Spoločné financovanie domácnosti bez manželstva
Ahojte,prosím ako fungujete pri financovaní domácnosti( myslím energie,náklady na stravu) keď nie ste manželia a žijete spolu v jednom byte/ dome? Máte spoločný účet kde posielate mesačne časy výplaty? Alebo ako?
🍿🥤
stoličky si berte tu🪑🪑🪑🪑🪑
@anonym_autor ja (zena) platim vsetko. Muz lezi na gauci. Mame vsak viac spolocnych zaujmov, takze som spokojna 😀
Keby sme neboli manželia, tak by sme to riešil tak, ako teraz keď sme manželia. Každý má svoj účet, dohodu, kto čo platí, aby to bolo spravodlivé a je to super. Čo sa komu zvýši po nutných výdavkoch, nech si robí čo chce.
Normalne.Mi daval muz celu vyplatu do ruky.A vsetko bolo nase spolocne a teda aj moja vyplata bola jeho a tak sme hospodarili pred manzelstvom.Proste nase,a to uz pocas chodenia 3mesiacov,mi vsetko platil a este sa pytal,ci nepotrebujem peniaze.
Manželia nie sme. Účty máme zvlášť. Muž platí všetky energie + internet. Spotrebak platíme na polovicu. Z mojej výplaty odkladáme . A potom, keď je všetko zaplatené sú vsetky peniaze, ktoré ostávajú spoločne. Nikto nikomu nič neposiela
Ešte nie sme manželia, bývame v mojom byte. Ja platím náklady na byt a väčšinu objednávania jedla z donášky, on sa stará o nákupy, auto + mi posiela 250€, ktoré odkladám. Účty máme oddelené. Ja mám na starosti sporenie, takže všetky väčšie výdavky potom platím ja a ak sa stane, že mu nevíde do konca mesiaca, alebo treba niečo s autom, posielam mu koľko potrebuje.
Priatelka ma dve práce aby nás uživila. Ja za liter nikam robiť nepôjdem.
@anonym_autor My sme vždy od začiatku mali spoločné.
Ešte nie sme manželia, bývame v mojom byte. Ja platím náklady na byt a väčšinu objednávania jedla z donášky, on sa stará o nákupy, auto + mi posiela 250€, ktoré odkladám. Účty máme oddelené. Ja mám na starosti sporenie, takže všetky väčšie výdavky potom platím ja a ak sa stane, že mu nevíde do konca mesiaca, alebo treba niečo s autom, posielam mu koľko potrebuje.
@anonym_bdddfe uff, to co plati na tom aute, ze mu nevyjde a musis mu posielat? Ok, robi nakupy, ale aj ty donasku..
My máme každý svoj ucet a zároveň v banke v ktorej čerpáme hypotéku mame tretí ucet na ktorý posielame peniaze na stravu, hypotéku, náklady na bývanie- domácnosť 🙂 podla platu sme sa dohodli kto kolko bude posielat 🙂 takto nam to uz roky vyhovuje zároveň zvyšok peňazí na účtoch vieme kto kde kolko má ale míňa si každý svoje podla uváženia aj si šetríme každý zvlášť takze nie sme na sebe “závislí “ ale teda nejdeme od výplaty k výplate takze nevznikajú skrz peňazí hádky a ked nieco chceme tomu druheho kupit aspon takto to vieme spravit bez toho aby o prekvapení hned vedel 🙂
Ja neviem, ale tak snad sa to da cca 50:50 podelit. Kto co kupi a pod. Ved jete dvaja, spolu, cize co tam vobec riesit.
Pred manželstvom sme dosť dlhi spolu žili, platili sme veci cca 50/50 ale už vtedy sme to brali tak, že všetko je spoločne a plánujeme spolu život (mali sme tiež spoločný byt/hypo). Dali sme sa dokopy ešte na VŠ, zo začiatku sme teda hospodarili skromnejšie, prežili sme si spolu prvé hľadanie prace aj kariérny postup u oboch. Časom teda financie prestali byt nejakou zásadnou témou, keďže našťastie pribúdali - v preklade povedané stále sme hospodarili cca 50/50 ale ked si niekto aj doprial niečo nákladnejšie, nevadilo…
@anonym_bdddfe uff, to co plati na tom aute, ze mu nevyjde a musis mu posielat? Ok, robi nakupy, ale aj ty donasku..
@anonym_333c47 tak niekedy sa vyskytne väčšia položka ako brzdy alebo s motorom niečo, čo víde aj 800-1000€ na šupu...To nevravím, že je každý mesiac tak, ale už sa to stalo...máme 2009 ročník auta😁
@anonym_autor normalne 50:50 vsetko. Nakupy, vecere raz jeden, raz druhy.
50:50 sa mi nezdý spravodlivé, ak jeden má príjem 1200 eur a druhý 3400. Okrem toho je v tom prípade aj starostlivosť o deti a domácnosť podelená 50:50? To málokedy
Zili som v manzelovom byte, prispievala som mu na reziu polovicu a ostatne veci sme financovali zo spolocneho uctu, na ktory sme posielali kazdy sumu xy. Jasne, ze sme sa nedotahovali o centoch, vacsie vydavky a nakupy a pod. v zasade sli 50/50. Hypoteku si samozrejme platil sam.
