icon

Štátne dlhopisy - 3%. Ako vybrať peniaze v núdzi?

martin789456
4. mar 2025

ahoj vie mi niekto povedat ake su podmienky ak by sa nieco stalo v rodine a potreboval by som peniaze nudzovo vybrat skor ? je to vobec mozne ? vrati sa mi aspon povodny vklad, alebo je tam nejaka pokuta ?

3009
4. mar 2025

@martin789456 vybrať ho nemôžeš. To nie je účet.

zuzanka.zuzu
4. mar 2025

útok 3% inflácia 4-6% plus bankový poplatok... vložíš 1000, vyberieš cca 940, to sa oplatí. či zle to chápem?

chrobak7
4. mar 2025

@martin789456 Vybrať to nemôžeš, to nie je vklad v banke. Ty si kúpiš cenný papier na určitú dobu. Maximálne ho môžeš predať na finančných trhoch.

sweet20
4. mar 2025

@zuzanka.zuzu presne tak.. prides o viac penazi

sweet20
4. mar 2025

@martin789456 dlhopis je kvazi uver.. cize tak ako sa pise vyssie

esmey
4. mar 2025

@zuzanka.zuzu zle to chápeš, vyberieš 1000e + 3% p.a. počas troch rokov čiže cca 1100 eur, akurát že za tri roky si za to kúpiš tovary a služby ako dnes za 940e

zuzanka.zuzu
4. mar 2025

@esmey tak som to myslela 😁 hodnotu peňazí
@chrobak7 predať na sekundárnych finančných trhoch a zaplatiť poplatky banke (alebo aj daň?), to sa tiež oplatí 😁

matusformanek
4. mar 2025

@martin789456 mam to overene, študoval som si to. Dlhopis sa da predat na sekundarnom trhu. problemom je, že tento prevod je už spoplatneny a zaplatite zan od 25 do 50e. ciže ak si dlhopis kupite, určite ho držte až do splatnosti

hellwant
4. mar 2025

@esmey tri roky? Tie co teraz vlada tak propaguje su 2 a 4 rocne.

martin789456
autor
4. mar 2025

@matusformanek vdaka za fundovanu odpoved, ano ide o to s akou stratou by sa to dalo odpredat ak by nastala nejaka necakana situacia

erika0
5. mar 2025

@zuzanka.zuzu tak to sa hovadsky oplati ked das 1000 a vratia pod túto sumu

nelka93
5. mar 2025

Keď ich chceš kúpiť, tak rozhodne nie za posledné peniaze co máš, ale len za toľko, koľko ti nebude chýbať. Ak ti bude chýbať ta tisícka, tak to ani neries

matusformanek
5. mar 2025

@martin789456 nejde o stratu, ak sa nebudú hýbať moc úrokové sadzby nahor tak dlhopis nestratí hodnotu. Len sa pripravíte poplatkom o výnos.

markzzy
6. mar 2025

Gratulujem všetkým čo to šli kúpiť. Na pobočkách bánk to interne nenazveme inak než "oje*opis". Dôchodca aspoň vie z čoho mu dôjde 13 dôchodok 😂 Aj by mi ich bolo ľúto, keby som nevidel naživo ten fanatizmus za donom Robertom, lebo on ich s dlhopisom spasí

martin789456
autor
6. mar 2025

@markzzy
ok odporucis nieco lepsie kde mas garantovane ze o tie peniaze neprides a ma lepsi urok ?

Ktory sporiaci alebo terminovany ucet dnes este ponuka ±3%?

Fio aktualne 2,2% a z toho sa este odratava dan.
Revolut 2,84% - dan (a to tam este myslim su nejake podmienky).

ECB depozitna sadzba aktualne 2,75% a bude velmi pravdepodobne rychlo klesat.

Sucasnu inflaciu na Slovensku tie 3% sice neprekonavaju ale inflaciu v Eurozone ano a o celkom dost

misanthropicdann
7. mar 2025

@martin789456 prosím ta na čo ťa zaujíma inflácia v eurozóne keď bývaš na Slovensku aj svoje peniaze minas na Slovensku. To ze niekde v Bulharsku možno klesajú ceny sa teba nijako netýka.

markzzy
7. mar 2025

@martin789456 To sa predsa tak jednoducho povedať nedá, záleží, kto sa pýta. Koľko máš rokov, jaké máš ciele atď. Ale vo všeobecnosti skúsim... keby už chcem dlhopis (z akéhokoľvek dôvodu), určite nie ten slovenský. Kúpiť sa dajú aj dlhopisy iných krajín, s vyšším výnosom, menej rizikovým profilom ako má SR, kde to taktiež viete získať po roku bez dane - napr. americké dlhopisy.

