Sporenie pre dieťa

alena68
31. jan 2021

Ahojte, kde odporucate sporiť peniaze pre dieta? S ktorou bankou ste s pokojne?

misickaa4
31. jan 2021

@alena68 📌

draik
31. jan 2021

žiadny banky, poistky a pod. Ide o dlhodobú investíciu, čiže sa hodia ETF, akcie a spol. Akurát teraz sú trhy skoro na maxime.

majkeel
31. jan 2021

@draik Sme na maximach a uz vo februari sa rata s mensou korekciou trhov (do -10%), naznak poklesu bol uz tento tyzden, tak v polke roka, tretom kvartali sa ocakava velka korekcia (-10% az -20%). Tak s investiciami radsej vyckat a ked uz, ist do toho po poklese, ked sa trhy odrazia z dna nahor.

draik
31. jan 2021

@majkeel
Keď už teda viete čo bude, tak sa stane z Vás milionár, pretože nepochybne na ten pokles, o ktorom viete, zainvestujete vlastné prostriedky.

majkeel
31. jan 2021

@draik uplne suhlasim s tym co ste povedali, mozno to tak nevyznelo. 🙂 Iba upozornujem na dolezitost casovania vstupu do investovania. Inak clovek bezhlavo nastupi hore, strati peniaze hned na prvy krat a zanevrie na investicie.

ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
draik
31. jan 2021

@majkeel
Mne je to jasné. Len som sa pobavil na tej Vašej predpovedi. Odkedy začalo kvantitatívne uvoľňovanie, tak nielenže že klesli úroky (dobrá správa pre dlžníkov), ale hlavne zároveň začali stúpať aktíva všemožného druhu, kríza nekríza, covid necovid (s výnimkou prepadu trhov na začiatku prvej vlny covidu). Neplatia už žiadne ekonomické poučky.
Ak niekto chce investovať dlhodobo a pravidelne, tak sú "bežné" výkyvy zanedbateľné. Ak teda nepríde nejaký krach a nový "poriadok". V každom prípade peniaze samy o sebe už nemajú žiadnu hodnotu.

majkeel
31. jan 2021

@draik Kazda bublina praskne. Posledna bublina praskla kvoli ciernej labuti - covidu odvtedy sa nafukla dalsia a otazka je, co bude dalsia cierna labut a ako sa bude riesit. Neprijemna alternativa by bola, ze sa moze stat to co v Japonsku, ktore od prasknutia trhovej bubliny v r. 1985 sa 35 rokov akcie este stale nevratili na pov.hodnotu, ludia co kupili na vrchole este stale su v minuse a ekonomika bud klesa, alebo ide do strany. Ludia cakaju uz 35 rokov, aby sa im vratili ich investicie. Preto mame vlastne bubliny, lebo sa kazdy spolieha, ze to vlady vytlacia este viac nahor ... Este sme sa nezbavili dlhov po hypotekarnej krize a teraz prisli ovela vyssie covidove dlhy.
https://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy/...

majkeel
31. jan 2021

@ice8 Investovanie teraz hore sa vola sklbanie retailu, lebo party uz skoncila. Investovanie pre zaciatocnika by som odporucil dat peniaze nabok, vzdelavat sa, co su to ETF,... Vybrat si vopred fondy, do ktory chce clovek nastupit, ked bude vhodna prilezitost. Korekcie prichadzaju jedna velka raz rocne 2-3 male. Ked trhy spadnu, pockat par dni, ze sa to zacne odrazat a viac to nejde dole, nakupit za 25% kapitalu. Ak trh spadne dalej, nakupit za dalsich 25%, atd. Ak pojdu nahor, to iste prikupovat smerom nahor a prva varka je uz v zisku. Nikdy nedat do trhu hore, nikdy nie vsetko a nikdy nie naraz.

1uandme1
31. jan 2021

Ciste iba na zaciatok, pre predstavu, i ked na nete je toho kvantum...
https://www.finax.eu/sk/filozofia/preco-etf?gcl...

majkeel
1. feb 2021

Pekne vysvetlenie o investovani cez opcie

https://www.youtube.com/watch?v=xKyD0iMoTxM
ketrin
1. feb 2021

@alena68 skús pozrieť toto video, je s odborníkom z poradne na MK:

https://www.youtube.com/watch?v=sJiCKSH3h_o
hellwant
2. feb 2021

@majkeel praveze casovat sa nevyplaca, to je spekulovanie, ked to padne 10% , poviete si pada, pockam, ked 20% zas pockam, potom stupne o 5% strata bude 15% poviete si mensia korekcia,zas to pojde dolu a zas cakate, az sa trhy vratia spät a nic nemate. Treba zacat teraz, uz vcera bolo neskoro. Nepiste ludom o casovani, lebo bud nezacnu, alebo zle prave kvoli casovaniu dopadnu. Ak investujete, mali by ste vediet, ze casovanie na vstup do investovania ETF atd. -myslím úplne prvy, ked zacinate- je zle. Ked uz, robi sa to tak, ze zacnete mesacne sumou ktoru mozte dat- nepozerat sa kde su trhy- aby som uz v trhu bol, a nechat si vacsiu sumu ak padnu trhy. Ale mnozstvo ludi, ked trhy padaju sa boji a casto neprihodia.

