icon

Skúsenosti s investovaním

zdenka2296
Včera o 17:39

Ahojte 👋
Všade sa píše o tom že ľudia majú investovať že sa to oplatí. Zaujíma ma či ste investovali tiež, kedy a ako to dopadlo z dlhodobého hľadiska. Či sa vám natom podarilo naozaj niečo zarobiť. Ďakujem

Osobne som investovala sama cca 600€ do rôznych spoločností a bolo z toho nejwktch 100€ plus mínus plus.
Čo sa týka cryptomien tak veľký mínus..

Ako ste natom vy ?

jimbean
Včera o 17:42

Bud budes investovat pravidelne kazdy mesiac a vtedy sa tvoja nakupka spriemeruje. A je ti jedno, ci trh ide hore, alebo dole. Alebo budes cakat na korekcie 10-15%. Ludia ale idu a nakupia naraz, ked je vsetko hore a vsetci su v rausi, ako to krasne rastie. Potom placu, ze investovanie je nanic.
Mas moznost februar-marec a september su najhorsie na akciach. A dobra prilezitost na nakup v zlave.

zdenka2296
autor
Včera o 17:46
@jimbean

Bud budes investovat pravidelne kazdy mesiac a vtedy sa tvoja nakupka spriemeruje. A je ti jedno, ci trh ide hore, alebo dole. Alebo budes cakat na korekcie 10-15%. Ludia ale idu a nakupia naraz, ked je vsetko hore a vsetci su v rausi, ako to krasne rastie. Potom placu, ze investovanie je nanic.
Mas moznost februar-marec a september su najhorsie na akciach. A dobra prilezitost na nakup v zlave.

@jimbean to nemá nič spoločné s tým čo som sa pýtala ale ďakujem

anonym_2373f6
Včera o 18:04

Rod. príbuzní investoval dosť e. Po x rokoch vybral ani nie základ čo tam dal.
Slov spor.

anonym_7bfa9f
Včera o 18:23

Áno, do akcií. Za 4 roky cca +120%.

anonym_c432b7
Včera o 18:28

Ano investujem sebe aj detom do akcii. Deti maju pomerne velky zisk lebo sme zacali v dobrom case a postupne dokupujeme. Ja obcas trosku spekulujem ,takze tam ten zisk je trosku mensi ako by mohol byt. Ale ano som v pluse, % ti nepoviem. Podla toho co kde a kolko mam.
Vyuzivam dolar cost averaging ako je spominane hore. Teraz je to take turbulentne kvoli vojnam trumpovi a tak, ale je mi to jedno. Moj casovy horizont je dlhy, takze ma to bude zaujimat niekedy v dochodkovom veku. Sem tam pride aj nejaka dividenda, to tiez potesi 🙂
Crypto momentalne nemam.

zdenka2296
autor
Včera o 18:31
@anonym_c432b7

Ano investujem sebe aj detom do akcii. Deti maju pomerne velky zisk lebo sme zacali v dobrom case a postupne dokupujeme. Ja obcas trosku spekulujem ,takze tam ten zisk je trosku mensi ako by mohol byt. Ale ano som v pluse, % ti nepoviem. Podla toho co kde a kolko mam.
Vyuzivam dolar cost averaging ako je spominane hore. Teraz je to take turbulentne kvoli vojnam trumpovi a tak, ale je mi to jedno. Moj casovy horizont je dlhy, takze ma to bude zaujimat niekedy v dochodkovom veku. Sem tam pride aj nejaka dividenda, to tiez potesi 🙂
Crypto momentalne nemam.

@anonym_c432b7 ďakujem

zdenka2296
autor
Včera o 18:31
@anonym_7bfa9f

Áno, do akcií. Za 4 roky cca +120%.

@anonym_7bfa9f ďakujem

zdenka2296
autor
Včera o 18:32
@anonym_2373f6

Rod. príbuzní investoval dosť e. Po x rokoch vybral ani nie základ čo tam dal.
Slov spor.

