icon

Spoludlžník na hypotéke

bakafakamaka
28. apr 2025

Dobrý deň, prosím, môže byť spoludlžník na hypotéke aj Čech so živnosťou v Čechách?

Ďakujem.

melanta
28. apr 2025

A má trvalý pobyt v SR? Či aj ten má v ČR? V takom prípade isto nie, veď nemá so Slovenskom nič spoločné - občan ČR, príjem v ČR, trvalý pobyt v ČR.

petamich
28. apr 2025

Ak ty budes hlavny ziadatel a spominany cudzinec bude spoludlznik, ktory bude vstupovat hlavne z dovodu prijmu (ktory bude vediet dokladovat), tak samozrejme moze byt spoludlznik aj takyto nerezident. Ak by bol on jediny ziadatel, velmi pravdepodobne by hypoteku zamietli za takychto podmienok, resp. schvalovala by sa individualne ale ak je spoludzlnik, malo by to ist. Zalezi ale od kazdej banky.

bakafakamaka
autor
28. apr 2025
@petamich

Ak ty budes hlavny ziadatel a spominany cudzinec bude spoludlznik, ktory bude vstupovat hlavne z dovodu prijmu (ktory bude vediet dokladovat), tak samozrejme moze byt spoludlznik aj takyto nerezident. Ak by bol on jediny ziadatel, velmi pravdepodobne by hypoteku zamietli za takychto podmienok, resp. schvalovala by sa individualne ale ak je spoludzlnik, malo by to ist. Zalezi ale od kazdej banky.

@petamich Áno, chceme to tak. Ďakujem. Uľavilo sa mi.

melanta
28. apr 2025
@petamich

@petamich nemyslím si, že spoludlžník nemusí spĺňať rovnaké podmienky ako dlžník. Podľa mňa sú požiadavky rovnaké.
@amonet alebo @sweet20 budú vedieť

petamich
28. apr 2025

Podla mna najlepsie spravite ak oslovite nejakeho solidneho financneho poradcu, ten presne vie v ktorej banke co prejde.

petamich
28. apr 2025
@melanta

@petamich nemyslím si, že spoludlžník nemusí spĺňať rovnaké podmienky ako dlžník. Podľa mňa sú požiadavky rovnaké.
@amonet alebo @sweet20 budú vedieť

@melanta ja netipujem ja to skutocne viem, ze v najvacsich slovenskych bankach to mozne je, Unicredit s tym kedysi mala problem 🙂 o hypoteku moze ziadat aj osoba bez trvaleho pobytu na Slovensku ( nemusi to byt vobec len ako spoludlznik), taketo ziadosti sa samozrejme posudzuju individualne ale mozne to je, ak je osoba bez trvaleho pobytu s akceptovatelnym prijmom v roli spoludznika, tak je to naozaj mozne aj ked si moze banka urcovat specialne podmienky, napr. maximalna vyska LTV, doba splatnosti atd. to ale plati hlavne ak je cudzinec bez TP a zaroven bez prijmu na Slovensku jediny ziadatel

amonet
28. apr 2025

nuž ja zas viem že sa vyžaduje aspoň prechodný pobyt na sr aktualne🤷‍♀️

petamich
28. apr 2025
@amonet

nuž ja zas viem že sa vyžaduje aspoň prechodný pobyt na sr aktualne🤷‍♀️

@amonet v pripade spoludznika? lebo ja mam ine informacie 🙂 nie z kazdej banky samozrejme

petamich
28. apr 2025

V rychlosti som si to vedela overit len v SLSP, TB a CSOB v zasade som dostala rovnaku odpoved, trvaly/prechodny pobyt nemusi byt, prijem sa akceptuje z EU/EHP/Svajciarska a je vyzadovany spoludlznik (hlavny ziadatel v tomto pripade autorka) s trvalym pobytom na Slovensku

melanta
29. apr 2025
@petamich

V rychlosti som si to vedela overit len v SLSP, TB a CSOB v zasade som dostala rovnaku odpoved, trvaly/prechodny pobyt nemusi byt, prijem sa akceptuje z EU/EHP/Svajciarska a je vyzadovany spoludlznik (hlavny ziadatel v tomto pripade autorka) s trvalym pobytom na Slovensku

@petamich tak v TB ti povedali zle. Občan SR, trvalý pobyt v SR, zamestnanie niekoľko rokov doba určitá v ČR (mng pozícia v korporáte), v TB zamietnutý ako spoludlžník (dlžník bola manželka). Osobný bankár aj riaditeľ mu povedali, že príjem v CZK nie, teda nie že povedali, úver bol zamietnutý s odôvodnením ČR. Skúšala som lobovať cez svojho privátneho bankára, rovnaká odpoveď.

petamich
29. apr 2025
@melanta

@petamich tak v TB ti povedali zle. Občan SR, trvalý pobyt v SR, zamestnanie niekoľko rokov doba určitá v ČR (mng pozícia v korporáte), v TB zamietnutý ako spoludlžník (dlžník bola manželka). Osobný bankár aj riaditeľ mu povedali, že príjem v CZK nie, teda nie že povedali, úver bol zamietnutý s odôvodnením ČR. Skúšala som lobovať cez svojho privátneho bankára, rovnaká odpoveď.

@melanta overovala som si to vcera na centrale a takuto odpoved som dostala 🤷‍♀️ a ten tvoj pripad uz vobec nechapem preco, ked prijem bol z krajiny EU (s Ceskou republikou nie je absolutne problem) a este aj mal trvaly pobyt na Slovensku.

Skor vidim ako problem tu dobu urcitu, ak mal on hlavny prijem. Nie prijem z CR.