Mám nárok na predĺžený pandemicky rodičovský?

dezert74
4. feb 2021

Malý bude mať 17. 🎉3 roky🎉
10.2 si v práci chcem zobrať jeden deň dovolenky a zvyšok preplatiť (kvôli vyššej dávke v nezamestnanosti).
11.2 skončím pracovný pomer
Na úrade práce mi pani povedala, že mi budu posielať papiere na predĺžený pandemicky rodičovský ale ze sa na úrad práce nemám hlásiť. Až keď skončí núdzový stav, a nebudú vyplácať pandemickej RP, tak potom sa zaevidujem a požiadam o dávku v nezamestnanosti. Nemôžem naraz poberať aj pandemicky rodičovský aj dávku v nezamestnanosti.

Mam nárok na pandemicky keď mám nárok na podporu? Nechcem potom spätne vracať. Pani na úrade mi povedala, že mám nárok. Tu dievčatá píšu, že nie.

ludinka
4. feb 2021

@dezert74 ak je vyššia podpora tak dostaneš len podporu, nemôžeš čerpať obe dávky naraz, ak je podpora menšia ako pandemicky tak dostaneš pandemicky rodicak

dezert74
autor
4. feb 2021

@ludinka podporu nechcem teraz čerpať. Tu by som čerpala až keď by skončil predĺžený pandemicky.

ludinka
4. feb 2021

@dezert74 uvidíš čo vybavis na úrade práce, momentálne aj tie pracovníčky sú veľmi preťažené a nestihaju sledovať zákony.
Ale podľa toho čo viem tak by si mala ísť na podporu.

matapo
4. feb 2021

...aj na tom urade su cele domylene ☹ ja som podpisovala v tom cestnom prehlaseni ze nemam narok na ziadnu davku zo soc. poistovne, ze nemma narok na materske, na nemocenske ani na podporu v nezamestnanosti. Tak tazko povedat, ale vsak ked ti poradili ze mas poberat nadalej rodicovsky tak poberaj a pre istotu odkladaj ak by si musela vratit, a ak to bude ok, tak bude ok 🙂 Ty sama nahlasujes aj zmenu a ukoncujes ten pandemicky rodicovsky, pokial teda nie je zruseny vsade tym ze sa zrusi krizova situacia. Mozno ani nemudu tak podrobne skumat, ved tam uz na tolke veci neprisli, a ked pridu no tak prinajhorsom vratis.

marryen
4. feb 2021

@matapo pozor na to! Moja známa musela vrátiť. Tešila sa ako vydrbala zo systémom a bude mať aj to aj to. Ale to bolo ešte v jeseni, či sa niečo nemenilo odvtedy to neviem.

dezert74
autor
4. feb 2021

@marryen ale brala obe súčasne?

dezert74
autor
4. feb 2021

@matapo mne sa práve kvôli tomu nekázali prihlásiť na úrad. Ze na úrad sa mam prihlásiť až po skončení poberania pandemikého rodicovskeho príspevku. Nemusím byť na úrade hlásena(pani na úrade mi povedala ze ak sa prihlásim na úrad, tak budú sa ma pýtať ci mam nárok na podporu, ale ze keď sa na úrad neprihlásil, tak nebudú riešiť).

marryen
4. feb 2021

@dezert74 a kto za Teba bude platiť odvody do ZP keď sa neprihlásiš na úrad?

sayonara15
4. feb 2021

najprv treba ist na podporu ak mas narok, po skonceni ak bude nadalej platit nudzovy stav mas narok na pandemicky RP. Ak to spravis opacne, budes ho musiet spatne vratit.

dezert74
autor
4. feb 2021

@marryen bola by som na tom pandemickom predlzenom.

