Sociálne štipendium na vysokej škole

silviamcan
19. jan 2023

Dobrý večer.
Chcela by som sa spýtať či niekto nemá podobnú skúsenosť alebo radu. Som polosirota a v roku 2021 som nastúpila na vysokú školu vzdialenú od bydliska cca 100km. Mama mala po otcovej smrti mozgovú príhodu, poberá vdovský dôchodok aj invalidný plus do toho je zdravotne postihnutá, ma vyoperované jedno oko (nehoda v detstve). Mama pracuje je zamestnaná normálne ako zamestnanec. Podávala som si po mesiacoch chodenia po úradoch sociálne štipendium, kde mi pani na študijnom pri prezretí papierov povedala, že to vyzerá dobre. V dnešnej dobe som sa tešila, že aspoň nejaké peniaze veď prídu vhod. Popri škole sa snažím brigádovať kde sa dá ale v spojení so školou sa to veľmi nedá a prijem mam mesačný z brigad 100-150€. Sirotský dôchodok mám 160€. Internát stojí 280€. Samozrejme, že mama mi pomáha ako sa dá a snažím sa aj ja birgádovať. Po podaní sociálneho štipendia mi volala pani zo študijného, s doslova výsmechom, že mama poberá vdovsky, invalidný a je riadne zamestnaná, plus do toho ja mám sirotský dôchodok a ešte že žiadam peniaze od školy..povedala mi, že nemám žiaden nárok na nič. Spolužiačka, ktorá ma oboch rodičov, jeden aj druhý pracuje za minimálnu mzdu, uznali jej štipendium v sume 260€ mesačne (školský rok). Nezazlievam jej to, jasne, že to pomôže aj jej a jej rodine, ale ide mi o princíp ako to je toto celé nastavené a či sa poprípade s tým dá niečo robiť, aj keď si myslím že nie.
Ďakujem.

elenka74
19. jan 2023

Známej dcéra je tiež polosirota, mamina na invalidnom, sirotské brala tuším nejakých 150 € a štipendium jej priznali 20 €. Tú kamošku, čo spomínaš, možno jej také štipendium priznali preto, lebo má súrodencov, ktorí chodia do školy, keby bola jedináčik, pochybujem. Syn, keď študoval, muž výplatou bol nie veľa od minimálnej mzdy, ja nezamestnaná a synovi nevyšlo žiadne štipendium. Ale radili nám, vraj nech si syn zmení trv. pobyt k starým rodičom bude bratý ako samostatná osoba a vraj bude mať štipendium, neviem, či je to pravda, my sme to neriešili.

silviamcan
autor
19. jan 2023

@elenka74 Spolužiačka má súrodencov, ale nevlastnych, ktorí už majú aj tak vlastne rodiny a do štipendia sa uvádza iba súrodenec ak je študent. Oni študenti niesu, čiže sa neposudzovali. Posudzovali sa jej len rodičia a uznali jej ho vo výške 260€ a keď som jej čítala papier, stalo tam, že poberať bude 260€ pretože jej rodičia majú minimálnu mzdu.
Je pravda ohľadom trvalého pobytu, ale ja už ho nemám kde ďalej zmeniť, ani som ho nemenila pretože aj tak sa hodnotí len či je trvale bydlisko viac ako 30km od školy.
Ďakujem za odpoveď.

slavomira236
19. jan 2023

@silviamcan oni rátajú všetky príjmy dokopy takže mamin vdovský výplatu tvoj sirotský rodinné prídavky a plus vzdialenosť bydliska

slavomira236
19. jan 2023

@silviamcan a ešte ma invalidný takže príjem vás dvoch môže byť vyšší plus možno má bydlisko ďalej od aký ako ty

janka_lolo
19. jan 2023

@silviamcan dcéru mám ako nemanželské dieťa ale pre manžela je to aj tak miláčik, jej biologicky otec nežije, čiže papierovo je brana ako polosirota, podávala si každý rok žiadosť o štipendium ona má najnižší sirotský dôchodok, manžel je szčo čiže to je minimum, ja som o niečo vyššie z minimálnej mzdy ale vdovské nemám a manžel sa posudzoval tiež keďže sme manželia a dcére ani jeden rok nevyšlo sociálne štipendium a to brigádu mala ale mesačne to robilo 30€ čiže dokopy príjem okolo 280€, naopak mladší syn mesačne príjem z brigády 320€ rovnaký postup s tým rozdielom, že on nie je polosirota a jemu vyšlo sociálne štipendium vo výške 450€ čo je najnižšia suma u nich na škole a berie ho už 5 rok čiže, ono každá VŠ to má úplne inak, keďže pri synovi je vyšší príjem ako pri dcére v oboch prípadoch je súrodenec študent a jednému vyjde a druhému nie čiže je to tiež nespravodlivé a obe sú to verejné VŠ

bennn
20. jan 2023

Myslim, že toto sa dá na internete zistiť, a ak nie, tak potom konkrétna škola to má individuálne. Na modrom koniku to tiež môže mať každý inak a každý v inych rokoch... ... ale ano, ak by tvoja mama nepracovala, tak by si dostala ... ale kedze pracuje, tak nie.
Tam je to o výške prijmu čiže nesplnate podmienku určite.

ale zaujima ma, to na ako dlho stoji internat 280€? ... čo si pamätám par rokov späť tak napr. na mlynoch v BA stal nejakych 60-80€ zrejme mesačne. (to bolo ešte pred krizou a covidom. Odvtedy to stuplo, ale asi nie až o tolko...
A väčšinou je riešenie zostať na internate cez leto ked nie je škola, a brigadovať denne... tam si našetríš a potom máš počas semestrov viac času, ked ti stačí ísť len párkrát na brigadu kvoli peniazom na jedlo alebo veci čo si chceš kúpiť.