icon

Šetríte deťom peniažky?

jezkodezko1
15. jún 2016

ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi

janjochmann
17. jún 2016

@frapper Chápal by som keby sa človek obrátil na poisťovňu alebo banku a tá im predá svoj produkt. Problém je že väčšinou predávajú sporenie cez poistky poradcovia a tí by teda mali vedieť čo je pre klienta najlepšie. Bohužiaľ, pretože sporiace poistky majú najvyššie provízie, predávajú ich vo veľkom. Často ani netušia, že také bežné IŽP má 4-6 rôznych poplatkov a zhltnú 20-40% vkladu. Pri priamom pravidelnom sporení do fondov je to 1- 2 poplatky, max 5%

To je aj hlavný dôvod prečo má táto profesia takú zlú povesť. Na jednej strane ľudia potrebujú poradiť, ale na druhej strane sa väčšinou ponúkajú produkty výhodné najmä pre poradcu. Zároveň je to príležitosť pre tých ktorí to chcú robiť svedomito.

m.i.r.i
17. jún 2016

@frapper presne toto je problem si myslim..nevedomost a slaba informovanost ludi...pretoze je minimum ludi co maju vyssie ciastky na investovanie a tak mozu tocit na roznych porfoliach a tiez je mizive % ludi ktori financnym veciam rozumeju..a aj z tych ktori si myslia, ze rozumeju je diskutabilne co je vlastne dobre ;-0
Kazdopadne, vacsina ludi pozna iba banku so sporenim, poistenim a mozno niektori nejake podielove fondy..co vam zavolaju z babky ze mame pre vas super ponuku, dajte do fondov, pritom nemate ani sajnu, ze vam ponukaju uplny shit, kde nic nezarobite, pripadne velke riziko..plni chutnych reci naivnym ludom co nemaju sajnu o tom ako tocit peniaze ponuknu kadeco..
Potom su ti trosku uvedomelejsi a ti si povedia, ze ja nemam sajnu, ale ved su odbornici, tak si zaplatia financneho poradcu, nech im da navrhy co robit s peniazmi..a tu zas -- drviva vacsina potrebuje len zarobit, pripadne predat nejaky produkt, ti mu zaplatia, henti mu zaplatia ked bude presviedcat ludi, ze prave ten ich produkt je presne to co potrebuju..a tak ludia zas davaju, ved sami by nevedeli co s tym a doma do ponozky sporit nebudu
Potom su naivci co davaju velke sumy do veci co slubuju velke vynosy a potom su nestastni, ze prisli o vsetko v BMG invest a chcu odskodne od statu za vlastnu naivitu..teraz nie je BMG, ale su veru roboty, bit coiny a ine skvosty....otazka je vzdy, dokedy a s akou garanciou..
Celkovo je najvacsi problem neinformovanost, zavadzanie a vlastne vyuzivanie nevedomosti ludi prave instituciami a individuami, ktori maju zarucene recept na to ako zhodnotit vase peniaze..
Vseobecne -- nech si kazdy vyberie, len nech nedava vsetko do jednej zarucenej investicie...treba mat rezervu, moze skusit aj nejaky fond a nejaku 1/20 svojich penazi dat aj do nejakeho robota ci inej veci, ked si mysli, ze nema riziko, ale ked sa aj nieco stane, tak nepridete o vsetko...par tehliciek, par sperkov, fajn...nejaky ten fond..ok...nieco na ucte, nieco do pozemku...v krize sice bude problem so vsetkym, ale tak nemusi to mat dopat na vsetko rovnako

alaguema
17. jún 2016

@frapper za 3000EUR si zariadiš kuchyňu dnes. O 20 rokov si za to možno kúpia koberec. To sa tu poniektoré snažíme vysvetliť. Nemá to význam. Alebo má, ak vám ide len o to gesto. Ale reálne je to na nič.
@janjochmann podielové fondy sú rovnako neistá investícia a v dnešnej pohnutej dobe rýchlych zmien, zvlášť.
@waitinka7 Pri sume 20EUR je to utópia, myslieť si, že našetrím pre deti nejakú významnejšiu sumu. Radšej by som tie peniaze investovala do kvalitných edukatívnych hračiek, alebo tvorivého materiálu (podľa nadania) a vychovala ho tak, aby sa o seba vedelo postarať.

