icon

Skúsenosti s neschválením invalidného dôchodku a odvolaním

janpalinkas
2. máj 2025

Ahojte, môjmu priateľovi neschválili ID. Posudková ho ohodnotila na 15-20% no ešte nám nedošlo rozhodnutie. Už 17 rokov sa lieči na srdce, psychiku a astmu. Diagnózy ma: I47, I49.3, I47.9, R00.0, R00.2, J45.8, D81.8, F43.2, F70.9, L30.8 + alergie. Ma síce odrobených 18 rokov pri 36 rokov života, ale raz keď je na niečo nárok, tak by mu to mali uznať nie? Oni asi chcú aby nemal hlavu, ruky a nohy aby mu ho dali. Čo si o tom myslite a aké máte skúsenosti, on sa určite odvolá…. Ďakujem

Strana
z3
maury
4. máj 2025
@fidorka7

@maury starobné dôchodkové sporenie? a to má čo s ID? - Veď tam máš jasne napísané, že dávky nemocenského poistenia a dôchodkového (čo ID je touto dávkou) prevzala sociálna poisťovňa od Národnej poisťovne. Kde tu máš úrad práce? Ešte raz, dávky invalidného poistenia nikdy neriešil ani NÚP, ani ÚPSVaR. Dôchodkové poistenie sa skladá z dôchodkového sporenia a invalidného poistenia, t j. miešaš dve samostatné kaategórie, ktoré patria pod dôchodkové poistenie.

@fidorka7 veď si písala kedy vznikla sociálna poisťovňa a čo prevzala od roku 2002, ja som doplnila zvyšok ktorú agendu prevzali o roku 2004 a 2005. To bolo doplnené k tomu komentáru.

maury
4. máj 2025
@vevesh

@fidorka7 u nas v meste posudkovi lekari na ID mali a pokial viem, maju este stale miestnosti na upsvare. Proste cela "socialka" je jednej budove- od hlasenia nezamestnanosti, poradenstva, cez socialnu kuratelu az po ID a vsetko okolo toho -ides len podla toho, co potrebujes vlavo, vpravo, hore, dole, cez chodbu a tak dalej.....

@vevesh u nás mali tiež, možno ešte stále majú. To neviem. Ale na to čo tvrdila pani som pripustila, že to mohlo byť aj posúdenie miery funkčnej poruchy v % i keď viem, že vtedy sa bavili a riešili invalidný dôchodok. Ja sa hádať nejdem

mamina7070
4. máj 2025

posudkovi lekari su aj v UPSVAR aj v socialnej poistovni kazdy z nich ma inu agendu a riadi sa inym zakonom

posudzovanie invalidity robi posudkovy lekar socialnej poistovne lebo ona vyplaca ID a rieis sa na zaklade prilohy 4 zakona o socialnom poisteni

posudkovy lekar UPSVAR riesi TZP a kompenzacie

netreba si to mylit

janpalinkas
autor
5. máj 2025
@mamina7070

posudkovi lekari su aj v UPSVAR aj v socialnej poistovni kazdy z nich ma inu agendu a riadi sa inym zakonom

posudzovanie invalidity robi posudkovy lekar socialnej poistovne lebo ona vyplaca ID a rieis sa na zaklade prilohy 4 zakona o socialnom poisteni

posudkovy lekar UPSVAR riesi TZP a kompenzacie

netreba si to mylit

@mamina7070 ja tomu plne rozumumiem, ale nás doporučila obvodná, že na dôchodok ma nárok z detstva za tu retardaciu.

martinadomianova
5. máj 2025
@klara1205

Ako píšu vyššie, je dôležitá hlavná diagnóza...Sú rôzne prípady..niekto nemá skoro nič a má plný ID a niekto má kopec vážnych diagnoz, pri kt.si myslí, že už nič nezmôže a nedostane ani čiastočný ID...Mojej kolegyni dcéra má napr. problém so srdcom, vrodená vada,a má cukrovku, kvôli ktorej jej museli aj jednu nohu amputovať od kolena nižšie a odobrali jej percentá a odôvodnili to tak, že existuju už protézy a náhrady ktoré plnohodnotne nahradzujú nohu a tým pádom je bez obmedzenia akoby

