Úhrada nákladov za vyšetrenie a lieky v Českej republike

bubina76
23. nov 2014

Ahojte, vie mi niekto poradit, ako postupovat pri uhrade nakladov za zdravotnu starostlivost o dieta v zahranici, konkretne v Ceskej republike ?
Chodime s dcerkou kazde 3 mesiace do Prahy na kontrolu k specialistovi, pre lieky, ktore u nas v SR nie su dostupne... V Cechach si vsetky naklady hradime z vlastneho, trvale byvame na Slovensku, platime tu aj zdravotne poistenie.
Je moznost sa nejako poistit na tento ucel v Cechach, aby sme nemuseli pokazde platit za vysetrenie aj lieky? Alebo staci kazdy stvrtrok poziadat nasu zdravotnu poistovnu o refundaciu vynalozenych nakladov (po predlozeni dokladov)? Ma niekto skusenost, co je jednoduchsie...?

mucuinka
23. nov 2014

V CR nemate podla vsetkeho moznost sa poistit, pokial tam nezijete alebo tam aspon 1 z rodicov nepracuje. O vasej rodinnej situacii vela otiz nepises, Vela zalezi od toho, za akym ucelom, resp. s akym ochorenim do CR cestujete. V pripade, ak by ste splnali urcite podmienky (napr. ochorenie sa u nas vobec nelieci) tak je mozne vasu zdravotnu poistovnu poziadat o vystavenie formularu E112.Na nom je presne urcene, na aku liecbu sa vydava a v akom rozsahu bude liecbu hradit priamo zariadeniu poistvna. V pripade, ak by slo o cezhranicnu zdravotnu starostlivost, za ktorou ste zamerne vycestovali, je mozne si dat vysetrenie aj lieky refundovat do vysky ako by boli hradene na Slovensku. Robi sa to az potom, ako to absolvujete, je treba predlozit doklad o uhrade a lekarske spravy do 3 mesiacov od navstevy lekara. Len pozor aj v tomto pripade je potrebne, aby urcite vykony boli schvalene vopred (zvycajne vsak ide o nejake operacie a podobne, takze asi nie vas pripad). Dalsou z podmienok je, aby bola tato liecba uhradzana z verejneho zdravotneho poistenia na SVKu. Osobne takto navstevujem v CR zubara a nikdy som problem s refundaciou nemala, do 3 mesiacov boli peniaze na ucte, samozrejme, nie v plnej vyske

bubina76
autor
23. nov 2014

@mucuinka Vdaka za odpoved. Dcerka ma na tvaricke hemangiom, pomerne rozsiahly. Absolvovali sme 1 a pol rocnu liecbu betablokatormi tu na Slovensku, ktora dcerke ale vobec nezaberala, hem. sa jej stale zvacsoval dalej, lekarka navrhovala chemoterapiu,tu sme ale odmietali. Tak som na vlastnu past hladala po nete a nasla som kontakt na lekara v Prahe, ktoreho som oslovila. Po vzajomnej konzultacii aj s lekarkou na Slovensku sme vyskusali iny typ betablokatora,ktory vyrabaju v Prahe a ten na dcerkin typ hemangiomu krasne posobi, ustupuje. Preto som ochotna kazdy stvrtrok tam vycestovat 😉 Len tie naklady tam za vysetrenie +lieky vychadzaju cca 1700 Kc, a stym by som uz chcela nieco robit.. Doklady, spravy,blocky si odkladam,tak to asi skusim podat.. takze len 3 mesiace spatne,hej? Naposledy sme boli v septembri,tak musim svihnut 🙂
Nejake komercne poistenie na tento ucel je asi totalna somarina,ze?

mucuinka
23. nov 2014

To je treba sa skor obratit na jednotlive komercne poistovne, zalezi od toho, ake oni maju podmienky. Ale nepredpokladam, ze by toto riesili, pretoze by sa im to neoplatilo. Vyska nakladov na liecbu by bola yssia ako to co ste uhradili. Naozaj obrat sa na svoju zdravotnu poistovnu, skus odkonzultovat aj tu E112. Vyhodou tej cezhranicnej starostlivosti je, ze ten lekar ani nemusi byt napojeny na siet verejneho zdravotneho systemu (tzn. ze nemusi mat ani zmluvu s poistovnou v CR). A ano, je to 3 mesiace a zdravotna poistovna ma povinnost do dalsich 3 mesiacov ti uhradit cast tych nakladov. Dcerke prajem vela stastia a nech liecba aj nadalej zabera.