icon

Systém v domácnosti vo všetkom

vlocka33
7. jan 2016

Prosím Vas, skusenejsie maminy, nema mi kto poradit. Zaujima ma aky mate zavedeny system v domacnosti co sa tyka domacich prac, upratovanie, varenie, pranie, zehlenie atd. Proste ako si to cele zorganizovat a nezblázniť sa z toho. Aby som to vsetko postihala a mala este cas aj pre seba trosku. Sme 3 clenna rodina. Ďakujem

Strana
z2
motovidlo
8. jan 2016

Ja sa snažím hlavne odkladať všetky veci kam patria. Tj. po zjedení riady hneď do umývačky, suché riady odložiť, založiť poštu, odložiť knihy/časopisy, uložiť porozkladané prádlo, špinavé do koša, hračky večer na police a podobne. Urobí to strašne veľa, keď nie sú všade pohodené veci.

A súhlasím s komentármi vyššie - na údržbe domácnosti sa musia podieľať všetci (muž aj deti v primeranej miere). Nie si jediná, čo robí bordel, tak by si nemala byť jediná, čo ho uprace.

mawka
8. jan 2016

rano si dam kafco, zhodnotim bordel, potom hodim do pracky, rozvarim, medzitym prebehnem prach, vysavanie, podlaha. do hodiny mam vlastne oprate, navarene, upratane a za dalsiu hodinu je znova bordel 😀 riad si umyvam hned. pre istotu. potom by sa mi uz nechcelo.
ale ked porovnam, ze ked deti boli velmi male a ja som aj do prace chodila, tak som hadam mala vacsi poriadok ako teraz. ale uz sa zapajaju aj deti. podlahu som si zvykla takym tym mopom s vlhcenymi utierkami prebehnut. normalne umyvam az pri vacsom upratovani. teraz je tu furt bordel, ale cez tyzden, ked su deti v skole, tak ani nema borel kedy byt. zehlim, az toho mam viacej. a tiez iba nieco zehlim, nie vsetko. by ma asi piclo sama s dvomi detmi furt zehlit. lebo furt perem.
teraz som zaviedla novinku, synator vysava, vynasa smeti, mala prebehne dlazku s tymi utierkami vlhkymi, ja varim, s riadom mi pomahaju na preskacku. uz som docielila, ze si ustielaju postel sami od seba. este stale nemame doriesene lego - upratovanie, to ma privadza do vyvrtky. a teda upratanie stola pisacieho. toto nam nejde. ale uz neriesim. ich bordel. nie som otrok.

moni244
8. jan 2016

System? Ten netreba, treba si ulahcit robotu, nezehlim, podlahu zmyvam raz tyzdenne, vysavam kazde tri dni, naco denne? Ved sme len traja, varim na dva dni, na veceru nevarim, je len suche, hracky upratuje priebezne dvera, ked sa prestane hrat, trvalo to, ale naucila sa a prat kazdy den? Alebo kazdy den? Naco, nazbiera sa, operiem, tak raz do tyzdna detske, raz tmave, biele viac, lebo mam tam veci do prace,nestresujem sa kvoli kazdej neumytej lyzicke ,hrnceku, dolezite su spolocne chvile s manzelom, dietatom, domacnost pocka,ta neutecie ale cas ano

malabiba
8. jan 2016

@vlocka33 záleží od toho aké máte zvyky vy...aké veľké máte dieťa, byt, dom, ako zariadený, či pracujete obaja...väčšie upratovanie raz za týždeň úplne postačí, ostatné podľa potreby, rozdeliť na čas, keď je chvíľu kľud...práčku naplniť a vybrať - to je čistý čas 15 min., povysávať ak je počas týždňa treba rovnako, ak sa stravujete doma uvariť na viac dní...žehlenie iba nevyhnutné veci raz za týždeň napr. pri dobrom filme, ostatné ožehlím, len ak je práve nutne treba...veľký nákup raz za týždeň, ostatné - pár vecí, čerstvé pečivo, zelenina, ovocie cestou z práce....svoj systém si časom nájdeš sama, ak si trochu šikovná, ten náš ti vôbec nemusí vyhovovať

