Úverový register
Ahojte viemi niekto poradit..Priatel vybera uver momentalne je to v stadiu takom ze uz mame znalecky a zajtra sa odosiela cela ziadost ta oficialna..uverovy register ma cisty v poriadku takze sme ponukou presli..dlho dlho sa uz onu pokusame lebo vzdy sa nesiel nejaky problem najme kvoli tomu ze ma ceskeho zametnca no ale kedze odrobil uz dva roky banka konkretne slps je na uver konecne ochotna dat..len prisiel problem s dofinancovanimm a kedze z vlastneho nemame rozhodli sme sa ze vyberieme z ciech s csob kedze tam mu chodi aj vyplata ..zatial sa bol len inforomovat a nemali probelm mu ju dat do pol hodiny ze ma peniaze na ucet lenze este nevybral nechceme si to zatial skomplikovat kedze nemame este schvaleny uver..chcela som sa opytta kedy nasjkor sa mu to tam zapise alebo hocikde ze tu uver ..ak pojde vybrat pred schvalenim ovplyvni mu to nejak uver na byvenie tu zo slsp alebo je lepsie to vybrat az tesne po schvaleni?? v cechach
@twiggi_veggie v niektorých prípadoch si banka môže vyžiadať úverový register aj zo zahraničia a klient ak potrebuje peniaze, tak ho jednoducho doložiť musí ( nehovorím, že je to tento konkrétny prípad)
@aduskatt suhlasim, moze si ho vyziadat ale pokial si ho neziadala doteraz tak je mala sanca ze si ho este vyziadaju. V kazdom pripade by som najprv pockala na schvalenie hypo a potom riesila uver v cechach kedze prislubili ze do pol hodiny poskytnu aj cerpanie uveru tak je vysoko nepravdepodobne ze budu chciet vypis z uveroveho registra.
@twiggi_veggie zažila som už všeličo🙂 ale samozrejme, ako som písala, netvrdím, že sa to musí stať🙂 každopádne autorke držím palce🙂
Do registra, ci uz v sr alebo cr sa zapise aj zaznam o tom, ze len ziadal o nejaky uverovy produkt. Nadledne sa status toho zaznamu zmeni pidla toho, co sa s touto ziadostou dalej udialo (schvalena, cerpana, zamuetnuta). Ale ako pise twiggi, cezhranicne sa nemoze banka dopytovat priamo na cudzi register(aj ked ich vedie jedna firma). Suvisi to s ochranou osobnych udajov v ramci hranic statov. Ale ak banka chce, tak moze poziadat klienta, aby sam doniesol vypis z registra zo zahranicia.
My sme to mali presne rovnako, hypo na SR a potrebovali sme uver, robili sme v CR tak sme si ho vzali tam v CSOB. Nerobili ziadny problem, nic nekontrolovali a v banke sa nas pytali vyslovene len v CR ci nemame nejaky iny uver/pozicku. Takze vybavila by som najprv hypo tu v SLSP...
@naty_s písala som, že banka môže žiadať, nie, že sa pozrie🙂 aj keĎ v podstate výsledný efekt je ten, že keĎ sa schvaľovateľ rozhodne z nejakého dôvodu, že ho chce, tak bez toho, aby to klient nedoložil, sa nepohne ďalej. Ale to sme už trochu odbočili. Myslím, že v tomto prípade to bude v pohode
@lucibka aha takze ked ti tu schvalili uver v slsps potm ste vybrali v cr? a im to tam neukazolo ze uz sa vam schvalil uver aj na sk?
@karinka998 tie registre nie sú prepojené, takže oni to neuvidia
@karinka998 tu sme brali vo VUB a potom v CR a nie nic im neukazovalo, resp.neviem o tom. Ako pise aduskatt, nemaju to prepojene.
A vravim, ich zaujimalo vyslovene len v CR ci nemame ine vydavky (tiez sme mali stresy ci im tu hypo na SR "zatajit"alebo co..), co sa pytali, to sme im pravdivo dolozili, na SR sa vobec nepytali.
@lucibka aha takze ste im vslatne v cr nepovedsli ze na sr mate hypo nie? lebo priatel ked bol min tyzden v csob v cr tak len povadl ze chce pozicat potm ze kolko ona tam nieco vytukala a ze mu staci len op a ze to tam ma v poriaku ze vedia mu ju dat do pol hodky a vyplata mu chodila tam
@karinka998 nie, nepovedali sme im o hypo. A ano, presne tak to bolo aj u nas. Vyplata nam chodila tam, vyplnila sa ziadost a bolo. A uz to inak mame aj splatene

Banka nema ako vediet ci ma priatel uver v cechach nakolko banka nahliada len do slovenskeho uveroveho registra (cize vidi len partnerove zavazky na slovensku).