Ako ale vzdy pisem, mali sme porovnatelny prijem. Vtedy sa toto da aplikovat. V opacnom pripade skor pomerovo vzhladom na prijem zucastnenych.
Odpoviem za seba normálne, nemyslím si, že je to na smiech, aj keď týchto tém je tu už veľa. Pred svadbou sme mali financie poriešené nasledovne: každý svoj účet, žiaden spoločný sme nemali a ani po svadbe nemáme. Adresa takto: nájomné sme platili na polovicu, každý si financoval svoje auto (tankovanie, poistky, pokuty atď), ja ako žena som nakupovala drogériu (prášky, čistiace prostriedky, servítky a podobne), nákupy potravín sme riešili tak, že raz jeden a raz druhý. Nikdy sme to nerátali na cent, že tento nákup stal 84.32€, tak toľko musíš ty potom kúpiť. Proste sme šli, nakúpili, zaplatil kto skôr vytiahol mobil/peňazenku. Všetky dovolenky a výlety sme platili na polovicu (letenky, lístky, ubytovanie sme zrátali a delené 2), všetka zábava, jedlo a podobne na dovolenkách ako prišlo (podobný systém ako s nákupom potravín doma). Každý sme si kupovali svoje oblečenie a obuv, ale často sme si kúpili jeden druhému len tak napríklad tričko, leebo sa mi páčilo, tak som kúpila, nech nosí. Čo sa týka darčekov pre rodiny, každý si riešil a aj po svadbe si riešime za seba pre svoju časť rodiny a darujeme spoločne. Asi som to zhrnula všetko myslím. Nám to takto vyhovovalo, jediné, čo sa zmenilo po svadbe je, že máme kúpený byt a všetky výdavky na chod domácnosti (hypo, energie, poistky) znáša manžel. Ostatné ostalo ako predtým.
@anonym_autor odkedy spolu byvame, tak je vsetko spolocne - financie. A uz dlho mame aj spolocny ucet
peniaze mám pod palcom ja, manž. je dosť finančne negr. Jemu stačí pivo a fajčenie.
Priatelka ma dve práce aby nás uživila. Ja za liter nikam robiť nepôjdem.
@anonym_186ff1
@anonym_cdc342 Vy ste pár, však😂Dream team.
50:50 máte aj starostlivosť o domácnosť? Ženy menšie platy😂Dobre to tí muži majú vymyslené.
Hľadala som si muža ktorý zarobí tak aby nás v pohode uživil aj sám a ešte bude ochotný sa aj o tieto zdroje deliť. Našla som ,vzali sme sa , máme deti , obaja pracujeme , máme spoločný účet kde finacujeme všetko čo treba, pred tým však každý rovnakú čiastku dáme na vlastné účty , ale to len preto ak by sa niekomu niečo stalo aby nebol odrezaný od peňazí . Zarobím asi polovicu z toho čo muž, ale rovnako si odkladáme na naše účty. Či sa cítim blbo ?Vôbec. Sme jednoducho manželia .
@anonym_autor ked sme byvali v jeho byte - platila som polku najmu a energii (nikdy to odo mna nechcel, ked som zila s ex v mojom byte, hradila som vsetko sama - hold mlada,.blba a bolo to ufff). Nakupy, restauracie, vylety sme sa striedali. Kedze zarabal viac ako ja, neriesili sme to na cent. Nejako sme toto špeciálne neriesili.
Ked sme kupili spolocnu nehnutelnost, platili sme vydavky okolo nej 50:50. Pocas MD/RD som logicky platila menej, ale platila aspon nieco (vsak je to aj moja nehnutelnost - nevyzadoval to, mne to vsak nedalo).
Ako manzelia (nastupila som opat do prace) platime hypoteku 50:50, on plati veci okolo domu, auta, ja zas okolo deti. Takto nam to obom vyhovuje a určite si nevyčítame, ze ten zaplati tolko a ten tolko....
@anonym_autor fixné poplatky platíme na polovicu.
Stravu a ostatné veci ideme +/- na striedačku ale v konečnom dôsledku je to tiež na polovicu.
Skúšali sme spoločný účet ale zatiaľ nám to nevyhovuje.
Keďže väčšina vecí je na mňa a odchádza z môjho účtu priateľka mi polovicu posiela.
Účtov mame dokopy asi 5 a hrozne sa z toho robí nejaký prehľad výdavkov a platieb jednotlivca
Hypo napoly. Ja platím vodné stočné tv. Priateľ elektrinu a plyn. Auta riesi každý svoje. Nákupy platím raz ja.m raz priateľ. Dovolenky napoly. Keď ideme do restiky tak raz ja raz priateľ. Co sa týka dietata. Väčšinou napoly. Ale poslednú dobu uz dávam priateľovi platiť vsetko. Kruzky platím ja. Oblečenie na dieta z bonusu ktorý chodí mne....mam kazdy svoj účet. Aj spoločný
... dlho mi trvalo sa takto naučiť fungovat. U mojich rodičov je vsetko spolocne .
Kwd sme boli este slobodni, mensie vydavky ja, vacsie on. A vlastne aj to tak ostalo po svadbe.
Sme s priateľom spolu 16 rokov... Nie sme manželia a ani nebudeme....
Všetko platíme 50:50
Účty máme každý zvlášť

Zase. 🍨🍨🍨To bude výživné.