Spotreba vody v domácnosti
Ahojte, zamýšľam sa nad spotrebou vody v našej domácnosti. Za minulý rok sme minuli 33 kubíkov teplej vody a 69 kubíkov studenej. Sme 2 dospelí a 2 deti do 5 rokov v byte bez umývačky riadu. Ja a deti sme doma. Zaujímala by ma spotreba u vás, v podobných domácnostiach, či s umývačkou riadu spotrebujete ročne menej vody alebo je to porovnateľné. Ďakujem 🙂
Ja neviem kolko sme minuli, len viem, ze vodu platime rocne a mame teraz zaplatit 212€. Sme 3, 7 mesiacov do roka 4. Ale mame len studenu, ohrev je plynom. Muz, ze strasne vela, ze mam menej prat, tak som ho uzemnila, ze to nie je ani 20€ mesacne, to minieme viac na zmrline.
Umyvačka ide každé 2 dni, ale niektoré veci umývme ručne. V našom prípade pri spotrebe hrá minimálnu úlohu, keďže stále sa niečo perie (len manželove prac.oblečenie 2-3x do tyzdňa) a každý deň si obaja napúšťame min.polovicu veľkej vane horúcej vody. Spotrebu vody očakávam najvyššiu v celej bytovke. Byt však máme dobre otočený a hlavne po rekonštrukcii zatepleny, takže spotreba plynu oproti ostatným bytom (a to prekurujeme), je polovičná
My sme dvaja, byt, umyvacka min. raz denne a mame 56 studena 33 tepla
Byvame v rd, 2dosp.a 2 deti, minieme okolo 150 kubikov rocne. Mame umyvacku, ktora ide kazdy den, nikedy aj 2x,periem neskutocne vela, urcite aj 2 pracky denne. A este asi tak 2x napustame bazen (8 kubikov)....
Rátam koľko by som ušetrila s umývačkou... Na tej vode okolo 200 € za rok... Ale teda náklady: kúpa umyvacky (cca 400 €), drobná úprava kuchynskej linky stolarom (minimálne 100 €), ročná spotreba elektriny (cca 45 €), ročná spotreba chémie (cca 60 €). Summa summarum cca 600 € náklady a úspora za rok 200 €... Takže povedzme cca 3 roky kým sa tá investícia vráti.
@viki_lv
inak povedane, vyhodna investicia s urokom okolo 33% pa, to v banke neziskas 🙂
a este je tam aj vyrazna casova uspora, ktora sa da vhodne zurocit inym sposobom...
@viki_lv moja umyvacka ma konkretne 10r 🙂 a ked sa pokazila a bola som 3dne bez nej este len vtedy si uvedomis ze vkuse treba riady umyvat ( najma ak sa vari) takto hrubu spinu otries/oplachnes das dnu stlacis gombik a vybavene, netreba pri tom stat... Su ludia ktori su presvedceni ze "im netreba", no nikomu to v podstate netreba ale je to velmi uzitocný pomocnik
@miskooo1987 výrazná časová úspora, to je na zamyslenie. asi si to zajtra zratam, koľko času denne zabijem umývaním riadu. Mam pocit, že viac ako nejakých 15 minút z celého dňa to nebude, ale možno zostanem večer nemilo prekvapená 😀
No, ked tu niekto dal v peniazoch, koľko platí ročne za vodu, pozrela som vyúčtovanie a vodné a stočné plus ohrev vody dokopy za rok 960 ečka, mám dosť.
@viki_lv 15 minut? umyvanim riadu denne? Ti poviem ze ked sme na chate, tak po takom malom rodinnom posedeni s grilovanim to trva 45+ 20 minut 🙂 (riad treba aj utriet... v umyvacke nie)
@miskooo1987 si na malom rodinnom posedeni s grilovaním a ty sleduješ čas strávený umývaním a utieranim? 😁 Ja si to teda zajtra schválne stopnem, každé jedno umytie riadu. Čestne sa priznám, ja riad neutieram. Nechám ho odkvapkať a uschnut.
@viki_lv Ano, lebo mi to trvalo pred dvomi dnami cele NA TELO na markize 🙂
@viki_lv ahoj my sme 4 členná rodina deti rok a 2 roky. A za rok minieme cca 100 kubíkov vody studenej. Ale my studenou vodou aj polievame cez leto ked neprší. Riad umyvam ručne. My sme si to ratali a umývačka by sa nam neoplatila. I ked riad neznášam umývať.