janjochmann
17. jún 2016

@waitinka7 Nie som si istý či to bola otázka konkrétne na mňa alebo všeobecne, ale odpoviem. Žiadny seriózny poradca nemôže konkrétne poradiť na základe tých pár údajov, bez toho aby detailne poznal vašu situáciu. Teda aspoň ja si to nedovolím. A zároveň robiť reklamu konkrétnemu produktu / fondu 🙂

Všeobecne môžem povedať že, 5 rokov je relatívne krátky horizont na podielové fondy pri takejto malej sume, najmä ak by to boli jediné peniaze ktoré by ste šetrila a ak by tých 5 rokov bol naozaj horizont kedy by ste tie peniaze chcela použiť 🙂

Kľudne mi napíšte súkromnú správu ak to chcete viac rozobrať, rád poradím.

sazumak
17. jún 2016

@alaguema Ja absulútne nesúhlasím....sporiť pre deti je omnoho lepšie, ako kupovať im milión hračiek a blbostí, naše deti sa aj tak najlepšie zahrajú na dvore, na ktorý nám našetrili rodičia. Keby nešetrili z toho mála, čo zarobili, tak by sme nemali ani dvor a aj stavba domu by trvala dlhšie. Nevravím, že človek musí dať do dospelosti dieťaťu veľa eur, ale nejaký normálny obnos mu len pomôže a tak sa tie eurá len minú. Potom sa nečudujem, že tu tak veľa mladých ľudí spláca hypotéku do dôchodku, keď nevie šetriť a všetko minie.

natalym
17. jún 2016

@sazumak Napadlo ťa niekedy, že niekto nechce alebo nemôže stavať na pozemku, ktorý mu dali rodičia? Lebo študoval niečo čo v na tom mieste nemá šancu robiť? Napr.

My sme s mojím mužom precestovali celé Slovensko, nikdy sme nechceli byť rodičom pri riti. Preto manželovi súrodenci dedili majetky a my sme si museli zobrať hypotéku, lebo sme vždy viac zarábali a tým pádom sme mohli aj míňať. 😉

sazumak
17. jún 2016

@natalym Ale my sa tu nebavíme o tom, že nám rodičia dali pozemok....oni nám ho kúpili 🙂 A to aj napriek tomu, že mali 4 deti a neboli vôbec bohatí...ale šetrili. Ja som len nadviazala na tú otázku, či sa oplatí šetriť deťom peniaze. Podľa mňa áno, aj keď odložím 20 eur mesačne. Takisto má zmysel šetriť si niečo na dôchodok, alebo horšie časy...ale to je len môj názor. Sú tu ľudia, čo radšej každý mesiac všetko minú a potom si berú hypotéku napr. na to, že im pustí chladnička alebo na dovolenku. Čo ja nechápem...

natalym
17. jún 2016

@sazumak Som za šetrenie, ale zase nie že ja si budem odtŕhať od huby aby moje deti mohli ísť na dovolenku. A väčšinou to tak pri našich starých rodičoch to tak bolo.
Majetky sú len na príťaž, ale tak rezervu treba.

sazumak
17. jún 2016

@natalym S tým s Tebou súhlasím....my sme síce počas stavby domu poriadne šetrili, aj na oblečení, žiadna dovolenka...ale teraz, ako máme dorobené, tak chodíme aj na dovolenky, aj celkovo nám nič nechýba 🙂 Je pravda, že rodičia žili skromne a nikdy neboli pri mori...ale vieš, čo je na tom najkrajšie? Že si všetci súrodenci vážime, že nám našetrili peniaze, keď sme ich najviac potrebovali a teraz im každý rok zaplatíme nejaký ten oddych, buď v Tatrách a ak to vyjde, tak aj to more tento rok uvidia 🙂

janjochmann
17. jún 2016

@alaguema Samozrejme, aj podielové fondy sú rizikové. VŠETKO je rizikové. Aj vklady v bankách - síce ti garantujú 1-2% zhodnotenie (pred zdanením), lenže inflácia je z dlhodobého hľadiska v priemere 3-4%, čiže hodnota peňazí klesá.

