icon

Štát nebude pracujúcim matkám platiť dôchodkové poistenie

pingu717
18. feb 2013

Mamičky pozor, ak pracujete, štát za vás nebude platiť dôchodkové poistenie!

Za pracujúce matky na rodičovskej dovolenke nebude štát platiť dôchodkové poistenie. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neschválili návrh novely zákona o sociálnom poistení, v ktorej opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál navrhoval, aby štát aj naďalej platil tieto odvody.

cecil36
19. feb 2013

@zuzkat1 predpokladam, ze @amouramour to myslela tak, ze ked dieta postupne rastie jeho potreba byt s rodicom 24 hodin denne klesa. O desat rokov zistis (mozno aj skor), ze tvoje dieta nema potrebu travit s tebou cas, ist na navstevu, na dovolenku..... lebo v tomto obdobi ju pren dolezitejsi kamarati, spoluziaci, neskor lasky. To neznamena, ze dieta ta nema rado, len uz pren nebudes stred vesmiru. A potom zistis, ze mas more volneho casu, si nezamestnana alebo nemas ziadne zaujmy, pripadne zaujmy by sa nasli, ale nie je za co si ich dovolit 😉

tilly
19. feb 2013

@amouramour lenze toto vedie k tomu, aby sme hladali klucky a odbocky, aby sme nemuseli platit... znizujeme si dane, oficialne prijmy ako sa da... a neverim, ze mi tento stat pomoze na dochodku, budem sa musiet zabezpecit sama... moji rodicia tiez makali cely zivot (asi ako vsetci) a teraz na dochodku dostavaju take peniaze (a to maju tie najvyssie dochodky), ze z toho by zili z ruky do huby a nemohli by kupovat pre vnucata... zabezpecili sa a teraz si cestuju s nemeckymi dochodcami po svete 😀
presne tak to budeme musiet urobit aj my, inak budeme na dochodku plakat a zobrat....

zuzkat1
19. feb 2013

@tilly tie co su doma 3 roky su lenive? a stale nechapem rozdiel medzi pracou pocas a po rd. Ved aj po rd je kopa zien ktore maju 300alebo aj menej eur.

amouramour
19. feb 2013

@cecil36 ano tak som to myslela, preto vela zien tak tazko znasa aj odchod, dospievanie dietata...a tazsie mu dava urcitu slobodu na vlastny zivot

@tilly presene tak, to je to smutne

zuzkat1
19. feb 2013

@tilly moji stari rodicia maju dokopy ani nie 500. Ked odratas byt a lieky neostane im ani 200. Malej pravidelne strkaju peniaze. Nikdy nenakupuju polske veci.pravidelne jedia maso,ovocie aj zeleninu. Je to o tom kto je ako zvyknuty rozhadzovat.

tilly
19. feb 2013

@zuzkat1 ja som sa vyjadrila, ze matky, ktore su doma, su lenive? nic take som nenapisala, pisala som, ze sikovny doplacaju na lenivych... to su tie fickoistoty...

ale je to pohodlne byt tri roky na doma s dietatom... ja by som bola aj dlhsie, strasne sa mi nechcelo ist normalne do prace, ani by som uz na full time nesla... ale ja som szco, tak mozem aj popri materskej robit, ked treba, organizujem sama seba..

zuzkat1
19. feb 2013

@cecil36 ano v puberte to tak bude.ale napr ja aj teraz travim s malou kopec casu u nasich.aj cele tyzdne. Je to o tom aky si vybudujeme vztah

tilly
19. feb 2013

@zuzkat1 a o com je ten zivot potom? ratat aj na dochodku? cely zivot pracovali, niekedy na pokraji sil... a potom na dochodku zit z 500€? dufam, ze sa mi podari zabezpecit sa tak, aby som toto nemusela zazivat... ked teda nevymysli ficko znarodnenie, aby sme si boli vsetci rovni, lebo od neho sa da aj toto cakat + zavretie hranic...

amouramour
19. feb 2013

@zuzkat1 vies nasim sa zilo lahsie, nemuseli mat napr. hypoteky - dost podstatny detail

tilly
19. feb 2013

@amouramour ja si nemyslim, ze to mali zrovna lahsie, ale mali jednu velku moznost a sancu, ked sa menil rezim, ti, co boli pruzni a sikovni, sa vedeli hned chytit a celkom slusne dost rychlo zarobit...

