icon

Skúsenosti s predajom nehnuteľnosti bez realitky

kvietocek23
15. júl 2025

Ahojte.
Chcela by som opytat ci ma niekto skusenost s predajom nehnutelnosti bez realitky ?
Planovala som predavat nehnutelnost s realitkou, ale citam rozne negativne skusenosti a je tazke vybrat tu spravnu. Pripadne kedy sa oplati predavat nehnutelnost ? Na jesen alebo na pockat do jari ? Viem, ze leto je viacmenej hluche kvoli prazdninam.
Dakujem za rady a tipy.

anonym_ebc2f6
15. júl 2025

jedna vec je najst si kupca - ak mas dobry byt vo vyhladavanej lokalite bez problemu si najdes kupca aj sama. skor bude problem ak uz kupca mas, ja som predavala sama ale som pravnicka - t.j. vedela som si urobit zmluvy k predaju, veci na kataster, vedela som kde mi treba ake potvrdenie k splateniu hypoteky, co vsetko vybavit a pod. zvladnes to sama alebo potom budes zhanat pravnika alebo si stahovat vzory z internetu?
realitka ti pomoze aj so vsetkymi prepismi energii, odovzdavanim a pod.
kedy predavat to neviem to nech sa vyjadria ostatni ale mam pocitz ze napr v BA sa predava furt, dobry byt je hned predany

anonym_cd809a
15. júl 2025

Dala som na net inzerát, ozval sa záujemca v rámci obce kde je nehnuteľnosť, spísali sme zmluvu podľa predlohy z internetu na obecnom úrade nám overili podpis kupujúci zobral na kataster a bolo

tundra
15. júl 2025

@kvietocek23 je to individualne,niekto, len cez realitku,niekto preda sam...
Ak mas cas na prehliadky,dvihat telefony,odpovedat na otazky,skus aj sama.
@tilly poradi mozno viac.

kvadrinkaaa
15. júl 2025

Ja by som do toho nešla sama, mne odporučila maklérku kamoška. Najprv cez ňu predala ona potom my

sowhat
15. júl 2025

1. da sa to zvladnut aj bez realitky, ak si trochu financne gramotna, postup aj predlohy najdes na internete
2. realitky ta budu presviecat, ze to nezvladnes a je to nebezpecne - ved na tom zarobia (bezne 3-7% predajnej ceny)
3. zive obdobie je september-november, potom utlm kvoli vianociam a novemu roku a zase sa to rozbehne asi od februara

biba_18
15. júl 2025

pokiaľ netreba hypotéky, nie sú ťarchy, obmedzenia, dá sa aj po vlastnej osi. akonáhle je zádrhel, je lepšie cez realitku.
ak by sme mali kupovať tento byt kde bývame sami bez realitky - v živote sa k nemu nedostaneme…

kvietocek23
autor
15. júl 2025
@sowhat

1. da sa to zvladnut aj bez realitky, ak si trochu financne gramotna, postup aj predlohy najdes na internete
2. realitky ta budu presviecat, ze to nezvladnes a je to nebezpecne - ved na tom zarobia (bezne 3-7% predajnej ceny)
3. zive obdobie je september-november, potom utlm kvoli vianociam a novemu roku a zase sa to rozbehne asi od februara

@sowhat dakujem. za info. Mala som dva nezavazne rozhovory s realitkami a preto vaham ako dalej. Ani mi nejde o ich proviziu, ale aj o to ci su naozaj proklientski a snazia sa predat a neberu to lazo plazo, ale seriozne. Je polroka na predaj bytu realny v tekto dobe alebo to trva priemerne aj menej ?

sowhat
15. júl 2025

Ak si to ochotna zaplatit, potom je tu urcite casovo menej narocne - vybavia tu najotravnejsiu cast, co je dohadovanie a absolvovanie obhliadok atd. Tazko povedat ci pol roka je realna doba - velmi zalezi od lokality a druhu nehnutelnosti, pripadne stavu. A tiez ako sa ta cena nastavi.

colsami
15. júl 2025

Ahoj, vzdy som predavala sama. Uz prvy byt ked sme predavali, ani 30 som nemala a v pohode. Dobre nafot a dobre sprav inzerat. Vygoogli si, ako co najlepsie pripravit a nafotit byt 😉 A potom uz riesis len telefonaty a obhliadky. Ak si trosku schopna, zvladnes to. Ano, chodili k nam aj realitaci s klientami, jasne ze niektori seriozni, niektori uplne odveci, len aby ziskali byt do ponuky, take kraviny Ti narozpravaju ze az. Vzdy sme predali sami. Kupne zmluvy si nechas vypracovat u pravnicky (nas to stalo 150e zmluva, a zato by som mala platit akoze realitakovi proviziu x tisic? Bud realitak dava robit pravnikovi, alebo maju svoje zmluvy v realitke, ktore su, POZOR NA TO, velakrat nie dobre spravene). Vklad na kataster napises aj sama, ak nie, zas, niektori pravnici to robia. A uz odovzdat zaplatit, zas, priemerne schopny clovek zvladne.

