Spätný nárok na daňový bonus
Mám otázku. Zrejme na nejakú účtovníčku. V júni sa vraciam do práce po rodičovskej dovolenke na jeden deň a aj to budem čerpať dovolenku a následne bude pracovný pomer ukončený. Zostatkovú dovolenku si dávam preplatiť, rovnako dostanem odstupné a do konca roka budem poberať podporu v nezamestnanosti. Ako je to s daňovým bonusom na dieťa? Viem si spätne uplatniť nejaký nárok na daňový bonus? Ďakujem
Daňový bonus dostávas keď máš príjem a platíš z neho daň. O to nižšiu daň zaplatíš. Keďže si bola na rodičovskej dovolenke, nemala si zdaniteľný príjem, nemáš z čoho uplatniť daňový bonus. Neuplatňoval si ho otec dieťaťa? Ak myslíš ale za rok 2025 keď ti zamestnávateľ bude robiť ročne zúčtovanie dane, tam si môžeš douplatnovat za celý rok 2025, záleží ale od príjmu či ti vyjde celý. Prípadne si urobíš daňové priznanie sama a započítas na tento účel aj príjem otca dieťaťa, aby ti vyšiel vyšší bonus.
@slavkadi no ja myslim rok 2025. Ide o to, ze ja budem mat iba jeden den odpracovany a aj to budem cerpat len dovolenku a bude ukonceny pracovny pomer. Takze mne sa preplati 35 dni dovolenky a dostavam odstupne. Takze vlastne v poslednej vyplate mi pride dost penazi. A preto ma zaujima ze ked mam podat danove v roku 2026, za rok 2025, ci viem spatne si poziadat o danovy bonus? Aj ked teda realne som cerpala iba 1 den dovolenky. Otec si ho uplatnit nevie.
V rocnom zuctovani si vies poziadat...ale vyplatia Ti DB iba tolko, kolko si odviedla dane v tom danom 1 mesiaci
Áno môžeš si uplatniť, vypočítajú ti ho % z príjmov.

Daňový bonus dostávas keď máš príjem a platíš z neho daň. O to nižšiu daň zaplatíš. Keďže si bola na rodičovskej dovolenke, nemala si zdaniteľný príjem, nemáš z čoho uplatniť daňový bonus. Neuplatňoval si ho otec dieťaťa? Ak myslíš ale za rok 2025 keď ti zamestnávateľ bude robiť ročne zúčtovanie dane, tam si môžeš douplatnovat za celý rok 2025, záleží ale od príjmu či ti vyjde celý. Prípadne si urobíš daňové priznanie sama a započítas na tento účel aj príjem otca dieťaťa, aby ti vyšiel vyšší bonus.