icon

Šetríte deťom peniažky?

jezkodezko1
15. jún 2016

ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi

hettinka
20. jún 2016

Pokial to niekto robí vo väčšom, ako píšu vyššie, že s tým vlastne podnikajú (ročný príjem z prenájmu je vyšší ako 500 eur určite aj pri jednom byte), musia podávať danové priznanie. A ak si živnostník, tak sa z toho vypočítajú aj odvody ... stačí pogoogliť, ako to je pri jednotlivých prípadoch - závisí, či si fyzická osoba nepodnikateľ, alebo živnostník a či byty len prenajímaš, alebo poskytuješ aj iné služby, ako napr. upratovanie, alebo údržbu. Ale v skratke, ak človek nechce obchádzať zákony, tak ten nájom nie sú "čisté peniaze", ktoré si môžeš len tak nechať.

zuzanaete
20. jún 2016

@hettinka To beriem, ze iba fyzicka osoba neplati zdravotne poistenie. Ak to ma niekto na zivnost alebo firmu, tak si vie dat zase ovela viacej veci do nakladov a tym platit nizsie dane. Pri fyzickych osobach su naklady dost limitovane. Ale tak kazdy si vie zratat, ako mu to vychadza. Aj tak mi tato forma "setrenia" vychadza ako ta lepsia ako setrit na uctoch/vkladnych knizkach.

hettinka
20. jún 2016

tá vkladná knižky mi príde fakt dosť zastaraná forma sporenia ... ale zasa napr. starí rodičia majú radi takéto produkty, ktoré poznajú

rawmamka
21. jún 2016

Nám prenájom bytov vyslovene len "vylepšuje" rozpočet, nie je to ani 700 eur mesačne dokopy, po odrátaní všetkých nákladov. Lokalitu sme vybrali takú (podhradie), že nie je problém prenajať byt - máme malé byty (dva jednoizbové a jeden dvojizbový), ktoré prenajímame skôr ľuďom-jednotlivcom, ktorý tam viac nebývajú ako bývajú (dôležitý je výber nájomníka), resp. chodia do bytu zväčša len prespávať a zariadenie používajú minimálne. My keď kúpime byt, tak je v pôvodnom stave (kúpili sme ich už pred x rokmi, keď boli ceny viac ako výhodné) a muž ich postupne s kamarátmi zrekonštruoval. Dôležitý je výber materiálov - nekupujeme žiadne plastové parapety, lamináty na podlahu a pod. Ale kameň, mramor, tvrdé drevo (dub,..) , sklo, korok,..aby to po prvé nejako vyzeralo a za druhé tieto materiály vyzerajú aj po x rokoch ako nové. Všetko sa robí ako kedysi - t.z. "na 100 rokov" obrazne povedané 😀 . Byty majú vlastné kúrenie a ohrev TUV, čiže spotreby si platí nájomník kompletne (pri začiatku nájmu sa urobí jednoduchý protokol s odpisom stavov a aj pri ukončení nájmu). Prenajíme dlhodobo, jeden pán má v prenájme byt už pomaly desať rokov, je tam dokopy 7-10 nocí v mesiaci, prakticky sa stretávame len pri podpisoch predĺžení zmluvy a vidím, že v byte budeme možno max. tak meniť za 5 rokov nový kondenzačný kotol, to je celé. Susedia - v tejto lokalite je ticho (park, rieka,..na skok) a pritom je to blízko centra (napr.do divadla za 7 minút peši, na hrad detto), bývajú tu ľudia, ktorí si bývanie vážia a najmä vyhľadávajú ticho, kľud alebo sú tu takí, ktorí tu ako keby ani nebývajú - sú tak vyťažení pracovne, že o nich ostatní ani nevedia.
Pôda - my sme zainvestovali do budúceho gazdovstva 😀 , je to v celku, iba pár hektárov, zatiaľ starosť minimálna - dosádzame ovocné stromy, lebo tam je veľa starých , kríky (maliny, ríbezle, egreše, ....), trávu nám kosia ovečky 🙂 , na ktoré dohliada sused, ale viac menej od jari do jesene je starosť s nimi minimálna - sused na oplátku vie, že na jeseň si z ovocného sadu pre svoju potrebu môže naoberať koľko chce. Vyhovuje to jemu, vyhovuje to aj nám. S mužom plánujeme odísť do "dôchodku" už v 55 rokoch, žiť si na svojom, nechceme zostať v meste, zavretí v kancloch, pracovať do 65 a stresovať sa, či nezrušia dôchodky úplne. Lebo môj skromný odhad - o tých 30 rokov je dosť možné, že dôchodky už ani nebudú a ak predsa len áno, bude to vo forme príspevku na základné veci (niečo ako almužna). Preto budujeme už teraz niečo vlastné a byty sú ako finančná rezerva, ktorá môže pomôcť nám alebo aj deťom, ak by raz potrebovali. Snažíme sa ich viesť k tomu, že postarať sa musia sami a my sme tu len ako "záchranná sieť", domov, kam sa vždy budú môcť vracať, či sa im už v živote bude dariť alebo aj nie. Nikto nevie ako čo dopadne, ale každý má právo vybrať si spôsob svojho života a taktiež aj spôsob ako vidí svoje prežívanie staroby. Neodsudzujem ľudí, ktorí sporia na vkladných knižkách a pod., len v tom nevidím zmysel. Mňa viac poteší nová marhuľa v našom sade ako 50 eur na účte 😉 .