mawka
8. jan 2016

@moni244
@malabiba
sak to priebezne upratovanie nezaberie vela casu. neviem aky system aj tak. ako som pisala, navarene, oprate, vyvasane, spratane mam do hodiny aj s umytym riadom. to je nic. pranie ani nejak nepovazujem za cinnost, lebo to neni ani tych 15 minut, vytriedim pradlo, hodim do rpacky, zapnem, perie sa a vyvesane mam za 5 minut. neni o com 😀
prach sa u nas musi, lebo z jednej strany mame hlavnu cestu, neverili by ste ako sa prasi. hlavne v lete, ked je sucho. alebo teraz sa nosi bordel z vonku z topanok. ale aj to vysavanie bezne, sak pobehat vysavacom je do desat minut. a tie vlhke utierky na mope je sup sup. sak dnes je na trhu tolko veciciek, co ulahcia pracu, uplne v pohode. ale sterilne prostredie by som nezniesla ani ja. otrocit sa, aby bolo vsetko tip top. detsku izbu si upratuju raz za tyzden. sak tam je stale volaco roztahane. jedno spracu, vytiahnu ine. sak tu by clovek musel stale nieco upratovat. to iste.

moni244
8. jan 2016

@mawka jasne, ked je treba, vysajem, napr.chodbu, nam sa tiez viac prasi v lete, lebo auta parkuju na kopci a ked je sucho, vsade jemny piesok z hliny a kombinacia otvorene okna, no koniec. Cize nieco narychlo, kym mala pozera rozpravku, alebo sa hra, ale nestresujem, ked nieco nie je hotove, ani to nedobieham po veceroch, ked mala spi, to uz je cas na moj veget

trish31
8. jan 2016

@vlocka33 ja som sama s malym,tak mam system asi taky,ze robim vsetko sama🙂Velke upratovanie raz za tyzden,v sobotu naraz periem,cize cca 3 pracky,v nedelu zehlim.Co sa varenia tyka,narocne jedla na cas nevarim.

No,a ked som unavena,chora alebo mam toho velmi vela cez tyzden,tak proste urobim zakladne veci a ostatne pocka 😉

m.i.r.i
8. jan 2016

u nas podobne ako u @moni244 ..nezehlim vobec...pracku nalozim v priemere 2x do tyzna..raz svetle, raz tmave..to nepokladam za robotu...umyvacka ide tak raz za 2 dni..nakupili sme dost riadov, nech nemusim priebezne nic umyvat...pocas tyzdna nevarim skoro vobec, maly ma obedy v skolke..manzel v praci..veceru mame suchu....cez vikend navarim, ale varime len jedno jedlo, nie ze polievka a druhe a dezerty a neviem co..v sobotu jednoduchsie nieco ako cestovinky, grenadir, rizoto, huste polievky, v nedelu maso...ked mame prazdniny a sme doma cele tyzdne, tak varim na 2 dni, ale striedame sa aj s manzelom, lebo aj on super vari.. v lete ale vela jedavame vonku lebo chodime na vylety...
Upratujem priebezne, ale viacmenej asi tak raz za tyzden prach, ked sa usadi...vysavam tiez tak raz za tyzden, niekedy ked vidim vela namosene alebo nakrusene tak aj 2x, ale casto len zametiem, kedze okrem detskej mame vsade podlahy....zmyvam obcasne, mozno raz za 2 tyzdne, ked vidim, ze je potrebne..
Na nakupy chodi viac manzel..ja len spisem zoznam a potom vybalim.....nejdem sa rozhadzat ked su hracky v obyvacke na stole alebo ze nemozem ist spat lebo v kuchyni ostal v drese tanier..nespratavam riady okamzite po dojedeni...neznasam to z detstva, ked my sme este dojedali a mama uz spratavala a umyvala, lebo ved nemoze v kuchyni ostat bordel..u nas moze...odidem do obyvacky a dame si kavu, pokecame, oddychneme, upracam to neskor...zas plesne sa mi tam za nejaku hodinu ci dve neurobia..syn si hracky odpratava, viacmenej to ma sam v sebe take nieco Monkovske, ze on nevie ist ani spat aby neboli veci na svojom mieste...ale doteraz ma vela hraciek rozlozenych aj v obyvacke...nepotkynam sa o ne, ale su porozkladane po policiach ci stole..dokonca aj v gauc v obyvacke mame rozlozeny cely cas, kedze mame velku izbu a hravame tam spolocenske hry a vecer sa tam dobre lezi ked si pozrieme film...nepodriadujem upratovaniu cele dni..ked bol syn malicky, tak som spratavale ked cez obed spal..zvycajne mi na upratanie stacili 3 hodiny v sobotu ked spal...ked bol kojenec, tak som zehlila vecer pri telke tiez ked uz spal..to som zehlila len jeho babatkovske veci...ja mam z detstva svoje spomienky na sobotne upratovanie, umyvanie spolocnych priestorov, okamzite spratavanie po obede, kedy sme si chceli oddychnut ale uz sme museli so sestrou umyvat a utierat riady..to ani odkvapkat nemohlo aby uschlo..to sa muselo utriet a odpratat..nenavidela som to....u nas je pokoj a klud..a travime cas spolu inymi aktivitami ako behanim s handrou a vysavacom..

