Sporenie pred materskou
Dobrý deň, dámy 🙂 Rada by som vedela, koľko ste +/- mali našetrené predtým ako ste sa rozhodli pracovať na potomkovi. Rada by som z tejto rovnice vynechala aj partnerov príjem. Zaujíma ma čisto váš príspevok na tomto dobrodružstve a zároveň možno aj zhodnotenie- bolo to málo, veľa, akurát ? Vopred vďaka za vaše postrehy.
Tazko povedat, lebo samozrejme aj manzel ma peniaze a mame aj ine uspory. Ale cisto na dieta mozno bolo vyclenenych cca 15k, co zahrna stratu casti prijmu a naklady. S tym, ze po 6-9 mesiacoch naspat do roboty, takze by to malo stacit.
nejake specialne uspory kvoli dietatu som nerobila, mam investovane peniaze vo fondoch, ktore su vo vyske 12-nasobku mojho standardneho prijmu, na ktore ale neplanujem siahnut, pred rodicovskou som si na bocny ucet odlozila asi 5000€, na nejake mimoriadne vydavky, kraviny, zenake veci, ktore sa mi nechcu vysvetlovat muzovi 🙂 stratu prijmu mi kompenzuje manzel, nevidim dovod, preco by som ja mala siahat na svoje uspory, ked to dieta nemam sama, takze preto ziadne specialne uspory "na dieta" a kompenzaciu znizeneho prijmu
@slavicek8 ziadne specialne uspory pred tehotenstvom,odkladala som tehotensky prispevok aj celu matersku,v pohode vyzijeme z manzelovho platu.
mala som nasetrene na vsetky seky, hypo, poistky (povinne platby) do 2 rokov dietata 😁
@slavicek8 Mala som a aj mám našetrené dosť. Pri prvom do 2 rokov, pri druhom aj do troch, ale neostávala som doma. Načo míňať úspory keď netreba.
@slavicek8
Nič.
Mala som manzela, ktoremu doverujem, ktoreho lubim a s ktorym mam vztah a spolu sme mali uspory, ktore sme vsak nikdy neminali na spotrebu. O vsetko sa staral manzel.
Nevidim dovod nazyvat rodicovstvo "dobrodruzstvo" - ak nemas funkcny vztah s manzelom (alebo buducim muzom) nechod do rodicovstva.
@slavicek8 nedrž sa na druhých, lebo nikto nie je v "tvojej koži"....iné je ak platíš hypotéku a manžel zarobí na všetko a iné ak idete an "doraz" už pred materskou...každý má iný príjem, iné náklady...takže len si pekne sadni a zrátaj si náklady na domácnosť...čo sa týka dieťaťa, je rozdiel či budeš kupovať UM alebo budeš kojiť, rozdiel či dieťa v roku odplienkuješ alebo bude na plienkované do 3rokov....
@zmrzlinka2021 Rodičovstvo alebo aj život všeobecne mi príde ako dobrodružstvo v tom najlepšom slovazmysle 🙂 a za druhé ja osobne mám rada svoj pocit slobody a vždy som si svoje sny a plány zabezpečovala sama. Nesedím a nečakam, že sa o mňa niekto postará. Aj keď vďaka Bohu manžel by s tým nemal žiadny problém. Pointou je, že sme partneri a spolupodieľame sa na svojej ceste životom.
@slavicek8 boze keby bolo viac zien ako ty 🙏 lebo vela si mysli ze stat sa ma postarat a nie matka a otec...ale k teme ..ja som si dala bokom 10K keby sa nieco pritrafilo plus samozrejme mam narok na tehotenske, matersku a vyssi rodicak.. 🙂 zivot je vrtkavy a moze sa udiat naozaj hocico... 🙂
@slavicek8 pred založením rodiny som mala zopár tisíc €. Určitú časť sme minuli. Ale ťažko vyčlenit na čo, nebolo to ani tak na dieťa. Skôr na bývanie, zariaďovanie a pod. potrebné veci. Ale keď som v tehotenstve zostala na PN, výbavičku som si kupovala bez akýchkoľvek finančných problémov. Samozrejme, mám nárok na tehotenské, materskú, vyšší rodičovský. Momentálne som na RD a o chvíľu nastupujem na MD s druhým dieťaťom. Stále si však šetrím a mám bokom nejaké peniaze, a z rodicaku sebe aj dcére posielam € do fondov. Samozrejmosťou je, že môj rodičak nie je určený na pletenie účtov, stravy, pohonných hmôt a pod. To financujeme z manželovho príjmu.
