icon

Viete si predstaviť fungovať bez auta?

tanya32
10. aug 2018

Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?

Strana
z10
sisaka
18. aug 2018
mimolimit
18. aug 2018

@sisaka Ako prijemne sa to cita🙂
Mna nedavno prekvapili Helsinki - este som sa len blizila k priechodu pre chodcov a auto uz zastavovalo. Tu stojim pred priechodom s dvomi detmi aj 5min, kym si konecne niekto rozmysli, ze sa vlastne az tak neponahla a zastane nam. Celkovo aut bolo na cestach menej (aj zaparkovanych), asi ako v BA cez prazdniny. MHD siet perfektna - prazdne az poloprazdne spoje kazdych 5min (neviem ako v metre, pisem len bus+elektricka+vlak), fyzicky oddelene cyklochodniky od cesty detto, jednoducho parada🙂

sisaka
18. aug 2018

Tak nejak sa mi to nakoniec podarilo stiahnuť

jana_eyre
18. aug 2018

@sisaka jezis, ty si dnes aka podrazdena.. 😉 pisala som, ze to povedal kolega muza a ze v podstate, co znamena, ze nie ze by tam vobec neexistovali, ale ze ich tam je malo..

ako som uz pisala, snad nechce nikto popriet, ze ludia co auto vyuzivaju az prilis a chodniky stracaju svoju funkciu..

nemam v zaujme sa dotahovat kde je kolko cyklistov, ako su kde vysportovani ludia, alebo kolko jch je lenivych a rozkysnutych.. nech je ako chce a nech si robi kto chce co chce, mne to je uplne sumafuk..

jana_eyre
18. aug 2018

@sisaka aj ked priznavam, ze aj ja som uz trocha podrazdena, prepac..

tilly
18. aug 2018

@1234lubka kartón mlieka nie. Nekupujem trvanlivé mlieko

sisaka
18. aug 2018

@jana_eyre v priespevku, na ktorý som reagovala si napísala si, že v podstate tam nie sú žiadne chodníky. Keďže žijem v severnej Amerike a do USA chodíme casto tak viem, ako to tam vyzerá a aj funguje, preto som reagovala
Podráždená vôbec nie som, ale nedá mi nereagovať, keď vidím nejaké bludy, čo si niekto vyplodil (nemyslím teba) aby zaujal a posluchača ohúril. Trend na západe je viac využívať hromadnú dopravu, bicykle atď., problém tu je, že mesta v severnej Amerike boli budované inak ako v Európe, sú stavané na individuálnu dopravu, hromadná ak funguje tak je nedostatočne pokrytie a prepojenie je veľmi zle, čo som písala v mojom prvom príspevku, že jednoducho aj keby som veľmi chcela, bez auta sa tu fungovať nedá. Preto si u nás už 15 ročný robia vodičáky, lebo u nás bez auta je ako byt bez noh, da sa nejak fungovať, ale je to obmedzujúce a to platí aj vo väčšine iných amerických miest, jednoducho ľudia nemajú na vyber, mesta sú zväčša obrovské, vzdialenosti medzi mestami veľké a prepojenie medzi mestami zďaleka nie take ako v Európe, kde je všetko zhustené na kope. Vynimkou je napr. Manhattane v New Yorku, kde to auto radšej ani nechceš mať ...
Žiaľ ti leniví rozkysnutí sú ti najchudobnejší, ktorí nemajú peniaze na zdravšiu stravu, nemajú peniaze na žiadne aktivity a svoj životný štýl - fastfood, telka, technológie predávajú ďalším generáciám

tilly
18. aug 2018

@mimolimit to je ako sen. Ale aj napr v salzburgu to tak je.

dzina007
18. aug 2018

Ja si akurat neviem predstavit sediet cez vikendy doma. Pre mna vikendy su vylety s detmi. Autobusom ci vlakom by bolo nrmozne aby dnes obdivovali banr v banskej stiavnici a zajtra sa kupali v seneckych jazerach. Paci sa mi ta volnost. Ze sadneme do auta a ideme niekam mimo mesto.