Áno, tešme sa že posledné 2 roky a vyzerá to tak aj tento bude inflácia nulové, ale keďže je to problém pre ekonomiky, centrálne banky spravia všetko pre to aby sa inflácia zvýšila. Vrátane toho že nereálne nemusí byť ani zhadzovanie peňazí z vrtulníka 🙂

Tak ako platí, že "Neexistuje nič také ako obed zadarmo", rovnako platí že neexistuje výnos bez rizika. Čím vyšší možný výnos, tým vyššie riziko. Preto je dôležité rozumne rozložiť riziko a ako jedno klišé hovorí - nevkladať všetky vajíčka do jedného koša.

Mimochodom, samotné podielové fondy význmane rozkladajú riziko, keďže sa prakticky investor stáva spoluvlastníkom stoviek spoločností ktoré podnikajú a tvoria hodnoty ...

alaguema
17. jún 2016

@sazumak vôbec si nepochopila. Ja netvrdím, že nesporiť deťom. Ale nie formou bankových produktov po 20EUR mesačne. Počas 20 rokov tvoje úspory poznačí inflácia a tvoje deti si za tie úspory nekúpia takmer nič. Nemôžeš porovnávať obdobie dnešné s obdobím, keď šetrili tvoji rodičia. Evidentne proste vôbec nechápeš o čom sa tu bavíme. Ak mám sporiť v rámci nejakého nezmyselného sporiaceho účtu po 20EUR mesačne, tak radšej tých 20EUR investujem do rozvíjania dieťaťa - kurz kreslenia, edukatívna hračka, profesor angličtiny...a podobne.

natalym
17. jún 2016

@alaguema Myslím, že sa ani nepochopíte. 😉

waitinka7
17. jún 2016

@alaguema Ok, mam teda rozumiet tak, ze ak ma mamicka setrit po 20 Eur, tak nech ani vôbec nesetrí? Potom teda, kolko je min. suma na to, aby mamicka zacala setrit? 100 Eur, viac?
Lebo ja sa obávam, ze práve drvivá vačšina mamičiek (resp. rodín) sporí detom po cca 20 Eur.

alaguema
17. jún 2016

@janjochmann jasné, istota nie je nikde, ale ako som napísala, pozemok je trvalá hodnota, z ktorej ak nemáš výnosy, tak ťa pôda v prípade potreby uživí.

alaguema
17. jún 2016

@natalym asi nie 🙂

slavvicek
17. jún 2016

Ja som detom od narodenia zalozila v 1komercnej poistovni poistky so sporenim...to co tam dam,im v 24rokoch vyplatia /+nejake tusim 3-4percenta-garantovane statom/,cize ak skoncia vysoku skolu,maju kazda na start 12tis eur a su poistene k tomu.Ak nepojdu na VS,do zivota sa vzdy hodi🙂,12tis nebude maly peniaz ani vtedy...Neda sa to vopred vybrat ale...Keby som to mala na ucte,kam mam pristup,urcite by som na tie peniaze v "krizovej situacii"siahla.Takto pre mna lepsie.Dalo sa to i do 18tich rokov platit,ale to je dieta este "blbe" a nevie hospodarit.Takze takto som to vyriesila.A ktomu ma kazda este urazovu poistku-v tomto veku sme ju uz aj "vyuzili" a nenadavam... Nie je to sice lacne,spolu poistky obom detom rocne okolo 1400eur ale ked im to aj odkladam... A ked sa mi nieco stane a zomriem,poistovna do 24rokov splatky doplati...ak budem pol roka PN v case splatky,na ten dany rok tiez doplati...Zlato,nehnutelnosti,kamene pre deti-aj to je moznost..No nie som makler,nerozumiem tomu.Zvolila som toto.