Nam napriklad vyhovovalo ze priamo so zaujemcami jedname MY, cize dohadujeme cas, obhliadky, nic nezatajujeme pri byte, a ak by chceli nejaku formu dohody, riesime to napriamo s nimi, a nie cez realitakov, ktori niekedy odkazu alebo zariadia podla toho, ako im sa hodi (bohate skusenosti v blizkej rodine).

Na "obdobia" sa nespoliehaj, ak niekto chce prave Tvoj byt, ten jeden zaujemca sa najde aj v "uhorkovej sezone", Tebe ich netreba na obhliadke 20 ked je boom, i tak cakas na toho jedneho. PS, my sme zaujemcu nasli a predali akurat po Novom roku, cize akoze zle obdobie. A hlucho sme mali napr oktober - november.

yanni
15. júl 2025

Jasne, ze predaj. V pohode. Moji rodicia predala takto byt a nebol problem. Byt bol bez tarchy, Cize Ziadne extra vybavovacky. Co sa zmluvy tyka, istli vsetci aj kupec spolu k notarovi a tam vsetko vybavili.

mimikarol
15. júl 2025

Bez realitky sme kúpili aj predali byt. Pri jeho kúpe som si zmluvu vypracovala sama.
Pri predaji sme ju dali robiť právnikovi.
Tak isto sme kúpili dom bez realitky. Majiteľ bol finančný poradca, zmluvu mal na starosti on, aj nám vybavil hypotéku

athena27
15. júl 2025

@kvietocek23 v ten istý rok sme predávali dva byty, jeden s realitkou a druhý bez. Dobré bolo aj to taj to, ale rozhodne výhodnejšie bez realitky. Zaplatili sme iba právničku a kolok na katastri takže aj o veľa, o veľa, o veľa lacnejšie 🙂 Ak si trúfate ísť od toho sami, je to výhodnejšie, len určite odporúčam si zabezpečiť na vypracovanie zmlúv právničku kde sa obidvaja stretnete - kupujúci aj predávajúci (právnička aj veľa vecí ku tomu vysvetlí) a naštudovať si trošku aj postup predaja, aby ste boli krytí a zas je to aj iné keď sa nehnuteľnosť bude financovať cash alebo cez hypo.. Ale aj to právnička všetko vysvetlí ako to zohľadniť v zmluve atď a ešte ku tomu kupujúci pravdepodobne bude mať fin. poradcu ten zas bude nápomocný pri riešení financovania cez hypo. držím palce.

tilly
15. júl 2025

Nájdi si dobrú realitku. Nie remax, tureality, direct a podobne sietovky, kde robia taxikári, mäsiari, kozmetičky apod. s dvojdnovym školením.
Ber makléra, ktorý má skúsenosti a databázu klientov. Advokátsky servis je štandard.
Nedávaj do 10 realitiek.
Sama, ak nemáš skúsenosti, to nerob. Špekulantov je veľa. Dáš si inzerát a bude ti aj tak volať 40 realitiek a žiadny normálny potenciálny kupec.
Predáš aj v lete. Ten, kto chce kúpiť, kúpi aj teraz.
Jediný rozdiel je, že koncom septembra, v októbri vyjdú banky s novými jesennými akciami, ale kto potrebuje kúpiť, hľadá.

tilly
15. júl 2025
@kvietocek23

@sowhat dakujem. za info. Mala som dva nezavazne rozhovory s realitkami a preto vaham ako dalej. Ani mi nejde o ich proviziu, ale aj o to ci su naozaj proklientski a snazia sa predat a neberu to lazo plazo, ale seriozne. Je polroka na predaj bytu realny v tekto dobe alebo to trva priemerne aj menej ?

@kvietocek23 pol roka na predaj bytu? To prečo? Ak je byt v dobrej lokalite, má slušnú dispozíciu, slušný dom a neustrelíš cenu do vesmíru, tak ho vieš mať predaný za pár dní. Ak bude človek, čo bude mať dobrého finančáka, preto sú výhodné rk s vlastnými finančákmi, resp, ak je maklér zároveň poradca, tak máš do mesiaca/ dvoch peniaze na účte a byt odovzdaný.
Ak bude kupec s hotovosťou, resp pripraveným úverom a znamosťami na katastri, tak aj za 10 dní 🙊
A prosím ťa, nerob si zmluvy sama, ako ti to tu niekto radil. Ja som právnička s 24 ročnými skúsenosťami v realitách, stovkami zmlúv za sebou, pre seba si zmluvy robím, ale dnes už klientom dávam robiť advokátom.