wieruska1
8. jan 2016

varim kazdy den po robote, resp. obden ako sa poje nepoje . Rychle co nezaberie viac ako 15 minut. Mame radi eintopf ( nakrajas svacnes do misy a das do rury 🙂 povysavam aj kazdy den zotriem prach priebezne. Pracka perie sama susicka susi sama mycka umyva sama. To vylozenie resp. poskladanie pradla zaberie asi 10 minut co je uplne minimum...... nezehlim. ja nevime ale asi si nevies psravne zadelit cas lebo ja popri tom sa venujem vlmi malej citam knihy, robim domace prace peciem s dcerou ( to zaberie asi tak 5x viac casu ako keby som to robila sama) vela sme vonku chodime sa kupat na vylety turistika lyze detske ihriska navstevy .......

marthuska
8. jan 2016

@m.i.r.i z odpratavania tanierov zi stola kym clovek nedoje a umyvania riadov a hned utieranie mam v zivej pamati, nezbavila som sa toho, u svokrovcov je to iste, pomaly vyzuvat sa musis tak, ze sup a topanky su v chodbe ako vojaci. Manzel to nepochytil.

maria1989
8. jan 2016

nádoby, prádlo riešim podľa potreby, ostatné kedy sa mi chce.

1andrea111
12. jan 2016

@wieruska1 aké jedlá varíš do 15 min?

wieruska1
12. jan 2016

@1andrea111 aj segedin ved to nahadzes do hrnca a vari sa same. Minutky, cestoviny, gulas, privarky. Ja neviem ale pidla mna okrem svieckovej, franzuzakov, plnenej papriky a oarenych buchiet nic netrva dlhsie. Zaklad je to nat vopred premyslene

domibeyoutiful
22. jún 2016

Ahoj, ja by som doporučila hlavne to moc nehrotiť a nešalieť z toho ako sme asi všetci zvyknutí od mamky a babky, kedy to ešty bolo "čo povedia ľudia....veď to sa musí..."atď. Ja žijem pre seba a svojich blízkych, nie pre susedov, či iných odborníkov na cudzie povinnosti, takže ak proste nevysajem tak tam bude prach, no bože 🙂. Varím vždy na 2-3 dni, riady umýva zásadne priateľ, ja len sem tam niečo opláchnem, keď potrebujem. Vysávanie a pranie väčšinou cez víkend, ale ak sa stane že nemám čas alebo mám proste lepší program no tak to počká. Prach a také veci pretriem priebežne, nemám vyhradené rituály, kúpeľnu umývam tiež cez víkend no a so žehlením je to tak, že žehlím len to, čo je nevyhnutné, určite nie každý kúsok a funguje to v pohode, doma mám čisto a nehanbím sa prijať návštevu ani nič také, ale nepotrpím si nato, aby sa všade všetko lesklo ako keby tu nik nežil normálnym životom, v ktorom sú aj podstatnejšie veci ako sa budiť s metlou v ruke 🙂

Strana
z2