@klara1205 tak to je sila. Som zvedavá, či by takto reagovali, keby sa to týkalo napr ich dcéry.

martinadomianova
5. máj 2025
@vevesh

@janpalinkas odvolat sa a aj so spravou od lekara, ze nie je mozne pracovat. Moj surodenec pracuje v chranenej dielni a preto, ze vie pracovat, nie je invalid podla jednej posudkovej. Normalne vzala ID, ktore mal roky rokuce. Pritom postihnutie je na 95% od utleho detskeho veku a musel do speci skol, lebo nebol vzdelavatelny v normalnej skole+ speci pomocky a urcite zdravotnicke veci mu treba. A postihnutie nie je zvratitelne, kedze odumreli iste tkaniva, ktore sa nahradit nikdy nebudu dat....🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@vevesh no ja žasnem

mamina7070
5. máj 2025
@janpalinkas

@mamina7070 ja tomu plne rozumumiem, ale nás doporučila obvodná, že na dôchodok ma nárok z detstva za tu retardaciu.

@janpalinkas a on ma stanovenu mentalnu retardaciu od detstva psychiatrom? a tieto spravy predlozil?

martinadomianova
5. máj 2025
@martin96321

@janpalinkas Problem je v tom,ze to zneuziva vela ludi. Tí o nemaju narok si to vydobiju vypindaju a potom su ludia co to fakt potrebuju,ale system sa ich snazi odrbat aby usetrl stat. Tvoje papiere poslu posudkovemu,ktory Ta nikdy nevidel ,neliecil nepozna Ta.......takze si prenho iba dalsia kolonka

@martin96321 veľa ciganov to takto zneužíva. A pritom im vôbec nič nie je. A tí, čo skutočne ID potrebujú, tak im ho nedajú. Celé na hlavu.

mantilka
5. máj 2025

Moja kamoška nedostala ID, odvolala sa poriadne s manželom spísala diagnózy a priložila lekárske správy pekne prehľadne lebo jej obvodná to odflakla a na odvolanie dostala ID. Dôležité je ako je to napísané a aké podklady sú priložené. Ak to obvodný lekár odflakne, ID nemusíš dostať.

priscilla07
7. máj 2025

Hlavné "letia" psycho Dg, len si treba naštudovať ktoré, a dostane plný ID.

balerina2025
7. máj 2025
@priscilla07

Hlavné "letia" psycho Dg, len si treba naštudovať ktoré, a dostane plný ID.

@priscilla07 ale ved to sa snad ako da uhrat, ten clovek rpedsa musi byt istu dobu doma, a to sa da ako zahrat na debila.

alebo mozno maju uz tak prepite hlavy a z toho maju depresivne stavy. tam uz naozaj netreba nic hrat.

janpalinkas
autor
7. máj 2025
@mantilka

Moja kamoška nedostala ID, odvolala sa poriadne s manželom spísala diagnózy a priložila lekárske správy pekne prehľadne lebo jej obvodná to odflakla a na odvolanie dostala ID. Dôležité je ako je to napísané a aké podklady sú priložené. Ak to obvodný lekár odflakne, ID nemusíš dostať.

@mantilka presne toto iste sa stalo môjmu, a ako si to spísala?

janpalinkas
autor
7. máj 2025
@mamina7070

@janpalinkas a on ma stanovenu mentalnu retardaciu od detstva psychiatrom? a tieto spravy predlozil?

@mamina7070 áno, posudková sa ho pýtala, že ako je možné, že odrobil 18 rokov…

balerina2025
8. máj 2025
@janpalinkas

@mamina7070 áno, posudková sa ho pýtala, že ako je možné, že odrobil 18 rokov…

@janpalinkas tak to je potom naozaj zaujimave pri mentalnej retardacii...

janpalinkas
autor
8. máj 2025
@balerina2025

@janpalinkas tak to je potom naozaj zaujimave pri mentalnej retardacii...

@balerina2025 na dohody a pomocné prace

priscilla07
8. máj 2025
@janpalinkas

@mantilka presne toto iste sa stalo môjmu, a ako si to spísala?

@janpalinkas ja som nič nespísala, mňa sa to netýka, len viem ako to chodí. Myslím že retardacia, aj keď ju určuje psychiater, nie je validna dg pre ID.

Strana
z3