Spoločný účet so svokrovcami
Mam otazku....Resp.ma niekto skusenost?
Mame moznost byvat u svokrovcov. Mali by sme vlastne pochodie a vchod. Maju velky niekolkogeneracny dom a zije tu este muzova sestra s rodinou.
Dnes ked sme tuto moznost rozoberali, svokrovci navrhli aby som potom zrusila ucet.Vraj oni vsetci maju spolocny.
Vsetko sa z neho plati (ucty, telefony, nakupy).Ked by som sla kupit potraviny tak pohoda.No ak by sme chceli nieco vacsie, poradili by sme sa. Napr.umyvacku...
Hlava mi to neberie...
V žiadnom prípade!!!
Som na tom rovnako už 4r.Byvame v dome ja, môj muž a drobec3r.Potom svagor so švagrinou+ich dieťa 2r.Svokra a svokor a ešte ich 2 ďalšie deti, slobodné .Kazdy síce má svoju izbu a si ak vari samostatne len cez víkendy spolu.Je to jedna katastrofa,budujeme sa a už sa neviem dočkať keď bude dom a vypadnem odtial.Mame všetko spoločne ako myslím vchod, kuchyňa to mi nevadí, ale tie vzťahu čo sme mali predtým dobre už sú zle.So švagrinou (ona je tiež nevesta ako ja)sme vychádzali dobre ,ale poslednou dobou už vôbec ale vôbec nevychádzame Jej akoby prepinalo, je nenormálne naladova už mi to ide na nervy.Snazi sa nám vyhýbať aby sa jej dcéra nehrala.s mojim synom pritom žijeme spolu .Vadí jej všetko že môj jej zoberie nejakú hračku už je zle bo jej princeznicka reve,sú to deti.Ak ti mám poradiť určite nebývaj so svokrovcami a už vonkoncom nie s ďalšou rodinou ako tvoja svagrina.Mozte mať doteraz super vzťahy tak ako ja som s ňou mala super vzťah, ale už nemáme.Budete sa hádať. A účet no to nie spoločný nie.Budes si chcieť niečo kúpiť a platiť s účtu a budú všetko vidieť a sledovať,čosi je to trochu odveci akoby si bola nesvojpravna.Za mňa určite nie,budeš to ľutovat.Ziadne ale žiadne súkromie.
@dzulik_ podľa mňa už ani nenapíše...
Tak toto som ešte nepočula, ale pre mna je to urcite nemysliteľné a nechápem, ako môže toto niekto myslieť vážne.
@penelope2066 aj ja si myslím, že nebude žiadne rozuzlenie 🙄
Tak toto nemôže byť pravda 😀🙈
mna by na tomto zaujimala akoze obhajoba spolocneho uctu. Ako to svokra podava? Ze ide o usetrenie za vedenie uctu ci co je akoze hlavny motiv? Je to blbos na entu o tom potom, ale z cistej zenskej zvedavosti ma to zaujima. A ak jedna rodina ma prijem 1000e a druha 2000e, tak ma poslat do takej vysky ako prva rodina? ci vsetko?
Svokricka spravkina majetku :D
Len doplnim, ze aj ja mam svokrovcov, ale v zivote by im nenapadla taka nespravodliva nehoraznost.
@dzulik_ hlavne,že tu vznikla siahodlha diskusia 🤦🏼♀️
Preboha, rýchlo, ale ozaj veľmi rýchlo preč 😱😱😱
K bývaniu sa nevyjadrujem, len ohľadne spoločného účtu, v prvom rade je to riadna somarina, v žiadnom prípade by som to nerobila.
Taká byrokratická poznámka, hold nechcelo sami čítať celú diskusiu 🤣, takže neviem či to už niekto spomenul.
Nikto musí byť hlavný držiteľ účtu, ostatní majú zjavne právo hýbať s financiami, ale nedaj bože držítel účtu zomrie, všetky prachy sa zablokujú a ani ľudia, ktorí majú právo na disponovanie s peniazmi sa k nim nedostanú a budú musieť čakať na dedičské konanie 🤣🤦♀️. A to nehovorím že z čoho potom pohreb zaplatia. A aj všetky trvalé príkazy sa stopnú 🤦♀️.
Boooze akože väčšiu somarinu som živote nepočula 🤯,
😂😂 V prvom momente mi to prišlo strašne strašne vtipné, no po prečítaní tvojich príspevkov mi ťa je naozaj veľmi ľúto. Pravdepodobne si práve zistila niečo fakt nepríjemné...
