icon

Skúsenosti s refinancovaním úveru a skrytými poplatkami

13. dec 2025

Ahojte. Na začiatok rovno priznám, že som sprostá, ale v tomto strese, čo momentálne mám, sa aj chápem. Banka nás oslovila s ponukou na refinancovanie úveru. Dostali sme síce zníženú sadzbu, ale počas celého vybavovania nám bankarka ani raz nespomenula, že tam je sankcia a teda dosť vysoká, za predčasné vyplatenie pôvodného uveru. To som zistila až keď strhli peniaze. Zmluvný dokumentáciu som nemala k dispozícii, áno, mala som si pýtať. A teraz otázka, dá sa s tým ešte niečo robiť? Ma niekto skúsenosť s takouto situáciou? Ďakujem. A ešte pôvodný úver aj refinanc bol v rámci jednej banky, teda banku som nemenila. A nikdy sa mi v tejto banke nestalo to, že by mi nepovedali všetky podmienky.

anonym_296fbc
13. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_296fbc aj toto bol úver. A hroziť budem nie bankarke, ale priamo jej nadriadeného. Bankára už nechcem nikdy vidieť, aspoň tohoto konkrétneho. A to ešte chcel robiť audit poistení. No isto im ich zverim a prídem aj úspory🤔

@anonym_autor vies,mame aj hypo poistenu,a to zistis az ked sa nieco stane,ci aj dobre.Muz bol na pnke a vratili nam spet 2 splatky,dokonca aj s tou poistkou,co platime.Ma aj ine poistky na pn,co uz je keby co si na zitie a tam ta kryje hypo.

anonym_2cbbc4
13. dec 2025

Vsetci co grilujete autorku... ano, v konecnom dosledku je vzdy zodpovednost na nas samotnych... ale toto ju neosmekol predavac parfemov na parkovisku, ale jej osobny bankar... pre kristove rany... mali by mat nejaku uroven a bankovnictvo je vzdy o dovere...

anonym_296fbc
13. dec 2025
@anonym_autor

@pribinak papiere som nedostala žiadne. Ani nemám žiadne papiere. Všetko len elektronicky

@anonym_autor a to nam riesila prave ta bankarka v banke,poistku na hypo,krytie mame 100percent,na celu splatku,na celu hypo.

autor
13. dec 2025
@anonym_2cbbc4

Vsetci co grilujete autorku... ano, v konecnom dosledku je vzdy zodpovednost na nas samotnych... ale toto ju neosmekol predavac parfemov na parkovisku, ale jej osobny bankar... pre kristove rany... mali by mat nejaku uroven a bankovnictvo je vzdy o dovere...

@anonym_2cbbc4 ďakujem za pochopenie. Ja som názoru, že ak mi banka pridelila bankára, tak z dôvodu, že si ma chce udržať. A nie že má oberie o niečo, lenže pri mojom odchode stratí mnohonásobne viac.

autor
13. dec 2025
@anonym_296fbc

@anonym_autor a to nam riesila prave ta bankarka v banke,poistku na hypo,krytie mame 100percent,na celu splatku,na celu hypo.

@anonym_296fbc nám zmenili bankára. Do teraz som sa mohla spoľahnúť. A toto čudo hneď prúser.

pribinak
13. dec 2025
@anonym_autor

@pribinak papiere som nedostala žiadne. Ani nemám žiadne papiere. Všetko len elektronicky

autor
13. dec 2025

@pribinak ďakujem. To bude ďalší krok po Tom, čo budem riešiť s bankou.

petamich
13. dec 2025

V prvom rade sa obrat na banku a spis oficialnu reklamaciu a ziadost o preverenie postupu pracovnika. Ak by to nepomohlo a banka sa vyjadri vo vas neprospech, skusila by som to cez bankoveho ombudsmana.

anonym_1ffc6c
13. dec 2025

Mám osobného bankára v SLSP. Keď sa stretneme, informuje ma o možnostiach. Pošle mi linky do e-mailu alebo mi vytlačí dokumenty. Ja si to doma vždy v pokoji prečítam. Následne si dohodneme druhé stretnutie, kde mu položím ešte otázky, ktoré mi vznikli. To je v prípade, ak mám záujem, ale niečo mi nie je jasné. Ak nemám záujem, iba mu zavolám, že do toho nejdem. V prípade SLSP si dohodni stretnutie s riaditeľom pobočky a následne podaj oficiálnu sťažnosť na centrálu do BA.

huxy
13. dec 2025
@anonym_autor

@pribinak ďakujem. To bude ďalší krok po Tom, čo budem riešiť s bankou.