mogaa
4. feb 2021

@dezert74nie na pandemický nemáš nárok...ono ak pôjdeš najskôr na pandemický a potom na podporu - pandemický budeš musieť vrátiť lebo si naň nemala nárok....Toto tu už písalo viac mamičiek.....na pandemický máš nárok pokiaľ nemáš nárok na žiadny príjem(aj podpora sa ráta ako príjem)

vams
4. feb 2021

@dezert74 to by všetci tak chceli, najprv budem trčať na pandemickom - ten mi platia a potom keď už platený nebude, tak sa hodím na podporu - takých chytrákov by bolo, pozor na to

ludinka
4. feb 2021

@dezert74 ak by ti to v praci umožnili a nemáš dieťa prijaté do skolky tak nástup do práce a daj sa na pandemicku ocr

dezert74
autor
4. feb 2021

@ludinka sme prijatí do škôlky.

ludinka
4. feb 2021

@dezert74 tak potom už ostáva len ísť na podporu, alebo riskni ten pandemicky, ak ta úradníčka čo ťa ma na starosti povedala že to môžeš spraviť tak to riskni, ale pravdepodobne to budeš potom vracat

ave17
4. feb 2021

Toto iste teraz poradili mojej kamarátke, nech čerpá deň volna, zbytok preplatiť... Ale nech nejde na úrad, nech čerpá pandemicky rodičak... Tak ja už tonu nerozumiem, mnav septembri vyslovene povedali, že musím brat podporu, teraz to už nie je pravda....

loginexistuje
4. feb 2021

podpisujes cestne vyhlasenie ze nemas narok na podporu ak pojdes na pandemicky budes ho vracat ak mas narok na podporu

dezert74
autor
4. feb 2021

@ludinka vrátiť bude najmenej ak by to nevyšlo, len potom budem musieť zdravotku doplacat

dezert74
autor
4. feb 2021

@ave17 no vidíš. Úradníčka ti povie jedno a druhé je pravda 🙄 zavolám zajtra ešte raz na urad

marion09
4. feb 2021

@marryen odvody do veku 6r dieťaťa platí za matku štát

ludinka
4. feb 2021

@dezert74 zavolaj si na viac pobočiek, a porovnaj si čo ti povedia, ja som volala tiež do troch miest......

dezert74
autor
4. feb 2021

@ludinka zajtra rokujú o zrušení pandemikého, počkám si prvé ci to schváli aby som zbytočne nevolala.

rachel36a
4. feb 2021

@dezert74 na uradoch ani sami nevedia...mne vcera povedali ze nemam narok na pandemicky RP a podla znenia zakona mam...cize si budem v marci ziadat ak ho nezrusia

jana005
4. feb 2021

@dezert74 kde si prosím čítala, že rokujú o zrušení pandemickeho rodičaku?

adriana89
9. feb 2021

Urcite nie ak mas narok na podporu tak pandemicky bude treba vratit potom

adriana89
9. feb 2021

@dezert74 to kde si citala??

bublinka1426
9. feb 2021

@dezert74 toto sommohla aj ja a zevraj je mozne poberat PR a potom podporu ( ale podmienkou bolo byt prihlasena na urade prace, toto mi pani povedala oktober 2020) ale ci by som v kustocnosti musela daco vracat, netusim. logicky vsak ak mame narok na podporu asi na PR nie, kedze to je vyslovene len pre tie co nemaju narok ani na prd makovy. potom som este citala ze niektore mamky sa hlasili v zdravotke ze sa starao dieta do 6 rokov ( avsaktam mozes max 4hod denne do skolky chodit sa mi zda) aby za nich stat platila zdravotka a tak poberali RP. a ako to dopadlo, pandemicak zruseny neni nie?

dezert74
autor
9. feb 2021

@bublinka1426 ešte to len riešim. Dám vedieť ako to dopadne.

ivanica31
16. feb 2021

@dezert74 neviem ako je tk teraz...nam v 7om mesiaci skončila rodicovska..sla som na urad. Z prace som odišla.. takže automatika urad..mala som nárok na pandemicky takže ho doteraz beriem.. nárok na dávky v nezamestnanosti s tym nemajú nič spoločné...tie budete brat ked skončí pandemicky rodičovský. Pojdetr na urad, zaevidujete, nasledne rovno aj vypisete ze mate nárok na davky a žiadate teda o ne..sociálna vam potom vyrata kolkoto bude.

dezert74
autor
16. feb 2021

@ivanica31 anoo. Presne takto mi to sami povedali na úrade práce.