@anonym_2373f6 ďakujem

anonym_e5c28d
Včera o 19:10

Sprostosť, veľký ojeb

anonym_b4ccd3
Včera o 19:24

Investujem dlhodobo a pravidelne, ale skôr tak konzervatívnejšie, aspoň ako ochranu pred znehodnotením a aj keď je aktuálne prepad, som stále v pluse.

richard_polak
Včera o 20:20

Za mňa investovanie funguje hlavne vtedy, keď sa na to ide dlhodobo a bez snahy rýchlo zbohatnúť. My sme začali postupne, skôr konzervatívnefondy a ETF nič divoké. Nečakal som zázraky ale po rokoch to robí pekný rozdiel. Krypto som si tiež skúsil a beriem to skôr ako lekciu než investíciu tam je to dosť o nervoch. Podľa mňa ma zmysel investovať len peniaze ktoré človek reálne nepotrebuje a rátať s tým že vykyvy prídu. Trpezlivost je v tomto asi najväčší "zisk“.

anonym_3138cc
Včera o 21:30

@zdenka2296 tak ty si neinvestovala, ale spekulovala... Investovanie je
1, urcenie si horizontu a cielu (ine je investovat so zamerom mat na dochodok za 30-40 rokov, ine strednodobe na auto alebo byvanie
2, rozdelit si peniaze na dlhodobe investovanie, strednodobe a kratkodobu rezervu (ta sa neinvestuje... respektive "investuje" do uplne konzervativnych nastrojov ako terminak alebo sporiaci ucet...
3, drzat sa strategie, nakupovat pravidelne, nepredavat pri prepadoch a nespekulovat...

anonym_d11487
Včera o 21:49
@richard_polak

Za mňa investovanie funguje hlavne vtedy, keď sa na to ide dlhodobo a bez snahy rýchlo zbohatnúť. My sme začali postupne, skôr konzervatívnefondy a ETF nič divoké. Nečakal som zázraky ale po rokoch to robí pekný rozdiel. Krypto som si tiež skúsil a beriem to skôr ako lekciu než investíciu tam je to dosť o nervoch. Podľa mňa ma zmysel investovať len peniaze ktoré človek reálne nepotrebuje a rátať s tým že vykyvy prídu. Trpezlivost je v tomto asi najväčší "zisk“.

@richard_polak takze investovat tak aspon na 5-10 rokov ze?

anonym_e22c0c
Včera o 21:58
@anonym_d11487

@richard_polak takze investovat tak aspon na 5-10 rokov ze?

@anonym_d11487 investovat sa oplati ked mas dlhodobi horizont teda aspon 20/30/40r nie 5 ci 10...vtedy ten mega rozdiel aj dokazes pocitit.. Napr ked detom otvoris investicne ucty kym su male staci mesacne sporit aj male sumy a do dochodku im to vie prispiet aj par tisic mesacne tie penniaze su pitom dedicne cize ak mas iba statny dochodok ten ti stat prestane vyplacat ked umries ale investicny fond zdedia deti mozu si tam dalej ukladat peniaze tie sa nasobia a casom je z toho ozaj velmi slusny vynos...

anonym_d11487
Včera o 22:00
@anonym_e22c0c

@anonym_d11487 investovat sa oplati ked mas dlhodobi horizont teda aspon 20/30/40r nie 5 ci 10...vtedy ten mega rozdiel aj dokazes pocitit.. Napr ked detom otvoris investicne ucty kym su male staci mesacne sporit aj male sumy a do dochodku im to vie prispiet aj par tisic mesacne tie penniaze su pitom dedicne cize ak mas iba statny dochodok ten ti stat prestane vyplacat ked umries ale investicny fond zdedia deti mozu si tam dalej ukladat peniaze tie sa nasobia a casom je z toho ozaj velmi slusny vynos...

@anonym_e22c0c tak ci sa to po 40tke aj oplati. vsak tie peniaze si nemusim ani uzit. (teraz nepisem o investicii pre deti)

anonym_7bcf5e
Dnes o 00:46

Mam nejake bankove produkty, tam je to taka klasika okolo 10-15% cize aspon to prekonava inflaciu.

Popritom investujem do spolocnosti, mam to akoby hobby. Tam mam urcite pozicie ktore sa dokazu hybat aj na urovni 25-60 % cize s tymto prekonavam aj bezne bankove produkty.

Velakrat je to aj vec timingu a taktiez stastia, ale ak sledujes burzu pravidelne, zaujimas sa o kvartalne vysledky spolocnosti a beries do uvahy aj vyjadrenia analytikov tak obvykle vies nastupit na vlak v spravnom case, ale bez nejakych prepadov to urcite nejde.

Ak vies odolat vykyvom a nepredat v panike tak sa to s trochou praxe da. Ja som mal napr poziciu kde som nemal stop-loss a hodnota isla az do -70%. Potom prisiel narast a predal som niekde na urovni +55%. Ako bolo spominane vyssie, "dca" pomaha zlepsovat navratnost.