@anonym_autor tak určite by som to riešila. V prvom rade je to bankar, ktorý ťa má o všetkom informovať. Pred rokmi bývalá kolegyňa v banke tiež niečo nechtiac vyviedla (uz neviem presne čo to bolo), klient zostal kvôli tomu tiež v peňažnej nevýhode, kolegyni to dali k náhrade. Takže išla by som za tým.

autor
13. dec 2025
@petamich

V prvom rade sa obrat na banku a spis oficialnu reklamaciu a ziadost o preverenie postupu pracovnika. Ak by to nepomohlo a banka sa vyjadri vo vas neprospech, skusila by som to cez bankoveho ombudsmana.

@anonym_1ffc6c
@petamich sťažnosť určite podám. A zároveň žiadosť o zmenu bankára, kým neodídem, nechcem mať osobného bankára, ktorý má uviedol do omylu a zneužil príležitosť. V prípade, že moja žiadosť bude v môj neprospech, odchádzam.

autor
13. dec 2025
@huxy

@anonym_autor tak určite by som to riešila. V prvom rade je to bankar, ktorý ťa má o všetkom informovať. Pred rokmi bývalá kolegyňa v banke tiež niečo nechtiac vyviedla (uz neviem presne čo to bolo), klient zostal kvôli tomu tiež v peňažnej nevýhode, kolegyni to dali k náhrade. Takže išla by som za tým.

@huxy toto je veľmi dôležitá informácia. Vidím, že takéto veci sa stávajú a zrejme sa aj riešia. Keď mu to dajú k náhrade, zrejme sa bankar nepoteší, lebo sa nebavím o 100 alebo 200€

autor
13. dec 2025
@huxy

@huxy ak by som ťa ešte mohla poprosiť, aký spôsob je najlepší na riešenie. Mám najskôr kontaktovať osobného bankára alebo rovno podať sťažnosť či žiadosť o prešetrenie Lebo na infolinke mi povedali, že toto musím riešiť najskôr s bankarom. Keďže sa mi takáto vec ešte nestala, neviem, čo je správne poradie a nechcem nič zanedbať, aj keď už som niečo zanedbala.

huxy
13. dec 2025
@anonym_autor

@huxy toto je veľmi dôležitá informácia. Vidím, že takéto veci sa stávajú a zrejme sa aj riešia. Keď mu to dajú k náhrade, zrejme sa bankar nepoteší, lebo sa nebavím o 100 alebo 200€

@anonym_autor tak mňa ako klienta by to tiez naštvalo a určite by som si žiadala o náhradu. Normalne to napísať v sťažnosti, netvrdím, že ti vyhovejú, ale aspoň to skús. A v sťažnosti určite uveď aj to, že ak to nevyriešia k tvojej spokojnosti, tak všetky produkty od nich odnesiete ku konkurencii.

huxy
13. dec 2025
@anonym_autor

@huxy ak by som ťa ešte mohla poprosiť, aký spôsob je najlepší na riešenie. Mám najskôr kontaktovať osobného bankára alebo rovno podať sťažnosť či žiadosť o prešetrenie Lebo na infolinke mi povedali, že toto musím riešiť najskôr s bankarom. Keďže sa mi takáto vec ešte nestala, neviem, čo je správne poradie a nechcem nič zanedbať, aj keď už som niečo zanedbala.

@anonym_autor no neviem ako presne sa to vtesy rieśilo s kolegyňou.
Ale osobne by som si dohodla stretnutie s bankárom, plus jeho nadriadený, aby bol aj svedok a prejsť si to, že ti o žiadnej sankcii nepovedal, a že ti stiahli peniaze, atď. Nech je pri tom aj nadriadený a nech sa k tomu nejak postavia. A potom by som rieśila ďalej oficiálnu sťažnosť na vyššie miesta. Alebo priamo počas toho stretnutia požiadať nadriadenú o spísanie oficiálnej sťažnosti tam 🤷🏼‍♀️

anonym_f1dbb7
13. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_3c0bb8 toto nebolo 1 % a ten poplatok 1% sme zaplatili. Toto bola sankcia, lebo úver bolo možné splatiť až po určitej dobe a bola tam nejaká kampaň s úročením. Tým, že sme ho refinancovali skôr, tak pokuta. A keďže aj tento úver bol robený v tejto banke a refinanc v tej istej banke, bankár má prístup k informáciám o mojich účtoch, úveroch a všetko okolo nich. Teda vedel aj o tejto sankcií. Buď má nemal vôbec kontaktovať alebo má mal informovať

