Sociálne dávky pre všetkých
Ahojte myslite ze stat naozaj siahne na socialne davky pre nezamestnanych, tehotne, mamicky, dochodcov a zrusia skoro vsetko o polovicu a nieco uplne ako sa to zatial prezentuje v navrhoch? Oni rozhajdakali miliardy jak lusk a zas si to musia obcania zliznut. Keby mozem, donutim ich vsetkych brat trestnopravnu zodpovednost v tejto verejnej funkcii ako je ten prehnity parlament.
Inak, nie je mi jasne, na ktoru vladu autorka nadava. 🙂 Lebo Matovic (populisticky) zvysil vsetky tieto davky (pandemicke ocr, rodicovsky,...), cim sa vlastne zadlzila krajina, na neho nadavat nemoze. On tie davky zvysil. Matovic rozdaval, Fico kradol. Zo suboja nakoniec vysiel vitazne Fico, tak vieme, co je narodu blizsie (z rozdavania a kradnutia). Tak nemoze nadavat ani na ficovu staro-novu vladu. Tak sa tu asi zase nadava na Radicovej vladu (ktora skoncila v roku 2006). 🙂
@chodec15 Radicovej vlada bola 2010-2012
@jamimo moje deti behaju aj v roku 2023 bese po poliach a lukach. A umyvacku riadu mame. To len tak na odlahcenie. Inak, to vsetko co pises, to nie je len na SK. Aj na zapade, napr. v tak velkom a vyspelom Nemecku su oblasti bez kanalizacie, plynu atd. Tak mala krajina ako je Slovensku nemoze mat vsetko aj ked, mohlo by mat viac ako ma teraz. Socialna politika na SK je uz len z toho dovodu zle nastavena, ze krajina je mala, ma malo obyvatelov v produktivnom veku a este sa (hlavne vselijakou mamickovskou podporou) podporuje "neproduktivita". NIe len rozdavat, pokladnice sa musia aj nejako naplnit. A ako ich naprlnime? Prvou radou sa naplnaju platenim dani. Len ked polovica obyvatelstva - stari, chori, deti, zeny na materskej atd. - nenaplna, ta druha polovica tolko ludi neuzivi. Treba inu strategiu.
@simca06022011 neboj, viem kde nakupovať 😉 Je rozdiel syr a syr... Odporúčam výlet do Talianska, Grécka, Francúzska, Holandska a tam zistíš, čo je syr a jogurt. Dobrú chuť.
@yanni umývačka riadu a bosé deti bola komparácia toho, kde iné krajiny boli už vtedy ( vo vývoji) a tu deti behali bosé, nemali topánky, alebo po súrodencoch. Ženy prali na potoku alebo "rajbali" na dvore v lavóri. Tak to bolo myslené. = nikdy ten vývoj nedobehneme+ iné faktory, ktoré som písala predtým. Nie je tu na to kapacita...
@hiro napr. Kia veľmi podporuje sociálno-kultúrne-spoločenské projekty v Žiline (možno Žilinskom kraji) Napr. gastroenterológia je zrekonštruovaná len vďaka Kii. Aj iné oddelenia.
Odkaz pre autorku: Nie, nevelebím automobilky, ale popisujem objektívne a bez zaujatosti realitu, ktorá slovenská firma venovala len 1. oddeleniu 300.tisíc eur??? 🤔 Na pravidelnej báze, nie 1x a hotovo?
Autorka ako čítam tvoje komentáre, už celkom chápem, prečo je to na Slovensku aké je. Nie, automobilku neživíš, i z automobilky čerpáš rodičák, prídavky. Snáď si nemyslíš, že tvoje dane pokryjú tvoju materskú, rodičák, prídavky, zdravotnú starostlivosť, škôlku atď. A ver, že tí, čo sa trasú na dávky štátu ďalších daňových poplatníkov nevychovajú. Budú čakať tiež na dávky. Na jednej strane sa sťažuješ na štát v ktorom žiješ, na druhej vypisuješ, ako sa máš super, pracuješ, podnikáš a ešte berieš dávky zo štátu .. Náš sociálny systém je veľmi štedrý, rozdávame čo nemáme, živíme tých čo zo štátu len berú. Finančne gramotní chápu, že tie peniaze bude treba splatiť, rozumní rodičia nezadlžujú deti, aby oni mali teraz viac € zo štátneho.
@ekira1 automobilka ma zivi veru. Presne tak 👏dufam, ze ty si nepoberala matersku, rodicak a pridavky ak si vobec matkou. ;) ja nie som zavisla na tychto zobracenkach. Iba to pride vhod do plusu nieco. A pokial viem, skolky zadarmo nie su ;) ja pracujem popritom a v zivote okrem "materskej" som nebola na ziadnych davkach. Ano mam sa super vdaka mojej zasluhe. Stat mi okrem tychto davok doteraz len bral a bral.. ako kazdemu kto pracuje. A kedze mam zdraveho syna tak viem ze to bude danovy poplatnik a nie povalac. Nepotrebujem sa za neho hanbit.