mimolimit
18. aug 2018

@dzina007 Preco mas pocit, ze ludia bez auta sedia cez vikendy doma? Myslim, ze drviva vacsina ak nie vsetci napisali, ze chodia na vylety busmi alebo vlakmi ci bicyklami.
Na Slnecnych jazerach si vlakom za 27min a vystupis 150m od brehu, nemusis sa trapit s parkovanim a podvecer si kludne moze dat clovek to pivko na schladenie. Banska Stiavnica mala par rokov dozadu perfektne vlakove spojenie, navyse vyhlad z vlaku bol vskutku scenicky, do toho tunely... Bohuzial z nepochopitelnych dovodov ho zrusili a dnes je najpohodlnejsie tam ist autom, to uznavam.
Osobne aj do Tatier chodime vlakom a presuvame sa potom elektrickami alebo pesi.

sisaka
18. aug 2018

Ja som pred pár rokmi, keď som bola na Slovensku absolvovala výlet do Tatralandie hromadnou dopravou, ľutovala som to celou cestou a zvlášť nazad, keď moje ročne dieťa už toho malo plne zuby a 11 ročne tiež nevyslalo od radosti. Presúvali sme sa 20 min pešo, čakanie na humusnej stanici, vlak, čakanie na vlak ešte horšia stanica , čakanie na natrieskaný autobus, kde som celu cestu držala dieťa na jednej ruke bez možnosti prelozenia. To iste cesta nazad.Dakujem neprosím, cesta trvala viac ako samotný pobyt a ešte človek musí striehnuť čas aby mu nejaký spoj neušiel lebo je nahratý... O pár rokov neskôr, rovnaký výlet, na aute, odchod z domu podľa nás, nie vlaku, príchod za nejakú hodinu, odchod keď sa nám chcelo, čas na zastavenie na večeri na salaši, čas na prijemne posedenie, krásny výlet, všetci spokojní nezniceni dlhým cestovaním, prestupovanim a tlačením sa v autobuse, neverim, že toto niekoho baví a da prednosť zdĺhavého cestovaniu pred pohodlím vlastného auta

dai
18. aug 2018

@mimolimit nemusia sediet doma ale urcite su znacne limitovani, menej flexibilni, cim viac a mladsich deti, tym viac batoziny potrebujes etc. My sme napr. Do tatier kvoli detom a zazitku isli vlakom ale batozinu nam brali kamarati a ti nas aj prisli k vlaku vyzdvihnut...

dzina007
18. aug 2018

@mimolimit nemyslela som to tak ze nechodia.. skor tak ze je to komplikovanejsie.. ja mam na slnecne jazera vlakom cca 3 hodiny.... tak to by sa uz jednodnovy vylet takto neoplatil.. nie vsetci byvaju v Bratislave... 😉
ked je idealny svet a idealne spojenia ci vlakove ci busove alebo cyklisticke chodniky tak jasne da sa bez auta.. ale ked niesu tak si odkazana na to ze pojdes na vylet max 30km daleko od mesta v ktorom zijes alebo na námestie na zmrzlinu... a na velky vylet niekam dalej raz za mesiac dva.
v tatrach sme sa aj my prepravovali elktrickym vlakom.. ale to sme si prenajali chatu v blizkosti vlakoveho spojenia.. vtedy sa to da... ale do tatier sme sli autom lebo by sme tam museli ist 4 spojmi... a to s batozinou a 2 detmi uz nieje vylet ale peklo..
ja to beriem zo svojho pohladu.. mne je jedno co robia ostatni pre mna za mna aj nech chodia na kolobezkach po slovensku...
z môjho pohladu si zivot bez auta predstavit neviem...

zobudíme sa rano chceme ist na motokary? tak sa prejdeme 200 km a ideme jazdit a okolo toho sa ideme okupat urobime vylet...

chceme ist do jaskyne? sadneme do auta a prevezieme sa k jaskyni...
zobudim sa ze sa mi nechce varit.. tak sadneme do auta a ideme sa najest kam nam srdce raci... chcem super halusky zbehnem do ruzomberka... chcem super vyprazany syr? idem na Bab... chcem halászlé idem do levic.. proste toto mi dava auto.. komfort volnost.. toto proste bez auta nedas...
jasne nie kazdy to k zivotu potrebuje.. ale mna a moje deti a manzela tieto vylety robia stastnymi tak preco nie?