@anonym_autor
Mi sme to raz spravili vyhrazali sa velkymi pokutami, ale mi sme za chrbtom jednali s druhou bankou a ta zaplatila pokuty a absolutne vsetko sme stiahli z banky sukromne aj firemne a.potom prisli ze to nemysleli vazne...

autor
13. dec 2025
@huxy

@anonym_autor no neviem ako presne sa to vtesy rieśilo s kolegyňou.
Ale osobne by som si dohodla stretnutie s bankárom, plus jeho nadriadený, aby bol aj svedok a prejsť si to, že ti o žiadnej sankcii nepovedal, a že ti stiahli peniaze, atď. Nech je pri tom aj nadriadený a nech sa k tomu nejak postavia. A potom by som rieśila ďalej oficiálnu sťažnosť na vyššie miesta. Alebo priamo počas toho stretnutia požiadať nadriadenú o spísanie oficiálnej sťažnosti tam 🤷🏼‍♀️

@huxy pri uzatváraní zmluvy sme boli obidvaja s manželom osobné na stretnutí. A ešte som to s ňou opakovane riešila telefonicky, preto som si istá, že nikdy nespomenula sankciu a hovory sú nahravane. Takže v pondelok zavolám bankarobi, vyziadam stretnutie s nadriadeným . A potom podám písomnú sťažnosť.

huxy
13. dec 2025
@anonym_autor

@huxy pri uzatváraní zmluvy sme boli obidvaja s manželom osobné na stretnutí. A ešte som to s ňou opakovane riešila telefonicky, preto som si istá, že nikdy nespomenula sankciu a hovory sú nahravane. Takže v pondelok zavolám bankarobi, vyziadam stretnutie s nadriadeným . A potom podám písomnú sťažnosť.

@anonym_autor tak by som to spravila, ale vzdy tam maj niekoho tretieho, ako svedka

autor
13. dec 2025
@huxy

@anonym_autor tak by som to spravila, ale vzdy tam maj niekoho tretieho, ako svedka

@huxy pôjde manžel a ešte oslovíme kolegyn, ktorá je na pozícii riaditela úverov, ale v inej sfére, ako bankovníctvo.

autor
13. dec 2025
@huxy

@huxy a ďakujem za rady🙂veľmi si mi pomohla.

anonym_9ab640
13. dec 2025

@anonym_autor nečítala som všetky komentáre, ale tiež som si refinancovala úver ale z inej banky do druhej, doma som si v kľude prečítala zmluvu a bum. Zaplatila by som viac ako v predošlej banke, na druhý deň som tam išla stornovať úver a normálne existuje 10 alebo 14 dní od odstúpenia zmluvy bez poplatku. Skús 🤷

huxy
13. dec 2025
@anonym_autor

@huxy a ďakujem za rady🙂veľmi si mi pomohla.

@anonym_autor nie je zač, držím palce

autor
13. dec 2025
@huxy

@anonym_autor nie je zač, držím palce

@huxy dakujem

mariaaaaa
13. dec 2025

teraz to nemyslím zle, ale.... z pohľadu banky on nepochybil.... info o pokute za predčasné vyplatenie máš v úverovej zmluve pôvodného úveru... informovať ťa teda mal bankár pri podpise pôvodného úveru, ktorý si podpísala, a teda si súhlasila s podmienkami... pri tomto novom úvere si musela podpísať aj žiadosť o predčasné splatenie pôvodného úveru, kde je opäť táto info uvedená a ty si predpokladám podpísala....

hellwant
13. dec 2025
@mariaaaaa

teraz to nemyslím zle, ale.... z pohľadu banky on nepochybil.... info o pokute za predčasné vyplatenie máš v úverovej zmluve pôvodného úveru... informovať ťa teda mal bankár pri podpise pôvodného úveru, ktorý si podpísala, a teda si súhlasila s podmienkami... pri tomto novom úvere si musela podpísať aj žiadosť o predčasné splatenie pôvodného úveru, kde je opäť táto info uvedená a ty si predpokladám podpísala....

