icon

Štát nebude pracujúcim matkám platiť dôchodkové poistenie

pingu717
18. feb 2013

Mamičky pozor, ak pracujete, štát za vás nebude platiť dôchodkové poistenie!

Za pracujúce matky na rodičovskej dovolenke nebude štát platiť dôchodkové poistenie. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neschválili návrh novely zákona o sociálnom poistení, v ktorej opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál navrhoval, aby štát aj naďalej platil tieto odvody.

adra22
19. feb 2013

@zuzkat1 a stále si nepochopila o čo tu ide. Asi aj škoda vysvetlovať a minimálna mzda je 337,7 €.

hajajanka
19. feb 2013

@zuzkat1 Ty o com tocis? Ty nieco platis? Odchadza ti nieco z uctu? Plati za teba stat, takze ty neplatis nic.

zuzkat1
19. feb 2013

@adra22 v poriadku tak je vyssia. No nepochopila.lebo mi to nikto nevysvetlil. Viem preco robite a vy viete preco som ja nerobila,ale stale neviem aky je rozdiel medzi 2mi pracujucimi zenami.
Ale to ze "lebo ja sa staram o dieta a este aj makam" to mi nestaci. To ze niekto si privyrobi len sto eur tak zda sa vlada zohladnila. Uz neviem kto to tu pisal. A kazdy sa moze rozculovat ze maka na lenivych.aj ja.pred md a po rd malam a odvadzam odvody.

adra22
19. feb 2013

@zuzkat1 akože nevysvetlil veď
@hajajanka príspevky vyššie to pekne napísala. Myslím že jasne a zrozumitelne.

zuzkat1
19. feb 2013

@hajajanka o com? Kde som pisala ze som pocas rd nieco platila? ja sa pytam aky je rozdiel medzi matkou ktora pracuje pocas rd a takou ktora uz po rd nastupila do roboty. Jedna aj druha robi tak preco ma platit len jedna z tejto dvojice.

cecil36
19. feb 2013

@zuzkat1 tak este raz a po lopate, snad pochopis. Preco, ak sa snazim zarobit si pocas RD nejake euro naviac (naozaj sa bavime o sume cca do 200 eur) mam mat horsi vymeriavaci zaklad pre vypocet dochodku ako ta zena, ktora sa nesnazi zarobit si nieco naviac a vyuziva danovy system 3 roky a viac? Tu sa nebavime o klasickom pracovnom pomere? Tu sa bavime o dohadach a skratenych uväzkoch pripadne honoraroch.

hajajanka
19. feb 2013

Ja sa zase pytam, aky je rozdiel medzi matkou, ktora na materskej nepracuje a z toho jej vychadza vacsi dochodok ako matka, ktora si privyraba par eur a preto bude mat dochodok nizsi? Ty tu vidis nejaku logiku? Ja nie?
A k tym dvom pracujucim matkam: rozdiel je v tom, ze matka pracujuca na plny uvazok je ako akykolvek iny zamestnanec, ktory odvadza odvody. Ma statut zamestnanca.
Matka na rd, ktora si privyraba, statut zamestnanca nema. Ona si len privyraba par eur.

hajajanka
19. feb 2013

@cecil36 Nevysvetlis jej to, proste nevysvetlis. Ona si melie svoje a chyba jej akakolvek logika. Ja to uz balim, lebo sa tu len rozculujem. Zmysluplnejsie bude, ked si vypijem kavicku a vylozim si nohy 😀

adra22
19. feb 2013

@hajajanka veru daj si tú kávičku ja idem radšej pracovať 🙂

zuzkat1
19. feb 2013

Tusim @betunka39 pisala ze jej na socialke povedali ze iba ak bude mat nad 270eur jej nebude stat platit.chapem to zle?

zuzkat1
19. feb 2013
zuzkat1
19. feb 2013

@hajajanka ok chapem. Nazor vsak nemenim. Pekny den.

hajajanka
19. feb 2013

Takze naposledy:
zdroj: http://www.blogovisko.sk/ako-poskodia-odvody-z-...

Ako poškodia odvody z dohôd mamičky, ktoré si privyrábajú počas rodičovskej dovolenky

Vládnuci SMER získal dôveru voličov heslami o istotách. Počas prvého roku vládnutia však dokazuje presný opak. Príkladom sú zmeny v sociálnom poistení. Tie okrem iných sociálne zraniteľných skupín ľudí (študenti, dôchodcovia) zasiahnu najmä mladé mamičky.

