Viete si predstaviť fungovať bez auta?
Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?
my sice mame auto v rodine a fungovat bez neho asi tazko.Denno-denne ci praca,obchod za chvilu maly do skolky..Je toho vela.Ja mam urobeny vodicak,dlho som nejazdila no pri dietati zistujem ze sa jednoducho bez auta neda...autobusy sice chodia no na stanicu daleko a ked pridem na miesto zase slapat.Cize ideme kupit auticko aj pre mna.Bez auta a s dietatom dopravit sa bez cakania v tejto uponahlanej dobe je tazke.
@tanya32 ak je vsetko pp ruke tak super ani ja by nechcela...ale u nas muz autom ma 15 min do prace...a nema spoje skoro rano a neskoro vecer...a ja som si "vydupala" svoje s detmi..nieco po ruke nieco daleko....používam ho ked je to nutné inak sa snazim minimalizovať...keby lekari a ZUS boli po ruke...pokračovala by som ako som bola pred majom...busy a peso...
Ono aj k mojim rodičom mam dobrým tempom.hodinu...a s 2 rocnym dieťaťom asi 2.5 😁😁😁
@tanya32 nie neviem... byvame v ba , obaja pracujeme, mame 3 deti - bez auta by mi cesta do prace so zastavkou v skole trvala najmenej 1.5 hod. S autom 30 minut... z prace to iste... denne stratit 2 hodiny v smradlavych autobusoch s prepotenymi ludmi a nasledne s 3mi detmi ist na nakup... nie , dakujem.
Bez auta sme dlho zili bezdetni - uplne v pohode, v ba s detmi podla mna na gulku ( v mensom meste je to samozrejme o niecom inom )
Ale urcite pride doba ked zas zvladnem vsetko peso..len aj nákupy pre velku rodinu ...v rukach tazko ked z auta na 2-3x vynasam...staci ze plienky pakel mlieka..atd..
Dobre ranko,,, 🙂, za seba by som napisal asi tolko, ze to zalezi od niekolkych cinitelov:
1) kde byvam, teda ake hromadne prostriedky k dispozicii su (vlak + autobus, len vlak, len autobus, pripadne kombinacia s MHD, alebo je prostebieda i o ten autobus),
2) velakrat moderne povedane na aky standard som zvyknuty,
3) ako daleko je potrebne ceslovat (vzdialenost do/ nad nejaky počet km a samozrejme cas trvania cesty).
Ja mam tiez dve deti, doprava tu nejaka bravurna nieje, vlaky a autobusy, vyuzivame dost vlak, obcas autobus - lepsie povedane dovtedy kym neumrel moj otec, po nom mame aj osobny automobil, ktory sem tam musime tiez vyuzit lebo by to bolo akurat na jeho skodu.
Za seba si to viem (myslim ze aj vieme) predstavit, boli sme tak nauceni a mail sme to stastie ze ten vlak chodil a zatial chodi. Skor, ked sa nieco zdravotne prihodi detom v nocnych hodinach je to pre nas take nudzove riesenie dostat sa na pohotovost, i ked mnohe napriklad zubne v noci nefunguju, takze postupne mam pocit, ze ci vozidlo mam alebo nemam vyjde to casom na jedno. Na dalsej strane ma odradzaju rozne poplatky ako PZP, TK, EK, a to si este ani do auta nesadol nikam nesiel. Nehovoriac o pohonnych hmotach, olejoch, pneumatikach a zvysujucich sa narokoch na tychto kontrolach apod. Obcas mam aj pocit, ze mi je na pritaz. Znie to psycho, ale ak okrem vozenia sa aj treba o vozidlo starat.
Kazdemu je nieco ine lepsie, a dost to zalezi od cinitelov ako som napisal vyssie. Niekto na vyber nema a musi si ho zaobstarat aj keby ho nechcel.
Za mna: Ja si viem predstavit a v podstate aj tak stale zatial fungujem a zatial mam aj tu moznost fungovat bez auta. Otazka je dokedy... 🙂 Zelam pekny piatok.
