"Skrblíci" - extrémni šetriči
Poďme na to 😊 Nájdu sa aj medzi vami? ... Začo by ste peniaze nedali? Na čom viete parádne ušetriť? Desí vás míňať peniaze? Nevyhadzujete, skôr renovujete? .... poďelte sa o skúsenosti 😊
Ja by som v živote nedala peniaze za petardy a ohnostroje a tomu podobné veci....doslova vyhodené peniaze!
pozerávala som v TV tých kupónových maniakov a mňa to fascinovalo :D akože nechcela by som mať v špajzi 30 šampónov, 100kg psieho žrádla a 40 kartónov Coca coly, ale že ako to dokážu vykombinovať :D
Ja rada sledujem akcie, zlavové kódy a celkovo mám rada zlavy, sledujem letenky v akcii a tomu prispôsobujem výlety
Ja osobne nerada dávam peniaze za jedlo v reštikách, na trhoch, jarmokoch, kde je to predražené...
...ja dokážem kúpiť hocijakú kravinu, ale čo absolútne nechápem a ide mimo mňa, sú cigarety. Takže s plačom, ako zdražujú u mňa nik nepochodí...
Nie som drzgros... Ale peniaze by som nedala za cigarety a platené hry online a ohňostroj to sú doslova do luftu vyhodené peniaze. Akciové letáky síce pozriem, ale ne nakupujem veci len preto ze sú v akcii a ze ich možno dakedy využijem.... A nehrozí u mňa mat ani 10kg cukru ani 10kg múky z akcie, aj keď múku mame rôznu doma, rovnako ako cestoviny keďže chlap je talian a ty majú ku každej omáčke iné cestoviny
za gelove nechty,parfumy a vonavky...ale viem vela utratit za knihy
...ešte mi dodatočne napadol make-up. Tiene za dvacky, krémy za 50, linky, špirály... to si radšej kúpim Happy Meal, alebo aj dva 🤣
V živote by som si nekupila 10.par topánok, 18.kabelku ci 50.tricko. Nekupila by som pre decko tri kočíky. V živote by som nedala prachy za kacaciu papulu ci lepšie prsia (zdravotné dôvody sú ina vec). Ani za ezotericky seminár. Ale som schopná otrieskat ľubovoľnú sumu za dovolenky, reštaurácie, knihy a výlety.
@daniela2202 neviem minúť peniaze za veci na ozdobu - kvety, dekorácie, záclony, obrazy, šperky... Príde mi to ako plytvanie. Pritom sme na tom finančne fajn a mohla by som zdobiť do bezvedomia. Predávala som mimo iného detskú obuv a neraz som videla mamičku s dieťaťom čo u nás kúpila dieťaťu najlacnejšie topánky co sme mali a za chvíľku som ju videla vychádzať z vedľajšej predajne - v rukách ozdobný košíček, cacany vankúšik, umelú kvetinu, lampasik... Pre mňa su to somariny. Mohla radšej dieťaťu kúpiť kvalitné topánky. No to už by neostalo na tie somariny zrejme.
Podľa mňa viem ušetriť a nekupujem hlúposti, už teraz viac pozerám na to, že či sa mi to oplatí prípadne aj oblečenie, nekupujem lebo si poviem toto chcem, jednoducho počkám, či o to budem mať záujem aj napríklad o mesiac a keď hej tak hľadám lacnejšiu alternatívu.
Nemíňam na lapače prachu, no skôr z ekologických ako finančných dôvodov. A nechcela by som ani veľmi drahé auto.