Dovolím si váženým čitateľom pripomenúť, že už počas prvej Ficovej vlády ministerka Tomanová presadila zásadné zmeny v zákone o rodičovskom príspevku. “Vďaka” pani ministerke Tomanovej tak každá mamička prišla o rodičovský príspevok, ak počas starostlivosti o dieťa pracovala v pracovnom pomere, mala živnosť, či dokonca ak pracovala čo len na dohodu. Nikto sa nemôže čudovať, že jedna z prvých zmien, ktorú som urobil koncom roku 2010 ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny, bolo zrušenie Tomanovej zákazu práce popri poberaní rodičovského príspevku. Od 1.1.2011 tak znova mohli ženy pracovať bez obavy o stratu rodičovského príspevku (ak niekoho zaujímajú ďalšie zmeny, ktoré nesú môj podpis, nájde ich tu).

Za druhej Ficovej vlády sa necitlivé zásahy opakujú. Minister Richter hlava-nehlava presadil zavedenie odvodov z práce na dohodu. Znížia sa tak čisté príjmy ľudí, ktorí sa prácou na dohodu snažia zlepšiť svoju finančnú situáciu, mnohí úplne prídu aspoň o túto možnosť zarobiť si – ale obzvlášť utrpia rodiny s malými deťmi. Prečo?

Po prvé: mamičky pracujúce na dohodu počas poberania materskej pravdepodobne prídu o materskú. Záleží na prísnosti výkladu zákona Sociálnou poisťovňou. Podľa § 30 písm. b) zákona o sociálnom poistení, zamestnankyňa má nárok na materské ak v čase, kedy poberá materské nemá príjem, z ktorého sa platí poistné zamestnanca do Sociálnej poisťovne. Ak počas poberania materskej bude mať príjem na dohodu – z ktorého sa po novom platí poistné (minimálne na dôchodkové poistenie) do Sociálnej poisťovne, hrozí, že o materské príde.

Po druhé, mamičky, ktoré pracujú na dohodu v čase, kedy sú vo svojom hlavnom zamestnaní na rodičovskej dovolenke, môžu byť poškodené ak po skončení rodičovskej dovolenky zamestnanie stratia. V takýchto prípadoch sa totiž doteraz dávka v nezamestnanosti určila podľa § 108 ods. 3 zákona o sociálnom poistení ako 50% príjmu, ktoré mali v zamestnaní pred začiatkom rodičovskej dovolenky. Po novom sa však pri dohode s pravidelným príjmom bude platiť poistenie v nezamestnanosti a tak v prípade straty zamestnania bude mať mamička dávku v nezamestnanosti vypočítanú ako 50% z príjmu na dohodu.

Napríklad ak mamička zarábala v zamestnaní 500 eur mesačne, po strate zamestnania po rodičovskej dovolenke by mala dávku v nezamestnanosti 250 eur. Po novom, ak bude počas rodičovskej dovolenky pracovať za 100 eur mesačne, bude mať pri strate práce dávku v nezamestnanosti “krásnych” 50 eur mesačne…

Po tretie, za mamičky pracujúce na dohodu už nebude platiť dôchodkové poistenie štát. Za tri roky rodičovskej dovolenky sa tak zníži ich budúci dôchodok zo Sociálnej poisťovne o 18 eur mesačne. Pri predpokladanom poberaní dôchodku počas 20 rokov tak žena, ktorá pracovala na dohodu, za každé vychované dieťa stratí na dôchodku 4320 eur. Na úkor mamičky, ktorá je v druhom pilieri, štát za tri roky ušetrí 680 eur. A o tých istých 680 eur bude mať mamička menej našetrených na svoj dôchodok. Je vrcholne nespravodlivé, aby štát šetril na mamičkách, ktoré pracujú a aby tak mali napokon nižší dôchodok ako osoby, ktoré dlhodobo nepracujú ani pracovať nebudú. Po webe koluje mail (určite ho poznáte), v ktorom sa uvádza výška dôchodku sociálne neprispôsobivej ženy, ktorá nikdy nepracovala, ale “vychovala” viacero detí. Takéto zmeny našej silne sociálne cítiacej vlády obsah mailu len potvrdzujú. Ako hovorí klasik: “Čo sme si zvolili, to máme…”