Ahoj, my byvame v zahranici a to sa akosi očakáva, ze budeme mat nie jedno,ale hned dve auta, ved si to mozeme dovoliť!!! No a uz skoro rok auto nemame a v pohode fungujeme...je tu dobra doprava, vlaky, busy...nakupy zvládame....skor mam pocit, ze sme s autom nakupovali viac a zbytocne...ale tak nemuseli sme,ale očividne sme to robili....zatial sa nam to paci a uz sme si v podstate predĺžili o dalsi rok cestovné na MHD....manzel je viac spokojny,ako ked chodil autom, ze aj niekoho stretne...a podobne..a to musi dokonca prestupovať a nevadi mu to no a vela vela chodíme na bicykloch....zatial sme spokojni, vyhovuje nam to..uz som si zvykla na reakcie typu, ze hiiiii a to preco nemate auto....🙂
A este ma zaujala ta zdielana ekonomika v pripade auta ( moj muz je velky fanusik ale teda pod zdielanim auta si nepredstavuje ze sa pozbierame na ceste 5ti a spolu povozime na 1 aute, skor ze nebudeme vlastnit auto ale bude to fungovat ako so zdielanymi bicyklami - kto potrrebuje si zoberie ) ja len tak rizmyslam kto by si zobral do auta mna s 3mi detmi a kocikom😉 a teda tam nosil aj autosedacky ktore potrebujem pre deti🙂
bozemoj vy vsetci co mate 2-3deti tak akoby ste sa nevedeli bez toho auta ani vykakat...no a co, aj ja mam deti a predsa som bola viac menej na peso, ci vlak,autobus,,,aj nasi rodicia mali 3 deti a viac a nehovorim ze to bol rok 1890,,,ale celkom nedavno.a,a pekne fungovali. Dnesna zena ked nema auto tak je pomaly stratena jak v dzungli, lamentuje ake je to nemozne,,pritom slovensko je tak male. ..nehovorim Amerika tam su vzdialenosti obrovske, ale tu ked citam mam 3deti, boze vsak sa nepohnem z domu teraz bez auta...co ked hento co ked tamto,,,no boze tak k tomu lekarovi prides o pol hodinu neskor,,,mozno ani nie vzhladom na zapchy...
My nemame auto,zvladame to,nechyba mi
Ja mám zatiaľ jedno, druhé na ceste a budem na ne sama, auto nemám. Zatiaľ fungujeme v pohode, dieťa beriem do škôlky autobusom lebo je to 40 min peši a to nedávame, do roboty to mám peši hodinu (a chodím peši, alebo na bicykli, aj v zime), beriem to ako relax, po ceste počúvam audioknihy alebo hudbu, v podstate je to môj jediný čas kedy môžem byť sama... S 2 deťmi to bude zložitejšie, ale tak naložím do kočíka a pôjdeme... Ale ja som od detstva zvyknutá chodiť peši alebo autobusom, chápem, že už tu máme aj generáciu čo na to zvyknutí nie sú tak si to nevedia predstaviť... Alr samozrejme, s autom je život pohodlnejší
@apolka77 ja sama za seba dala by som to aj bez..ale ako vzdy ustvata do.posledneho vydychu 3x do tyzdna dcera ma zus...do maja som.lietala peso alw od septembra mame novorodenca a 2 ricna mi nepojde svihom 1 km za 15-20min aby sme stihali... ako som pisala len tento týždeň 3x na 7:30 som bola so všetkými detmi u doktora 2 km vzdialeného ...raz sama...spoje tam nechodia...autobusom 20 minut plus peso esre 15...
Vsetko závisí akp mas rozlozene miesta kam chodíš...takze jednoznačne nemôžeme povedat da sa neda ..da ale za aku cenu...casovu a silovu...aj nákupy...sama tahat ich v rukach pod kociarom atd 2 km..nie nepomôže mi otec ani mama obaja su onkopacienti...a muz tiez neurobi...a ked spomeniem.napr.ze casto napriklad v zime u nas chodniky nevymetene...a ide clocek po kasovitom alebo dokonca zmrznutom snehu co bol.kasa predtym..ziadna slast...
Viem aka dobita som.bola...a prid domov ako kôň utahana...var per zehli a kolo deti skac...
Este dodam ze aj do tej zus sa da peso ano. Ale v septembri bude v kociariku drobcek a 2-rocka ked sa zatne
.jednou rukou tlacit kociar..druhou drzat na rukach drobca.
..aj tak to bude zhon..ked o 13 skonci skolu..obed a o 13:50 alebo 14:25 -zacina teoria alebo hra...nase prve auto berie denne muz..nastupuje na 4.30 alebo konci 23:30..spoj domov nema...takže musi...