Takže predpoklad bol, že strávim za celý deň ručným umývaním riadu 15 minút ... A realita bola taká, že mi to trvalo 14 minút 😁 tadaaa. Umyvala som dokopy 4x, varila som obed v 3 hrncoch a raňajkoval a obedoval s nami aj muž (čo inokedy v pracovný deň nezvykne). Pre mňa je teda umývačka riadu len slabý šetrič času
2 dospeli, studena voda 45m3 za 102,82€ a tepla voda 26m3 za 221,41€ z rocneho vyuctovania...studena 2,229€/m3 a tepla 8,515€/m3 ked to prepocitam
na menucka v praci takmer vobec nechodime, mame umyvacku, perieme "normalne"
voda ako taka stoji rovnako, ten ohrev je masaker (podakujme sa smerakom, kto chce nech si pozadie celej tejto veci s TUV a ustrednym kurenim vygoogli)...v podstate nejaky A+kovy spotrebic ohreje vodu lacnejsie ako ked otocis kohutikom
pred kupou umyvacky som ratal naklady a je to zhruba rovnake ako rucne umyvanie (spotrebuva sa el. energia ale tepla voda v tom je lacnejsia, setri sa voda ale tablety su drahsie ako tekuta jar) ale uspora casu je obrovska (a to ani neberiem do uvahy, ze mnohi ludia ako ja pri rucnom umyvani nie su velmi setrni), kupili sme druhu sadu tanierov a priborov ale to nie je drahe
pri spotrebe je milion faktorov, spotrebice, sprchovanie vs plna vana, kto z rodiny je ako casto doma (je rozdiel ked v 4 clennej rodine je mama doma s 2 detmi a muz robi mimo a ked vsetci 4 odidu na 8+hodin prec a mimo domu sa vsetci aj vyseru ;D), ci je to rodinny dom so zahradkou alebo byt....este aj taky detail ako perlator na vodovodnej baterii vie urobit svoje
@nikiki29 rátala som ze 365x v roku by som použila umývačku, vygooglila som si spotrebu vody pri ručnom umyvani a umyvani umývačkou - je to veľmi individuálne, ale tak zhruba to o niečom vypovie. Vygooglila som si cenu teplej a studenej vody. To je tiež zhruba, lebo v každom meste je ta cena iná. Minuli by sme menej drahšej teplej a viac lacnejšej studenej a ten cenový rozdiel je teda zhruba tých 200 €
@majusska202 Neoplatila?! Ty umyjes dve veľké jedalenske supravy aj s hrncami co sa zmestí do umývačky v 9l vody?
👋🏻 po mojej matematickej chvíľke som prišla k záveru - umývačka stojí skoro toľko čo ručné umývanie. Zobrala som si vyúčtovanie, reálne odpísala spotrebu na jedno umytie a výsledok:
Ručne umývanie - 50l na jedno umytie plného drezu, do roka och umývam viac ako 1x denne tak som rátala 400 umytí + prostriedok na riad = 200€
Umývačka riadu triedy A+ so spotrebou 11l na umytie - cca 365x ročne lebo určite zmestím viac ako na plný drez. Spotreba vody + elektriny + tablety 0,20€ kus = 188€
Ale!!! Je dosť možné, že ručne miniem viac vody, pretože určite sú dni kedy určite umyjem viac ako 1-2 drezy a to stále zmestím do jedného umytia v umývačke. Takže úspora bude ešte väčšia 😊
A bonus - kopa voľného času! Namiesto upratovania sa môžem venovať synovi, čo je pre mňa určite najväčšie plus umývačky... Dúfam, že ju kúpime ešte tento mesiac 🙏🏻
@evittam varima dvakrát do týždňa. Takze hrncov nemam vela a tie taniere 3krat ta deň umyjem v pohode. Mali sme umývačku v byte predtým a ja som ju nedokazala zaplniť za deň.
@majusska202 No ved ani my ju za den nezaplnime. To ani nemusis. Ide tak každý druhý-treti den. Si len spočítaj koľko vody minies ked "len" umyjes 3x za den taniere pod tečúcou vodou. Minies ovela viac vody. Ja na umytie za 2dni 9l.....

@ajka0207 veru kym sme boli s muzom bezdetni obaja v robote umyvacka sla 2-3do tyzdna, teraz aj 10x 🙂)