natalym
21. jún 2016

@rawmamka Si môj človek.

mojkamojka
21. jún 2016

@rawmamka tlieskam absoluty suhlas s prispevkami v tejto teme. Vidim to rovnako 😉

rawmamka
21. jún 2016

@mojkamojka @natalym Som rada 🙂, že nás je viac. My s mužom veľmi dobre vieme, že peniaze sú dôležité a preto ich "točíme" a najmä užívame (výlety, zážitky, workshopy, dovolenky,relax..) a využívame (vzdelanie, zručnosti, nehnuteľnosti, technológie..), ale z dlhodobého hľadiska si oveľa oveľa viac vážim svoju vlastnú pôdu, stromy, kvalitný dom,...niečo, čo aj keď ako bude zle, ma uživí a má to zmysel. Pri nás v okolí sú napr. viaceré rodinné hospodárstva (Sad Lívia, Mašekov mlyn,...) a tí ľudia žijú svoj sen, nie snívajú o živote 😉. Samozrejme je to aj robota okolo toho, vždy je riziko (ako tento rok, že časť úrody vymrzla), ale aj to je život, inak by to bola nuda 🙂.

dai
21. jún 2016

@rawmamka tiez s tebou suhlasim😉 a mam podobny plan... a teda urcite sa nespolieham na dochodok a nejake sporiace ucty - len na seba🙂

rawmamka
21. jún 2016

@dai Držím palce, stojí to za to 🙂 . Je to možno čudné, ale ja sa už teraz teším, keď budeme s mužom "na dôchodku" 😀 .

natalym
21. jún 2016

@rawmamka Aj ja. 😀 Mám veľa plánov.

janjochmann
21. jún 2016

@rawmamka Dinančné produkty netreba hádzať do jedného vreca - treba viac rozlišovať medzi nimi.
K poisteniu som sa vyjadril už viackrát - to má slúžiť na krytie rizík a nie na sporenie/investovanie.
Sporenie - predpokladám že myslíš sporiace účty a prípadne termiňáky. Je to istá forma pôžičky - dám banke a ona mi vráti s úrokom, ale ja nič nevlastním.
Dlhopis - tiež forma pôžičky, požičiam firme/štátu a vrátia mi to s úrokom (snáď 🙂 ).
Akcie - či už priamo alebo cez podielové fondy sa stávam spoluvlastníkom firmy, v prípade PF stoviek firiem. Firiem ktoré vytvárajú reálne hodnoty - produkty, služby. Veci ktoré každý deň kupujeme a spotrebujeme. To nie je iba nejaká virtuálna vec. Pokiaľ funguje trhová ekonomika a kapitalizmus, tak firmy budú fungovať tiež. A keď nebudú, tak už bude asi zle, a to že máš nejakú nehnuteľnosť trebárs aj v lukratívnej lokalite v takom prípade už tiež nebude dôležité ... Ale znova hovorím že nie som proti investovaniu do nehnuteľností, popíšem viac v ďalšom príspevku.

