Transakčná daň - poplatky
Videli ste už niečo také? To čo je? Viete mi to niekto vysvetlit

Co ti mame vysvetľovať, na nete už máš toho podpísanú kopu, týka sa to szco, podnikateľov.Proste veci okolo podnikania, všetko musia platiť cez podnikateľský účet a strháva sa za to transakcna daň.Muz to spravil tak, že všetko ostatné si poslal na svoj účet a iba nevyhnutne peniaze necháva na podnikatelskom
Aj zdravotnú a sociálnu si musia platiť z podnikateľského ale z toho sa daň nesťahuje.Tuto na tej foto to vyzerá, ako keby niekto svoje bežné výdavky platil z podnik.uctu
Ja všetko platím zo sukromného učtu. Iba odvody platím z podnikatelského = neplatím transakčnú daň. Jednoduchá vec
Čo by si chcela vysvetliť? Teba ako bežného človeka sa to netýka, týka sa to podnikateľov.
@sisska96 ale tiez si tie peniaze musis vytiahnuť z podnikateľského a z toho neplatis?
Tak pozor. Na Slovensku existuju aj taki podnikatelia, ktori maju obraty, nakupuju, predavaju, uhradzaju - taki na tom najviac zaplatia, foto nemusi byt vobec zo sukromnych platieb. Nie kazdy pracuje protipravne na zivnosti a ma len 12 faktur za rok a ide na pausalne vydavky.
Za dalsie - to, ze si prevediete peniaze bez dane na osobny ucet je pekne a ano da sa to. Ale pozor na to, co z toho osobneho uhradzate - ak je to nieco, co sa tyka zivnosti, tak taketo platby musite robit z podnikatelskeho uctu a to aj vtedy, ak si vydavky uplatnujete pausalom. Ak mate napr. mobil na ICO, prenajimate si pristor (manikura, kadernicka napr.) a zmluva je na ICO - toto vsetko musite uhradzat z podnikatelskeho uctu. Ak to urobite z osobneho, tak sa stavate platitelom dane z financnych transakcii a dan si musite vypocitat, vykazat a uhradit na danovy urad sami.
Obycajni ludia - ak si myslite, ze sa vas to netyka, tak ste na velkom omyle - co myslite, kde sa ta dan premietne? V konecnom dosledku to budete prave vy, co tu dan zaplatia. Aj ked nie z vasho uctu, ale pekne v potravinach, u lekara, v lekarni, v pokladniciach do kulturnych instiucii, v kaviarni ci restauracii. A vase platy kvoli tomu pekne umrznu, lebo aj z uhrady vasej vyplaty sa tato dan musi zaplatit.
@tramtada31 pokial mas podnikatelsky a sukromny ucet v jednej banke, oba su na tvoje meno, tak za prevod z PU na OU sa dan neplati.
@katarinaba je to čo si napísala aj niekde podchytené v zákone? Ak áno, vieš mi poslať §. Ďakujem. Myslím toto : "Za dalsie - to ze si prevediete....."
@ivka79 zakon o dani z financnych transakciach, presne medzi platbami, ktore nie su predmetom dane. Pis. p konkretne.
A najdes to aj na stranke financnej spravy, tam je aj mnoho otazok a odpovedi.
@katarinaba ďakujem. Idem si po popozerať...
@ivka79 je to § 4 odsek 2 pismeno p
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
Toto ma vzdy tak rozosmeje, hovori sa o tom uz min pol roka, my externi uctovnici uz riesime od minuleho roka, ze na co vsetko sa to vztahuje, co vsetko FS este nema poriesene, usmernene, piseme stale dotazy a teraz po 1 dni co to je v platnosti padne takato otazka, aj by to bolo komicke, keby to neboko take kocurkovske.
To ako ked sa hlasilo rok, ze danove bonusy sa budu znizovat, ale na MK sa to riesiko az po tom, co prisli prve nizsie vyplaty.
Keby ludia rozmyslali dopredu, nemuselo by to nase Slovensko takto vyzerat, sme na smiech celemu svetu

Ja nechápem ľudí, ktorí si všetko nechávajú na poslednú chvíľu. Daňové priznanie podávať v posledný možný deň, teraz posledný možný deň utekali do banky a zriaďovali si podnikateľské účty. A pritom sa všade a už dlho rieši transakčná daň.
@lsimo naozaj sa to bežného človeka netýka? A tebe zamestnávateľ platí výplatu na ruku? Lebo ak z firemného účtu tak sa ťa to týka. Znamená to preňho na zamestnanca vyššie výdavky. Takže sa môžu začať znižovať stavy zamestnancov. A keď si myslíš že je to len pár drobných tak si to preved na veľkú firmu ktorá má xy zamestnancov. To už sú iné sumy
no pokial nie si podnikatelka, tak by som to absolutne neriesila, netyka sa ta to, takze pokoj 😉
@ivka79 tak na osobný účet si môže bez transakčnej dane preposielať len svoj zárobok, platby za tovar a služby ktoré používa pri podnikaní aj výplatu zamestnancom musí platiť z transakčného účtu
Daňovník, ktorý je fyzickou osobou - podnikateľom, je povinný vykonávať finančné transakcie, ktoré sa vzťahujú na podnikanie, na transakčnom účte.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@katarinaba a čo povieš na p. Mihála, ktorý v Rádiu Expres radil presne to, že podnikateľ, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky si má peniaze previesť na súkromný účet a tak obísť transakčnú daň? podľa neho keď si neuplatňuje reálne výdavky môže ich hradiť zo súkromného účtu...
