Úverový register - údaje

pandusica
12. nov 2021

Ahojte, ideme refinancovat hypoteku. Mali sme aj odklad pocas covidu a kedze poradca nam povedal,ze na cisty refinanc bez overovania vysky prijmu potrebujeme mat uhradenych 12 splatok. Dvanasta splatka bola uhradena 20.10. Bola som.si vyziadat aj vypis z uveroveho registra v stredu, tam ale splatka za oktober este nie je uvedena. Neviete prosim na akom prinicipe,tam banky konkretne SLSP zasielaju udaje a k akemu datumu. A este podla vypisu sa nam vobec neznizovala istina,avsak podla prehladu v aplikacii sme hradili normalne istinu a uroky. Ak je takato chyba,musi ju dat opravit banka? ci mozem aj ja sama?
Dakujem

ivkazba
12. nov 2021

@pandusica splátka bude vidieť v registri po 21.11. Ak je chyba v registri (príde mi divné, že je rozdiel medzi tým, čo vidíš v registri a tým čo vidíš v apke, keďže to ide z toho istého zdroja), choď do banky a požiadaj banku o opravu. Ty sama o opravu register požiadať nemôžeš, keďže poskytovateľom úveru je banka, ty môžeš iba nahliadať do svojho výpisu.

ivkazba
12. nov 2021

Apropo, poradca by toto mal vedieť. Treba ho vymeniť, ak ti nevie poskytnúť takéto základné informácie.

pandusica
autor
12. nov 2021

@ivkazba dakujem. To s tou splatkou mi pride logicke, chapem. Ale tomu rozdielu v udajoch nerozumiem, no nic budem musiet vyriesit.

jakubvojcik
12. nov 2021

@pandusica v registri to bude najskôr 21.11., môže byt aj neskôr. On sa aktualizuje medzi 20. až 25. dňom v mesiaci.

A čo sa týka refinancu, musíte ísť bez dokladovania príjmu? Lebo keď pôjdete týmto spôsobom do slsp a ešte cez poradcu, budete musieť zaplatiť 1% poplatok zo zostatku za predčasné splatenie hypotéky.

Ďalšia vec, tatra banka aj 365banka ma 10 mesiacov bez dokladovania že stačí mat uhradených splátok, s tým že Vám aj preplatia poplatok to jedno percento a aj úrok by ste mali lepší ako v slsp ak nerátam iné produkty k hypotéke.

Tatra ma 1 splátku po covid odklade a schvaľuje, 365banka 10 a schvaľuje čo už spĺňate. Ďalšia možnosť je poinformovat sa rovno v banke v ktorej ste na retencnom o znížení splátok.

Čiže nie je pravda že Vám treba až 12 mesiacov a slsp za mna určite nie je najlepšia možnosť, jedine že tam hypotéku aktuálne máte.

pandusica
autor
12. nov 2021

@jakubvojcik my sme aktualne v slsp a chceme do vub. a bez overovania ja som na md aj ked pracujem a manzel isiel s platom dole,kedze stratil pracu. Napriek tomu,ze hodnotu nehnutelnosti mame ovelu vyssiu skrz prijem nam vela neprejde. Tak radsej bez overenia. Ale dakujem za rady.

jakubvojcik
12. nov 2021

@pandusica rozumiem. A prečo ste si zvolili VÚB banku? Nevravím že je zlá, je to super banka z môjho pohľadu, avšak na refinanc by som ju až tak nevyužíval kvôli poplatku za predčasné splatenie. Neviem aký vysoký je úver ktorý chcete refinancovať, tak vám dám príklady. Pri 50.000€ by ste banke (SLSP) museli zaplatiť 500€ a pri 100.000€ by ste museli zaplatiť 1.000€ poplatok. Čo sú za mňa dosť vysoké sumy.

Bez overenia príjmu viete ísť aj do TB (momentálne iba do 17.11.) alebo do 365 banky s tým, že vám preplatia tento poplatok a dostali by ste v oboch prípadoch aj lepšie podmienky ako vo VÚB. A viete to urobiť v podstate aj hneď lebo tam stačí 10 mesiacov splácania. Samozrejme je to na vás ale myslím že je lepšie ušetriť ten poplatok (v podstate aj splátku).

pandusica
autor
12. nov 2021

@jakubvojcik asi je to trosku aj divne a nie uplne spravne ale pohodlnost. Momentalne mame hypo v SLSP, spotrebak v Postovej. Hlavny ucet,ktory vyuzivame je VUB. A uprimne kontrolovat kazdy mesiac ci je tam dost penazi a poplatky za ucet ma nebavi. Ale podmienky mame fajn vo VUB.

jakubvojcik
12. nov 2021

@pandusica hlavne aby ste vy boli spokojní

denulkaa3
8. dec 2021

@jakubvojcik Dobrý deň, prosím vás nevedeli by ste mi náhodou poradiť ako je to pri schvaľovaní spotrebákov keď sme mali 9 mesiacov covid odklad na hypotéke? Splácať po odklade sme ju začali teraz Jún 2020 odišla prvá splátka. Potrebovali by sme si teraz požičať 8000€, v septembri nám spotrebák v jednej banke neprešiel v podstate z neurčených dôvodov aj keď príjmy boli dostatočné, tak neviem či to má súvis s tým odkladom.. Chceli by sme ísť skúsiť tento mesiac požiadať do SLSP, tak či náhodou neviete ako berú ohľad na covid odklad pri schvaľovaní spotrebného úveru, či to má vobec zmysel riešiť.. Vopred ďakujem za odpoveď.

jakubvojcik
8. dec 2021

@denulkaa3 áno je to možné. Napíšem vám odpoveď do pošty aby sme to tu neťahali. Ale odklad splátok hlavne pri niektorých bankách môže narobiť problémy, najmä v tých menších.

janie7
21. dec 2022

@jakubvojcik Dobrý deň, neviem či ešte chodíte na MK, ak áno, mohla by som Vám napísať IP?

jakubvojcik
23. dec 2022

@janie7 áno, pokojne mi napíšte