Píšeš že na to aby si na tom (akcie, fodny,..) mohla zarobiť potrebuješ veľký kapitál. To nie je pravda. Podielové fondy sú dostupné pre ľudí už od cca 25 eur mesačne, čo asi pri nehnuteľnostiach nestačí. Keď budú mať fondy výnos 7%, bude to 7% z 25. Keď tam dáš 100 000, bude to 7% zo 100 000. Podielové fondy sú práve na to aby ľudia nemuseli sledovať burzu a rozumieť tomu.

janjochmann
21. jún 2016

@rawmamka Podľa toho čo píšeš to máte nastavené rozumne a funguje to. Ale podľa všetkého tiež by nie ste bežná rodina s priemerným príjmom, pre ktorú investovanie do nehnuteľností nie je tak dostupné. Často majú tieto rodiny na krku jednu hypotéku a ak im niečo mesačne zvýši brať ďalšiu hypo nie je rozumné. Stačí malá zmena v životnej situácii a je tu problém.

Opäť opakujem, nehnuteľnosti sú výborná vec, ale pre väčšinu bežných ľudí kupovať nehnuteľnosti s účelom prenájmu nie je dostupné. Mám pocit že sa to niekedy až romantizuje akoby toto bola istá bezpečná a bezproblémová cesta ako zbohatnúť.

Ale je tu viacero rizík:
- ponuka kvalitných nehnuteľností je značne obmedzená
- kupovať dnes byt v paneláku ako investíciu je podľa mňa nezmysel - ak tak novostavba alebo tak ako ste vy vybrali zaujímavá lokalita
- o nehnuteľnosť je potrebná starostlivosť a investície, možno vy problém s obsadenostou a nájomníkmi nemáte, ale to nie je bežné
- je tolu podobné riziko ako investovať veľkú sumu peňazí do fondu - ak kúpiš v nevhodný čas, dlho môže byť investícia stratová
- brať hypo na takýto účel je samo o sebe rizikom, kedže dnes sú sadzby minimálne ale o 3 roky to môže byť inak (nehovorím že to nemá ekonomický zmysel, ale podľa mňa skôr pre niekoho pre koho toto nie je jediná investícia a robí to kvôli diverzifikácii, nie pre bežnú rodinu)
- likvidita - ak budem potrebovať rýchlo peniaze, musím mať šťastie alebo predať pod cenu
- dane, náklady na opravy a údržbu,...
- neplatiči a problémoví nájomníci
- susedia, lokalita - stačí jedna neprisposobiva rodina v okolí a je po ptákách,alebo šikovný developer postaví pod oknami niečo obludné...
- čas, ktorý tomu musíš venovať (väčšinou to nie je raz za uhorský rok ako vo vašom prípade)

Napíšem to pre istotu znovu - je to dobrý spôsob zhodnotenia ale zďaleka nie tak bezrizikový ako sa vykresľuje. Ovplyvňuje to aj fakt, že na bytoch sa dalo rozprávkovo zbohatnúť keď sa kúpili v deväťdesiatych rokoch keď boli ceny v inej galaxiu a predali sa o 10 rokov neskôr. Taká príležitosť tu už nikdy nebude...

