Šetríte?

14. nov 2023

Príjemný večer prajem. Možno sa niekto nad mojou otázkou pobúri a ak nechce odpovedať nemusí, nikoho nenútim, len ma zaujíma, či si mesačne šetríte alebo nie. Vychádza vám z vášho príjmu aj niečo ušetriť? Máte dostatočnú rezervu, keby sa niečo v živote udialo? Šetríte deťom, na dôchodok, alebo si vytvárate len železnú rezervu? Beriete z tých peňazí, alebo na ne siahnete lem vo výnimočných situáciách? Ak to nie je tajomstvo, mohli by ste aj napísať koľko cca mesačne šetríte, nechcem vedieť sumu koľko máte našetrené ani kde, len koľko sa vám cca mesačne poradí ušetriť.
Zaujíma ma to hlavne preto, že dlhodobo uvažujem ako a kde šetriť, na jednej strane sa o to snažím a odložím aj 600e , ale vždy tie peniaze vyberiem a reálne ušetrím možno cca 300e.

michal711
14. nov 2023

Samozrejme že z kazdej výplaty odložím cca 1000€ a nie len že odložím ale investujem . Tak isto mám rodinu a platíme hypotéku ale dá sa odlozit.

lucia851
14. nov 2023

Nemáme z čoho

mikitilik29
14. nov 2023

@michal711 ja 1000 nemám ani príjem nie to že odložiť 😂

michal711
14. nov 2023

@mikitilik29 ani ja som niekedy nemal.

lindous
14. nov 2023

Darí sa mi šetriť v závislosti od mesiaca 20-30% príjmu, konkrétne sumy asi nemá zmysel porovnávať, keď môžeme zarábať inak 😊 istá suma mi odchádza na sporiaci podúčet hneď po výplate, z ktorého neviem presúvať peniaze kedykoľvek, takže ak chcem niečo väčšie, musim si to premyslieť…na normálnom účte držím len menšiu rezervu, keby niečo.. ak sa mi podarí ušetriť ešte niečo alebo mam nejaký extra príjem, buď tiež prehodím tam alebo necham tam a postupne pomíňam, že si doprajem niečo extra 😅

sense
14. nov 2023

Šetrím niečo málo sebe, šetrím niečo málo dcére, odkladám si niečo na zelezenu rezervu a šetrím si aj na dôchodok.... Z týchto peňazí nevyberá a ešte si dávam bokom aj rezervu na neočakávané výdavky.

drahomirrra
14. nov 2023

Setrim na zeleznu rezervu (pripad choroby, vypadnutia prijmu), setrim synovi. Presne ciastky nie su podstatne, ale je to viac ako 1000€.

mclissa
14. nov 2023

Autorka toto je tak velmi individualne, ze nemozes porovnavat. Kazdy mame iny plat. Ano my usetrime aj si dovolime. Z usetrenych neberieme na bezne minanie. Teraz sme investovali z usetrenych.

minenkak
14. nov 2023

Nikdy som nešetrila a ani nebudem, dieťaťu platím popri škole život,kupujem oblečenie,nemám dôvod šetriť

valeria_h
14. nov 2023

Šetrím, ale neškrečkujem. Žijem tu a teraz a doprajem si. Nebudem žiť v strachu z "čo keď" príhod.

roja01
14. nov 2023

Kazdy mesiac sa najdu mimoriadne platby a tak to ide tazko.

bessie12
14. nov 2023

odkladam si kazdy tyzden 50% z vyplaty a zvysok lezi na ucte v pripade potreby.

20erika07
14. nov 2023

Šetríme aj detom ,investicne fondy, dochodkove sporenia , nie su to mega sumy, zase si aj doprajeme co potrebujeme a chceme kazdy mesiac, to co odložíme, tych penazi sa nedotkneme, su v bankach a nie na beznych sporiacich uctoch, cast aj doma ale tych sa tiez nedotykame pokial nevyskoci nieco vacsie, napr sme naposledy museli novu pec kupit, alebo na drevo peniaze a take mensie sumy, az by nejaky spotrebic napr odisiel, kvoli tomu nebudem utekat do banky a vyberat z fondov napr.,kde sa to ani neoplati a peniaze aj tak nemam hned. Vzdy ked pride vyplata poodchadzaju platby pevne kazdy mesiac aj so sporenim, zivot si plánujeme s tym co ostava, nie realne s tym co vsetko mame.

obkladac
14. nov 2023

Nešetrim investujem.

