Skúsenosti s neschválením invalidného dôchodku a odvolaním
Ahojte, môjmu priateľovi neschválili ID. Posudková ho ohodnotila na 15-20% no ešte nám nedošlo rozhodnutie. Už 17 rokov sa lieči na srdce, psychiku a astmu. Diagnózy ma: I47, I49.3, I47.9, R00.0, R00.2, J45.8, D81.8, F43.2, F70.9, L30.8 + alergie. Ma síce odrobených 18 rokov pri 36 rokov života, ale raz keď je na niečo nárok, tak by mu to mali uznať nie? Oni asi chcú aby nemal hlavu, ruky a nohy aby mu ho dali. Čo si o tom myslite a aké máte skúsenosti, on sa určite odvolá…. Ďakujem
Tak sa opravujem, novela platí od 1.8.2023 čiže ani nie 2 roky. https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poist...
@janpalinkas psychiku nech si dá do poriadku, s astmou chodi do roboty štvrťka slovenska. Ako vrátnik vydrží aj so srdcom.
@janpalinkas len tam to neberu tak ,ze ci ma unavu,vela spi atd. Tam si povedia,ze pracovat sa da aj cez den a nech hlada taku pracu. A vela krat bez ✉️s💶 to nejde.
@gypsomilka, posudkova ma nikdy nevidela. Kazdy rok ma prehodnocuju. Mam 80% na zaklade diagnozy
hlavnu diagnozu ma aku? od tej sa to odvija
pri astme zavisi ake ma hodnoty
@gypsomilka presne a toto je smutne.
som si robila srandu ze muzovi vypichnem oko, aby si konecne uvedomili ze ma narok na ID....ma snad 20 diagnoz. ale slepici schvalia maximalnu podporu lebo sa nauci pri sedeni na zadku za 3 roky kalkulovat, gratulujem k takemuto systemu. hlavne takym, co mali predtym minimalky a prachy na ruku, Gratulacion.tu je riadny odtok penazi horucim dlaniam, co cely zivot mozno ani riadne neodrobili, hlavne ze take ''kotia deti'' ......a este maju aj tehotenske...zbytocne vyhodene peniaze. raz ked mam chut ma dieta, snad mam daco nasetrene a nie och , stalo sa.
yebnuty stat.yebnute zmyslanie mnohych zien.
a potom tu idu matky vymyslat ako co najviac vytazit zo systemu, je mi z toho zle.
@balerina2025 čo?
@balerina2025 práveže som to pozerala, ešte nás obvodná odporučila že je niekde medzi 55-60%
@janpalinkas aká diagnóza je na tých 55-60 %?
@janpalinkas Problem je v tom,ze to zneuziva vela ludi. Tí o nemaju narok si to vydobiju vypindaju a potom su ludia co to fakt potrebuju,ale system sa ich snazi odrbat aby usetrl stat. Tvoje papiere poslu posudkovemu,ktory Ta nikdy nevidel ,neliecil nepozna Ta.......takze si prenho iba dalsia kolonka
Neviem. Keď som pred rokmi praxovala na UPSVaR tak bol prípad, kedy chlap bol úplne imobilny na vozíku, neviem čo sa mu stalo, ale vyzeral ako keby ho potrhala bomba a ho zašili. Úplne neschopný sa sám o seba postarať, jemu ID zamietli. A potom som stretla drzú paniu, Rómku, ktorej nebolo nič, mimo toho, že mala niečo s hlasivkami údajne, ale na ulici som ju počula kričať a ona mala plný. Ako takýchto prípadov je viac. Ako ja fakt neviem na základe čoho posudzujú.
Neviem. Keď som pred rokmi praxovala na UPSVaR tak bol prípad, kedy chlap bol úplne imobilny na vozíku, neviem čo sa mu stalo, ale vyzeral ako keby ho potrhala bomba a ho zašili. Úplne neschopný sa sám o seba postarať, jemu ID zamietli. A potom som stretla drzú paniu, Rómku, ktorej nebolo nič, mimo toho, že mala niečo s hlasivkami údajne, ale na ulici som ju počula kričať a ona mala plný. Ako takýchto prípadov je viac. Ako ja fakt neviem na základe čoho posudzujú.
@maury jasne, psychopati. to pozname,
@maury tak vieš ako,opálených príde celá tlupa a robia bordel....slušný človek je ticho
@janpalinkas psychiku nech si dá do poriadku, s astmou chodi do roboty štvrťka slovenska. Ako vrátnik vydrží aj so srdcom.
@liaka vrátnik s psychickými problémami...asi sotva by prešiel lekárskou prehliadkou.
@janpalinkas aká diagnóza je na tých 55-60 %?
@rozculena to ja neviem, ale môjmu povedal psychiater, psychológ a tiež aj imunológ že si ma podať na Id… posudková mu povedala že tabuľky sa menia tak mu ti spolu vyšlo 15-20%… čakáme na ten posudok čo je v ňom písané
@rozculena to ja neviem, ale môjmu povedal psychiater, psychológ a tiež aj imunológ že si ma podať na Id… posudková mu povedala že tabuľky sa menia tak mu ti spolu vyšlo 15-20%… čakáme na ten posudok čo je v ňom písané
@janpalinkas tak ked toto bude za 20% ako nosna, sancu na ID nemate....
lebo vedlajsie ochorenia daju max 10 percent to znamena ze vam bude chybat percenta na uznanie ID
ale pockajte si na posudok. oni su od toho aby urcili nosnu diagnozu
@maury až na to, že uvedený prípad si nemohla zažiť na úpsvar, tam sa ID nepriznáva 🙄
@maury NÚP vyplácal podporu ale nikdy nerozhodoval o invalidite
@fidorka7 tak to nemusel byť ID, ale nejaká forma príspevku alebo podpory to určite bola. Keď ho tam riešili. A pamätám si, že ID mal zamietnutý a nebol schopný sa zamestnať. Riešili to aj s SP. A viem, že na podateľni bolo množstvo zaevidovanej agendy a každý deň chodili z SP a brávali ju. Bolo to v krajskom meste.