rawmamka
21. jún 2016

@janjochmann Chápem ťa, ale pre mňa je prirodzenejšie investovať do niečoho, čo mám rada a budujem to pre seba. To je celé. Máš pravdu, že finančné produkty budú pokiaľ citujem "funguje trhová ekonomika a kapitalizmus, tak firmy budú fungovať tiež. A keď nebudú, tak už bude asi zle, a to že máš nejakú nehnuteľnosť trebárs aj v lukratívnej lokalite v takom prípade už tiež nebude dôležité ...". Teraz sa už len modliť, že trhová ekonomika, globalizácia atď. sa nezrútia tak skoro 😉. Nehnuteľnosti sú podľa mňa istejšia investícia, aj keď celý finančný systém padne, ľudia budú potrebovať bývať, život pôjde ďalej. Možno pôjdu prenájmy prudko dole, ale my s mužom sa pomaly, ale isto blížime k "bodu zlomu", keď sa hypo splatí a výška čistého zisku narastie...po páde ekonomiky, pôjdu ceny dole, ale to ma netrápi , lebo byty budú stáť ďalej. Ďalšie byty nedokupujeme, stačia nám tie tri malé na biznis, máme iné aktivity, zamestnanie, ktoré nás baví a je to v odbore, ktorí sme vyštudovali. Byty sme kupovali v čase, keď boli ešte za "facku", dva sa podarilo kúpiť za smiešne peniaze, jeden klasickou cestou.
Pôdu sme kúpili pre vlastnú potrebu a pomaly (ako čas a financie dovolia) si budujeme relatívne autonómne bývanie, keby sa hocičo stalo v tejto krajine....opäť - samozrejme, keď vypukne vojna alebo "buchne" atómka, tak nám nič nepomôže 😨 , ale to isté hrozí všetkým. To by som nemohla žiť, ak by som mala mať obavy zo všetkého. Beriem na vedomie, že hrozby existujú, ale nemienim sa tým nejako výrazne zaoberať.
Beriem všetko, čo si napísal, je mi jasné, že sa venuješ financiám a určite je to pre veľa ľudí rozumný spôsob investovania "voľných" peňazí.
Ja som písala svoju osobnú skúsenosť a myslím, že som to všade opakovala, že každý má ten svoj spôsob ako zhodnotiť peniaze. Samozrejme, že ide aj o príležitosti, ktoré sa vyskytnú a už sa viac neopakujú - napr. my sme vystihli s mužom dobu, keď boli byty lacné a dalo sa ešte dostať aj napr. k mestským, služobným...bytom. Príklad: byt sme odkúpili za necelých 20 tisíc korún, keďže bol starý, v pôvodnom stave....logicky v historickom centre mesta nie je ani jeden bytový dom nový. Všetky sa stavali v 50.-tych rokoch alebo potom bytové domy, ktoré boli pôvodne meštianske domy staré niekoľko storočí. Dnes má taká bytová jednotka min. hodnotu 70-75 tisíc eur, ak to chce majiteľ rýchlo predať, ak má čas, môže predávať aj drahšie. Byty sme prerobili kvalitne a alfa omega boli pre nás dva faktory - lokalita a výber nájomníka. V tej lokalite je ticho, stavať sa nebude, keďže je to pamiatková zóna a nie je ani kde, keďže bytové domy boli postavené dosť blízko seba. Za riekou Nitra sa možno bude stavať niečo, už je tam roky rokúce rozostavaný skelet, ale to nás netrápi, nie sme tak blízko, aby to ovplyvňovalo našich nájomníkov. Byt v paneláku by sme nekupovali ani "zadarmo". Problémy za tých pomaly 18 rokov prenajímania by som mohla spočítať na prstoch jednej ruky, neviem či je to šťastie alebo dobre nastavený a fungujúci systém.....
My sme mali šťastie pri kúpe nehnuteľností, tí o generáciu starší zasa napr. mali veľkú príležitosť pre privatizácii, keď sa za facku dali kúpi rôzne, menšie i väčšie štátne podniky, niektorí ich rozbehli, niektorí rozkradli,...ale to by už bolo na celkom inú tému 😉.
Každopádne, nech si každý investuje do čoho chce a v akej výške môže. My tiež nie sme milionári a ani po tom netúžime, máme toľko, aby sme slušne s deťmi žili a investovali aj do budúcnosti. Viem, že sú ľudia, ktorí žijú od výplaty k výplate, ale to je zas na inú tému 😉 .
Prajem pekný deň a stabilné finančné trhy 🙂 .