Ja by som nedala peniaze za auto a jeho udrzbu 🙂 žijem v meste a nepotrebujem ho, ak by som žila na dedine asi by to bolo iné. Ani za TV to je tiež taká haraburda čo len ide do peňazí 🙂 Ďalej za všelijaké umeliny va seba ako nechty, mihalnice a omladzovaci biznis
Za zazitky som ochotna dat akukolvek sumu. A na deti.🙈Takisto za knihy, kozmetiku (ale po 2ks maximalne, ziadne 10 kremikov na tvar, 5 na oci, speci na dekolte a pod.) a za veci, ktore mi uderia, ze "to chcem mat" (stava sa u mna velmi zriedka). Na com setrim, su znackove veci-kupujem zasadne vo vypredajoch. Vyhodene peniaze su pre mna ohnostroje, botox a kys. Hylauronova, gelove nechty, rozne zavislosti okrem cokolady🤪 a auto. (=pre mna spotrebna vec, ma byt spolahlive a v poriadku, odviezt z bodu a do bodu b a nepotrebujem ziadne speci vybavicky a co. A kludne obmenim aj 2x do roka)
Moj kamarat je extremny setrilek a je to s nim niekedy velmi tazke. Pretoze rad setri peniaze ale rad by aj zivota uzivat - tak to chodi po kamratoch a znamych kde sa rad naje, nechava sa pozvat na vecere a vyuziva vsetko co ma v dosahu. Robi airbnb a po hostoch vyberach chladnicky, veci co ponechavali predaval po bazaroch, ma spajzku plnu jedla pre 4 ludi, vsetko ma z akcie, jedlo len zo slevomatu a ked sa bol nechat ostrihat za 5e tak dal kadernicke ako podakovanie 20 centov - a vsetkym rozpraval aka mu bola vdacna (to bolo prosim pekne minuly rok) ze jej ziarili oci. Ked mi to rozpraval, tiez mi svietili oci, pretoze som sa snazila aby som nevyprskla smiechom. Do kina si donesie vlastne pivo v plechovici a chrumky, aby neplatil extra. Do sauny si nosi caj v termoske. Na narodeniny donesie nejaky kvet z tesca ktory je vo vypredaji, aby nemusel doniest normalnu vec. Berie veci od kosa a potom ich predava na bazare. No milion veci ... Ale v poslednej dobe toho mame vsetci dost. On je fajn a vsetko, ale tato extremna setrivost je neprijemna a dotyka sa aj nas a straca v poslednej dobe priatelov. Rad by chodil na navstevy alebo vonku ale ludia ho hodne odmietaju.
Doprajem si. Nešetrím ani na strave a ani na kozmetike alebo starostlivosti o pleť. Chodím na kyselinu hyal, tak semi pravidelne. Čo ma vyslovene nebaví kupovať sú oblečenie, topánky a kabelky. Skôr investujem do kvality aj za cenu, že si priplatím, no vydrží to dlhšie a šetrím tak aj životné prostredie. Nemám rada ani šperky alebo bižutériu. To vôbec nenosím a ani nekupujem. Takže ak to zhrnieme. Nie som veľmi dobrý skrblík.
@daniela2202
Kazdy ma tie hranice niekde inde a je mozne, ze aj mna niektori ludia povazuju za zgrlosa.
Snazim sa kupovat to, co naozaj potrebujem a nekupovat len preto, lebo potrebujem sa "zbavit" penazi. Doprajem si aj masaz, aj kozmetiku, rada vyuzivam zlavy zo zlavovych stranok.
Na co nemienim davat peniaze:
- haraburdy "na vystavky" do domacnosti a rozne lapace prachu, najmä z pepca, kiku a podobnych obchodov
- alkohol, cigarety (sem tam ideme na pivo, áno, dám si 1 pivo za tri euráče, ale je to vec 2 pív za mesiac)
- dizajnove, predrazene haraburdy od neviem akých návrhorov, kde kvoli "znacke" za kabelku v hodnote 20 EUR zaplatis 500 EUR
A hlavne, nepotrebujem sa ukazovat. Mnoho ludi razi cestu - vsak mam taky a hentaky plat, uz proste zijem inak, na vyssej urovni, aj keby som si mala kupit znackove hovno v alobale 😀
Mna to nerobi stastnou. Rada investujem do cestovania, spoznavania, zazitkov, zdravia ale vo vsetkom hladam nejake zdrave hranice.
Jedna vec je setrit na sebe a s vedomim vyssieho ciela (napriklad kupa niecoho vacsieho) si nieco odrieknut, druha vec upierat tymto spravanim normalny zivot druhym (nekupit si vonku ani hot-dog lebo sa setri a doma mame), alebo cielavedomo chodit na navstevy tam, kde sa clovek naje...toto setrenie je cez ciaru a takyto stravnik, by bol u mna prvy a posledny raz...