@fidorka7 tak to nemusel byť ID, ale nejaká forma príspevku alebo podpory to určite bola. Keď ho tam riešili. A pamätám si, že ID mal zamietnutý a nebol schopný sa zamestnať. Riešili to aj s SP. A viem, že na podateľni bolo množstvo zaevidovanej agendy a každý deň chodili z SP a brávali ju. Bolo to v krajskom meste.
@maury Sociálna poisťovňa bola zriadená 1. novembra 1994 zákonom č. 274/1994 Z. z. o Sociálnej poisťovni ako verejnoprávna inštitúcia poverená výkonom nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia, ktoré prevzala od svojej predchodkyne Národnej poisťovne. Od Slovenskej poisťovne prevzala 1. apríla 2002 aj poistenie zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a pri chorobe z povolania – úrazové poistenie.
Áno, bola to forma podpory ako hovoríš - pri chorobe z povolania a prac.úraze. Ale invalidné dôchodky nikdy.
@maury nebolo to posúdenie miery finkčnej poruchy? tiež v % ? - to sa týka kompenzačných príspevkov
@maury Sociálna poisťovňa bola zriadená 1. novembra 1994 zákonom č. 274/1994 Z. z. o Sociálnej poisťovni ako verejnoprávna inštitúcia poverená výkonom nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia, ktoré prevzala od svojej predchodkyne Národnej poisťovne. Od Slovenskej poisťovne prevzala 1. apríla 2002 aj poistenie zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a pri chorobe z povolania – úrazové poistenie.
Áno, bola to forma podpory ako hovoríš - pri chorobe z povolania a prac.úraze. Ale invalidné dôchodky nikdy.
@fidorka7 áno a ďalej
podľa nového zákona o sociálnom poistení od 1. januára 2004 Sociálna poisťovňa prevzala od Národného úradu práce vykonávanie poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia a dôchodkové zabezpečenie bolo zmenené na dôchodkové poistenie.
Od 1. januára 2005 Sociálna poisťovňa vykonáva aj činnosti v rámci starobného dôchodkového sporenia – predovšetkým vyberá príspevky, postupuje ich dôchodkovým správcovským spoločnostiam a registruje zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení (§ 226 zákona o sociálnom poistení).
Po dlhom čase som si zopakovala 🙂
@fidorka7 áno a ďalej
podľa nového zákona o sociálnom poistení od 1. januára 2004 Sociálna poisťovňa prevzala od Národného úradu práce vykonávanie poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia a dôchodkové zabezpečenie bolo zmenené na dôchodkové poistenie.
Od 1. januára 2005 Sociálna poisťovňa vykonáva aj činnosti v rámci starobného dôchodkového sporenia – predovšetkým vyberá príspevky, postupuje ich dôchodkovým správcovským spoločnostiam a registruje zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení (§ 226 zákona o sociálnom poistení).
Po dlhom čase som si zopakovala 🙂
@maury starobné dôchodkové sporenie? a to má čo s ID? - Veď tam máš jasne napísané, že dávky nemocenského poistenia a dôchodkového (čo ID je touto dávkou) prevzala sociálna poisťovňa od Národnej poisťovne. Kde tu máš úrad práce? Ešte raz, dávky invalidného poistenia nikdy neriešil ani NÚP, ani ÚPSVaR. Dôchodkové poistenie sa skladá z dôchodkového sporenia a invalidného poistenia, t j. miešaš dve samostatné kaategórie, ktoré patria pod dôchodkové poistenie.
@maury starobné dôchodkové sporenie? a to má čo s ID? - Veď tam máš jasne napísané, že dávky nemocenského poistenia a dôchodkového (čo ID je touto dávkou) prevzala sociálna poisťovňa od Národnej poisťovne. Kde tu máš úrad práce? Ešte raz, dávky invalidného poistenia nikdy neriešil ani NÚP, ani ÚPSVaR. Dôchodkové poistenie sa skladá z dôchodkového sporenia a invalidného poistenia, t j. miešaš dve samostatné kaategórie, ktoré patria pod dôchodkové poistenie.
@fidorka7 u nas v meste posudkovi lekari na ID mali a pokial viem, maju este stale miestnosti na upsvare. Proste cela "socialka" je jednej budove- od hlasenia nezamestnanosti, poradenstva, cez socialnu kuratelu az po ID a vsetko okolo toho -ides len podla toho, co potrebujes vlavo, vpravo, hore, dole, cez chodbu a tak dalej.....

@balerina2025 určite to nie je zdedené z čias socializmu. Veď najzásadnejšiu reformu na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (vtedy sa zrejme nazývalo inak), aj prehodnotenie nároku na invaliditu urobil ešte Kaník, ktorý tvrdil, že systém je zle nastavený, máme veľa invalidov a ich počet treba okresať. A bohvie či a ako sa to odvtedy ešte menilo, nechce sa mi hľadať konkrétne zákony v čase.
@lilope ešte za minulej vlády prehodnocovať tabuľky, čiže tieto co sa používajú teraz sú staré tak max 3 roky.