Som v Čechách a chcem sa vrátiť na Slovensko - dobrovoľné poistenie, materská

bona_dea
19. apr 2017

Zdravím dámy, rada by som sa spýtala na vaše skúsenosti s nasledovným:
V roku 2013 som odišla do ČR, dostudovala som v 09/2015, ale už od 04/2015 som bola zametnaná na HPP. Od toho dátumu som bola odhlásená zo slovenskej zdravotnej i sociálnej poisťovne, a odvody platí za mňa zamestnávateľ do českej zdravotky i sociálky.
Od toho 04/2015 som permanentne zamesnaná, i keď som zamestnanie menila, a istú dobu (5 mesiacov) pracovala len na polovičný úväzok.
Na Slovensku si neplatím nič, ale začala som sa trošku zaujímať o dianie okolo seba, nakoľko mám priateľa na Slovensku a plánujem sa na Slovensko za účelom založenia rodiny časom vrátiť. Na Slovensku mám stále trvalý pobyt, v ČR mám hlásený prechodný na Úrade azylovej a migračnej politiky (i keď to povinné nebolo, ale mám to tak).
Zisťovala som na rôznych stránkach, že ak odídem z ČR, česká materská mi vyplácaná nebude a na Slovensku logicky tiež nič nedostanem ) dokonca ani pôrodné).
Premýšľam, či by to zachránilo dobrovoľné nemocenské poistenie na Slovensku.

Máte s tým, prosím, niekto skúsenosti?
Vopred ďakujem za každú info.

bale1rinka
19. apr 2017

@bona_dea ja viem len jedno, ak chceš materskú z DNP musíš mať zaplatených 26týždňov pred predpokladaným ňom pôrodu a Dobrovoľné nemocenské poistenie môže využiť napríklad študentka alebo nezamestnaná žena (obe nie sú zo zákona poistené), ktorá plánuje tehotenstvo a chce poberať materské. V takomto prípade sa však musí na dobrovoľné nemocenské poistenie prihlásiť dostatočne včas, aby jej nárok na dávku materské vznikol. Podmienkou je totiž aspoň 270 dní nemocenského poistenia v období dvoch rokov pred pôrodom a existencia nemocenského poistenia v čase uplatnenia si nároku na materské. Na tento typ poistenia nie je možné prihlásiť sa spätne, dobrovoľné nemocenské poistenie vzniká najskôr odo dňa podania prihlášky. Po lopate: na slovensku musíš mať od zamestnávateľa zaplatené poistenie 270 dní potom musíš byť nezamestnaná a až potom sa môžeš prihlásiť ako DPO do sociálnej poisťovne a platiť si to 26týždňov z vymeriavacieho základu ako si sama stanovíš...zisti si v českej sociálnej posťovne čo musíš spĺňať na to, aby si dostala materskú, tam máš zaplatené odvody...

bona_dea
autor
19. apr 2017

@bale1rinka zdá sa, že ak sa odhlásim z českej soc.poisťovne a zruším si prechodný pobyt v Čr, tak nárok na materskú nebudem mať napriek tomu, že tu mám platené odvody....

zaujímalo ma, či s týmto konkrétne niekto má skúsenosť

evittam
19. apr 2017

@bale1rinka Len ta opravim-nemusi byt zaplatene poistenie od zamestnavatela, podmienka je mat 270dni NP za posledne 2roky pred porodom.😉 A pri modele,ktory si uviedla-cize podmienka 270dni NP splnena od zamestnavatela a potom sa prihlasit na DNP (ak stihne najneskor 26tyzdnov pred nastupom na MD) a moze si dat max.VZ,zaplatit tyzden a dat sa PN a bude mat max.MD.