Skúsenosti s investovaním do Bitcoinu - výhody a nevýhody
Ahojte už dlhšie počujem o Bitcoinoch len samé+ . Ale chcela by som vedieť aj niake to -. Samozrejme nieje to pre každého ale láka na to že môžem zarábať. Ovb u mňa neuspelo v smere v ktorom som mala . Možno inokedy 😕. Predávanie a vnucovanie spalovacov tiež nieje pre mňa ..
Ale toto nemusím nikomu vnucovať aby som zarobila .
Poteší ma každá skúsenosť
@zuzik1822 samozrejme, kľudne sa pýtajte. Treba však striktne rozlišovať bitcoin a zvyšok, najmä tzv shitcoiny ktorých je nepreháňam cca 10800. Všetky pôjdu na nulu lebo nemajú žiadny podstatný fundament. Bitcoin ho má, hoci sa to zdá zvláštne. Samozrejme, aj pri bitcoine je plno podvodov ale najmä kvôli tomu že mu ľudia nerozumejú a hádžu všetko do jedného koša. Pozrite si knižky od Dominika Stroukala a YouTube 'bitckinovej kanal'. Je tam séria Proč bitcoin. Potom sa kľudne pýtajte. Učím na vysokej škole a bežne sa ma na ikt študenti pýtajú, na čo je blockchain a ako sa bitcoin vlastne ťaží.
pytali ste sa na nevyhody? napr ked stratim kluce od penazenky, tzv seed. ak sa odpilite od penazenky nikto sa nikdy k peniazom nedostane. napr. ak cely zivot posielate bitcoin do svojej penazenky a potom svojou vinou stratite kluce. niet sa kam ist stazovat... dalej... plno podvodov a podvodnikov bitcoin zneuziva. Zneuziva ho aj spusta inych firiem, ktore sa chcu zviezt na vlne hype okolo neho. Ako sa vravi, na zlatej horučke v USA zbohatli najviac ti ktori predavali ludom lopaty.
dalej...extremna volatilita (skáče to riadne hore-dole, aj desiatky percent za deň). nie každý toto ustojí. Zámerne sa snažím nachádzať tie "temné stránky" ... ono nie sú také temné keď človek tomu trošku rozumie. Len ste sa pytali najma na tie. Bavime sa inak o investovani, nie o špekulacii do bitcoinu, to su dve rozdielne veci. Špekulant tomu nerozumie, zaujima ho len rychly profit za kratky čas. Investor je uvedomely, vie čo nakupuje a hlavne prečo...a chce dané aktívum (zlato, bitcoin, ETF,... čokoľvek)..držať dlho. Ja btc držím naveky a nikdy ho neplánujem meniť na fiat (tradičné peniaze).
napadla mi dalsia nevýhoda (musím ich dôkladne loviť v hlave 🙂) : dane! predaj bitcoinu je v SR extremne zaťažený daňami..dokopy až cca 35% zaplatíte zo zisku, to je brutal. v ČR si schválili teraz 3r časový test na krypto-ak ho držíte viac ako 3r, neplatite dan (v skratke). Tak a teraz mate zhruba obrazok o negativach- pozor- pozitív je x-násobne viac
@matusformanek áno to som akurát včera narazila na video že tie bitcoiny sa dania
@matusformanek ale je tam tusim aj este ohranicene len do istej sumy.. to v tych Cechach, pomerne nie velkej .. cize nic moc
@romino Aké pravidlá stanovuje nová legislatíva?
Pripravovaná legislatíva zavádza dve alternatívy, vďaka ktorým príjmy z predaja kryptomien môžu byť oslobodené od dane. Tieto podmienky zahŕňajú tzv. hodnotový test a časový test:
Hodnotový test:
Príjem z predaja kryptoaktív nesmie prekročiť 100 000 CZK. Je dôležité zdôrazniť, že ide o príjem, nie o zisk, čo znamená, že do tejto sumy sa započítava celková suma získaná z predaja, bez ohľadu na náklady spojené s obstaraním kryptomeny.
Časový test:
Druhou možnosťou získania oslobodenia je časový test, ktorý stanovuje, že kryptoaktívum musí byť držané minimálne tri roky, aby príjmy z jeho predaja mohli byť oslobodené od dane. Limit oslobodenia sa vzťahuje na príjmy do výšky 40 miliónov CZK.
