Tehuľky živnostníčky a materský príspevok

judit7
16. feb 2009

Ahojte, mozno viete mozno nie...
Ak 6 mesiacov pred porodom dobrovolne prispievate na soc. poistenie (ciastkou cca 1400SK/mes) mozete dostat maximálny matersky prispevok pol roka od nastupu na matersku (cca 15000SK/mes). Ak si platite iba minialnu ciastku tak potom matersky prispevok je vypocitany ako z minimalnej mzdy. Spatne sa nic neda do soc. poistovne doplacat!

tanitta
16. feb 2009

ja by som len doplnila ze toto nepati len pre zivnostnicky ale funguje to aj u zamestnancov ktory nedosiahnu max mesac. VZ/1003,09eur/ z ktorej sa davky pocitaju...

danka5
16. feb 2009

Presnejšie - ide o časť soc. poistenia - nemocenské poistenie. Nie je nutné platiť celé soc. poistenie z max. vymeriavaceho základu. Doba poistenia je však min. 270 dní, takže ak sa rozhodnete dobrovoľne platiť vyššiu sumu, keď zistíte, že ste tehotná - je už pravdepodobne neskoro.

Pozrite si - možno sa Vám to bude hodiť.

http://jozefmihal.blogspot.com/2008/07/matersk-...

danka5
16. feb 2009

Este pridám otázku. . Máte niekto skúsenosti so SLOBODNÝM POVOLANÍM, rodičovským príspevkom a platením odvodov?
Doteraz som zistila, ale nemám to od nikoho potvrdené:
Podľa nových zákonov, ak budem chcieť poberať plný rodičovský príspevok a neplatiť odvody do poisťovní, tak musím prerušiť činnosť.
Ak by som činnosť neprerušila, tak výška rodičovského prípsevku je krátená /okolo 1000Sk/ a odvody musím platiť z vymeriavacieho základu podľa posledného daňového priznania?
Ak by som sa na nejaký čas rozhodla prerušiť činnosť, predpokladám, že potvrdenie /v mojom prípade z SKSI, kde mi odložia okrúhlu pečiatku a autorizačné osvedčenie do depozitu/ musím odniesť do všetkých poisťovní vrátane úradu práce?
A vlastne čo s DPH? Práve som sa stala platcom. Začiatkom júla idem na materskú - čo s tým?

evana1
17. feb 2009

ahojte... prave som sa zaregistrovala, lebo aj mna toto zaujima...len som trosku iny pripad.. treti rok po materskej pracujem na HPP a druhy rok mam zivnost.. ale minimalnu ciastku do soc.poistovni si platim od 1.7.2008....a rodim druhe babo okolo 15.6. Takze ak je to tak, ze musim min.rok platit do soc.poistovne, tak to uz mam asi smolu, co? iba ak by som 2 tyzdne prenasala... 🙂
viete mi niekto povedat ako to bude v mojom pripade?
dakujem krasne

danka5
18. feb 2009

Pokiaľ viem, tak tých 270dní, ktoré treba minimálne platiť poistenie sa ráta do termínu nástupu na MD zo zákona - t.j. 6 týždňov pred termínom pôrodu. Ak prerátame 270dní na mesiace: = 9mesiacov. Pekne vymyslené: zvyčajne, kým žena zbadá, že je tehotná je tak v 5 týždni a to už je neskoro začať platiť zvýšené poistné.
Vraj existuje nejaká finta, že sa dá na dva - tri dni prerušiť živnosť a potom sa znova prihlásiť ako dobrovoľný platca z max. základu /? / Vtedy vraj netreba až 270 dní. Nemám to však overené, či to platí aj dnes. Neskúšala som to, lebo ja podnikám ako slobodné povolanie na zákl. autorizačného osvedčenia, a to sa na 2 - 3 dni prerušiť nedá.

pata31
18. feb 2009

baby, pozrite si forum paragrafy, tam urcite zistite viac... 😵

soffi
19. feb 2009

270dni musite byt positene na soc. poistovni ale nie 270dni dobrovolne poistene, min. 26tyzdnov musite byt poistená aby vam to platilo