icon

Viete vypočítať daň?

katuska825
26. jan 2013

Babka minuly rok robila popri star.dochodku ktory ma vo vyske 253 eur a za cely rok zarobila 3 480 eur na dohodu a doma ma este deda invalidneho dochodzcu.Kolko jej preplatia dan,alebo bude musela este ona vraciat?Ak to vie niekto vyratat,lebo ona mna prosila ci jej to neviem vyratat a ja sa v tom fakt nevyznam.dakujem

zalka
21. feb 2016

@janka2404 môže

janka2404
21. feb 2016

Kolko rokov dozadu si to moze podat, nie su za to nejake pokuty?

zalka
21. feb 2016

@janka2404 no ja som robila pár dodatočných DP a dotyčný pokuty nedostali, mali danové preplatky. .. ale riešila som len predošlí rok, viac do zadu som nešla, nakoľko nebol zájem z druhej strany .

janka2404
21. feb 2016

A da sa aj viac rokov dozadu?

zalka
21. feb 2016

@janka2404 dá sa

janusik4
23. feb 2016

Kočky som úplny laik v daňovom - cez leto som brigádovala v jednej firme. Dnes mi prišiel papier z firmy - potvrdenie o zdaniteľných príjmoch v kolónke 01 Úhrnd vyplatených zdaniteľných príjmov - 476,46,- Výjde mi nejaká suma ak podám daňové? Pýtam sa lebo pani ktorá by mi daňové vyplnila chce za to 20,- tak aby som jej nedala 20 eur a mne sa nevráti nič. Veľmi pekne ďakujem za pomoc 🙂

majusqa77
23. feb 2016

@janusik4 pozri kolonku zrazena dan

janusik4
23. feb 2016

@majusqa77 06 Úhrn preddavkov na daň zrazených podľa toto? Ak, tak je tam suma 78,38,-

majusqa77
23. feb 2016

@janusik4 to ti vratia 🙂

anka2901
15. mar 2016

Dievcata,neviete ci sa do danoveho priznania dava aj suma,v mojom pripade 300€ ktoru platim za podnajom? Vopred Vam dakujem

evita68
15. mar 2016

@anka2901 za aký podnájom? si podnikateľ?

anka2901
15. mar 2016

@evita68 nie....nie som podnikatel....

anka2901
15. mar 2016

@anka2901 som v podnajme...majitelovi platim 300€mesacne prevodom z banky

zalka
15. mar 2016

@anka2901 dám ti otázku ... ak zaplatíš nákup v potravinách ... prevodom z banky ( čo platba kartou je ) tiež to dávaš do danového priznania?

anka2901
16. mar 2016

@zalka dakujem....myslim,ze toto nie je to iste...si to dve rozlicne veci..aj tak dakujem..odpoved som dostala uz na danovom urade.

evittam
16. mar 2016

@anka2901 No, ak nie si podnikateľ, tak neviem prečo by si si ako zamestnanec alebo teda nezamestnaná alebo neviem čo mala dávať do daňového priznania typu A nejaké náklady - typu prenájom bytu, telefón a podobne - nič tým nezískaš.....
Alebo tu zavádzaš a neuviedla si prečo sa vôbec na to pýtaš - málo informácii..... 😉 A čo ti teda povedali na DU na tvoju vyčerpávajúcu a veľmi konkrétnu otázku-teda ak si ju položila len v tom zmysle ako tu?

zalka
16. mar 2016

@anka2901 myslím, že je to úplne to isté, štát ti nebude prispievať na potraviny a ani na nájom bytu.
Tu nie je ČR kde si ešte aj úroky z hypo vedia odrátať v danovom priznaní, tu ešte aj čo sa dalo odrátať tak to páni zo SAS zrušili, nakoľko sa tým podľa nich krivilo podnikateľské prostredie.

Preto mnohý, čo nemajú príjem aktívny ale len pasívny z prenájmu nehnuteľností si nemôžu ani len odrátať nezdaniteľnú časť základu dane od istého času, tuším od vlády radičovej .. vtedy prekopávali danové zákony tak riadne, aby vytiahli prachy z vrecák ľudu, nie podnikateľov ...

A verím, že DU ti dal takú istú odpoveď ako som ti dala ja. Len ja som ju položila do otázky. 😎

anka2901
16. mar 2016

@zalka chcem sa ti podakovat za odpovede..pytala som sa za kamaratku a ano nemoze si to dat do danoveho priznania...je na invalidnom a zaujimalo ju to...nakolko nieco pocula...a vies ako to je :jedna pani povedala....; aj ja som tvrdila ze to bude hlupost...ale neverila...preto som sa opytala tu...prajem ti pekny den...a dakujem...

zalka
16. mar 2016

@anka2901 no hej ludia si toho navymýšlajú ... 🙂

anka2901
16. mar 2016

@zalka ano mas pravdu...no co uz...ale dakujem moc

rossio
16. mar 2016

@majusqa77 prosím ťa mne nevieš poradiť, pracovala som mesiac na dohodu úhrn vyplatených zdaniteľných príjmov mam 136,80, potom mam kolonku poistne 18.31, ciastkovy zaklad dane 118,49 a potom este kolonku suma nezdanitelnej casti zakladu na ktoru zamestnavatel v danom období prihliadol 316,94
ja som to pochopila tak že mi nevratia nič aj keby som ho podala, pritom nam nevyplacali v hrubom ale cistom.

majusqa77
16. mar 2016

@rossio ak mas v kolonke zaplatena dan 0 nieje ti co vratit

evittam
16. mar 2016

@rossio Dovoľ mi len poznámku - prečo by ťa mali vyplácať v "hrubom"? To si kde vzala - vždy sa vypláca čistá mzda. 😉

rossio
16. mar 2016

@evittam no ked brigadovala ako studentka, mala som v hrubom, preto sa pytam.

rossio
16. mar 2016

@majusqa77 Ďakujem! a ešte si dovolim otazku, mamina pracovala do aprila potom mala marodku 2 mesiace a tak už prešla na dochodok. Potrebuje k danovemu aj nieco zo zdravotnej poistovni ze mala PN ? Je potrebne aj tlacivo o poberani dochodku? Z prace tlacivo ma. Ďakujem

evittam
16. mar 2016

@rossio Nie tlačivo o PN nepotrebuje - a aj keby tak s PN nemá nič spoločné zdravotná poisťovňa, PN ti vypláca sociálna poisťovňa. 😉 Potvrdenie o poberaní dôchodku potrebuje - tiež ho dostane v SP.
A ak si pracovala ako študent, tak si mala podpísanú zlú dohodu keď ti zrazili odvody, nakoľko ak by si mala "dohodu o brigádnickej práci študenta" tak tam ty odvody neplatíš - len zamestnávateľ. 😉

rossio
16. mar 2016

Dakujem

evittam
16. mar 2016

@rossio Nemáš za čo.

evita68
16. mar 2016

@evittam dovolím si ťa opraviť, ak si neuplatní študent výnimku na odvody pri DBPŠ, alebo má dve dohody o BPŠ, alebo má príjem z DBPŠ nad 200 €, odvody platí aj študent..

evittam
16. mar 2016

@evita68 Jj, jasné na to som zabudla - ďakujem, brala som to tak, že mala jednu dohodu a uplatnila si. 😉