Áno, tieto zmeny poškodzujú tých, čo si to najmenej zaslúžia a sú trestom za iniciatívu, za snahu privyrobiť aspoň pár eur pre svoju rodinu. V Národnej rade som opakovane arogantných zaslepencov opojených svojou mocou upozorňoval, čo tým spôsobia – márne. Na januárovú schôdzu parlamentu tak predkladám zákon, ktorým sa táto diskriminácia mladých pracujúcich mamičiek odstráni.

cecil36
19. feb 2013

@zuzkat1 a poviem ti aj rozdiel o ktory sa tak dozadujes:
1. ako som uz pisala vyssie je rozdiel ked pracujes na dohodu a rozdiel ak si na TPP, napriklad odvadzam odvody z dohody pocas RD, ale na rozdiel od klasickeho zamestnanca na TPP nemam narok na stravne listky ani na dovolenku. Preco? Ved mam povinnost odvadzat dane, poistne ZP aj SP, tak preco nemam aj rovnake podmienky? Rovnako ako tu uz baby spominali ten vymeriavaci zaklad do dochodku a podobne.
2. okrem toho, ze pracujem staram sa aj o dieta. Ano, mozem ist na TPP a dat decko do jasli za ktore mi stat zaplati 230 eur, ale je toto riesenie ked namiesto "par eur" ktore odvediem do SP z dohody, budu mne musiet plati 230 Eur? Vlastne ano, nas financny guru Kazimir ma svoju matematiku, ktoru rad prezentuje aj verejne 😀

tilly
19. feb 2013

@hajajanka skoda, ze tu nie je tlieskajuci smajlik, uplne super prispevok (ten z 12.59)

zuzkat1
19. feb 2013

Dakujem za vysvetlenie.

cecil36
19. feb 2013

@hajajanka super vystizne a vysvetlene 🙂 Mas pravdu idem si aj ja dat kafe a len dufam, ze @zuzkat1 neuci ekonomicke predmety, svet prace ani nic podobne.

zuzkat1
19. feb 2013

@cecil36 neboj sa nie. Vidim ze ironia ti je blizka. 😉

baklik
19. feb 2013

@hajajanka je to otras... stary dobry Mihal! ja raz neviem, kde tito Ficovolici maju sluchove vnemy... 😖 zavadzaju jednu ch.....nu za druhou. na zaplakanie 😢
toto nie je jedina kravina, ktoru zaviedli. uvediem perlicku - pri prestavbe so zasahom do nosnej priecky, na co potrebujete staticky posudok a schvalenie mesta, zaplatite 750 eur za povolenie a 400 eur za kolaudaciu. naopak, pri stavbe, ci prestavbe rodinneho domu zaplatite tusim okolo 150 eur za povolenie, kolaudacia je tiez nejaky smiesny peniaz. do neba volajuca kravina!!!
a verim, ze takych este bude.................

sotia
19. feb 2013

@cecil36 môžem sa spýtať?Ak by som nastúpila do práce na plný úväzok a moja dcéra ma dva roky, rodičovský príspevok ostáva?Zo soc.poisťovne sa musím ale odhlásiť...chápem to dobre?

betunka39
19. feb 2013

@zuzkat1 nie nechapeš to zle, aj v spravach to davali, ale akosi to všetkym ušlo. Len ide o to ,že kto robi na dohodu, bude musieť platiť určite odvody, čo doteraz nebolo, ale štat do 270eur, bude platiť odvody. Mne to na urade vysvetlili, tak. Ak som zle pochopila ja, sorry.

zuzkat1
19. feb 2013

@betunka39 tak ked ti to hovorili osobne tak si iste spravne pochopila. Len potom ja nechapem co sa rozculuju ze z 50ky im vezmu polovicu.