@lucka_ke toto bolo velmi zle povedane. Ako uctovnik som ho pochopila - len on popisoval konkretne o telefone. Kedze podnikatel nepotrebuje blok pri pausalnych vydavkoch, tak by bol sprosty aby povedal, ze ten telefon kupil na ucely podnikania. Len zabudol dodat, ze ostatne vydavky, ktore suvisia s podnikatelskou cinnostou musia platit z TU/PU. Z FS mi napisali, ze o tom, ci to suvisi alebo nesuvisi ma rozhodnut sam danovnik, no napr. ak platia kadernicky prenajom a zmluvu o najme maju na ICO, tak to je neodskriepitelny naklad suvisiaci s podnikatelskou cinnostou. Leasingy - ked auta pouzivaju na podnikanie, obzvlast, ked zaplatia aj dan z motorovych vozidiel. Urcite je toho viac - proste treba na to davat pozor.
Aj v uctovnej skupine sme to rozoberali a toto nie je prvy krat, co sa sekol. Resp. poukazal len na jednu situaciu, kedy je to mozne. Ale na ostane neupozornil. A radio to takto prezentovalo dalej. Co je vsak nezmysel.
Za dalsie - toto nie je prvy preslap pana Mihala, v poslednej dobe ich ma uz zopar (danovy bonus matky bez prijmu napr.).
A nakoniec - zakon mame a ohladom TD sa este informujem priamo na stranke financneho riaditelstva, plus mam uz nejake odpovede na otazky od nich.
@katarinaba no ja som to pochopila inak ako ty, on doslova vedome navádzal paušalistov k tomu, aby všetko platili zo súkromného účtu (vraj by boli hlúpi, keby tak nerobili)... a súhlasím s tým, že sa sekol a nie prvýkrát
inak osobne si myslím, že takto chcú sledovať aj šedú zónu, čiže ak donútia malých živnostníkov všetko dávať cez transakčný účet, ťažšie sa bude podvádzať na daniach z príjmu
@lucka_ke no a to je to, ze kazdy to pochopil inak. A teda, ze podla mna to riadne prestrelil. Kazdopadne, ja sa drzim financnej spravy a maju to krasne na stranke zodpovedane.
Podla mna sa budu drzat toho ICO, DIC - pokial budu mat vydavky (faktury, zmluvy) oznacene tymito udajmi, budu to brat ako suvisiace s podnikanim. A velmi rychlo sa odvolaju na: neznalost zakona neospravedlnuje. Na Mihala sa vyhovarat nebude mat vyznam.
@janett_332 ale týka 😎 všetkých sa nás to tyka
@mizoko presne tak, toto je rétorika Mr. F. že bohatí nech platia, banky nech platia, mobilní operátori a teraz už došlo aj na malých podnikateľov - ľudia mu tlieskajú, lebo sa vezie na vlne nikto nemá rád "podnikateľov, čo sa prevážajú v bavorákoch" ale v konečnom dôsledku to aj tak zaplatí občan O
@tramtada31 Prevod medzi účtami je zadarmo, takže prepošlem na osobný a používam ten. Uplatňujem paušálne výdavky
a preco by sme to nemali vidiet uz niekedy? hovori sa o tom mesiace, takze ziadne prekvapenie to nie je. Ty co to pochopili chapu, ti co nie, sa cuduju. Ja som to nemusela ani studovat a je mi to uplne jasne ako to funguje a nechapem co sa v tom kazdy musi stale "machat".
na foto kludne moze byt vacsia firma, ktora plati vyssie faktury a viacerym dodavatelom... a vela.. ja bezne denne spravim priemerne 10 prevodov, niekdy nic a niekedy aj 50.
@sisska96 nemas ziadne vydavky suvisiace s podnikanim?
@katarinaba nie veľa, nekupujem tovar, neplatím nájom, nemám zamestnancov. Sem tam kancelárske potreby, raz za pár rokov nový počítač a to nekupujem na firmu, lebo nevychádza viac ako paušálne výdavky. Jediné čo neviem ako je s Alzou.sk, kde mám firemný účet, tam zase platím kreditnou kartou , alebo v hotovosti. Ale neviem napríklad sviečky, alebo hračky či nejaké blbosti ako by súviseli s podnikaním
platby v hotovosti su mimo
z uctu uricite odvody, dan
ja by som osobne este zaplatila nieco platobnou kartou a ostatne ak nemas ako pises, tak si v pohode
pozri pausal ci nemas na ico