@mariaaaaa Lenže osobny bankar je preto odobny, ze ma vediet zakutia tvojich zmluv a upozornit ta. Inak môzem ist k obycajnej priehradke. Autorka píse, že jej ho vymenili. Tu mi to pride, ze sa mohlo stať ( ak to mozne je) ze si nenastudoval dobre jej staru zmluvu a len sa pozrel nato- aha môžem jej znizit urok, poplatok klasicky a stalo sa toto.

autor
13. dec 2025
@hellwant

@mariaaaaa Lenže osobny bankar je preto odobny, ze ma vediet zakutia tvojich zmluv a upozornit ta. Inak môzem ist k obycajnej priehradke. Autorka píse, že jej ho vymenili. Tu mi to pride, ze sa mohlo stať ( ak to mozne je) ze si nenastudoval dobre jej staru zmluvu a len sa pozrel nato- aha môžem jej znizit urok, poplatok klasicky a stalo sa toto.

@hellwant neviem dať like, lebo som anonymné, ale presne si to vystihol.

autor
13. dec 2025
@mariaaaaa

@mariaaaaa z pohľadu klienta, ktorý má prideleného osobného bankára, áno, pochybil. Za ten čas, čo som v tejto banke a mám osobného bankára, je tento tretí. Ti pred ním mali všetko naštudované. Vedeli presne, čo mám v akej zmluve. Nechcem byť zlá, ale ak máš svojho lekára, tiež ti predpíše hocijaké lieky? Alebo ty sedíš a študuješ letáčiky a zisťujem, čo môžeš alebo nie. Lekár a bankár je založené na dôvere . Ak tam nie je dôvera, potom je problém

anonym_7bf52f
13. dec 2025

Bankar nepochybil. Podpisala si povodnu zmluvu kde to je takze si to mala vediet ty. Nie je jeho povinnost ta pri stretnuti informovat o vsetkych bodoch tvojej zmluvy.. Si na velkom omyle vratane vsetkych tych, co ti tu drukuju

mariaaaaa
13. dec 2025
@anonym_autor

@mariaaaaa z pohľadu klienta, ktorý má prideleného osobného bankára, áno, pochybil. Za ten čas, čo som v tejto banke a mám osobného bankára, je tento tretí. Ti pred ním mali všetko naštudované. Vedeli presne, čo mám v akej zmluve. Nechcem byť zlá, ale ak máš svojho lekára, tiež ti predpíše hocijaké lieky? Alebo ty sedíš a študuješ letáčiky a zisťujem, čo môžeš alebo nie. Lekár a bankár je založené na dôvere . Ak tam nie je dôvera, potom je problém

@anonym_autor ja ti to píšem práve z pozície bankára... len aby si nebola sklamaná.... samozrejme, povedia ti, že ich to mrzí a ak je riaditeľ pobočky ľudský, tak sa pokúsi napraviť to ( alebo, akuž mali ako pobočka viac pruserov a nechce riešiť zase nejaku sťažnosť), vždy sa to nejako dá, ale ak je to ten typ, čo pozerá na plány a sám svojich ludí vedie stýlom ,, veľký bič a malý dvor" tak hold.... podpísala si = súhlasila si ....

autor
13. dec 2025
@mariaaaaa

@anonym_autor ja ti to píšem práve z pozície bankára... len aby si nebola sklamaná.... samozrejme, povedia ti, že ich to mrzí a ak je riaditeľ pobočky ľudský, tak sa pokúsi napraviť to ( alebo, akuž mali ako pobočka viac pruserov a nechce riešiť zase nejaku sťažnosť), vždy sa to nejako dá, ale ak je to ten typ, čo pozerá na plány a sám svojich ludí vedie stýlom ,, veľký bič a malý dvor" tak hold.... podpísala si = súhlasila si ....

@mariaaaaa v poriadku, beriem na vedomie. A v Tom prípade to nebude jeho nadriadenému vadiť, keď sa o dôvode odchodu z ich banky a straty všetkých príjmov, ktoré z nás majú dozvedia aj vyššie. Prípadne ešte to posuniem aj ďalej, napríklad NBS, ktorá prešetruje takéto prípady. A ospravedlnenie si môžu nechať. Mimochodom, ako bankár by si mala poznať definíciu pre slovné spojenie uvedenie do omylu a že to platí aj v prípade úverov. A je tam aj definované úmyselne a neúmyselne. A všetko to okolo toho.