Viacgeneračné bývanie je fajn, ak sa pod jednou strechou stretnú kompatibilné povahy, dokonca to má svoje výhody. Ale spoločný účet?! Vedia oni, že niečo ako "spoločný účet" už roky vôbec NEEXISTUJE? Existuje len účet, ktorý má jedného majiteľa a ak sa jemu niečo strane (zomrie), účet sa zablokuje a do dedičského konania z neho nevypadne ani cent. No a po dedičom konaní, samozrejme, treba zaplatiť daň z dedictva... Suma sumárum - ak zomrie svokra, nielen, že sa celé mesiace nedostanú k svojim peniazom a nebudú mať z čoho páliť účty, ale ešte im budú znížené o daň. Niečo, ako "rýchle vybratie" v hodine 12. neexistuje - eviduje sa zostskok v čase úmrtia (konkrétna hodina) a ten ide do dedičského konania. Systém neobabrú.
Lebo ine nepozna, ale v poriadku to nie je a velmi rychlo by ste kvoli tomu zacali trpiet - podotykam, ze spolocny ucet by pravdepodobne bol “vedlajsi” alebo “dodatocny” problem k byvaniu v jednom dome s muzovymi rodicmi a jeho sestrou a jej rodinou - ked mu toto nepride divne, verte, ze “zla” budete v kazdej situacii Vy. Teda: za ziadnych okolnosti nepristupte ani na spolocne byvanie. Ja som to s mojim tiez riesila, spociatku prenho neexistovalo ine riesenie, ako byvat v rodicovskom dome - ma na poschodi vlastny samostatny byt (no spojeny s rodicovskym vnutornym schodiskom oddelenym interierovymi dvermi, ktore, samo, otvoria, kedy chcu 🙂 ) a jeho vysvetlenie bolo: “mama sa do nicoho nestara, uvidis”. Myslim, ze vsetci hned uhadnu, co som uvidela - mama sa starala uplne do vsetkeho a pri pokuse nastavit hranice, zavolala tatka, pred ktorym moj drahy sklopil usi - nesla som tam byvat, no ked sme spolu este iba chodili, pocas covidu som casto bola unho a pracovala odtial na home office, takze som to ciastocne zazila. Ciastocne, pretoze vzdy som mala svoj byt, kam som odficala, ked uz som to nevedela vydrzat - neviem si predstavit, ze by som tuto moznost nemala, asi by som sa zblaznila. Citila som sa tam ako vo vazeni. Nebudem rozpisovat, no nakoniec nam rozbili min.rok vztah, ktory sme nejakym zazrakom zlepili a isli sme do manzelstva s tym, ze ak nezvladne osamostatnit sa od nich, jednoducho nam tato zavislost nadobro rozbije vztah. Az po 2 rokoch, ked som uz aj tehotna, nasiel odvahu porozpravat sa s nimi a povedat im, ze si nezelame, aby nas neustale kontrolovali a urcovali, co a ako by sme mali, ci nemali robit (samozrejme, ze na druhej strane bol odpor) - a to som teda povedala nie a byvame samostatne a aj tak sa do vsetkeho starali. Takze, pre vlastne dobro, povedzte razne nie, aj ked bude muz odporovat - radsej vydrzat dusno na zaciatku, ako sa potom x rokov trapit a riskovat rozpad vztahu s detmi ( co, samozrejme, moze prist aj z inych dovodov, no toto je velmi silny predpoklad )
Velmi Vam drzim palce 🤞🏻🫶🏻
@maja22 nie nevedia to osetrit a ano, je to tak ako pises. Preto este kym nie je umrtny list treba za
zahrat divadlo v banke ze nic sa nedeje a peniaze vybrat
@maja22 to je preto, že už neexistuje spoločný účet. Vždy je jeden z manželov majiteľ a druhý len disponent ktorý má právo na jeho užívanie. Ak zomrie majiteľ účtu, peniaze sa zablokujú.
@kaktusik007
@nikdenikto vdaka. Lebo my s muzom mame oddelene ucty, len uz mi prebehlo hlavou, ci by nebolo lepsie mat jeden spolocny, ale ako vidim, takto je to lepsie.

Poriešiť svoje vlastné bývanie! Účet s nimi? Nikdy...