cecil36
19. feb 2013

@betunka39 ja neviem o akych 270 eurach hovoris, odvody (teda aj do SP) od 1.1. 2013 platis z kazdej dohody aj keby si zarobila 50 eur. Ak mi nieco uniklo prosim hod mi sem.
@sotia zatial by ti mal RP zostat do 3 rokov 😉

betunka39
20. feb 2013

@cecil36 ja hovorímo tom, že ak zarobíš menej ako 270 eur, štat za teba ešte bude platiť, ak zarobíš viac ako 270 eur, čo je zaklad na vypočet pre odvody /tak mi to vysvetlovali na Sp,/ zaujimala som sa,kedže aj ja pracujem, či sa to aj mna týka/, vtedy už štat za teba nebude platiť odvody. To ,že z dohod sa bude platiť odvody ,či zarobíš, 50 alebo 100 eur, to viem.Ale ak zarobíš, len tolko, tak štat tie svoje odvody, ktore platí ženam na Rp ti zaplati. Neviem, čo je na tom na nepochopenie. A popravde ,ak niekto na dohodu zarobi viac ako 300-400 eur, prečo ma zanho platiť štat, ked ja na zmluvu tolko nezarobím a odvody si platím. Je to podla teba spravodlôive. Kolkí ludia zarobia minimum a odvody platia, a prečo by mal byť niekto ,kto na dohodu zarobí viac ako oni zvyhodnení. Ma to svoje pre a proti. Aspon nebudu využivať ludia socialny system. Roky su na podpore, beru socialne davky, pritom chodia robiť na dohody a na čierno, kde zarobia oveľa viac ,ako napr,. ja s manželom, čo mame riadne zmluvy a na žiadne davky nemame nárok. Ked to moj syn minule prepočítaval, tak hovoril, že teraz ked mame piate babo, keby som nešla do roboty, tak nam vyjede ešte nejaka soc,davka aspon pre deti na obedy a na štipendium. Ale ja si pojdem radšej poctivo zarobiť, ako mam taketo veci robiť. A ver ,že taketo soc,.davky využíva x ludí a oberaju štat o peniaze.

betunka39
20. feb 2013

@sotia zo socialky sa odhlasiš a hlasiš sa na UP a tam ti povedia, čo dalej. RP budeš dostavať aj nadalej.

tilly
20. feb 2013

inak baby, viete, co ma uplne totalne vytaca? henti tam si vymyslia nejaku hovadinu zas a neprebehnu skolenia ani nic a tetusky na uradoch vobec nevedia ako postupovat, tak si to kazda vyklada podla seba a potom vznikaju uplne super situacie...

tilly
20. feb 2013

@baklik takych nariadeni, noriem je... ajajaaaaaj, mozes si vyberat jedna kravina vacsia ako druha... ja nechapem, ako na niektore veci vobec dosli... otrasneeee tu v tomto state, uz ani nevies, si sa mas smiat alebo plakat...

irriss
20. feb 2013

@tilly 😀 ☹
No ale zase uznej jednu vec..proc by se mely preskolovat 😠 , kdyz by ani skoleni neskoncilo a uz by opet doslo k novym zmenam 😅
problem je, ze se nikdy nedotahne NIC dokonce..nastupuje spousty normativ a doplnku k zakonu a to je zmatek,protoze jsou vetsinou derave a vyklady k nim tudiz ruzne..
nakonec? nikdo z uradniku nepomylil..nechyboval. 😠 😠 😠 .protoze jsou diry v Zakonech a jeste k tomu zakonne omluvitelne..
kdo na to doplati?
Ty..ja MY.. ☹ ☹ ☹

weverka11
20. feb 2013

no teraz mi povedzte som szco na MD a mam este stale aj pracovne miesto drzane.. bola m vcera na socialke a povedali mi ze tento rok este platit nebudem lebo som nepresiahla prijmy nad 4000 eur.. takze ani socialku ani dochodkove to este za mna odvadza stat... teda jak to je???? ja som z toho jeleň...

cecil36
20. feb 2013

@betunka39 ja netvrdim, ze je to nepochopitelne, ja len hladam kde je to napisane, aky zakon, lebo ja som to nenasla a na to, ze teta na socialke povedala sa ja nespolieham, lebo tety na uradoch toho nahovoria ...... 😀 Ak si precitas par stran dozadu zistis, ze aky je rozdiel medzi dohodarmi a TPP. A preco ak dohodar teda plati odvody, nema rovnake podmienky ako ty na TPP? Co sa tyka nezamestnanych a prace na dohodu, mozu zarobit max 65% zo zivtneho minima, co je momentalne 143,40 Eur. A ty na TPP urcite zarobis viac. NUz a cierna praca? Ta bola, je a bude a bude ovela väcsia pokial budu schvalovane taketo kravske zakony 😝