betunka39
19. feb 2013

neviem ako ,kto to vysvetluje, ale ja som bola na socialnej poistovni, aj na zdravotnej poistovni sa informovať, kedže pracujem na zmluvu, ktora mi stale plati, čiže som na rodičovkom, pracujem tolko, kolko mi umožni zamestnavatel popri praci. Z tajto mzdy ktoru mi dava, mi riadne každy mesiac stiahnu 0,134 percent zdravotnea soc. odvody ,plus ak zarobim viac ako je odpočitatelne minimun, aj dan. U mna je to vždy ine, kedže som platena od hodin. Na urade mi vysvetlili, že len vtedy za mna nebude stat odvadzať, ak budem mať prijem vyšši ako 270 eur na mesiac. Ak by som pracovala na dohodu napr. Ak však pracujem normalne ,na zmluvu, bez prerušnia, tak nemam čo riešiť. Tie odvody si musim platiť aj ,keby som nebola na rodičovskom, ved to je normalane. A myslim si, že ak by som aj nastupila na cely uvazok, je podla vas dobre, ak si ja budem odvadzať normalne odvody, ako to ma byť a plus este aj štat mi bude platiť, načo mi to je. Ja z toho nemam nič, to nie že mi moje odvody zamestnavatľ odpusti. Ja to zbytočne zdvojena platba a tých je neurekom, a takto sa naše peniažky tratia. Ved logicky, ked robim tak musim plaťit aj odvody a dane,a z toho čo ja odvediem, ešte ma za mna znova platiť štat, len preto že pracujem aj popri rodičaku. To jwe podobne ako teraz riešia predčasnych dochodcov, zatrhli im pracu. Je to logicke, ked ide do predčasneho preto ,že nema zamestnanuie, ked dostane dochodok, tak ma hned aj pracu? T opred rokmi nebolo, ked išli moji rodičia predčasne do dochodku, nemohli isť ani na brigadu, až do dovšenia riadneho doch, veku. A takýchto dvoj. platieb je u nas v štate vela, potom že nie su peniaze. Len treba hladať príčiny

zuzkat1
19. feb 2013

@amouramour hej aj my mame hypoteku

mimuska1115
19. feb 2013

@zuzkat1 Vôbec neútočím a čítala som celú diskusiu. Práve preto reagujem lebo nechápem ako môže matka takéto niečo povedať. Takých ako ty je veľmi málo, ktoré dokážu byť doma a nemusieť si privyrobiť. V dnešnej dobe, keď zo dňa na deň prichádzajú ľudia o prácu(aj manželia) všetky výdavky idú len hore a platy zostávajú alebo dole by som toto nedokázala povedať.
@amouramour Veru tak. A dneska je to čím ďalej tým horšie.

zuzkat1
19. feb 2013

@betunka39 suhlasim

zuzkat1
19. feb 2013

@mimuska1115 v mojom okoli ani jedna matka nerobila popri rd. V skole zensky kolektiv a vsetky boli doma 3 roky.ale tato tema nie je o tom

quaxi
19. feb 2013

@tilly diky, tusim sa radsej spytam priamo na soc. poistovni, nerada by som si znizila dochodok pre ich blbe nariadenia...

@vierkasteffi brigada = praca na dohodu 😉 takze ano.

@zuzkat1 cely problem je, ze zena ktora nepracuje, ma odvody z minimalnej mzdy, aj ked statu neodvadza nic. Ak zena pracuje za menej ako je min. mzda (ciastocne uvazky, dohody a pod.), tak statu odvadza vysoku cast svojho prijmu, ale odvody a tym padom aj dochodok ma nizsi ako ta, co neplatila. Je uplne jedno, ci ta zena nepracuje preto ze je leniva, alebo pre vznesene idealy o rodine, faktom je, ze za vela zaplatenych penazi dostanes od statu menej, ako ked mu neplatis nic - to je jednoducho nespravodlive.

zuzkat1
19. feb 2013

@tilly oni sa nestazuju. Su spokojni. Maju kolko potrebuju.jasne ze aj viac by sa zislo ale nepotrebuju rozhadzovat.

tilly
19. feb 2013

@zuzkat1 tak jasne, niekto je spokojny s malom, niekomu nestacia ani miliony... ja kebyze si mozem vybrat byt vo februari skoro tri tyzdne v teple pri mori (nasi) alebo byt tu a byt spokojna s 500€, tak by som si vybrala to more 😉

a kebyze pracujem v skole, tiez by som bola radsej tri roky doma 😀
ale nie kazda si to moze dovolit, su povolania, kde za tri roky musis zacinat od nuly, od uplneho zaciatku...

zuzkat1
19. feb 2013

A nerata sa dochodok z 10tich najlepsich rokov? Na spravy nemam cas ale akoby to tam bolo.

zuzkat1
19. feb 2013

@tilly to je to co som pisala. Zmyslanie tych co vzdy mali vela.

dm1
19. feb 2013

@zuzkat1 nie nie je to porusenie ked ti povodne miesto v strukture zanikne a podobne nemaju mozu dat vypoved z nadbytocnosti. len keby nedali odstupne by to bolo porusenie zakona

cecil36
19. feb 2013

@zuzkat1 nie je to len o tom, aky si vybudejes vztah s dietatom. Dieta v puberte je neriadena strela 😀 Vtedy zvycajne ide vsetko co ste vybudovali bokom. Prave naopak, budes ta najhorsia osoba pod slnkom. Samozrejme, toto je prirodzeny vyvoj, lebo dieta sa potrebuje odputat od svojich rodicov. Najmä dievcata v puberte emocionalne zmeny znasaju ovela horsie ako chlapci (kedysi to bolo opacne, teraz podla viacerych psychologov sa trend zmenil). Takze buduj si aj zivot mimo dietata, lebo budes neprijemne prekvapena o par rokov.