@kittykat22 👍👍👍👍😁😁😁😁... to je ešte slabý odvar.. pozrite si TLC program, tam sú extra triedy
@kittykat22 ake percento mladsich cechov ma toto setrenie este stale v krvi? Mam nejake zazitky z minulosti s ceskymi pribuznymi, ale su to uz starsi ludia. Som myslela, ze mladsia generacia bude uz trocha inde, ci je to uz zriedkava vlastnost?
@daniela2202 a ty si na tom ako? Čo tak najprv sa podeliť so svojím názorom a postojmi a až potom to očakávať od ostatných?
@daniela2202 ono to hrozne zalezi od prijmu, ja som setriaca lebo odlozim 50% prijmu, a pravdupovediac viac ako polku tak ci tak neminiem. Ale ta polka mi staci na dobry zivot.
milujem knihy, ale nikdy by som si knihu nekupila priamo v kamennom knihkupectve, lebo tam su knihy najdrahsie, popozeram si, a kupim cez net, najcastejsie za poukazky za prieskumy, prip. antikvariaty ako knihobot a pod., alebo si poziciam z kniznice
samozrejme uz spomenute cigarety, a tiez alkohol, to ide uplne mimo nas, a takisto nepochopim ludi, ktori platia horibilne sumy za ucty za mobily, a taktiez aj maniu mat drahe modely mobilov cez 1000 E
a este detom nekupujem drahe oblecenie ani topanky, to mi tiez hlava neberie, davat 100 E a viac za topanky tak na polroka
@daniela2202 balena voda aj tie sladke žbrndy typu kola a obedy v práci. Ma peňaženka bolela pri pohľade na granatir za 6€ 🤣
je to velmi tazko povedat. ono u mna napriklad ani nejde tak o samotnu vec, ako svkor o cenu. no kedysi som velmi rada chodil ado kina alebo restauracie, no dat teraz 9 € za spagety, tak to fakt nie, to ozeliem v pohode
Neminam peniaze na kadernicky, mam prirodzene kucerave vlasy, farbu z casu na cas mi da mamina, nechodim ku kozmeticke vobec, no kupujem si kvalitnu kozmetiku, pedikuru si robim sama. Gelove nechty sa mi nepacia, a kvoli praci dlhe pazure mat nemozem, takze lakujem priesvitnym lakom obcas. Peniaze viem minat na vylety, a samozrejme dcerke vzdy kupim hocico, co potrebuje, chce,ak to nie je uplna hlupost,.. inak si viem usetrit celkom pekne mesacne 🙂
Ja som...ani nie davno...nechcela byt.. existovat..zit..takze ked pride chut si nieco kupit...je to oslava.. Ak to nespravim hned,nekupim si nic. Kebyze sa nepremaham,nvm ci vobec by som z postele vstala.. Hej ..depresia ako vysita.. ale je to kazdym rokom dospelosti lepsie a lepsie..V obchode som nebola velmi dlho.. :D ak nepocitam potraviny a drogeriu. Nie make up,nie nechty,nie kadernicka,nie nove oblecenie,nie wellnessssss... atd. :D (Smejem sa,lebo plac mi len pritazi.. :D vela ludi..ten moj smiech nechape..ani len toho smajlika niekedy tu....) Vyhodim peniaze za sladke a za knihy. :D Za veci pre deti a manzela. A za vzbrkle nakupy. (ktore skutocne nie su caste..)
@nwnw 😁😁😁
@lianka123 👍👍👍
Dievčatá... chce to ale extrém.... že odložíme aj osmrkanú vreckovku, presušíme.... a je ok..... 😂😂😂

Nie som zgrlos, doprajem si aj wellness aj masaz, oblecko kupujem stiedmo z ekologickeho hladiska najma. Ale napr. nedala by som asi prachy za gelove nechty v salone, lebo ked si urobim sama manikuru a dam pekny lak, vyzera to tiez fajn. Ale to len na odlahcenie 🙃