anonym_5c01d7
15. júl 2025
@kvietocek23

@kvietocek23 jasne, že sa snažia predať, veď z predaja majú províziu. Bez realitky by som nepredávala. Vždy sme predali s realitkou. Aj kúpili

iva120793
15. júl 2025

@kvietocek23 záleží ako si s časom na to, či si ochotná robiť obhliadky, komunikovať atď.... Dokumenty k predaju a prepisu a predaju nájdeš na nete. My sme napríklad predali byť nájomcovi ktorého sme tam mali. Mal záujem tak do 2 týždňov sme mali peniaze na účte

kvietocek23
autor
16. júl 2025
@tilly

Nájdi si dobrú realitku. Nie remax, tureality, direct a podobne sietovky, kde robia taxikári, mäsiari, kozmetičky apod. s dvojdnovym školením.
Ber makléra, ktorý má skúsenosti a databázu klientov. Advokátsky servis je štandard.
Nedávaj do 10 realitiek.
Sama, ak nemáš skúsenosti, to nerob. Špekulantov je veľa. Dáš si inzerát a bude ti aj tak volať 40 realitiek a žiadny normálny potenciálny kupec.
Predáš aj v lete. Ten, kto chce kúpiť, kúpi aj teraz.
Jediný rozdiel je, že koncom septembra, v októbri vyjdú banky s novými jesennými akciami, ale kto potrebuje kúpiť, hľadá.

@tilly dakujem za nazor. Ide mi presne o to, aby to predaval sikovny clovek s obchodnickym duchom a nie niekto ozaj s par dnovym skolenim. Ja sama som pracovala v oblasti obchodu a obvhodovania a viem si navnimat ci je niekto komunikacne slaby a nie skuseny...Rada by som to mala bez starosti ale so zvladnutym procesom, ze viem, ze je to v dobrych rukach, ze makler vie predavat a vie vyzdvihnut prednosti danej nehnutelnosti, aby som necakala na predaj vyse polroka a podobne.

kvietocek23
autor
18. júl 2025
@tilly

@kvietocek23 pol roka na predaj bytu? To prečo? Ak je byt v dobrej lokalite, má slušnú dispozíciu, slušný dom a neustrelíš cenu do vesmíru, tak ho vieš mať predaný za pár dní. Ak bude človek, čo bude mať dobrého finančáka, preto sú výhodné rk s vlastnými finančákmi, resp, ak je maklér zároveň poradca, tak máš do mesiaca/ dvoch peniaze na účte a byt odovzdaný.
Ak bude kupec s hotovosťou, resp pripraveným úverom a znamosťami na katastri, tak aj za 10 dní 🙊
A prosím ťa, nerob si zmluvy sama, ako ti to tu niekto radil. Ja som právnička s 24 ročnými skúsenosťami v realitách, stovkami zmlúv za sebou, pre seba si zmluvy robím, ale dnes už klientom dávam robiť advokátom.

@tilly A este by som sa chcela poradit. Byt ma dobru aj polohu aj lokalitu a je slnecny. ALe zariadenie a kuchyna v nom by sa uz zisli vymenit za modernejsie. Mam to menit alebo to nechat a nech si uz novy majitel porobi ako potrebuje ? Na jednej strane ludia chcu pobalit kufre a ist byvat a nechce sa im nieco prerabat. Ale na strane druhej kazdy ma iny vkus. mate s tymto skusenost ze co je vyhodnejsie ?dakujem

tilly
18. júl 2025
@kvietocek23

@tilly A este by som sa chcela poradit. Byt ma dobru aj polohu aj lokalitu a je slnecny. ALe zariadenie a kuchyna v nom by sa uz zisli vymenit za modernejsie. Mam to menit alebo to nechat a nech si uz novy majitel porobi ako potrebuje ? Na jednej strane ludia chcu pobalit kufre a ist byvat a nechce sa im nieco prerabat. Ale na strane druhej kazdy ma iny vkus. mate s tymto skusenost ze co je vyhodnejsie ?dakujem

@kvietocek23 hmm. To je v poslednej dobe trisku zapeklita otázka. Záleží na tom, či to vieš zariadiť tak, aby si na tom neprerobila. Ak máš investivata nevráti sa ti to, tak to nerob. Tu v ba sú firmy, ktoré poluju na byty v zlých a pôvodných stavoch, vykupuju, prerabajú a predávajú. Ľuďom sa nechce prerábať a nemajú na to čas. Ak to vieš urobiť sama a neprerobiť na tom a chce sa ti, tak to prerob. Ak je to inak pekný byt a chceš ho už predávať, nechaj to tak.

