Vreckové pre 15r.
Ahojte, davate 15r.vreckove na mesiac a pripadne kolko? Ak dieta cestuje za skolou kazdy den, obedy a autobus neratam, to je samozrejmost. Diskoteky tiez este nie a este, vekom zvysujete vreckove?
@zuzanka.zuzu presne tak
Ja si myslím ze tých 50e je tak akurát. Aj na desiatu prípadne ak by chcela ísť s kamoškami po škole na pizzu, občas do kina, na knihy, vie si sama kúpiť kozmetiku pripadne oblečenie a ešte si aj ušetrí, 15 som nemala zas tak strašne dávno :D
@zuzanka.zuzu tak nemusia zrovna takto si zarábať na to, na čo im rodičia nedajú. môžu ísť za pokladňu do kauflandu napríklad. ale to už je zas o človeku. mňa by nenapadlo také niečo robiť za peniaze teraz ani ked som mala 20 a zas niekomu to napadne hneď ako rýchly zárobok...
@zuzanka.zuzu čítaj všetko a nielen vybrané vety. To ja som písala, že dcéra dostáva nejaké peniaze na účet, nie pravidelne, ale stabilne má na beznom okolo 30€ a keď jej to tam klesne, poslem jej niečo ja, alebo manžel.
A plus k tomu 2-5€ ak niekam ide ako bonus. Takze na kino v pohode má, aj na pukance.
Nerob nám tu z dcér šľapky. Alebo podľa seba súdim teba?
Sporí si na sporiacim, to sú zasa iné peniaze - z narodenín, menín a tak.
@zuzanka.zuzu ja mam tiez jedno dieta skromne a jedno neskromne. Syn je bohem, kofolky, pizza, kamosi, furt je hladny... aj brigadoval cez leto, ma 16, zo zarobenych penazi si platil listky na koncerty, festivaly. Dcera ma len 14, ta nic nemina, len setri... ale vodicaky chceme zaplatit detom my, rodicia. Ja som bola takato skromnucka, nic som nikdy neminula, nic som nechcela, hanbila som sa od rodicov drankat prachy, ked mi nedali, tak som prezila na nule. Tajila som na strednej plavecky, lyziarsky, len aby som rodicov financne nezatazila. Vodicsky som ani slovkom nespomenula, zacvakala som si ho sama ako pracujuca, hoci studenti ho mali vtedy ovela lacnejsi. Aj prehnana skromnost nie je v poriadku, ja to vnimam s odstupom casu, ze ta moja skromnost bola divna, pretoze moji rodicia boli bezne zarabajuci ludia.
A k teme: moje deti na zs maju 20 euro mesacne, na sš 20 euro tyzdenne, to su necele 3 eura na den, ked decko dennodenne cestuje, je obcas hladne, obcas smadne, nejake kino cez vikend, podla mna akurat...
@0silvia0 uvidíš, ked dcéra prejde na strednú, či sa to nezmení ... ale možno je po tebe 😉
Moja v 14 tiež nič nemíňala, a zrazu na strednej toooľko toho potrebovala.
Ale tak, snažím sa to s peniazmi nepreháňať. Kedysi som počula taký výrok, že vreckové učí dieťa míňať peniaze, ktoré nezarobilo, na veci, ktoré nepotrebuje.
Moja tiež cestuje, ale však vlaky sú bezplatné, MHD nevyužíva, ale keby, dobijem jej kredit na ISIC. Desiatu nech si nabalí akú veľkú chce, potraviny doma vždy máme, aj ovocie, zeleninu ... nemusí oplácať drahý bufet. Obedy má zaplatené a ak má dlhšie vyučovanie, krúžoka je ešte hladná, chodí do takej študentskej reštiky na kúsok pizze, alebo polievku, stojí to tam okolo 1€. To sa stane možno 1-2x do týždňa.
No a moja nechodí velmi do kina, moťžno raz do mesiaca, do barov absolútne nie. Skôr má rada turistiku, prírodu, na bike ... a to sa vždy chváli, ako boli niekde nízkonákladovo, že nič neminula.
Ale zasa ak majú niečo zo školy, vždy jej zaplatíme. Teraz ide napr. na týžden zo školy na KOŽAZ do Talianska, 300€ to stálo a plánujem jej dať 200 na útratu tam, idú aj na poznávačku do miest, tak nech má na vstupy a aj nejaký ten suvenír.
@hettinka myslim, ze ked pojde na strednu, bude minat trochu viac, ale mina na inych veciach dost: permanentka na treningy (kone), joga, bude chodit na vytvarnu od septembra, len ona nie je ten partickovy typ ako syn, ona ma 1-2 kamosky a jej to staci, syn ma 50 kamosov a kamosiek a stale ma s kym chodit von... A ona malo je, syn vela skonzumuje a jemu desiata z domu nestaci, on ju zje hned rano, obed zosrotuje hned a skolu mavaju aj do pol stvrtej. Keby si mal celodenne jedlo brat rano do ruksaku, tak by sa mu do ruksaku nic ine nezmestilo. Je velmi vysoky a stale hladny. Ale maju pri skole normalne potraviny, tak vacsinou si skoci tam. A to je pritom jeden z mala, ktory si nosi desiatu. Vacsinou si decka kupuju desiate v obchode, takze myslim, ze musia dost minut. Ale na toto nepristupim, chcem mat aspon ciastocne pod kontrolou co zje aspon na desiatu, lebo mu ju robim ja, on rano vstava o 5:15 takze by nestihal a v nasej rodine robia desiatu rodicia. Moj otec mi robieval desiatu este ked som byvala doma a chodila do prace. Pre niekoho divne, ale pre nas normalne, mama mojho muza dokonca kazde rano isla do obchodu pre cerstve rozky aby mali deti do skoly😂

tak ja také staré dieťa nemám, ale baby... "občas 2-5€, keď ide niekam von do kina" vy ste kedy boli naposledy v kine??? 😲 však len lístok stojí 6e (a to nerátam 3D alebo imax, plus občerstvenie). a také, že považujete za cnosť aby si dieťa zaplatilo samé šoferák počas školy "lebo potom si to bude viac vážiť" no ďakujem pekne... to sa nečudujem tomu kvantu študentiek čo t*tkajú na intrákoch za prachy lebo rodičia im nedajú, lebo však "ony sú skromné a stačí im" - ja mám 20e na zmrzku a nie že na týždeň fungovania v hlavnom meste. a žiaľ netýka sa to už len vysokoškoláčiek, ale väčšina z nich začína skôr, bez problémov od 16/17 za menšie pozornosti (lístky na festival, do kina, výlety, oblečko) s mamami, ktoré sa bijú do pŕs akú majú poctivú dcérku 😉