hellwant
18. aug 2018

@dzina007 presne tak, tema ani mozno nemala mat nazov :Viete si predstavit fungovat bez auta?, Lebo to sa da...nakupy v rukach , dochadzka busom, vi vlakom Ale skor: Stoji vam za to platit za komfort, ktory s autom mate? Dakujem neprosim bez auta a nech si cyklisti a pešisti chodia pešo ci na bicykli v dazdi a zime a poladovici a vlacia nakupy a chodia 3 ci 4 prestupmi vlakom...pre mna je dolezita celkova hodnota...nie tak financna...je rozdiel mat obchod 8 metrov od domu ako 3 kilometre, je rozdiel prist za 2 hodiny na vikendovy pobyt, batozina v kufri a nie za 5 a si vytahany z batoziny a unaveny z cesty(nie vsade su dobre spojenia detto ked ides do Polska ,ci Ceska ci inde za hranice..snivajte o nadväzujucich spojoch). Dojdes a das 2 piva a dovi dopo.

lienka77
18. aug 2018

My žijeme v centre Stokholmu. Máme auto, lebo sme sem s ním prišli, ale každý mesiac keď platí muž faktúru za garáž v centre diskutujeme či sa ho nezbavit. Potrebujeme ho len raz týždenne na veľký nákup, aj výlety sa dajú absolvovať bez auta. MHD je tu úplne úžasná, cista, presná ...všade cyklotrasy. Väčšina ľudí v centre auto nemá . Predtým sme bývali v Senci. Tam sme sa neobišli bez dvoch áut.a to sme dochádzali vlakom do práce v Bratislave. Stanica je v Senci dosť ďaleko a MHD skoro žiadne.... Dobra infraštruktúra je proste dôležitá pre život bez auta.

hellwant
18. aug 2018

@lienka77 suhlas a to na Svk asi je malokde...ak je

matricia
18. aug 2018

@0silvia0 aj u nas to tak lidia riesia

tilly
18. aug 2018

@lienka77 škoda, že to u nás tak nefunguje

jahodka11
18. aug 2018

No neda mi nereagovať, nemame auto a na vylety chodíme kazdy vikend, cele prazdniny, doma nas nikto nenájde 🙂 ale je fakt, ze tu je sieť MHD vybudovaná a cyklisti maju take iste práva na ceste ako auta...🙂

heni79
Autor odpoveď zmazal
mimolimit
19. aug 2018

@dzina007 Jejda prepac, som si nepozrela odkial si😇

Paci sa mi pripomienka od @hellwant , ze by mala byt otazka postavena tak, ci nam stoji auto za ten komfort atd.

katmi
23. aug 2018

@missdiva sme na tom rovnako... 🙂
@tanya32 vravela by si inak, keby si sa musela denno denne prepravovať MHD z jedneho konca BA na druhy.. a tiez samozrejme tie vylety cez vikend a ine aktivity..my sme velmi aktivna rodina a nikdy doma nesedime.. takze my sme bez auta ako bez ruky.. preto uplne suhlasim s @missdiva

crossm953
Odpoveď bola odstránená
beky1813
1. sep 2018

@crossm953 prestan spamovat

julinka29
8. okt 2018
Používateľ julinka29 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od julinka29.

bez auta si život predstavit neviem. Mame male deti a školku dost daleko, k tomu nakupy a bežne potrebne veci. neviem si predstavit byť bez auta. Žijeme na dedine, takže dostupnost by bola horšia.

magduska2
8. okt 2018

Ked som ho nemala existovala som 😊 aj s malým v kočíku.
Teraz ho mám a veru už som bez neho ako bez ruky.
Skusila som si teda život aj "Bez aj S "a teda musím povedať že mi skutočne ulehčuje kopec věcí .
Samozrejme človek si dokáže zvyknúť zas aj bez neho ..avšak pri 2 detoch a každodenních povinnostech som rada ,že ho mám

ariannazara
8. okt 2018

Neviem si to predstaviť nakoľko bývam na dedine kde idú 3 autobusy do mesta denne takže ťažko 🤦‍♀️🤣

Strana
z10