majkeel
2. feb 2021

@hellwant Zalezi od uhla pohladu a treba jasne vysvetlit. Kedy je najlepsie nakupovat? No ked je nieco v ZLAVE a viem, ze o mesiac uz to v zlave nebude. Pad o 10% na trhu, ked na nom clovek nie je, znamena, ze super, je zlava na vybornych akciach, kupujem za stvrtinu kapitalu. Dalsi pad o 5%, super, dalsia zlava, kupujem dalej. A viem, ze trhy po korekcii budu rast. A nasledne suhlasim, mozme pouzivat taktiku spriemerovania, ze kazdy mesiac bez ohladu na to, ake su ceny, poslem peniaze a nakupim etf.
Ale hovorit neskusenemu investorovi, ked je trh na konci cyklu, aby sa do neho slepo rozbehol, znamena, ze ho osklbu a zanevrie na investovanie na dlhe roky.
V tom pripade neist do ETF, ale radsej zobrat dobry dividentovy titul, vyplacana dividenda ochrani aj pred pripadnym poklesom, casom nahradi straty a zacne prinasat zisky.

hellwant
2. feb 2021

@majkeel ale ako mozte vediet ze o mesiac to bude lacnejsie. To by vsetci boli milionari keby toto vedeli, par krat nieco vyjde a ludia si myslia, ze vedia kedy to je dole, kedy hore a ako casovat trh. Plus radite niekomu, co sa v tom nevyzna, je pravdepodobne zaciatocnik, poklesy ho skor desia a nemusi chapat trh, inak by asi o radu neziadal. Jedno mudre financne porekadlo hovori- Co je drahe, neznamena, ze to nemoze byt drahsie a co lacne neznamena ze to nemoze byt lacnejsie. A vy tu tvrdite za mesiac budu korekcie, ze sa stym rata. Nikto s nicim nerata, lebo to nevedia, mozu predpovedat to je vsetko.Mozno budu a mozno nie. Kvantitativne uvolnovanie penazi podporuje rast cien akcii a inflaciu. Pad by bol ak by vakciny nezaberali a nedoslo by k uvolnenie opatreni. Cize mozte len hadat.Ku Nikkei ano nevratili sa za 35 rokov, ale niekde som cital, ze nezaratavali dividendy co pocas 35 rokov vyplacali,po ich zapocitani to potom to uz je iny obraz.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hapkova
2. feb 2021

To je tazko povedat, podla mna si treba spravit prieskum alebo kontaktovat niekoho, kto robi taketo poistky pre viacero poistovni a mozno takto spolu najdete to vhodne riesenie

majkeel
2. feb 2021

@hapkova Poistka nie je sporenie. Poistka su peniaze, ktore platime niekomu, aby nas odskodnil, ked sa nam nieco stane. Poistovna nie je socialny ustav, aby vybrala nizke poistne, odskodnila ludi, ktorym sa nieco stane a tym ktorym sa nestane, vrati peniaze naspat.
Ak sa chcete poistit, poistite sa. Ale je to naklad, nie sporenie. Lebo potom ludia nadavaju, ako ich poistovna "oklamala", ale oni oklamali sami seba, lebo ocakavali nieco nerealne.

hellwant
2. feb 2021

@majkeel ano ale vy to chapete, dotycny clovek co chcel radu nemusi, je to vela na neho. Treba to polopatisticky vysvetlit. Ja netradujem, dlhodobo investujem, pokles sa vzdy zmeni na rast. Z toho su aj dane, riesit zas tie musite, ked vyberate skor z Etf ako po roku.

majkeel
2. feb 2021

@hellwant S tym spriemerovanim investicii suhlasim, Ale ak by sa mna niekto spytal, ako a kedy ma investovat, tak poviem. Odkladaj peniaze nabok, nastuduj si zatial informacie, nechod blby na trh, najdi si niekoho, co sa vyzna v trhoch a pockaj, kym ti povie, teraz je vhodny okamih na vstup. nasledne rozdelit kapital na 5-6 casti a prikupit pri kazdom poklese, tak sa rozdeli riziko. A potom pokracovat s pravidelnym sporenim.