janjochmann
17. jún 2016

@alaguema Na Slovensku sú pozemky obzvlášť výhodné ak vieš o nejakom kde pôjde diaľnica skôr než to vedia ostatní... ☺

Inak pozemky ako som písal sú vhodná súčasť portfólia, ak na to človek má. Ale dôležitá je najmä lokalita a využiteľnosť pozemku. Vedeli by o tom rozprávať majitelia pozemkov v osadách a ich blízkosti...

janjochmann
17. jún 2016

@slavvicek Doporučujem ukázať vaše zmluvy nejakému poradcovi ktorému veríte, pripadne aj dvom rôznym. Je dosť pravdepodobné že síce za tých 24 rokov vám nejakú garantovanú sumu vyplatia, ale takmer naisto to nebude to čo vložíte plus 3 percentá. Často je to menej než sa do tej sporiacej časti vloží. Čiže o zhodnotení sa hovoriť nedá. Veľkú časť totiž zhltnu poplatky.

m.i.r.i
17. jún 2016

@janjochmann no ano. Tie pozemky pod dialnicami...teraz su toho plne noviny ako to vzdy vedeli skupit nasi predvidavi politici.

alaguema
17. jún 2016

@janjochmann ak si ideš kúpiť pozemok ako investíciu, tak samozrejme, nekúpiš nič v blízkosti nejakej osady. O skorumpovaných politikoch by sme mohli založiť jednu celú samostatnú tému a ani tá by nestačila 😎

janjochmann
17. jún 2016

@alaguema Áno, to je jasné že si také nekúpis. Ale či tam kde kúpiš o 10 rokov nebude osada istotu nemáš. Alebo či tam o pol roka nebudú také záplavy že hodnota klesne o polovicu. Tým len chcem povedať že nič nie je bezrizikové, a často sa kúpa pozemkov alebo bytov na investíciu zlahčuje a riziká sa nespomínajú. V bytovke napr. stačí jedna neprisposobiva rodina a hodnota je v čudu. Opäť by veľa ľudí vedelo rozprávať...

slavvicek
17. jún 2016

@janjochmann pozriet dam jasne...s poplatkami pocitam...nic nie je "zadarmo".Dik

kasiopeja01
17. jún 2016

Tak ja z mojej skusenosti, najprv som tazko usetrene peniaze dala do akcii, teta v banke mi tvrdila, ze je to garantovane statom a ze aj ked sa nieco stane, o peniaze nepridem, may o vynos. Po troch rokoch som z vkladu mala polovicu a vraj nik mi nemohol povedat taku hlupost, ze je to garantovane statom :(. A ak by som to nevybrala, nemala by som ani to.
Potom som dala peniaze do zlata, tiez mi poradili, ze je to najlepsie. Po troch rokoch som opat z dost vysokej sumy dostala o 60centov viac ako vklad, pritom to boli najsilnejsie roky a vsade sa pisalo, ze zlato je na svojom vrchole :(. Uz nikdy viac, zlodeji su to. Detom sme zaviedli ucet v CSOB, vraj bez poplatku akehokolvek, tak to bolo dva roky a zrazu na vypise poplatok o ktorom nam nik nepovedal, ze sa zaviedol. Zrusili sme to. Otvorili sme ucet v postovke, so 7 percentnym urokom na 4 roky. Tie koncia buduci rok,tak uvidime, co z toho bude. Detom setrit treba. Nazor, ze netreba maju podla mna len ludia, ktori im vedia dat vacsi obnos penazi z ruky, lebo maju na to plat. My sme boli traja a ak by nam nasi nesetrili, kym sme boli deti, nemali by sme na to,, za co sme im velmi vdacni.