zuzkat1
19. feb 2013

@cecil36 ja som pisala ze viem aka je puberta.ale myslela som celkovo vztah aj po puberte. A puberta je u kazdeho ina ja som bola drza az hroza ale dcery mojich kolegyn beru matky ako kamosky. Ja mam zivot aj mimo dcery.len to s nou je pre mna dolezitejsi.

hajajanka
19. feb 2013

Myslim si, ze toto je uplne zbytocna debata. Ten, kto nevie, co je realita dnesnych dni, nema sancu pochopit, co sa tu deje.
Ja som v situacii, keby som si neprivyrabala popri rodicovskej, tak musim ist do prace na plny uvazok. Jednoducho ja som v nasej domacnosti ta, ktora zarobi ovela viac ako moj muz. Z jeho vyplaty by sme nezaplatili hypoteku, takze moj prijem nesmie vypadnut. Toto v zivote nepochopi zena, ktora taketo starosti nema. Ona sa ma fajn a co sa deje, ju v podstate nezaujima.

Ja by som mozno pochopila, keby sa odvody z dohod uplatnovali od urcitej sumy (napr. 5000 eur?). Toto by prave mamickam na rd umoznilo privirobit si bez toho, aby ich zdieral stat. Lebo uznajte, ze mamicka, ktora si mesacne privirobi 50 €, ma horsie postavenie ako mamicka nepracujuca (odvody za nu neplati stat, odvody si plati z toho mala, co zarobi, znizuje sa jej dochodkovy bod). Nebavime sa tu o mamickach, ktore pracuju na plny uvazok a odvadzaju si odvody z riadnej mzdy + odvody odvadza aj ich zamestnavatel.
K dochodku - toto opatrenie sa tyka aj ludi, ktorych napr. vyhodili z prace a maju moznost obcas pracovat na dohodu. Ved aj 100 € je dobrych. A tu, hla, aka "spravodlivost" - ked si nezamestnana, tak budes mat vyssi dochodok, ako clovek, ktory si privyrobi 100 €. Ak uz tuto logiku niekto nechape...

A ked mam pravdupovedat, tak ja nepovazujem za dobru matku tu, ktora zostala s deckom tri roky doma. Dlzka materskej a rodicovskej dovolenky nevypoveda nic o tom, aka matka je, ako vychovava svoje dieta.

A tiez musim povedat, ze ja nechcem zit tak, ze pocas rodicovskej dovolenky (a nebodaj dvoch za sebou) nebudem moct vziat deti do cukrarne, ist niekam na maly vylet (nehovorim o dovolenke pri mori) alebo si kupit nove gate. A rozmyslat, ci kupim polku chleba alebo cely? Co je toto za zivot? Preco by matka v takejto situacii nemohla vecer pracovat? Lebo by bola zla matka? Lebo sa za to hanbi? Ci je hrdinka a vsade naookolo roztrubuje, ze ona je s dietatkom doma, venuje mu vsetok cas a pracujuce matky su nanicmamy?

edyta
19. feb 2013

@zuzkat1 Hodte do zadku !!!!!

edyta
19. feb 2013

Aha, diagnoza ucitelka,. uz je mi vsetko jasne. Pani zazkat1 som cudzinka. Preto nemam dokonaly pravopis. A z takymi ludmi ako vy je zbytocne sa bavit. Lebo k nicomu to nevedie.

zuzkat1
19. feb 2013

@edyta nemohla som vediet ze ste cudzinka. V tom pripade pardon.

edyta
19. feb 2013

Pozrela som si vas profil, mate 5461 prispievkov , vy tu travite cas pri PC a vykecavatie sa s mamickami a poucate cely svet co je spravne, no ja si sadniem pred PC a mam z toho peniaze. Asi tolko.

zuzkat1
19. feb 2013

@hajajanka niekto tu tusim pisal ze sa odvody budu platit pri zarobku nad 270eur. To je ak sa nemylim min.mzda. a stale sa tocime okolo toho ze ist do roboty neist do roboty. Ale podstata je inde. Aky je rozdiel medzi pracujucou na rd a mimo rd? Preco jedna ma platit a druha nie? Ked robim tak robim.

zuzkat1
19. feb 2013

@edyta ja som registrovana vela rokov. A nikoho nepoucam. Mam vo zvyku povedat svoj nazor. A mam skusenost ze ked s nim niekto nesuhlasi tak utoci.vid vyjadrenia ze som mimo a ze nemam ambicie atd.
Ps:gro prispevkov je z obdobia tehotenstva a vela je z prvych mesiacov kedy som potrebovala rady o dojceni 😉