovala krytia pre klienta a teraz na druhom konci procesu ako analytik, vždy budem apelovať na to, aby ľudia používali hlavne hlavu a zvyšovali si finančnú gramotnosť. Ja to vnímam asi viac cez čísla, ale vždy je šanca, že budeš mať postihnuté dieťa alebo že po roku, dvoch, troch...10, 15 sa tvojmu dieťaťu stane niečo veľmi vážne a ty ako rodič sa už nikdy nebudeš môcť vrátiť do práce. A zároveň ty, ja a ktokoľvek z nás môže hneď dnes umrieť či zajtra nám môže byť diagnostikovaná ťažká choroba... Život je vratký, nedalo by mi spať, keby som nemala zabezpečené krytia
@christian2 ja mám dve dcérky a šetrím im na priamo do investicii. Cez poisťovne , banky zbytočne preplácajú ľudia a prichádzajú o peniaze na poplatkoch. Ak by ste chcela viac info kľudne mi napíšte správu

@oli18 no vsak dostala, pri zalozeni 35tis. Sk, po 20 rokoch cca 1000e... aha, zmazala si komentar, asi docvaklo