anonym_8e4901
9. aug 2025

@kvietocek23 Ja mam najnovsiu skusenost s predajom bez realitky. Davajte si velky pozor na realitky. Uverejnil som inzeraty za nie male peniaze. Hned zacali volat realitky ze maju klienta atd atd. Robil som predtym s realitami ale tuto fintu som nepoznal. Zavolala mi taka slizka vlezla realitacka, ze ma konkeetneho zaujemcu a vie ze mam napisane ze realitky nevolat ale ma cloveka ktory teraz predal byt a tento moj mu chce ukazat. Ja v dobrej nalade som velkodusne suhlasil a pani dosla aj s nejakym typkom. Prebiehala obhliadka kde typek zacal dehonestovat byt roznymi otazkami ktore mi neboli vtedy podozrive, ale teraz viem ze ma mali znechutit a tento typek bol volavka z realitky. Za 2 dni volala pani ze typek sa neozval a nedviha telefon!!! Ja hlupak som nemal podozrenie.. nato mi zavolala ze ma cez kolegu nejaku pani co predala byt a ci moze dojst na obhliadku. Pred obhliafkou som si vsimol ze pani nahodila na web inzerat s identickym bytom len o 5000 nizsou cenou a bol najlacnejsi na trhu tym padom. Aj som ju s tym privital na obhliadke. Co som mala robit ked ste nexeli podpisat exkluzivnu zmluvu a uz mi pchala pod nos prehlasenie ze tato zaujemkyna moze ist len cez nu a nenapadne napisane ze keby som predal bez nej a ukazalo sa ze ona svojou aktivitou sa o to nejako pricinila tak ma narok na odmenu. No zaver je samozrejme ze ma stiahla z ceny o 2000 a este si stiahla 4000 odmenu. Proste mi ukradla klienta pred nosom a doviedla ako svojho ze ten byt (fiktivny)na ktory sa ozval je uz predany ale ma tu jeden ten moj. Potom sa mi este pochvalila ze pracuje v renomovanej realitke kse ich ucia taketo triky ona to nazvala ze obchodne taktiky. Moja hlupost a uz nikdy viac realitka.. pozor na taketo finty!!

tilly
9. aug 2025
@anonym_8e4901

@kvietocek23 Ja mam najnovsiu skusenost s predajom bez realitky. Davajte si velky pozor na realitky. Uverejnil som inzeraty za nie male peniaze. Hned zacali volat realitky ze maju klienta atd atd. Robil som predtym s realitami ale tuto fintu som nepoznal. Zavolala mi taka slizka vlezla realitacka, ze ma konkeetneho zaujemcu a vie ze mam napisane ze realitky nevolat ale ma cloveka ktory teraz predal byt a tento moj mu chce ukazat. Ja v dobrej nalade som velkodusne suhlasil a pani dosla aj s nejakym typkom. Prebiehala obhliadka kde typek zacal dehonestovat byt roznymi otazkami ktore mi neboli vtedy podozrive, ale teraz viem ze ma mali znechutit a tento typek bol volavka z realitky. Za 2 dni volala pani ze typek sa neozval a nedviha telefon!!! Ja hlupak som nemal podozrenie.. nato mi zavolala ze ma cez kolegu nejaku pani co predala byt a ci moze dojst na obhliadku. Pred obhliafkou som si vsimol ze pani nahodila na web inzerat s identickym bytom len o 5000 nizsou cenou a bol najlacnejsi na trhu tym padom. Aj som ju s tym privital na obhliadke. Co som mala robit ked ste nexeli podpisat exkluzivnu zmluvu a uz mi pchala pod nos prehlasenie ze tato zaujemkyna moze ist len cez nu a nenapadne napisane ze keby som predal bez nej a ukazalo sa ze ona svojou aktivitou sa o to nejako pricinila tak ma narok na odmenu. No zaver je samozrejme ze ma stiahla z ceny o 2000 a este si stiahla 4000 odmenu. Proste mi ukradla klienta pred nosom a doviedla ako svojho ze ten byt (fiktivny)na ktory sa ozval je uz predany ale ma tu jeden ten moj. Potom sa mi este pochvalila ze pracuje v renomovanej realitke kse ich ucia taketo triky ona to nazvala ze obchodne taktiky. Moja hlupost a uz nikdy viac realitka.. pozor na taketo finty!!

@anonym_8e4901 aká realitka? Toto sú presne tie ťahy, ktoré nám robia zlé meno... a ešte ich to učia, super 🤦‍♀️

sowhat
11. aug 2025

aj na mna to skusal realitak z velkej realitky s tym, ze ma konkretneho klienta... a co cert nechcel, klientovi sa pacil byt ale nakoniec cuvol a to uz mi realitach zacal motuzy popod nos tahat, ako ma siet kolegov s dalsimi (vymyslenymi) klientami co hladaju podobnu nehnutelnost, nech podpiseme zmluvu o zastupovani, vraj aj zo svojej provizie kludne zlavi na 4.000... hnal som ho kade lahsie, len sa mi overilo, aki suflikanti to su