Spotreba elektriny
Ahojte, sme 3 v 1 izb. byte, varím na indukcii, máme bojler na vodu+ práčka, sušička a chladnička a v lete používame klimatizáciu. Mesačnú spotrebu máme okolo 330mwh, mne sa to zdá teda veľmi veľa 🥴 to som väčšinu času u našich ..mesačne platíme 50€. Minulý rok sme mali nedoplatok 380€ skoro som padla z nôh. Síce minulý rok sme platili zálohy len 25 tak sme si museli dvihnúť na 50€. Máte aj vy také vysoké spotreby?
susedia nemusia mat 20r bojler, neda sa porovnavat jeden a druhy.
D2 nie je dvojtarif... dvojtarif je ze mate dve sadzby, v urcitu dobu nizku sadzbu, v urcitu vysoku... Nam tak to mame my, mame bojler, kurenie na elektrinu, tym padom sme DD5, mame aj rozdelenu elektrikku, cize mne niekolkokrat denne zrutov elektriny vo vysokej tarife vypne. Ale to iste nie je vas problem. Proste ste klasicky byt. Pre mna to nie je spotreba katastrofalna. predpokladam, ze na ee je aj kopa inych spotrebickov, ktore idu. nasa plazma napr zozerie tolko elektriky ze koniec :D
Ja mam rd cca 95m2 plyn nemame zavedeny kurime na elektrinu plus drevo, plus boiler, varenie, klima... Platim mesacne takmer 200eur
Plus cerpadlo ma zahradu a obsluha bazenu tiez na elektrinu...
Keď sa pozriem na sumy, ktoré si tu dala, tak si myslím že aj tento rok budete mať nedoplatok. Rátajme 11x záloha po 25€ je 275€ + 380€ nedoplatok je spolu 655€. Záloha na ďalší rok by mala byť 655€/11=59,5€.
Čo sa týka spotreby, tak spotreba okolo 300kWh mesačne je bežná spotreba 3 člennej domácnosti v dome, kde sa varí na elektrine a ohrieva voda elektrinou. Vy máte navyše klímu.... a v princípe nevidím extra veľký rozdiel v tom, či ste v 1 izbovom byte alebo v 3 izbovom, alebo v dome. Elektrina sa neráta na metre štvorcové.
Dvojtarif už vysvetlili vyššie.
330 kWh za mesiac je pre domácnosť primeraných, možno mierny nadpriemer, keď tak porovnám s mojimi klientmi... čiže necelých 4000 kWh ročne
Skúste sa zamerať na najväčšieho žrúta elektriny. To sa zisťuje tak, že sa osadia do skrinky s ističmi dvojfázové ističe. Predpokladám, že najviac žerie el. bojler čiže pre TUV - tipujem polovicu z toho, bežná spotreba pre 3-4 člennú rodinu je okolo 2000 kWh. Ak máte vodomer, tak zhruba 1/2 všetkej vody ide do bojlera. Dá sa dopočítať, koľko kWh sa minie na TUV. Skúsite to pozrieť vo vyúčtovacej faktúre?
Iste, je možné aplikovať okamžité opatrenia ako:
- nech nehrá TV "iba tak"
- chladnička nie na slnku, nie pri radiátore
- miesto kúpania krátka sprcha
- variť v tlakovom hrnci
- prať na nižšej teplote, plnú práčku, sušičku len vtedy, keď prirodzene bielizeň zle schne
- nesvietiť v celom byte
a pod.
Pre TUV existuje zopár opatrení, ktoré by spotrebu výrazne znížili.
Boha veď máš všetko na elektrinu a tebe sa to zdá veľa? Vieš koľko žerie taký boilier, sušička a indukčný sporák, klíma ? Za mňa ešte platíte málo...počkaj keď prestanú dotovať ceny elektriny, ešte budeš spomínať, ako si platila len 50€.
@jaroslav81 tiež zíram. V dnešnej dobe.
A k tebe autorka. 380 eur, keď si vydelíš 12timi, k tomu prirátaš tvojich chabých 25 eur, vyjde ti aktuálna mesačná platba, akú má väčšina domácností na Slovensku. To, že predtým vyrátali na 1 osobu 25 eur a vy ste platili stále 25 eur, aj keď ste vedeli, že vás je pravdepodobne o 2 osoby viac, tak to je vaša chyba. Preddavky sa dajú platiť v rôznych výškach. Tých 25 je minimum. Už dávno ste mali platiť viac a nemala by si potom takýto nedoplatok
My sme 5 v dome z rozlohou cca 200m a mame na elektriku všetko okrem kúrenia... Práčka, sušička, 2xtv,umyvacka,americka chladnicka, robotický vysávač, ručný vysávač, bojler,ja som na RD, takže TV ide non stop ako podmaz, varím každý deň, elektrická kosačka, cez leto filtrácia na bazéne, kanvica, na vonku svetlo na senzor, ktoré zachytí aj prd, tak svieti skoro stále, 3 mobily sa nabíjaju denne, do toho sem tam nejaká vŕtačka, zbíjačka alebo priamočiara pílka a platíme zálohu 110e,ale podľa toho čo som počítala, tak nám budú vracať okolo 400e

Nedalo mi a preratala som si cca spotrebu u nas v rodinnom dome, vychadza mi priblizne 345kwh na mesiac. Pracujem z domu, mame sklokeramicky sporak + vsetko ostatne na elektrinu, pracka, obojzivelnik na ohrev teplej vody, mikrovlnka, kanvica, chladnicka, plynovy kotol + dve telky, ja ked tie idu minimalne. Mesacne platim 72e, vacsinou mame maly preplatok. Mam spp a tarifu dd4, teda dvojtarif. Sme styria. Mne sa to na byt zda strasne vela