Splátka verzus príjem
Ahojte. Chystám sa na kúpu bytu, dnes som si dala informačné kolečko po bankách a veru mám z toho hlavu v smútku. Ceny nehnuteľností išli nenormálne hore, úroky v bankách sa taktiež zdvihli. Chcem sa preto opýtať, či niekto bol v podobnej situácií a ako to finančne zvládal. Môj čistý príjem je cca 750€ v čistom(niekedy viac). Mesačnú splátku mi vypočítali na 233€ pri 5 ročnej fix. Je reálne to utiahnuť? Som sama, čiže spoliehať sa môžem len na seba. Iné pôžičky nemám.
O aký veľký byt ide? Je možnosť prenajať jednu izbu?
@denjelka a to z takéhoto platu dostaneš takú hypo, že si kúpiš byt? či máš našetrené? len sa slušne pýtam samozrejme. 🙂
Ak by ti to teda vyšlo čo držím palce, tak napríklad my sme dvaja a platíme energie dokopy 120€/1 izb. (sú tam už aj všetky poplatky bytovému družstvu). Ak by si mesačné výdavky na bývanie mala do 350€, tak ja si myslím, že by si to zvládla s prehľadom. Vždy sa radšej uskromniť a splácať svoj byt ako splácať hypotéku niekomu inému. Nehovoriac o tom, že ak mesiac nezaplatíš nájom, tak ostaneš na ulici, naopak pri hypo je možné odložiť splátky a podobne, takže podľa mňa je to aj bezpečnejšie. Fixácia na 5 rokov je super, dovtedy budeš mať čas si kus zvýšiť príjem.
@cocolino234 nie, samozrejme mám našetrené, inak by to išlo ťažko 🙂
@denjelka ahoj, ja som tiež natesno so splátkami, našla som si druhú robotu, aby som si mohla udržať rovnaký štandard ako predtým v nájme. Teraz už len dúfam, že plat v hlavnej robote pôjde rýchlo hore 😂
A ako píše kočka vyššie, nekončí sa to len hypo splátkou, musíš rátať aj s energiami každý mesiac.
@denjelka tak zo zvyšných 400€ sa dá, mne zostávalo podobne a keby sa uskromním, tak by som to zvládla. Inak tiež bývam sama a splácam sama 🙂 A tiež je dobré mať našetrené (a to si spomínala, že máš), pretože toľko čo treba platiť mimo splátky hypo, mne sa len oči pretáčali 😂 cca 2000€ mi takto odišlo, poplatky, poistky...
@denjelka tak este rataj trochu, ze energie porastu. Ostane ti este nejaka rezerva na sporiacom ucte po kupe? Ak ano, tak to zvladnes, vzdy si mozes trochu vypomoct nejakou brigadou alebo zlepsit prijem. Ja ked som kupovala pred x rokmi byt, zarabala som sice viac, ale realne mi ostavalo tak 300E a nemala som nasetrene vtedy, tak to bol vacsi stres.
@denjelka Dobrý deň, ak máte záujem o hypotéku, ktorá bude pre Vás najvýhodnejšia, určite nestačí "obehat banky na vlastnú päsť" nakoľko v každej dostanete po prvé nekompletné informácie, ktoré si po druhé ako laik nemôžete vyhodnotiť objektívne. Je to ako pri iných veciach. Keď chcem ušiť kabát, musím ísť za krajčírkou, aby to nejak vyzeralo. Ak si ho budem šiť doma podľa youtubu, nikdy to nebude ono 😊 toto používam najčastejšie ako príklad pri klientoch aby pochopili moju prácu 😊
Vždy je pre Vás najvýhodnejšie osloviť poradcu, ktorý pracuje pod záštitou NBS. Ak nemáte vo svojom okolí, rada sa s Vami stretnem, a pomôžem. Tieto služby mate od certifikovaných poradcov zo zákona zadarmo, poradca Vám vypracuje kompletný finančný plán na mieru, čo je dôležité, nie je pre Vás vôbec záväzný, podpisujete až keď rozumiete čo podpisujete (narozdiel od bánk a podobne), všetko za Váš poradca vybeha, a viete, že máte to najlepšie z aktuálneho trhu. Plus pri správnom vyberte poradcu dostanete komplexný plán, nie len na hypotéku, ale aj na ostatné Vaše výdavky, ako ich nastaviť tak, aby Vám ostávalo co najviac peňazí 😉
Neviem odkiaľ ste, kľudne mi napíšte a môžeme sa stretnúť pri káve, kde Vám predstavím moju prácu, a vy sa rozhodnete, či sa Vám takýto servis páči 😊
Servis je tzv. doživotný. S čímkoľvek Vás do budúcna osloví nejaká fin. inštitúcia, vo všetkom poradím, ak je to pre Vás výhodné, ideme do toho, ak nie, nájdeme vždy lepšie riešenie 😉 pre toto milujem svoju prácu 😊❤️
Dievčatá, ešte mám otázku či máte niekto skúsenosti s prima bankou. U nich mi povedali, že tých 75% co poskytuju, počítajú zo znaleckého posudku nehnuteľnosti a nie z ceny za ktorú reálne nehnuteľnost kupujete. Viem, že v iných bankách je to skôr opačne, že vždy počítajú z nižšej sumy.

Áno, časom príjem zvýšiš , nehovoriac o tom, že splácaš vlastne bývanie.