Stravovanie v škôlke, škole - alergie a dotácia

21mirka21
13. apr 2024

Ahojte prosim tie co vedia ako to funguje. Mam syna potravinoveho alergika, cely rok v poslednom rocniku MS bol vyradeny zo stravovania o ziadnej dotacii som nevedela.

Ďalší skolsky rok syn nastupuje do ZŠ volala som do jedalne, ze ako to bude prebiehat o rok a zrazu mi vravi veduca ci chcem dotaciu na stravu.
Moja otazka znie ak by som chcela aby moj syn chodil urcite dni ak by bola pre neho strava vhodna na moje cestne vyhlasenie na obed .. ma na zvysne dni narok na dotaciu na stravu.
Aktualne ma na papieri posudok ako vyluceny zo stravy ale vedúca jedalne mi vravela ze na ZŠ by mozno obcas mohol ist na moje cestne vyhlasenie. Dokedy sa taka ziadost podáva.
Dakujeeeem ak niektora viete, lebo v odpovediach od nasej pani v jedalni sa uz zacinam stracat, ze ako to vlastne je.

kacena4
13. apr 2024

pokial ja viem bud budes poberat stravu alebo dotaciu obe sa neda. my sme tiez alergici a teda chodi na obedy ak nemoze bud berie obed do obedara a zje len polievku alebo odhlasim najma ked bola v druzine

janka54321
13. apr 2024

@21mirka21 ak sa v škôlke teraz nestravuje a má papier od lekára, tak si mala žiadať o dotáciu a za každý deň v MS by dostal dotáciu vyplatenú na účet ...napríklad 20*1.4, a čo sa týka ZS tak môžeš aj tak žiadať o dotáciu samozrejme, a on je nebude chodiť na obedy, ale za každý deň prítomnosti na výučovku aspoň 1 hodinu dostaneš dotáciu opäť na účet. ..ale pritom, čo sa pýtaš je to už komplikovanejšie ....a pre teba ako rodiča aj riskantné , nevieš zloženie jedál receptuty , takže buď sa bude, alebo nebude stravovať v jedálni...ale teda o akú alergiu sa jedná...a nie tak, že jeden deň áno a druhý nie ..zavolaj si na UPSVaR a tam ti to telefonicky lepšie vysvetlia. Ale teraz si mala o dotáciu žiadať a vlastne stále môžeš aj požiadať do 31.8 má nárok, aj keď cez leto pôjde do zberného škôlky

mogaa
14. apr 2024

nemôže poberať dotáciu a aj chodiť v určité dni na stravu - to sa vylučuje....dotácia je za to , že nemôže jesť v školskom zariadení.....takže buď môže a vtedy dotáciu nedostaneš alebo nie...

21mirka21
autor
14. apr 2024

Ďakujem za odpovede... Skoda ze nejde ziadat spatne, zajtra idem rano hned do skolskej jedalne a teda urcite si radsej vyberiem obedy. Aj ked obed vezme domov moze ho ja ci manzel zjest na obed v praci.

Ma alergiu na takmer vsetky ryby, cícer, šošovica, kuracie maso, arašidy, hrach, pistácie, morcacie mäso okrem toho roztoce pele tráv a este nejake stromy.
Dakujem za rady

janka54321
14. apr 2024

@21mirka21 ale každý deň pre obedy chodiť do SJ nemôžeš ...len v prvý deň neprítomnosti dieťaťa, prave preto nemajú SJ slúžiť, ako ,,vyvarovne", takže požiadať o dotáciu, doklad SJ má, že dieťa alergiu a peniaze budú posielať ...

adinam
14. apr 2024

@janka54321 áno presne tak.Školská jedáleň nie je vývarovňa.Obed sa vyzdvihne iba prvý deň neprítomnosti dieťaťa v škole,na ďalšie dni je rodič povinný dieťa odhlásiť.A čo sa týka nosenia obedov domov-takisto je dieťa povinné zjesť obed v ŠJ,nie nosiť domov.Z Hygienické pravidlá musí dodržiavať každá ŠJ.Na dverách visí oznam-zákaz vynášať jedlo.

katuskapd
14. apr 2024

Tiez poberam na dceru ,celiaticku ,dotaciu,vychadza to 2,1e na den. Platba mi pride za predchádzajúci mesiac a musí byt realne v škole, cize nedostava,za tie dni ked je chorá, alebo sme na kontrole. Ja mojej nosim jedlo každý deň odovzdám v kuchyni.

21mirka21
autor
14. apr 2024

Ano školská jedalen nieje len vyvarovna, nakolko NEVIEM napisala som tu viac verzii, kombinacii. Zajtra pojdem za veducou jedálne. Fungujem uz takmer cely skolsky rok tak ze nemam ani dotaciu a kazdy den nosim stravu.

@katuskapd predpokladam ze aj u nas to bude takto

Ďakujem za kazdu odpoved a ozrejmenie aky je teda systém. Pekny zvysok večera 😊

janka54321
14. apr 2024

@21mirka21 isto nieje SJ vyvarovna v zmysle, aby zabezpečovala stravu tebe, alebo tvojmu mužovi ...keď chces obed, treba ísť niekam na menu

21mirka21
autor
14. apr 2024

@janka54321 Ano isto nieje 🤗