icon

Sú povinné príspevky do Sociálnej poisťovne?

Dnes o 07:32

Dobry, chcem sa opytat známy problemovy typ napoli platená zdravotka povynechávaná a + socialku neplatil rok aj pol má otvorenu zivnosť ale neriesil a neplatil si socialnu poistovnu odvody. Potom tam prisiel a pani povedala ze nie je evidovaný ale ze nevadi bude mat len nejaké pokuty, ale v systéme nie je.
Daňové si nerobil dva roky kaslal nato, az teraz sa prebral, teda prebrali ho ludia. Chcem vedieť či socialne odvody sú vlastne povinné alebo nepovinné sú ved povinné....nechápem ako to ze ho neamli evidovaného tam to by si mal platit sám zo zákona. Alebo čo potom robí na čierno? Robí pre viacere firmy.. ma tazsiu fyzicku prácu. Naozaj som z toho zamotaná. Chcem mu pomoct. Napísala som veci narovinu čakám aj nenavistné správy k tomuto, prečo mu idem pomáhať kedže sa nato kašlal. Áno aj mne aj hnusne z nezodpovedných ale je ich pozerám hodne aj žien... Snád niekto odpíše.
Dakujem ak mi niekto odpíše.

anos18
Dnes o 07:36

@anonym_autor kým nepodával daňové, sociálka nemá ako vedieť, aké mal prijmy z podnikania a teda platiť nemusel, doteraz to bolo tak, že pod hranicu príjmov odvody nebolo potrebné platit. No od tohto roka budú odvody povinné, aspoň mikroodvody.

anonym_49500c
Dnes o 07:42

Povinnosť platiť odvody do SP vzniká až vtedy, keď živnostník v predchádzajúcom roku dosiahne príjem nad zákonom stanovenú hranicu a Sociálna poisťovňa ho následne zaregistruje ako povinne poistenú SZČO. Ak túto hranicu nedosiahol alebo nepodal daňové priznanie, Sociálna poisťovňa ho v systéme nemusí mať ako povinne poisteného, preto mu zatiaľ nevznikla povinnosť platiť odvody. Zdravotné poistenie je však povinné vždy, aj pri otvorenej živnosti bez príjmu. Ak ho neplatil, zdravotná poisťovňa mu vyráta dlh a penále. Keďže nepodal daňové priznanie dva roky, prvý krok je podať oneskorené daňové priznania. Na základe nich sa určí, či mu spätne vznikne povinnosť platiť sociálne odvody. Daňový úrad mu pravdepodobne uloží pokutu za nepodanie priznania. Ak živnosť má, ale neplatil odvody ani dane a zároveň pracuje pre firmy, neznamená to automaticky prácu na čierno. Stále môže fakturovať ako živnostník, len má nesplnené povinnosti voči štátu. Najrozumnejšie je teraz dorobiť daňové priznania, preveriť stav v zdravotnej a sociálnej poisťovni a následne riešiť prípadné dlhy alebo splátkové kalendáre.

sara07
Dnes o 08:41

ako ti píše anonym 49500c postup
však zdravotna ho určite nahanala , omeškáš platbu 1 den a už ide sms, e.mail atd ..
no nič zaplatí pokuty všade a ide dalej, dobehlo ho to

anonym_769a56
Dnes o 09:16

@anonym_autor daj od neho ruky preč,dúfam,že si sa do neho nezaľúbila...toto je problémový človek,nikdy sa z toho nedostane,a ty ho budeš neustále zachraňovať,až kým neskončíš s prázdnym účtom,stiahne ku dnu aj teba....ver mi,vlastná skúsenosť

autor
Dnes o 09:34
@anonym_49500c

Povinnosť platiť odvody do SP vzniká až vtedy, keď živnostník v predchádzajúcom roku dosiahne príjem nad zákonom stanovenú hranicu a Sociálna poisťovňa ho následne zaregistruje ako povinne poistenú SZČO. Ak túto hranicu nedosiahol alebo nepodal daňové priznanie, Sociálna poisťovňa ho v systéme nemusí mať ako povinne poisteného, preto mu zatiaľ nevznikla povinnosť platiť odvody. Zdravotné poistenie je však povinné vždy, aj pri otvorenej živnosti bez príjmu. Ak ho neplatil, zdravotná poisťovňa mu vyráta dlh a penále. Keďže nepodal daňové priznanie dva roky, prvý krok je podať oneskorené daňové priznania. Na základe nich sa určí, či mu spätne vznikne povinnosť platiť sociálne odvody. Daňový úrad mu pravdepodobne uloží pokutu za nepodanie priznania. Ak živnosť má, ale neplatil odvody ani dane a zároveň pracuje pre firmy, neznamená to automaticky prácu na čierno. Stále môže fakturovať ako živnostník, len má nesplnené povinnosti voči štátu. Najrozumnejšie je teraz dorobiť daňové priznania, preveriť stav v zdravotnej a sociálnej poisťovni a následne riešiť prípadné dlhy alebo splátkové kalendáre.