Kam sa da chodim.peso..aj vychadzky..ked ideme na cely dem k rodicom.teraz cez prazdniny .suchnem malu do bugi..starsi beru bicykle a ideme...cesta nam.trva vyse hodiny..na chrbatoch maju batohy s vecami na prezlecenie..sak viem ako sa zaspinia..tam si s pupkom odfychnem kus pomozem zahradu a kolo domu..a vecer nazad..kym.ich poumyvam som dost unavena..nohy opuchnute...bolave az sa budim.v noci na krce a bolest..aj horčík si davam..ale ano su dni ked ich nasackujem do auta a za 10 minut som u rodicov...a po ceste nazad nákup....hovorim.kazdy vie za seba...keby som mala vsetko pod nosom iste by som auto neuzivala..rada chodím a popritom sa modlim ruzenec..len tiez mam.silove hranice a potebujem sily aj na doma...kedze ozaj na vsetko sama...
Spomínala som este ze 4 km vzdialenu babku mam kam chodim 2x do tyzdna nakupit upratať skontrolovat...po lieky ist..popripade navarit...je tiez chora..zlomila 3 stavce ledva prejde z izby do kupelne wc...
Za mna auto je pre mna velka pomoc a zvladnem sa bez neho vykakat 😉 ale pomoze velmi
Sme 4-clenna rodina a spejeme k tomu, ze nebudeme mat auto. Pri tejto poslednej jazdenke sme mali naozaj nestastnu ruku pri vybere a viac stalo v servise ako nam sluzilo. Ked bolo doma, aj tak sme ho vyuzili 1x, max 2x tyzdenne - ked siel muz na futbal a spravil po ceste nakup potravin. On chodi do prace MHD (autom sa to neoplati), ja chodim na bicykli do prace a deti do skolky tiez. Ked ideme niekam dalej, tiez na bicykloch alebo vyuzijeme MHD. Rodinu mame na opacnom konci republiky, chodievame vlakom alebo vyuzijeme zdielanu jazdu. Nakupy nosime peso, na bajku alebo v MHD a ked sa mi nechce, TESCO aj DMka ma dovoz domov.
Najviac by som sa potesila zdielanym autam, auto je pre mna zbytocna predrazena ostara, ktora drvivu vacsinu casu len zabera miesto na ulici.
Byvame ale v BA, naschval na okraji samotneho centra, aby sme to mali vsade blizko, takze napojenie na MHD je perfektne, rovnako aj autobusova a vlakova stanica su za rohom. Ked sa chceme ist kupat, mame mnoho moznosti pohodlne dostupnych, rovnako aj ked chceme vybehnut do lesa, ci za kulturou alebo len tak vecer na pivko.
Zivot v meste mi kvoli tomuto vyhovuje, neviem si predstavit byvat na dedine, kde je verejna doprava naozaj obmedzujuca - tam si to bez auta neviem predstavit (ak sa zazracne nezmeni verejna doprava).
@mimolimit Ďakujem za reakciu. Mám veľmi podobný názor, že auto je zbytočne drahé. A keďže tiež bývame v centre mesta, máme všetko na skok. Syn je uz samostatny, ZUSku zvladne uz sam a s dcerou to nejak poriesime. Tiez uz nie je najmenšia, ale busom to bude pohoda. Na dedine by to bolo samozrejme iné, tam sa bez auta nedá existovať. Ale mne to tiež zatiaľ vyhovuje.
Kamaratka, ktora ma 5 clennu rodinu a byva na okraji centra v BA, tiez nevlastni auto. Jedno dieta vodia s muzom do skoly MHD, dalsie dve skolku maju v pesej/bicyklovej vzdialenosti a obaja maju pracu taktiez v pesej vzdialenosti (ale chodia na bicykloch a MHD). Deti maju 4x tyzdenne kruzky a chodia tam na bicykloch, ked je zle pocasie MHD. Nakupy robi kazdy den mensie a nosi ich peso alebo na bicykli. K lekarom chodi peso/MHD/bicykel. Na vylety si poziciava auto z pozicovne alebo od rodicov, pripadne chodia vlakom.
Auto nemaju, nepotrebuju a urcite to nie je preto, ze si ho nemozu dovolit, prave naopak.
@tanya32
viem si to predstaviť....že ešte nemáte potrebu mať auto, aj keď dve deti je limit,keby ste už mali tri, tak je auto potrebné aj V meste si myslim,možno by ste K tomu dozreli, aj kvoli aj premiestneníu, že by ste boli S malými deťmi viac unavenI cestou mhd...občasné nákupy....my sme na dedine, máme 5 deti,ale zatiaľ jedno auto,...chcem to vydržať,kým sa dá (kým nepracujem) aby nebol zbytočný náklad ďalšie auto....ono ja si cením tvoj postoj, aj uznávam, lebo ja si myslím,že keby sme my ako naša rodina mali dve autá, tak sa S mužom už ani nestretnem.....
