Urgentná operácia a hospitalizácia v zahraničí

mariano
12. dec 2016

Prosim vas, manzel bol akutne v zivot ohrozujucej situacii operovany a hospitalizovany v zahranici, nemate niekto podobnu osobnu skusenost, ako je to s platbou za tuto starostlivost, ci mu nemocnica vystavi fakturu, alebo oslovi poistovnu? Dakujem za osobne skusenosti

inull5
12. dec 2016

@mariano ahoj,skúsenosť nemám osobnú,avšak s najväčšou pravdepodobnosťou si hospitalizáciu a aj operaciu bude platiť.pokiaľ nemá zahraničné zdravotné poistenie.

stardust
12. dec 2016

nemam skusenost, ale treba sa opytat v jeho poistovni, ale myslim, ze pri takych velkych sumach to pojde priamo cez poistovnu.

inull5
12. dec 2016

Mne sa to nezdá že by to islo cez poisťovňu.u nás bola situácia trochu iba riešili sme plánovaný zákrok a chirurgické vyšetrenie..už vopred mi profesor povedal ze vyšetrenie urobí v rámci dobrých vzťahov cechov a Slovákov ale s operaciou bude problém s poisťovňou a celý zákrok si budeme musieť zaplatiť,keďže taký robia aj na SR a poisťovňa ho nepreplati.čo sa týka akútneho zákroku,nie som si ista..v lete v zahraničí mi ochorelo dieťa,a tiež iní hostia na hoteli a bol privolaný lekár.hneď sa ma pýtal či máme zahraničné poistenie,pretože ak nie,tak si ošetrenie platíme.musela som kontaktovať asistenčnu službu s nahlásiť to.

ivec16
12. dec 2016

ak ide o akutny stav tak by to mala hradit poistovna, pri planovanych operaciach je to nieco uplne ine

inull5
12. dec 2016

Pamätám si jeden článok,kde píšu okrem iného.."dovolenka sa môže poriadne predrazit" a tým myslia to ze ak ide niekto do zahraničia,má mať aj poistenie práve pre akútne stavy.. V súčasnosti naša legislatíva za istých podmienok dovoľuje zákroky v zahraničí,s tým že ich preplatí Slovenská poisťovňa.nečítala som link ktorý dala mamina predo mnou,viem len toľko čo sa legislatívy týka..tých podmienok ktoré musia byť splnené je viac.
Veď si vezmite príbeh z modrého z neba z nedeľe.to mladé dievča,tiež nemalo poistenie v Amerike a naša poisťovňa liečbu nepreplatila.rovnako ak sa cudzincovi u nás niečo stane a nemá poistenie,tak si náklady hradí sám,jedine ak by mala poisťovňa nejakú zmluvu protokol,neviem co ešte s tým konkrétnym štátom.taktiež našinec ak neplatí poistenie,síce ho ošetria ale potom to žiadajú preplatiť.

maris5
12. dec 2016

@mariano pokial mal uzatvorene cestovne poistenie do zahranicia, je potrebne ihned kontaktovat poistovnu resp. Ich asistencnu sluzbu.
Ak nie, tak sa to da riesit cez europsky preukaz poistenca, cize cez zdravotnu poistovnu. Europsky preukaz sa vsak vztahuje len na statne nemocnice v EU.

mariano
autor
12. dec 2016

Mal cestovne poistenie, no kedze to bolo v state EU, povedali mu, ze cez europsku karticku poistenca to ma riesit, len je moznost ze nemocnica nam posle fakturu, tu budeme musiet zaplatit a potom az to ziadat od zdravotnej poistovne. A to by bola riadna suma... Tak ze ci nemate skusenost, ci ste to ziadali od zdravotnej alebo z cestovneho poistenia.

prasiatko30
12. dec 2016

@mariano ako ked ma eu karticku poistenca tak by si tomali vyriadit medzi sebou poistovne.

maris5
13. dec 2016

@mariano rieste to cez cestovne poistenie. Hradit to budu priamo oni. Zvolajte hned do poistovne a rieste to. Povedia vam co a ako mate robit.
Nemocnici je jednoduchsie, aby Vam vystavili fakturu, ktoru musite hned uhradit ako ked budu cakat na penaze priamo z poistovne cez cestovne poistenie.
Odkladajte si vsetky blocky, za lieky a pod. aj to vam cez CP preplatia.

alaguema
13. dec 2016

@inull5 v USA vôbec neexistuje povinné zdravotné poistenie, porovnávaš dve rozdielne veci. V rámci EÚ platia európske kartičky a akútne stavy prepláca poisťovňa. Niekto ešte sleduje modré z neba??? 😲