tajka1986
17. jún 2016

@jezkodezko1 setrim a tiez som kupila byt. Mame ho v prenajme takze si zaraba sam na seba

janjochmann
17. jún 2016

@kasiopeja01 Vždy je to o ľuďoch. Vy ste mali smolu. Po prvé, radiť ľuďom investovať do akcii na 3 roky je nezmysel. Čisto do akcií treba investovať na ideálne 15 a viac rokov. Po druhé, je obrovský rozdiel investovať jednorázovo väčšiu sumu alebo pravidelne menšiu. Ak dobre chápem vo vašom prípade to bolo to prvé. A v takom prípade musíte mať šťastie a investovať keď sú akcie nízko, lenže býva to často naopak. Ak vám povedali že je to garantované, tak klamali. Ibaže by vám povedali že je to regulované, a bolo to zle pochopene.

alaguema
17. jún 2016

@janjochmann to je pravda.

sazumak
17. jún 2016

@alaguema No a keď má dcérka úplne všetko, čo potrebuje? Učí sa tak dobre, že nepotrebuje doučovanie, chodí na klavír, výtvarnú, tanec a má kopec kníh, hračiek? Tak radšej zbytok peňazí dám na sporenie, nie? A ja nevravím, že jej sporím len 20 eur....máme to len rozložené, ďalšie peniaze jej idú inde, podobne ako druhej dcérke. A ako tu bolo povedané, nemyslím si, že tu je toľko rodičov, ktorí si dovolia odkladať deťom 200-300 eur mesačne, takže pre nás aj 100 eur je dosť.

anatalia77
18. jún 2016

Nuž ja si myslím že pokiaľ to situácia dovolí tak si treba odkladať aspoň tých 20€,nevravim ako sporenie pre deti dlhodobo. Aj v domácnosti sa zídu ak bude treba-staci pn a menší príjem
Ak sa situácia zlepší tak čiastku navýšiť a časom sa rozhodnúť či nechám doma,na účte po roke alebo investujem.
Tiež hľadám nejaký produkt kde by sa mi trochu tie peniaze nedoranali infláciou,jedine som našla tú prima banku so sporením 5%,a dosť to u mňa vyhráva.

dai
18. jún 2016

@jezkodezko1 ahoj... nase deti maju len poistky - mam pocit ze nejakych 30 euro mesacne tam ide kazdemu... vyplatene to ma byt v ich 18tich...
Inak velky vyznam v setreni pre deti nevidim, my sa snazime do nich investovat - chodia do dobrej skoly a skolky - chceme im dat vzdelanie, viem ze sa potom zvladnu prebijat zivotom sami😉

janjochmann
18. jún 2016

@anatalia77 Pri tom sporiacom ucte od Primabanky treba dávať pozor na podmienky. Tak ako v podstate pri každom jednom finančnom produkte od akejkoľvek spoločnosti.

Predovšetkým, musite k nemu mať osobný účet. Ten stojí 3.90 mesačne. Pre získanie 5% úroku musíte každý mesiac sporit od 10 do 50 eur. Doba viazanosti je 12/18 alebo 24 mesiacov. Ak by ste otvárali účet iba kvôli tomuto sporeniu, tak by ste viac zaplatila na poplatkoch za vedenie než by ste získala na úroku, aj keby ste maximálnu sumu 50 eur sporila
Čiže čistá strata.
Takéto sporenie môže mať zmysel pre toho kto má účet v Prima banke a aktívne ho využíva tak aby mal nulový poplatok.

Druhá možnosť je otvoriť si tam detský účet, ktorý je zadarmo, k nemu sa môže sporit min 10 a max 20 eur. Doba viazanosti je 36 alebo 60 mesiacov. Ak vyberiete skôr, na vybranú sumu strácate akýkoľvek úrok.