rawmamka
21. jún 2016
janjochmann
21. jún 2016

@rawmamka Vďaka za viac detailov a dobrú diskusiu, naozaj ste využili príležitosti ktoré sa už opakovať nebudú a prajem Vám to tak ako každému kto je šikovný ☺

Takisto ak tebe pekný deň ☺

Inak tie finančné trhy nemusia byť stabilné, to že sú raz hore a raz dole práve vytvára príležitosti 👍☺

rawmamka
21. jún 2016

@janjochmann Sorry za označenie, robím viac vecí naraz 🙂.

rawmamka
21. jún 2016

@janjochmann Áno, skôr som to myslela tak, aby raz neskolabovali úplne 🙂 .

scaramelka
21. jún 2016

Nešetrím, investujem po 30 Eur obidvom synom na 20 rokov. K peniazom sa môžem kedykoľvek dostať a použiť a ďalej šporiť. Poskytnem informácie cez IP.

lenka_21
22. jún 2016

@sisaka no toto su naivne predstavy ludi, ze za studium sa na Sk neplati... 😀 🙂 Deti sa nechystaju studovat v zahranici, lenze skola nieco stoji aj na SK dokonca uz aj statna skolka.

Napr.v skolke mame kopec doplatkov - fotografie, zumba, vylet a neviem co vsetko. Ano mozes si povedat, ze nezaplatis, ale ako vysvetlis 2 malym detom, ze vsetky sa fotia a oni nebudu? Ako to rozdelis ked cela trieda bude chodit na zumbu, len oni dve nie? Teraz mame letnu skolku, opat sme museli platit doplatok, lebo v nasom meste sa za letnu statnu skolku doplaca... Kedze mame 2 deticky tak to bolo krat 2 a uz sme boli na sume cez 100 Eur... 😒

To iste plati aj v skole - najviac doplacame za ucebnice. Syn studuje na gympli a stale nieco kupujeme. Ano potom su vylety, lyzovacky a pod.co mi koordinujeme, lebo na vsetky vylety a pod.nechodi... Teraz nas caka stuzkova to su dalsie vydaje - pri tych mensich detoch to bude 2xkrat naraz - ak teda budu koncit stuzkovou 😅
Samozrejme kazdy rodic vie, kolko ho v septembri stoji dieta ked nastupuje do skoly...

A vysoka skola, ano studium je zadarmo, ale vsetky tie ostatne vydaje musis zaplatit. Prikladam clanok, ano suma je nadnesena, ale aj tak podla mna ked to das na polovicu tak tolko to stat urcite bude, plus si k tomu priratam 2krat ta suma (ak bude treba), v tom case ja uz budem mat cca 60 a matematika je viac nez jasna... 😝
https://www.partnersgroup.sk/posielate-dieta-na...

mijo53
22. jún 2016

@lenka_21 Tak ako píšeš, denné štúdium je zdarma, ale ostatné záležitosti stoja aj 200 EUR mesačne a to sa dá ľahko preukázať: internát v Bratislave v Mlynskej doline už dávno stal 60 EUR, strava minimálne 3 EUR na deň x 30 dní v mesiaci je 90 EUR, električenka, fotenie študijných materiálov, cestovné domov ap. a kde je oblečenie, na to si povedzme, že študent aj zarobí, ale záleží čo študuje, napr. takí čo študujú medicínu, veľa času na privyrobenie nemajú. Rozdiel je aj v tom, či študuje dieťa v meste bydliska, potom jasné, že tie náklady sú nižšie, ubytovanie, strava doma doma, cestovné je tiež nižšie.
Takže za mňa sporiť 10% z príjmu akéhokoľvek, aj z minimálneho, ide o to, aby si ľudia na to zvykli.

lenka_21
22. jún 2016

@mijo53 uplny suhlas... ci to nazveme sestrenie/investovanie a pod.je to jedno... Ludia na SK su este vo financnych otazkach casto velmi malo zdatni...poznam malo ludi co rozmysla nad dochodkom (ved nejako bude 😕 😕 😕 , lenze ako...????