Toto nedavam ako financne poradenstvo, ak si urobis vlastny research tak tvoje sance na uspech znacne porastu.

anonym_e22c0c
Dnes o 04:32
@anonym_d11487

@anonym_e22c0c tak ci sa to po 40tke aj oplati. vsak tie peniaze si nemusim ani uzit. (teraz nepisem o investicii pre deti)

@anonym_d11487 ani dochodok si nemusis uzit prepadne tejto bananovej republike z toho investovania mas aspon nadej ze ked tak tie peniaze ostanu tvojim detom... Daju da kedxkolvek z uctu vybrat len v kratkodobom horizonte sa ti to neoplati... Ide tu hlavne o to vkladat pravidelne aj ked male ciastky ked mas jednorazovo vacsiu sumu mozes naraz vlozit ak nemas mozes docasne pozastavit investiciu ale nevyberat peniaze ma blbosti pokial ich zivotne nepotrebujes.. Ja som zacala v 46 s tym ze ked sa dozijem dochodku tak tych 5-600 eur mesacne ako prilepsenie sa mi zide ak nie ostane to detom ak budu pravidelne vkladat tak im to do dochodku urobi par tisic mesacne co nevycerpaju ostane zasa, ich detom...

anonym_d11487
Dnes o 05:17
@anonym_e22c0c

@anonym_d11487 ani dochodok si nemusis uzit prepadne tejto bananovej republike z toho investovania mas aspon nadej ze ked tak tie peniaze ostanu tvojim detom... Daju da kedxkolvek z uctu vybrat len v kratkodobom horizonte sa ti to neoplati... Ide tu hlavne o to vkladat pravidelne aj ked male ciastky ked mas jednorazovo vacsiu sumu mozes naraz vlozit ak nemas mozes docasne pozastavit investiciu ale nevyberat peniaze ma blbosti pokial ich zivotne nepotrebujes.. Ja som zacala v 46 s tym ze ked sa dozijem dochodku tak tych 5-600 eur mesacne ako prilepsenie sa mi zide ak nie ostane to detom ak budu pravidelne vkladat tak im to do dochodku urobi par tisic mesacne co nevycerpaju ostane zasa, ich detom...

@anonym_e22c0c dochodok? toho sa ani nemusim dozit. po prve budu isto este dvihat vek a po druhe, nebude z coho.

anonym_d11487
Dnes o 05:19
@anonym_e22c0c

@anonym_e22c0c ale ano ako investicia pre deti, to je ine. chapem. ja len lutujem ze som s takymto nezacala ovela skor. ale pred 1or malokto vedel co su to fondy a akcie...myslim ze ani banky taku moznost neponukali, resp si nepamatam. toto je boom poslednych rokov. a aky mate nazor na statne dlhopisy 🙂?

anonym_30af44
Dnes o 05:24

@zdenka2296
Ja som sa vzdal a presunul vsetky peniaze do nehnutelnosti, neverim lenivym Europskym firmam ze su schopne konkurovat Cine.

lubomirko2
Dnes o 06:17

Treba investovať do domácej, tam je 52% istých

michal711
Dnes o 15:37

@zdenka2296 ahoj investujem od roku 2019 do akcií, ETF k dnešnému dňu zisk 22 000€ od začiatku to ide pomaly.

matusformanek
Dnes o 15:39

@zdenka2296 investujem od cca roku 2019 do širokých tržných indexových ETF cez brokerov XTB a Interactive brokers. Kupou jedneho ETF nakupujem naraz tisíce spoločností z celého sveta-ak nejaké skrachuju, nevadí, preto sú ich tam tisíce. poklesy na trhu samozrejme prišli a budu prichadzat ale beriem i ch len ako šancu na dalsie dokupenie. Zisk? vyššie desiatky percent-čo je ale irelevantné, nakolko nejdem a nechcem peniaze vyberat, investujem na 10-15-20 rokov. Dôelžité je, aby ste vždy vedeli čo si kupujete a nenaleteli na nejaky podvod, to je zaklad. Investovanie nie je o vedomosiach ,ale o trpezlivosti a chladnej hlave

lenkab1990
Dnes o 16:15

@zdenka2296 mam velmi dobre skusenosti. Investujem do etf fondov pravidelne, cez partners. Ak to nie je na mesacnej baze, treba vystihnut spravne obdobie, ak mate vacsiu sumu penazi. Vtedy zarobíte najviac. Napr. led prišla vojna na ukrajinu, predtym kovid, akcie prudko klesli