hellwant
2. feb 2021

@majkeel inak pre ludi co nevedia riesit tieto veci na brookerskych platformach a tych co nechcu mat starosti(ako ja😉) je vhodny asi Finax- najmenej poplatkov. Ale zas pri tychto firmach je problem, ze nakupuju raz tyzdenne, cize clovek vidi pokles firmy v priebehu 3 dni napr. o 10%,vlozi prachy- co cert nechcel v den ked napr. Finax nakupuje, cize jeho platba bude minuta za nakup az o tyzden(najprv im musi prist na ucet)a za tyzden to moze byt este o pol percenta drahsie ako pred poklesom.

hellwant
2. feb 2021

@hapkova poistka nieeeee, ta je napr. na urazy, nie na budovanie majetku.

draik
2. feb 2021

@hellwant
Existuje viac výhodnejších online platforiem.

hellwant
2. feb 2021

@draik netvrdím, ze nie, ale uz som to supol tam, mam aj inde ale tam boli vyssie poplatky- neskoro som sa o nich dozvedel- nemam dovod hladat a zas presuvat, vyuzil som januarovu akciu, 10000 vlozit a uz nemam poplatky za vkladanu sumu pod 1000 eur, cize platim iba za vedenie uctu 1.2% rocne. Ja ratam aj so svk podporou, nemusim v anglictine nic riesit, plus nehnutelnost kvoli diverzifikacii.

majkeel
3. feb 2021

@hellwant
Nazor jedneho pana, co riadi hedge fond ... Takze moznu tu malu korekciu vo februari preskocime, pojde sa este up na nove maxima a pokles z maxim bude rovno az v polke roku, v lete.
"Trhy se hýbou podle vývoje čísel, ne podle novinových titulků. HDP akceleruje, earnings akcelerují. Covid zpomaluje. Vakcinace v USA i globálně akceleruje, inflace drží tempo. Sledujte čísla a jejich diferenciál, tzn rychlost změny, vykaslete se na narativy jestli chcete na trzích vydělat... Jiná písnička bude v druhém pololetí, což můžou trhy začít nacenovat už v létě...
Nezapomeňte, že nás nejprve čeká historicky rekordní YoY HDP růst v Q2 (model který používám říká že největší v moderní historii USA), pak teprve začne cyklus zpomalování. Takže nepredbihejte dobu s těmi shorty.
To same platí pro komodity, nerozhazujte své peníze snahou odhadnout vrchol Bull marketu."

liljana
6. okt 2022

@hellwant Zaujimava debata o akciach. S odstupom casu, stale mas ten isty nazor dokupovat na kazdom poklese, alebo sa zmenil po tomto 1,5 roku, ked vela technologickych firiem (CRM, ROKU, ZM,...) kleslo z maxim v 12-2021 aj o 80%?

hellwant
8. okt 2022

@liljana ja nenakupujem jednotlive , ale etf usa, Europa, Rozvojove trhy. Nemam take pady, mam pokles iba cca 10%.
Ja nepozeram na cenu a pri kazdom 5% prepade prikupim za vacsiu sumu,mesacne davam 705 eur a stabilne bez ohladu na cenu, ked bolo s&p500 na 3700 prihodil som 4500 tisic a idem si stale svoje mesacne nakupy. Davam peniaze, ktore nepotrebujem. Vyberat chcem v rozmedzi, ked budem mat 60 az 65 rokov, cize teraz nakupujem za zlavy. Mam este byt co prenajimam a 50 k mam v Auparku v Blave, chodia mi 2 krat do roka dividendy ( financak mi dohodil taky reit je to divi zo zisku z prenajmou z priestorov pre tych co tam predavaju) a aj sa mi zdvihla uz suma z 50 k na 53 k ak by som odpredaval (ten svoj m²)😁- ale to nechcem, toto je taky konzervativnejsi typ investicie, i ked mozno vzhladom na maly Svk trh rizikovejsi, nechcem mat ale vsetko v etf.
Byvam v nezadlzenom, cize tazka pohoda, len aby zdravie a praca boli.

liljana
8. okt 2022

@hellwant Ja osobne zacnem prikupovat pri S&P pod 300 niekedy v 2023. A zveziem sa obcas na bear market rally a nasledne dole shortovanim na jej konci.

hellwant
8. okt 2022

@liljana ja nie som casovac a nevyberam- nicil by som zlozene urocenie. DCA a nesledovat denne. A ked nebude 3000? O tom kazdy teraz keca zly bude krach, co ked nebude? Je to opak toho ako kecali kup bitcoin bude 100000, kup Plug power pôjde to hore, to the moon. A neslo. Prajem vam aby ste sa trafili. Mozno budete ten stastlivec ktoremu to vyjde.😉

liljana
8. okt 2022

@hellwant Nesnazim sa chytat dno. Nastupim, ked sa obrati ekonomicky sentiment a fed opat zacne podporovat trhy. Podobne prajem, nech Vam to DCA v bear markete vyjde.