Sociálne dávky
Dobrý večer. Chcem sa spýtať keď je osoba na sociálnych dávkach a má peniaze uložené v banke na účte, dajme tomu 3.000€. A ak by sociálka na to prišla (neviem síce ako, ci sa to dá) ci by mohli pozastaviť dávky. Nieje to môj prípad, ide o kamarátku, že vraj to niekde počula a má istú vyššiu sumu ale boji sa vložiť si ich do banky, ale boji sa aj nechať si ich doma, na ich ulici už vykradli jednu pani a to za bieleho dňa...
Nie, sociálnu poisťovňu zaujímajú iné veci. Jedine ak si pomýlila exekútora s poisťovňou a niekomu naozaj zobrali peniaze.
Skús konkretizovať aké sociálne dávky myslíš. To je dosť podstatné.
Ak mas na mysli davky v hmotnej nudzi, tak ano, ak ma clovek uspoene peniaze tak na davky nema narok a musi ich vratit...ak mu na to pridu...
Pamätam si na jeden pripad, kedy pani vyhrala peniaze a zaniesla cokoladu babam na UPSVaR s radostou ze vyhrala a zobrali jej davky v hmotnej nudzi, lebo uz v nudzi nebola
@rachel36a áno sú to dávky v hmotnej núdzi
Ja si tiež myslím že ak má človek istú sumu v banke a prišli by mu na to tak by dávku zobrali. Lebo tým pádom nieje v hmotnej núdzi
A kde zobrala toľko peňazí? Niečo predala? Zdedila? Vyhrala? Dostala? Ale áno, pokiaľ má niekoľko tisíc tak sa samozerejme za osobu v hmotnej núdzi nepovažuje.
@zojanka to neviem, asi nasetrila keď pracovala
Tak oficialne pobera davky neopravnene. Ale na druhej strane jej na to nemaju ako prist. Ale ona sama podpisovala cestne prehlasenie ze nevlastni uspory
Tak za bežných okolností sa stav bankového konta nepreveruje. V žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi je kolonka kde sa píše či má nejaké financie. Zjavne tam klamala a dávku poberá neoprávnene, ale skúmať to nikto nebude. Iné by bolo keby predala nehnuteľnosť, alebo auto a pod.
SP s dávkou hmotnej núdzi nič nemá...tú vypláca UP.....

Určite nie .. sociálna poisťovňa nepreveruje zostatok na úcte 🙂