@matusformanek aha , ok .. chapem.
takze to je ALEBO .. a nie obe podmienky naraz.
takze potesi.
1x za rok ak nejaky Cech .. preda daco za 100 000czk .. co ho dakedy davno nakup stal trebars 20 000.. tak ho zdanovanie nemusi trapit. A je to prijemne prilepsenie
@romino kiežby aj u nas niečo také bolo....už to bolo na stole a potom prask
@michal711 to nie je celkom pravda, hoci chápem, čo ste mysleli. Aj manažeri velkych hedgeových fondov častokrát panikária. A na druhej strane...aj tá "bedač" môže v poklese dokupovať. Ja som včera a dnes dokupoval, lebo bola zľava na trhu. Konkrétne ETF, akciové ETF...btc držím na vlastnej penazenke u seba
@matusformanek áno asi sme sa pochopili,že ľudia, ktorí tomu rozumejú budú teraz dokupovať. Uvediem príklad pisala mi kamarátka že chce predať TESLU ( kúpila ju v januári) to znamená že je v minuse možno 30%. A pri Tom som jej zdôrazňoval nech nakupuje iba ETF.
@michal711 učebnicovy priklad, Michal. a dôvody? ludia tomu nerozumeju...kupuju si cierne skrinky (tesla, aktivny fond, zlato,btc,....čo ja viem čo) a potom nevedia ako sa spravat. Jasne, ked tomu nerozumiem, tak sa bojim. Ak viem, čo robim, využijem pokles. Investovanie je mojim hobby, venujem sa mu už roky, vzdelavam
@matusformanek no ved viem, .. to by bola nadhera. A verim ze by realne zacali pritekat peniaze do rozpoctu. Takto co viem, ludia na to zvysoka $eru . Daktori ani nevedeli, ze by mali zdanovat .. bola to pre nich novinka 🙂
@michal711 keby to bolo take jednoduche v zivote, ze clovek sa uci na cudzich chybach. Asi si tym tiez musi prejst.
Tiez uz kde som mohol byt, keby som "len" sa riadil radami inych.
Ked sa na to tiez s odstupom pozeram. Teraz sa uz tiez pousmejem nad takym chovanim inych ....ale ....scasti... som aj ja robil podobne chyby...davno davno
@romino človek sa učí celý život. Ja som bol pred x rokmi úplne proti akémukoľvek investovaniu. Navrela mi žila na krku keď mi to v banke ponúkali. Dnes? Je to moje hobby a prednášam o tom 🙂 táto moja investičná katarzia je súčasťou storytellingu na tej prednáške 🙂 život ma zmysel pre humor proste
@matusformanek to iste ja. Mal som balik penazi pocas fin. krizy. Siel som kupovat byt. Ma pracovnicka nahovarala, ze radsej mam dat tie peniaze do fondov,a byt kupovat na hypoteku. Radsej nechat peniaze pracovat, ze tym este aj ziskam.
Som si vravel .. ze wtf, co mi to chce nahovorit.
Historia ale naozaj ukazala, ze z tych minim pocas fin. krizy .. nasledne tie rozne indexy vybehli aj 200% .. a ja som paradoxne branim hypoteky namiesto kupovanim v hotovosti ... mohol bezpracne zarobit.
@romino ano, tak je to. hypoteka je jeden z mala dobrych dlhov. hypoteka sa nikdy nesplaca predčasne a skôr.... s jej vyškou pomaly pomôže inflacia a rast platu
Výhody investovania do bitcoinu: nedajú sa prerobiť na tom peniaze pokiaľ kúpiš a držíš toto aktívum aspoň 5 rokov
Nevýhody: vlastná psychika a teda buď strach z toho, že investor príde o peniaze v čase poklesov nakoľko je to volatilne aktívum ktoré ide sinusoidou v 4 ročných cykloch hore a dolu
Kvôli daniam na Slovensku odporúčam nakupovať etn produkt kopírujuci btc napríklad na xtb je vbtc.de kde po uplynutí 1 roku od kúpy je oslobodený od dane
A hlavne nenaletieť podvodníkom "telefonickým maklérom", ktorým poposielate peniaze na rôzne účty v domnení, že "investujete". Potom vám ostanú len oči pre plač.

Treiding? 🫣 Vyhni sa ty prosím BTC, počula si o ňom a chceš na ňom zarobiť a práve tradingom rovno?🤦