No myv mieste bydliska mame tak po strednu skolu (aj to nie vsetko) a zvysok je na dochadzanie, byvanie po intrakoch a pod. Kedze jedneho studenta doma mame, vieme naco sa potrebujeme pripravit... 😉 😀

anatalia77
22. jún 2016

@mijo53
@lenka_21 však presne o to bol začiatok tejto debaty-o šetrení aspoň mála aby bola doma rezerva ktorá sa môže použiť aj priebežne pre dieťa. Ak nebude treba tak to má dotyčný do budúcnosti pre seba trebárs na dôchodok

luma1
18. júl 2016

ja som deckam otvorila jeden ucet kam posielam peniazky ktore dostanu ( v csob slonik) a na konci roka ked je tam dost peniazkov ked nie tak dolozim a posielam im to na stavebne sporenie je tam 66eur statna premia rocne a plus nejake uroky zda sa mi to byt najvyhodnejsie setrenie co sa tyka urokov. ked mame peniazky nazvys vkladam aj na moje aj muzove stavebne o 6rokov sa peniazky daju vybrat ( ked netreba tak nevyberame ked treba vyberame a zaciname od zaciatku ) je to ista forma rezervy ja som s tymto setrenim spokojna

hettinka
18. júl 2016

V stavebnom sporení šú už avizované zmeny. Má byť zasa menej výhodné ☹

luma1
18. júl 2016

@hettinka no ja si tam setrim uz 12rokov a veru vkladala som volakedy len okolo 500eur to som este zila v zahranici potom to bolo 660 ci ako a teraz uz je to vyse 1300 ale zatial stale ked si zoberiem ze dostanem 66eur je to 5% urocenie to inde nedostanem takze zatim ok ja som o zmenach zatial nepocula uvidime to bude pomalicky rusia vsetko co je pre nas ako tak vyhodne bohuzial :(

mijo53
18. júl 2016

@luma1 mne sa tiež zatiaľ zdá stavebné sporenie najlepšie, včera v správach tie zmeny oznamovali, že štátna prémia bude výhodnejšia pre tých, čo majú nižšie príjmy, no nechápem ako to budú zisťovať, každý doloží doklad o príjme alebo výmer o dôchodku, veď aj deťom sa sporí, podľa mňa je to diskriminácia, na 100% neviem čo zamýšľajú, veď tie prémie už teraz musia vyplácať menej, veď nie každý dokáže vložiť takú vysokú sumu aká je tento rok

waitinka7
18. júl 2016

Ja som veru zatiaľ o žiadnych zmenách ešte nepočula

mijo53
18. júl 2016

@waitinka7 vo včerajších večerných správach to bolo prvý krát oznámené

mijo53
18. júl 2016

Stavebnú prémiu idú škrtať
#štvorkoalícia #stavebné sporenie #prémie #podpora bývania - toto si dajte do googlu - 15.7.2016 o tom rokovala vláda

scaramelka
18. júl 2016

Stavebné sporenie, sporenie cez životné poistenie bohužiaľ nie je to pravé orechové na zabezpečenie deti, rodiny. Investičné produkty - investovanie (čo vlastne robia aj poisťovne s našimi peniažkami pri životných poistkách) je to, čo pri dlhodobom horizonte 10 - 20 rokov prináša pekné zhodnotenie 5-10% a peniažky sú kedykoľvek k dispozícií ( v prípade nepredvýdateľných okolnosti).