Varovanie pre SR ohľadom cien nehnutelnosti
Tento tyzden vydala ESRB varovanie pre SR skrz narast cien nehnutelnosti. Myslite, ze to moze mat dopad na urokove sadzby, popripade sprisnenie kriterii na udelovanie hypotek? Sledujete to niekto?
@tramtada31 4,5% úrok tu bol pred 10 rokmi, situácia keď banky ponúkali 100% hodnoty nehnuteľnosti tu bola pred pár 4-5 rokmi, úroky až také vysoké neboli pohybovali sa cca. okolo 1-2 %.
to je tazko povedat, no myslim, ze to uroky hore nepozenie. teraz sa nam koncila fixacia a urokova sadzba nam vysla menej ako ked sme si uver brali a to je teda 4 roky dozadu
@canany no, ked zomrie manzel, tak manzelka ostane byvat v byte, trebars aj s detmi, neklamme si, zomreli aj 40nici. A niektori seniori zomreli v domove, tak tam bolo uz vyriesene byvanie. Potom zalezi aj kde ti ludia umru. O dom po mojej svokre by sa napriklad normalni ludia prilis netrhali (okres RS). Ak by som zdedila byt v BA, tak si ho radsej necham a prenajmem, trebars 3-izbak naklady 200-250 eur mesacne, (my 4 platime 200 mesacne aj s eletrinou, internetom a plynom) stacia 2 ludia v nom a uz zaraba, preco by som predavala, ak nemusim? My sme kupili byt pred 11 rokmi a predali by sme za dvojnasobok cca teraz, minimalne plus 70 %, ak by sme chceli predat rychlo, take zhodnotenie v podstate bez rizika inde nemas. Skoda drzat peniaze v banke pri tejto inflacii, akurat tak niekolkomesacnu rezervu na nepredvidane vydavky, viem, ze vela ludi zije od vyplaty k vyplate, ale nie vsetci, takze uspory ludia maju.
Úroky hypoték už išli hore, napríklad VÚB tuším od piatka. A teda hore zrejme ešte pôjdu, v Čechách majú už veľmi vysoké, ale že nám až také vysoké zatiaľ nehrozia, no ja by som bola veľmi opatrná.

@simca06022011 Preco sli komodity hore? Lebo tlacenie penazi FEDom. Ked je obmedzena ponuka hocicoho a do systemu nalejes/vytlacis dvojnasobok penazi, co sa stane? Hodnota toho, co je v ponuke ( jedlo, stavebne materialy, nehnutelnosti, akcie,...) sa "preceni" nahor dostupnym mnozstvom papierovych penazi.
Cena prepravy lodami z Ciny vzrastla o stovky %, lode s kontajnermi nestihaju vykladat, kamiony vozit do obchodov, nasledne su prazdne regaly v obchodoch. Preco? lebo sa vytlacili peniaze, rozdavali sa stimuly zdarma, ludia nakupuju ako sialeni, vyrobcovia nestihaju dodavat. Vsetko kvoli tlaceniu penazi ...