@mariano obvolaj hneď poisťovne. Ak som správne pochopila, tá, ktorá vám dala cestovné poistenie, vás odkázala na zdravotnú poisťovňu. Dobre si preštuduj zmluvy a kontaktuj ich. Pokiaľ to pôjde cez európske karty, pravdepodobne to bude, ako si napísala. Nemocnica vystaví faktúru vám a poisťovňa na SK vám to preplatí. Nám to vysvetľovali podobne, keď sme fungovali medzi dvomi EÚ krajinami a informovali sme sa len tak preventívne, že čo a ako.

iskrickaa
13. dec 2016

@alaguema Mylis sa. Od roku 2014 v usa JE povinne zdrav. poistenie v ramci Obamacare, inak. sa plati pokuta.

simca06022011
13. dec 2016

@mariano je to vazna vec, nakontaktuj sa na VASU zdravotnu poistovnu a kasli na to co ti kto povie, ze aku ma skusenost... ma cestovne poistenie, cize aj TA poistovna mu bude plnenie hradit, ak zdravotna poistovna nie... do sumy aku ma v poistnej zmluve. Ale najlepsie spravis naozaj ked pojdes/kontaktujes svoju poistovnu ako mate postupovat. A kludne by som to riesila a zistovala cez OBE poistky...

alaguema
13. dec 2016

@iskrickaa Ok...beriem, ale to nič nemení na tom, ako to funguje v EÚ.

inull5
13. dec 2016

@alaguema vďaka za nové info,to som nevedela.to modré z neba som uviedla iba ako príklad.

fefe123
13. dec 2016

mne to fungovalo takto, mala som komerčné poistenie, tak som kontaktovala komerčnú poisťovňu hneď z nemocnice, tá všetko konzultovala s nemocnicou, nakoľko som nevedela dokonale reč - Francúzko, kde som bola ošetrená, všetky vyšetrenia, úkony online cez telefón.... v nemocnici som predkladala aj preukaz poistenca EU, bez toho ma nechceli ošetriť bez platenia, ale po predložení preukazu s tým nemali žiadny problém.... uhradu za mňa vybavila komerčná poisťovňa cez našu VŠZP, nakoľko výkon patril do bežného ošetrenia občanov EU, tak to nakoniec zaplatila VŠZP... komerčka mi platila novú letenku a ubytovanie, taxíky, stravu, dokonca chceli zaplatiť aj doprovod a ubytovanie manžela, ak by som sa nemohla prepraviť domov sama a musel by po mňa prísť... po celú dobu, kým som sa vrátila domov sa komerčka informovala, ako sa mám, či niečo netreba a ešte aj keď som prišla domov, tak sa informovali asi 2x, ako som na tom a či je všetko OK....

mariano
autor
13. dec 2016

Dakujem Vam vsetkym velmi pekne, ked doriesime dam Vam vediet, aby ste aj vy do buducna vedelia co ako 🙂

sense
13. dec 2016

pred par rokmi som mala sice len uraz nie operaciu....bola som osetrena na europsky preukaz poistenca.... neskor mi prislo doplatit cca 90 eur...ajj s vyjadrenim ze osetrenie v zahranici stalo okolo 200e , na slovensku by to osetrenie a vsetko dokopy stalo 110 e tak zvysok som musela doplatit, ale islo to cez poistovnu a sek na zaplatenie a vsetkoprislo so slovenskej poistovne neskor

babulina
13. dec 2016

my sme riesili akutnu operaciu (zlomenina) v rakusku, islo to z cestovneho poistenia na kreditnej karty (diners)- prevoz zo svahu do sanitky sa vycashoval hned (to bolo 30eur), let vrtulnikom, operacia a hospitalizacia bola platena poistovnou
Ja som oznamila spolocnosti kde bola poistka ze co sa udialo, kde je hospitalizovany a kontakt na manzela, ktory bol so zranenym. Faktura ziadna nedosla pokial viem, vsetko bolo uhradene priamo poistovnou

frapper
17. dec 2016

@mariano no pokiaľ mal cestovné poistenie,tak jednoznačne cez cestovné a hneď sa informovať cez asistenčnú službu,tam povedia postup,poprípade ak nie sú peniaze požiadať asistenčnú o pomoc-nemal by byť problém.

frapper
17. dec 2016

@fefe123 to bola super spolupráca,zaujímalo by ma cez ktorú komerčnú poisťovňu bolo poistenie.

fefe123
18. dec 2016

@frapper tak to môžem s kľudom napísať, som im za to vďačná... generali...1*