Nakolko je manzel podnikatel a na jeho prijem sa stabilne tazko spolieha😃ja som mala nasetrene na vsetky moje zavazky az do konca rodicaku(a rodicak ak nase vreckove)
Presne si nepamätám ale doteraz z tých úspor míňam a deti sú väčšie . Výplata je hneď fuč a nevychádza mi to tak keď niečo väčšie treba tak to ide z úspor . Deti sú hltac peňazí . Kvalitná strava ,nejaké záujmy knižky hračky ,oblečenie teplé kvalitné ,škola .je toho dosť preto určite najprv našetriť
@slavicek8
Lenze ja uz nie som sama, ani moj manzel nie je sam - sme rodina, sme si najblizsi, a vzajomne sme si slubili, ze sa vzajomne budeme o seba starat, v dobrom aj zlom, v chorobe aj zdravi, v stasti aj nestasti. Ak by som nemala takyto zvazok s muzom, urcite by som neplanovala do takeho vztahu dieta. Vztah, kde som odkazana sama na seba, kde nemozem doverovat, kde chyba hlbka, kde musim "tahat sama za seba" by ma nenaplnal, ani by som do neho nevstupovala. Ja momentalne zarabam podstatne viac ako moj muz, ale zivot sa moze z minuty na minutu radikalne zmenit a ak nemam mat v nom oporu, a on oporu vo mne, tak taky vztah je pre mna len taky "pseudovztah".
Okrem toho by odovodnene v urcitych zivotnych obdobiach na niekom zavisla nie je prejav slabosti, ani menejcennosti. Moja hodnota nie je v mojej penazenke a nejakej pseudo "nezavislosti".
@slavicek8 ja som mala 20tisic na účte, splatený byt, auto a nebolo to šetrenie vyslovene na dieťa, proste mi ostalo ako finančná rezerva.
Mala som najvyššiu materskú okolo 1600 eur, to som nikdy neminula celé ale časť odkladala a keď som mala potom rodicak cca 400eur tak som čerpala z tej usetrenej materskej keď bolo treba.
Po 3,5 roku doma s dvoma deťmi som stále mala tých 20tis na účte, možno aj o niečo viac.
@zmrzlinka2021 tu je evidentne problém s porozumením písaného slova, ja nemám najmenší problém s hĺbkou (výškou, šírkou, objemom ani inou veličinou) môjho vzťahu. Ja sa dokonca nepýtam ani na názor na existenciu finančnej rezervy, pre prípad akejkoľvek situácie. Ja ju chcem aj mám, mňa zaujíma skúsenosť s odloženým finančným objemom. Či aktuálna situácia je dostatočná. Ale tiež moja chyba, očakávať relevantnú odpoveď na MK je vysoký optimizmus 🙂.
Zároveň ďakujem všetkým odpovediam, ktoré skutočne pokryli moju otázku. Veľmi ste mi pomohli ! 🙂
@slavicek8 Držím ti palce, vyzeráš byť rozumná žena. Bodaj by takýchto finančne gramotných bolo viac. Tu na tomto fóre v takýchto otázkach podporu nehľadaj. Tu je úplne iné zmýšľanie (nájdu sa však aj výnimky, no je ich minimum).
@slavicek8 ja som si nasporila do odchodu na MD cca 5000€. Sporila som dlhsiu dobu, po troske mi odchadzalo na poducet z bezneho uctu. Cielom tychto uspor bolo financovat nejake moje radosti, kavicky s kamoskami a podobne.. nevedela som ako budeme vychadzat ked zrazu z 2 prijmov zostane 1....nakoniec vsak tieto peniaze zostali nedotknute a tento rok sa uz vraciam do prace. Napriek tomu si myslim, ze je to dobry napad mat takuto "rezervu" 🙂

@slavicek8 na tú dobu veľa je to už 15 r, ale vďaka Bohu za to, že som mala zadné vrátka.Dcera zostala po 3 m doma zo škôlky a išla až do predškolskej nemusela som rátať každé euro.Nikdy človek nevie čo sa vyskytne zdravotné, vzťahové problémy..