Autorka to vážne si myslíš, že tých 30€ pokryje celý chod škôlky? 😁 keď si samostatná a máš sa super, prečo plačeš za dávkami? Čím menej ich bude, tým menej ich budú splácať naše deti, vnúčatá. Dávky sú I príspevok pri narodení dieťaťa, rodinné prídavky atď. Poberala si materskú, rodičovský od sociálnej poisťovne neberieš? To je ďalšia dávka vyplácaná 2,5 roka, nikde ju nemáš iba SR a ČR. Všetky návštevy so synom u lekára máš zadarmo, preventívky, vyšetrenia.. na všetko nestačí tých pár € čo platíš zdravotné.. Žijeme na dlh a raz tá bublina praskne, celý život si budem platiť odvody a keď pôjdem na dôchodok nedostanem nič, pretože nebude z čoho..
@ekira1 presne si to vystihla. 40-45 rokov platis odvody do doch. poistenia a nakoniec dochodok ani nedostanes, lebo hrniec bude prazdny. Matersku by som predlzila do 2´1. narodenin dietata a potom nic. Dala moznost, ako napr. v DE, ostat s dietatom doma do 3tich narodenin s tym, ze stat plati zdravotku a idu ti roky do dochodku, ale ziadne extra prachy. Bud na to mas (popr. druhy rodic) a mozes s dietatom ostat doma alebo nemas a ides do prace. Cize rodicovsku, kocikovne, tehotenske zrusit. Prispevok na skolske prostriedky pre KAZDEHO prvaka zrusit. TO je naco dobre? V dalsich rocnikoch deti skolse potreby nepotrebuju (casto dokonca aj viac a drahsie) a tam uz ziadny prispevok nie je. Taketo prispevky by som ponechala len ako jednorazove pre socialne slabe rodiny (a aj to pri riadno presetreni).
@ekira1 no neviem o akych 30€ rozpravas ale fajn. 🙂 rodicovsky dava upsvar ked uz... A ano budem ho poberat 2 a pol roka. Tak ako kazda ho poberala. Alebo ja mam byt ta, ktora syna oberie o dalsie financie hej? Mysliet pri tom na ostatnych. Ja budem mysliet hlavne na rodinu az potom mozno ostatni ludia. A o tom, ze dochodky nebudu, sa hovori uz peknych par rokov, este tu neboli blbosti ako tehotenske, prispevky pre prvakov, priplatky k pridavku a barsjake kraviny. Aj tak si musis cely zivot odkladat aby si na dochodok nejake susne mala nasetrene a nespoliehat sa. 😉
Volila si vládu? tak ti treba. Nevolila si vládu? tak ti treba. 🙂) teš sa lúza budeš sa mať hej🙂 mala si sa ucit gramatiku nebola by si tam kde si.
@zeldia dalsia gramaticka luza ktora z neba spadla a hovno vie ako sa mam, ako zijem 😃😃
Ja to mám ale riadne u prdele ako sa máš a žiješ to dúfam vies.
@zeldia tak nekomentuj ako "by som nebola tam kde som" 😃 mna taktiez nezaujimas ani ziadna tu 😃
Nech pozeram, ako pozeram, nevidim tu nijaku luzu ani negramota..Bol tu povedany nazor, iní niečo doplnia alebo doplnia iny pohĺad, nevidim dôvod, prečo sa tu spravat k niekomu ako k hovnu..Treba ist do osady a vybavit, aby človek čo neodpracoval ani jeden deň, nedostaval davky...Najnovšie ma ist do osady miliarda, ale pracujuce mamičky na materskej tu budete šikanovat..Ked treba šetriť, potom všetci alebo nikto ..To je pravda, že v zahraniči nie je dlha materska, ale ani mzda tam neni 4eur/ hod.. .
@karolinakr ❤️
Sú to návrhy odborníkov z úradníckej vlády, ktorí si mohli dovoliť predostrieť aj takéto návrhy. Tí trošku poslabší, čo volili Smer, Hlas, SNS (skôr zložením ĽSNS), sa nemusia báť, že by im niektoré dávky znižovali...Však predsa by prišli o voličov, ktorí verili, že Smer vyrieši úroky na HÚ, nebude inflácia, budú potraviny takmer zadarmo atď. Dávky, ktoré máme sú vysoké, a vo veľa prípadoch neadresné, xy Slovákom sa robiť nechce a ani robiť nebudú a počet dôchodcov vs. počet pracujúcich sa zvyšuje a tým aj enormné výdavky štátu. Nová vláda zdaní banky = zaplatia to bankám späť klienti. Zvýši napr. dph, čo zase zaplatíme my všetci, ako už párkrát predtým siahnu na 2.pilier...