A tím ľudom by stačila elementárna vec, uvedomiť si, že nie som expert na financie a opýtať sa finančného poradcu, či to je dobrý nápad. Alebo sa opýtať toho chlapíka za prepážkou, koľko si ich kúpil on. Ale na SR každý verí, že je odborník na všetko. Najlepší vzdelávací kanál je televízor a autorita je dookola klamajúci politik, či už je z koalície/opozície alebo tramtárie.

Nedokážem si predstaviť priemerne inteligentného človeka v produktívnom veku, čo plní nákupný košík každý týždeň, že pobeží do banky po dlhopisy od našej vlády. Viem si predstaviť to urobiť dôchodcov, a ľudí bez finančného vzdelania. A verím tomu... som presvedčený o tom, že keď si vezmem na ulici 20 ľudí čo to kúpili, nedokáže mi to vysvetliť 3/4 oslovených, čo je to dlhopis a čo si to kúpili. Ale to je debata bez konca, nato čo som tu napísal by mi vedel niekto odpísať slohovku, a ja mu nato zase dalšiu a točiť sa vieme donekonečna.

Termínované vklady, sporiace účty vs. dlhopisy by som neriešil, sú to iné produkty, fungujúce inak a za iných podmienok, neni veľmi fér to zrovnávať.

A tú infláciu v EU už vysvetlil @misanthropicdann , pod to sa podpisujem.

ub
7. mar 2025

@martin789456 Poštová banka termínovaný na 12 mesiacov bez podmienok 3%, netreba ani účet ani nič. Získaš k tomu pasívny internetbanking.

matusformanek
8. mar 2025

@ub akurát že pri termináku zaplatíte daň zo zisku

mamina7070
8. mar 2025

tie dlhopisy boli vypredane do troch dni , takze zjavne si nasli svoj trh

markzzy
8. mar 2025

@mamina7070 To nepochybne, veľmi by ma zaujímala nejaká štatistika kto to kúpil. Priemerný vek, dosiahnuté vzdelanie a objemy vkladu. Myslím, že by sme sa dobre zabavili 😁

jozinzbazin22
8. mar 2025

My sme z fondov vyberali a asi do tyzdna sme ich mali na ucte,fondy sme ale oficialne nezrusili len vybrali a uz tam nevkladame nic,za 3roky sme tam mali az 300eur,fakt to bolo take vynosne,ze az.A to nevravim,ze sme dali najskor 800eur,ako poplatok takze asi tak.

stanulienkat
8. mar 2025

@markzzy dementni mozno kupili volici tejto vlady. Dalsia chujovina z dielne koalicie pre ich jeb...ch volicov. Teraz tu uz bude raj na zemi. Uz asi nemaju co rozkradat. Zmenili hymnu, zvysili dane, zvysili ceny potravin o 50- 100 %, dali si dozivotne renty, zvysili si platy, zvysili si rozpocty, pomalovali pasy, pomalivali policajne auta, vymysleli si nove ministerstva, zavadzaju tu diktaturu, nemaju oponentov v diskusiach, ovladli Tv, rozhlas, tlac, zdevastovali kulturu, rozkradli, co sa dalo atd atd...
Tak tym jednoduchsim slavnostne dali dlhopisy. A oni sa uprimne tesia.😁

martin789456
autor
10. mar 2025

@markzzy napis mi lepsi bezrizikovy produkt s lepsim cistym percentom zisku, ziadne fondy atp kde o tie 3 roky mozes byt v -20% z vkladu, @stanulienkat takisto pocuvam

stanulienkat
10. mar 2025

@martin789456 tejto vlade neverim ani nos medzi ocami. Ani keby mi slubovali 20%.

martin789456
autor
10. mar 2025

@stanulienkat je to draha pozicka, nevyhodna pre stat, zaplatia to vsetci... to je jedna vec , moralne to nie je v poriadku. ale co sa tyka uroku konkurencia neexistuje...

markzzy
29. mar 2025

@martin789456 Už som ti to písal pár dní predtým, tak si to prečítaj.