Sociálna poisťovňa

148terka148
29. jan 2023

Dobry den,

Nebol by tu niekto ochotny mi pomoct so socialnou poistovnou?

Vopred dakujem

elanor
29. jan 2023

skus rovno polozit otazku. Skor ti bude vediet niekto odpovedat. Nez len takto vseobecne hladat.

148terka148
autor
29. jan 2023

@148terka148 potrebovala by som od niekoho spravu kto ma nastarost prispevky(matersku)

torrente
4. feb 2023

Mňa by zase zaujímalo ten generálny pardon čo vraj odpustia penále dlhov. Avšak čudné mi je to, že ako sa tam vedia zadĺžiť keď len zdravotná je povinná. Skôr tam by mi pasovalo že ludia sa zadĺžia. Ak niesom napríklad ani na úrade práce, ani zamestnaný tak som samoplatca a keď nezaplatím tak ide dlh. Lenže toto je len do zdravotnej.

tomarek
15. feb 2023

@torrente ako zdravotná je len povinná? A dôchodok alebo úraz alebo pn budete chcieť odloží preplatiť? Nerozumiem odkial máte, že sociálne odvody do SP nie sú povinne?

elanor
15. feb 2023

@tomarek odvody do SP niesu povinne, su dobrovolne (ak si napr. nezamestana je na tebe ci si chces alebo nechces platit). Bud si budes platit, a v pripade PN budes mat narok na davku, alebo si platit nebudes, a nebudes mat narok na platenu PN.
Zdravotne poistenie si platit musis. Ked si ho platit nebudes, dlh si bude zdratovna poistovna vynahat, napr. aj exekuciu, plus poplatky k tomu. Ako bonus mozes zato este dostat aj pokutu od Uradu pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou, az do vysky 3319e.
Zato, ze si nebudes platit dochodkove a atd., ta nikto nahanat nebude, uradom je to u prdele.

tomarek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tomarek
16. feb 2023

@elanor áno máš pravdu. Opomenúte malo byt pri živnostníkovi.