Čo sa týka automobiliek, je na ne naviazaný významný sub-dodávateľský reťazec a xy pracovných miest. Je na ďalšom vývoji, či sa budeme profilovať ako krajina aj na niečo iné.
@sheanorie ja by som nebola taká “optimistka” tí ako ty pises poslabši to zaplatia tiež nebojme sa o to. Ja čakám dve veci či birmovany zázračne uzdraví Lazara jankovsku a či ukradne všetkým pred očami druhy pilier, keďže to už jedna polovica platičov vie a očakáva to. Inak si myslim že budú len smiesni. Už to začalo birmovany nechcu mi podpísať papier, hrad papier neprišiel, kapitán papier som nevidel ani ja nie to že to nevidel hrad… no dokázal by to vymyslieť niekto?
@karolinakr "Najnovšie ma ist do osady miliarda" - no, snazil som sa toto vygooglit. Takze podla vsetkeho to ma byt na projekty (kanalizacia a ina vystavba) do osad. Je to zo 900 milionov z eurofondoveho balika 13 miliard. Takze tieto peniaze sa usetrit nedaju. Jedine (pokial sa da spravne a ucelne) minut aby neprepadli.
@sheanorie vies čo ja už články nečítam len nadpisy a potom diskusie a to že kadejaki diskutéri sú neuveriteľne vtipni ma napĺňa nádejou že to nieje až také zle s nami. V Poľsku to dopadlo asi dobre takže budú len dvaja kretení v HU a v SK, nie traja. A ešte k tomu čo ma dnes úprimne pobavilo: alkač skoncila vláda mimovládok. Starostlivosť preberá štát.
Fico o bezdomovcov a alkoholikov, lebo taky je
Pellegriny o lgbt+, lebo taký je
Danko o tých ostatných 😂
Ked sa mas tak skvele,co ta zaujimaju nejake davky? Vsak clovek sa v prvom rade ma vediet uzivit sam. Stat ma byt barlicka pre tych,co su chori,nevladni,pripadne v tazkych rodinnych situaciach. Ja som napriklad za,nech mi zoberu pridavky ci co to je. Naco to vyplacaju plosne vsetkym,akoby sme boli saudska arabia krizena so svajciarskom.
@viera27 a co ja som tie davky schvalila co sa tu rozdavaju alebo co? 😃😃 sa uvedom. No sak nech ti ich zoberu, kazdemu to je jedno
Kto neodpracoval, nemal by mat davky, kto ano, mal by mat..Pomoc najzranitelnejsim prebieha asi tak, ze nejaka skupina si z toho spravi biznis, a zije z toho, ten kto sa dostane na dno, realne mu neni pomožené.. Aj to, že kazdy den je samovražda pomaly o niečom svedči. Potom tu byvania zadarmo pre nejaju skupinu obyvatelstva - tak alebo pre vsetkych chudobnych, alebo pre nikoho..Aj bezdomovcom a nepracujucim by som dala sa spolupodielat na nejakej zahradke, upratovani, vyrobe..Odrobit aspon 4hod denne, ked chce jest
Podpora podnikania
Kolko odvadzat za zamestnanca statu, dotacie pre kazdeho, skolenia, kurzy zdarma, online vyučovanie, mentorov
Podnikatelia by vedeli z ruky povedat, čo je zle..Kto je v tom roky
Ludia by mohli testy robit, školenia - vsak je milion možnosti ako zvyšit zamestnanost a motivovat ludi, aby robili sami na seba
Potom by sa to vyselektovalo, ze peniaze by nemal iba fakt, kto by nechcel
Taka skupina ludi tu bude vzdy..
Nie, ze polku vyplaty daš štatu, živnost - odvody sa zvyšuju pri kazdej priležitosti, dotaciu nedostaneš a ten, kto nerobi cely život, toho ide štat živit ...
Mne to prostehlava neberie

Fakt sa mylis, robim v automobilke, iba denne, cize nemam priplatky za zmennost, som v monterkach, nie kancelarska krysa. Tento rok do oktobra priemer nieco cez 1700 v cistom(ti co maju zmennost maju viac).. Jasne, ze 20 rocny po strednej nema tolko, ale to je ori korporatoch a praci na linkach vsade. Ani ked ako mlady na stavbu nastupis, nedaju ti viac ako tomu, co tam je uz zo 7 rokov. Plus pomahaju rozvijat z casti ziskov regiony, u nas sa da prihlasit , ze namiesto prace ides napr. natietat lavicky ku turistickym chodnikom, ci pomahat cistit les- platene ako den v praci. Davaju dotacie na vystavbu ihrisk, sportove pomocky pre skoly. atd.
Ano dostali ulavy, plus este asi dostanu, ale nezivime ich stylom , ze nic z toho nemame. Vracia sa tu v zamestnanosti a nadpriemernom plate, ked porovnam priemer SVK. Ano je to drina v tom mas pravdu.