@anonym_49500c ste najlepsia dakujem krasne.

negymama
Dnes o 11:20

Hlavne, ale hlavne! mu rozhodne nepomahaj dat mu do poriadku papiere, robit uctovnictvo atd.

socialne odvody zivnostnikovi vypocita socialna poistovna nasledne po podani dan. priznania , kedze danove nepodaval, tak nemali podklady.
teraz od 1.1 2026 platnia nove pravidla pre vypocet a platenie soc. odvodov.
Ked nevieme jeho prijmy, kedy bola firma zalozena atd. nemozem sa k tomu vyjadrit.

ak to chce dat do poriadku, nech si najde ochotnu a dobru uctovnicku, nech ju slusne zaplati a hadam ho z toho vymota, poda/pomoze mu podat co treba.
On ked si zalozil zivnost, tak mu danova sprava pridei DIC a stava sa platcom dane, bez toho aby ich kontaktoval.
Presne takeho mam, zriadil min. rok zivnost, s uradmi nic, nema ani elektronicku schranku ani registraciu na fin. sprave, a hupsa, par dni pred podanim dan. priznania sa spamatal. Este si len ide zriadit novy obc. preukaz aby mohol podavat doklady elektronicky!

autor
Dnes o 11:31
@negymama

Hlavne, ale hlavne! mu rozhodne nepomahaj dat mu do poriadku papiere, robit uctovnictvo atd.

socialne odvody zivnostnikovi vypocita socialna poistovna nasledne po podani dan. priznania , kedze danove nepodaval, tak nemali podklady.
teraz od 1.1 2026 platnia nove pravidla pre vypocet a platenie soc. odvodov.
Ked nevieme jeho prijmy, kedy bola firma zalozena atd. nemozem sa k tomu vyjadrit.

ak to chce dat do poriadku, nech si najde ochotnu a dobru uctovnicku, nech ju slusne zaplati a hadam ho z toho vymota, poda/pomoze mu podat co treba.
On ked si zalozil zivnost, tak mu danova sprava pridei DIC a stava sa platcom dane, bez toho aby ich kontaktoval.
Presne takeho mam, zriadil min. rok zivnost, s uradmi nic, nema ani elektronicku schranku ani registraciu na fin. sprave, a hupsa, par dni pred podanim dan. priznania sa spamatal. Este si len ide zriadit novy obc. preukaz aby mohol podavat doklady elektronicky!

@negymama hrozne pripady presne , aj obciansky aj vsetko myslela som ze az po danovom mu vyrubu, no spamatajú sa az ked je velmi neskoro dakujem za opis . Perfektne

negymama
Dnes o 11:51
@anonym_autor

@negymama hrozne pripady presne , aj obciansky aj vsetko myslela som ze az po danovom mu vyrubu, no spamatajú sa az ked je velmi neskoro dakujem za opis . Perfektne

@anonym_autor preto ta varujem aby si sa neagazovala . On si zriadil zivnost a mal sa informovat , ake ma povinnosti.
ak sa tomu nerozumie, mal si zaplatit odbornu pomoc. Neznalost zakona neospravedlnuje.
Takto po rokoch zavierania oci, ty ked mu aj sprostredkujes nejake rady,to nestaci.
potrebuje odbornu pomoc.
v tom najlepsom pripade ak mal nizke prijmy za rok 2024 /2025 - do 8580/ resp. 9144 eur rocne- co ale pochybujem, ak robi zakazky fizicke prace , mozno stavebne atd. tak tam tie fakturacie asi budu vyssie za rok. Tak zaplati len pokuty za nepodane dan. priznanie vcas, doplati zdravotku a pripadne penale z omeskania za zdr. poistovnu.

negymama
Dnes o 11:54

Ja som sa dala nahovorit na robenie uctovnictva jednemu znamemu, ma malu sro , jednoosobovku.
a uz lutujem. neseriozny pristup, nechcem rozvadzat, ...ale vtipalek mi potom posiela spravy typu "nepodali sme danove" , "nezaplatili sme socialku"... snad akoby som to mala platit ja!
Podnikatelsky plural... eh, ale prijmy mi nepise "zarobili sme"