Spoludĺžnik v liste spoluvlastníctva

hendikep
28. mar 2022

Ahojte, chcem sa opytat niekoho kto riesil podobnu vec. Manzel zobral hypoteku pred nasim manzelstvom len na seba kedze ja som vtedy bola studentka. Teraz sme manzelia, a v hypoteke figurujem ako spoludlznik lebo sa hypoteka refinancovala. Je možnosť zapísania aj do listu vlastníctva? a ak áno ako?

petamich
28. mar 2022

@hendikep no nehnutelnost nespada do BSM kedze ju nadobudol pred manzelstvom a to, ze si teraz na hypoteke spoludlznik v zasade nehra rolu z pohladu vlastnictva, podla mna cesta je, aby ti manzel polovicu nehnutelnosti daroval, tym sa stanete podielovymi vlastnikmi - detailnejsie info napr. v tejto poradni (je tam aj presne rovnaka otazka) https://ficek.sk/zapis-manzela-do-listu-vlastni...

dilino
28. mar 2022

Pokiaľ si spoludlžnička v banke tak ked prestane platiť muž hypotéku automatický prechádza na teba platenie.Nechápem že si sa nepoistila a nepýtala sa ho hned že ked budeš spoludlžnička chceš mať zaruku a nech napiše polku na teba.Ak by ste sa dajme tomu rozviedli nikdy nevieš TY nemáš nič a ON ma byt s tým že ked prestane platiť automatický prebera ten druhý platiť hypotéku v tom pripade si to TY.To máš ako ked ideš niekomu ručiť na pôžičku a ten niekto prestane platiť a automatický musiš platiť TY.Tak TY si teraz v takej situáci.Neviem či sa to dá dodatočne dopisať na katastri možna dodatočne to neviem treba si to zistiť.Teraz sa to javi ako dobre ale ,môžu prisť nezhodi a môžeš na to veľmi zlé doplatiť.Pokiaľ ON má byt ako pišeš mal ho za slobodna takže ON ti nemusi nič dať to že si podpisala ked sa refinancovala hypotéka tak si si mala rozmyslieť.Nič nemusi ťa zapisať do LV kedže to mal pred manželstvom a to sa nezaratava do spoločného majetku.TY nemáš nič len si spoludlžník.Napišem príklad skončite manželstvo ON ti nič nemusi dať príde čas môže prísť o robotu ved je teraz neistota všade s prácou. TY budeš bývať inde ale kedže si podpisala spoludlžnictvo banka bude žiadať a vyzve teba aby si pokračovala splacanim hypotéky kedže si podpisala papier o spoludlžnictve.Banku nezaujima kto bude platiť ONI chcú mať svoju časť hypotéky na účte.Ja som tak mala tiež môj priateľ bol spoludlžnik pri mojej hypotéke ale mal zaruku 40 percent že ked prestanem platiť tak zävazok prebera ON ale zaruku mal.To by len blbec toto urobil že nemá nič žiadnu záruku a išiel by ručiť ako spoludlžnik.Urobila si chybu.Ved sa opytaj či ked si ako spoludlžnik že či by ti nedal polku alebo nejake percenta či by na teba nenapisal že čo ti povie a podľa toho uvidiš.Ale kedže nehnuteľnosť mal za slobodna nič TI nemusi dať ani ťa nikam napisať.

hendikep
autor
28. mar 2022

lenze to sa nik nepyta ci chcem rucit, jednoducho sme manzelia plati bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov takze spoludlznik musim byt automaticky. Manzel s tym praveze problem nema, zapisat ma do listu vlastnictva, preto zistujem ako sa to da urobit @petamich mi poradila dobre co som si potom zistovala , ze musime spisat darovaciu zmluvu a na zaklade nej ma dopisat do listu vlastnictva.

hendikep
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
28. mar 2022

@dilino pri refinancovani hypoteky sa ta nikto nepyta chces/nechces akonahle su manzelia, automaticky vstupuju do uveroveho vztahu obaja 🤷‍♀️ jedine, ze by si pred tym zuzili BSM a teda BSM by vlastne nemali a vtedy by aj kazdy mohol mat svoj uver atd. - takze bud by nerefinancovali alebo obaja, ina moznost nie je, preto autorka teraz riesi ako byt uvedena na LV ako vlastnik nehnutelnosti

a nie neurobil by to iba blbec - urokove sadzby isli za posledne roky tak dramaticky dolu, ze je to predsa na konci dna ich rodinny rozpocet, ktoremu pomohli, ked maju teraz nizsiu splatku o ktovie kolko EUR, doriesia este to LV a ziadna drama sa nekona

hendikep
autor
29. mar 2022

@petamich ale to sa da aj nerefinancovat? proste nam skoncil fix a museli sme :D

petamich
29. mar 2022

@hendikep to uz uplne neviem a nechcem tresnut - zrejme ste menili aj ine zmluvne podmienky a nielen refix, lebo manzel teraz refixoval resp. refixoval uz 2x odkedy sme manzelia ale kedze neslo o zmenu zmluvnych podmienok (aspon v nasej banke), tak je na uverovej zmluve stale vedeny sam, lebo povodna zmluva stale plati - ak by chcel preniest hypoteku do inej banky, tak tam by som uz musela vstupit aj ja lebo nova zmluva (preto som sa domnievala, ze ste isli do inej banky) ale mozno aj co banka to iny postup

dilino
29. mar 2022

@petamich že vraj žiadna dráma jasne ved sa zobudi ked bude musieť platiť.Ved nema nič ako spoludlžnička a to že ju mal napisať na list vlastníctva prečo asi ju nenapisal v čase ked ešte bola študentka tak pochybujem že teraz ju napiše.

zuzanaete
30. mar 2022

@dilino Ak by ako studentka isla do hypo s priatelom, tak by boli posudzovani spolocne. Predpokladam, ze ako studentka nemala stabilny postacujuci prijem, takze cisla lepsie vysli, ked bral vtedy priatel sam. A aj svadba bola mozno v nedohladne. Teraz su manzelia, tak to chcu riesit. Nie vsetky pripady koncia tragicky. Su aj pary, kde sa dohodnu k obojstrannej spokojnosti.

zuzanaete
30. mar 2022

@hendikep Este sa informujte v banke na moznost zapisat ta ako spoluvlastnicku. Kedze mate hypo a na nehnutelnosti zalozne pravo, tak by sa k tomu mala vyjadrit aj banka. Teda aspon tak som zachytila v nejakej diskusii. Predpokladam, ze s tym nebude problem, kedze uz si na hypo ako spoludlznik.

dilino
30. mar 2022

@zuzanaete takých prípadov a žiadania o pomoc a radu tu už bolo že niekto potreboval pomoc v takej veci.Ved nech mu povie aby ju napisal do LV čo jej povie.No ved ked sa dohodnu k obojstrannej spojnosti tak nech mu povie že aj ONA chce byť spoluvlastnícka že čo jej povie.CI bude taký horlivý a rýchly a ochotný ísť s ňou na kataster a darovať jej polku.Aby to nakoniec nebola iná pesnička.