mirkam3
14. nov 2023

Normálne si užívame spoločný život, cestujeme, míňame hlavne na zážitky, a čo ušetríme (cca 2/3 vyplaty, ako kedy), investujeme a snažíme sa točiť a zhodnocovať. Ale tak mame vyššie príjmy po 10-15 rokoch praxe, chápem, že väčšina slovenských rodín sa musí uskromnit.. Aj my ked sme začínali pracovať, boli sme pri výdavkoch urcite disciplinovanejší, vždy sme si stanovili na všetko budget a toho sme sa striktne držali 😉, a napr na dovolenku sme šetrili priebežne cely rok každý mesiac a cestovali sme len lowcostovo, neplytvali sme počas roka na strave a všetko kúpené sa vždy aj spotrebovalo, bývali sme s ďalším párom kamošov v podnájme, cestovali sme hlavne vlakom a mhd, nerobili sme nejaké impulzívne nákupy, …

martyzpp
14. nov 2023

Setrime na viacerych “frontoch”. Mame odlozenu zeleznu rezervu, 4 mesacne prijmy, ktorej sa nechytame. Potom mame rezervu k ruke - to je na vacsie vydavky v domacnosti ak vypadne nejaky spotrebic prip. na dovolenku- tam setrime 20€/mes. Taktiez mame zainvestovane v investicnych fondoch peniaze na skorsie splatenie hypoteky. Tam syslime 70€/mes. No a nakoniec este setrenie vo fondoch pre deti. 20€/mes pre kazdeho a tiez ked sa nasetri zo sviatkov tak tam narazovo vlozime vacsi obnos. Vsetko nam nastavovala nasa finacna poradkyna.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laura164
14. nov 2023

Odkladáme 50% z výplaty, deťom šetríme na účty čo dostávame danovy bonus a prídavky. Občas vyberieme odtiaľ peniaze, keď ideme na väčšiu dovolenku, pokazí sa veľký spotrebič atď.

duunlo
14. nov 2023

@martyzpp to sa oplati “syslovat” 70€ mesacne v investicnych fondoch? To Vam kolko hodi mesacne €? Ved to ani na tri kavicky 😅

smiling89
14. nov 2023

Ano cca 40 - 50% prijmu nevyuzivame na zivot a vydavky s nim spojene. Nieco z toho sa setri, nieco investuje, nemame to podelene ze co sa setri/investuje pre nas a co pre deti, to ukaze az buducnost na co peniaze vyuzijeme.

mane01
14. nov 2023

Setrim a vzdy som setrila. Ale nie tak, ze dam nejaku cast penazi bokom… jednoducho som zastancom minimalizmu, takze kupujem len co naozaj potrebujem. Ziadne hluposti, vyzdoba bytu v kazdom rocnom obdobi, nove gule na stromcek kazdy treti rok, ziadne nove tricko, lebo je lacne, tak rovno 3ks… nemam 10 kabeliek a kazdy rok novu zimnu bundu.

terry658
14. nov 2023

U nás vždy všetko čo našetrím skončí na väčších položkách ako STK, KO a dane, poistka na dom,drevo na zimu. Prosto to sú také pálky za rok, že nejak extra okrem toho neušetríme. A ak áno tak to ide do domu a záhrady. Ono sa to zlepší, keď deti trošku vyrastú a už budeme mať toho na dome viac podobného,no zatiaľ je to také z roka na rok. Kedysi to bolo od výplaty po výplatu, takže som vďačná aj za túto pozitívnu zmenu.

andreatytler
14. nov 2023

Nesetrim nic, lebo peniaze stracaju na hodnote. Vsetko hned investujem do 2 nehnutelnosti co mame.

martyzpp
15. nov 2023

@duunlo ak by sme vedeli dat viac, davali by sme. Vieme dat tolko. Mame to na dlhy casovy horizont a mozno sa nam podari splatit hypoteku o niekolko rokov skor. Ked sme to zakladali, mali sme nizsi urok na hypoteke a pri tomto sysleni by sme hypoteku splatili o 10 rokov skor. Teraz uz mame vyssi urok, takze sa nasetri menej ale aj tak budeme vediet splatit o nieco skor.

sense
15. nov 2023

@duunlo tak každý da/investuje koľko má. Stále lepšie 70 ako nič...

majlo1234
15. nov 2023

Nie je moc z coho momentalne, volkedy som odkladala cca 20% z vyplaty, teraz z toho na rodicaku pohodlne zijem. Mam odlozene na nepredvidatelne naklady a teraz som zacala pajdu odkladat do fondov(za odpustenie poplatku za vedenie uctu, no neber to🤣), verim, ze ked sa vratim do prace, bude to lepsie

pkgirl30
15. nov 2023

Sporím sebe 20 aj synovy 20 eur mesačne už dva roky a toho sa nechytám vôbec, proste tam tie peniaze dám a akoby ani neexistovali. Je to malé sporenie ale z mála raz bude viac

hellwant
15. nov 2023

Ahoj, ano dohromady cca 25% z platu- nam investujeme 655€ a synovi 100€. Naše investovanie je rozdelene- 20 eur mesacne na účet - Rezerva, 45 eur na účet - Oprava domu a auto -keďže za xy rokov toto čaká každú rodinu a nechceme vyberať z dôchodkoveho a 490 na účet Budovanie majetku- to bude ku dôchodku.
Rezerva je cca 9 mesačná. Siahame na ňu výnimočne, teraz akurat budeme trošku brať, manželka si rozširuje vzdelanie, platené prednášky a ide robiť 2 atestaciu tak preto.

duunlo
15. nov 2023

@sense jasne, ved stale lepsie setrit aspon nieco, mna skor len zarazilo, ze pri takej sume sa jej skrati hypoteka az o 10rokov.

tl999
20. nov 2023

@michal711 kam investujes? Do fondoch?