Co ma spolocne nutnost vlastnit auto s tym ci si ho mozu alebo nemozu dovolit? Akoze ked si mozem dovolit auto ale si ho nekupim som viac?
Auto je pre mna nutnost, dokonca by sme “neprezili” iba s jednym.
Denne do hadzame 30 km ta a 30 spat na 3 rozne miesta. Kym by som deti porozvazala a znova pozbierala tak by to zabralo 2 hodky rano a dve poobede. Vedela by som si predstavit ako krasne dobicyklujem do skoly, skolky a nasledne do prace. Bohuzial nie kazdy ma taku moznost.
@pieksamaki Viem, že na dedine to nie je možné bez auta. Ja nie som proti autu, keby muž dnes povedal, že kúpime auto, možno by som sa aj potešila. Aj keď asi by som mala strach šoférovať. Ale tam kde bývame nám naozaj až tak nechýba. Ak by sme mali viac detí, už by sa to určite nedalo.
@dai Pozri my sme fungovali bez auta 10rokov a teraz mame ale muz pracuje v zahranici a ja nemám vodičák. Mame dve deti a pracujem a normálne fungujem bez auta. Nie je to ziadna katastrofa. Aj ked ano s autom je to jednoduchsie a uz si neviem zase predstavit chodit na vylety,vikendy bez auta. Ale v beznom kazdodennom zivote mi nechýba.😉
@tanya32
@tanya32 aj my si ho mozeme dovolit a nechceme..ked pocuvam kolko penazi tam clovek rocne vraza tak az mi je zle..cestujeme na vylety vlakom,je to pohodlnejsie a pre nas romantika..navyse dcera je hyperaktiv takze by v aute ani nevydrzala sediet niekolko hodin..k moru cestujeme lietadlom a inak vlakom..pracu a skolu mame 5 minut peso od domu a mhd som v centre za 5 minut autobusom..naozaj ho nepotrebujeme
@evittam mne by chybalo - ja robim na patronke a byvame v centre - deti mozu byt najskor v skole o 7:30 a ja okolo 8mej by som mala byt v praci, poobede odchadzam medzi prvymi ale teda o 5tej, skola konci 5:30 - autobusom nemam sancu☹ autom stiham tak tak... teraz ked som na materskej tak auto vyuzivam minimalne, ale ked sa vratim do prace tak ho opat potrebovat budem... cez vikendy na velke nakupy a na vylety ho tiez vyuzivame ... okrem toho mam choru mamu ktorej robim velke nakupy a nosim veci z ba - s malym a kociarom by som to bez auta nedala nikdy...
Ked mas dobre dopravne napojenie a si sama ci nas velke deti preco nie , pre mna to aktualne nutnost je...
tak my tiez na dovolenky chodime lietadlom a po Slovensku pol na pol vlak /auto. Ano auto zoberie peniaze pzp,havarijna, pohonne hmoty ale vdaka nemu zena moze stihat syna vozit na kruzky, ci vynavit svoje veci rychlejsie ,syn uz vie tri styly plavat, teraz chceme s lyzovanim zacat ,auto cloveku pridava inu hodnotu a tou je usetreny cas a aj namaha-nakupy. Preto je scestne tvrdit-joj ked vidime u znamych kolko im to bere penazi kasleme nato-kazdy nebyva v Blave ci krajskom meste a ak chce aby sa napr. jeho dieta niekam od mala posuvalo, sportovo ci aj napr. jazykovo musi dochadzat a vzdy ma potesi ked vidim ako sa syn vdaka autu posunie sportovo vpred ci zena si stihne vybavit viac veci a mame viac casu potom aj doma byt spolu.

zivot s autom je ovela jednoduchejsi, nemusis sa na nic spoliehat na ziadne spoje, sadnes do auta a ides. da sa fungovat bez auta, vela ludi tak zije ale s malymi detmi je to tazke ist s tym autobusom, ten ta vysadi na zastavke a potom musis ist peso, ked mas auto, dovezies sa presne kam chces a vybavene. ja som tehotna a neviem si predstavit ze by som chodila autobusom, v tom vydychanom vzduchu, radsej sadnem do auta a som na mieste rychlejsie ako autobusom.