icon

Vreckové pre vysokoškolákov na internáte

22. sep 2022

Aké vreckové dávate svojim vysokoškolákom ktorý žijú na internáte? Dcéra nastúpila do BA na právo,bývame dosť ďaleko takže musí byť na internáte. Minimálne teraz na začiatku toho v škole majú dosť čiže s mužom nechceme aby si aspoň prvý semester-dva hľadala brigádu,pamätám si ešte ako sme to mali my počas vysokej a bola som rada,že stíham školu. Niečo si zarobila cez leto na brigáde ale to sú naozaj len drobné. Býva tam necelé 4 dni, v nedeľu večer ide na vlak a v stredu ide domov. Nejaké potraviny a jedlo jej kupujeme,ale je tam malá kuchynka,variť si teda varí po menej. Raňajky si teda ešte vie urobiť z jedla z domu,desiate tiež,ale obedy a večere buď musí riešiť v menze alebo nákupných centrách. Platíme jej internát,časť učebníc sme preplatili ale časť z nich si musela kúpiť sama. Zaplatili sme aj električenku. Kozmetiku,oblečenie a neviem aké zábavky si platí sama. Aká je podľa vás adekvátna suma na týždeň,aby mala na jedlo mimo toho čo si nosí,sem tam k bude treba niečo do školy či nejakú učebnicu a podobne na tie tri-4 dni? Ja hovorím že 50€ je akurát,možno aj veľa ale muž nesúhlasí. Ako ste to riešili vy prosím vás?

Strana
z2
0silvia0
23. sep 2022

@matkahelka ano aj potreby, takze ziadne vreckove...

drzaopica
23. sep 2022

@tenerifka obcas, ked vypustis paru Ti to viac svedci ako to macherstvo.
Podla toho, co citam tak matky 20 a viac rocnych deti celu nedelu varia, aby si dospele dietky zobrali zo sebou jedlo.V inom prispevku plne usta reci ako si 13, 15 r teenegeri vedia navarit a ako su samostatni

tenerifka
23. sep 2022

Zeny, moj prispevok je k teme, lebo mne nepride normalne, vydelovat decka este aj so stravou. Neviem si predstavit, ako VS student pracuje, aby si zarobil na jedlo ci skolne,nepoznam nikoho, koho dieta brigaduje pocas skoly. Ak sa jedna o normalnu rodinu, kde sa na studium dietata na VS dopredu financne pripravili, tak by to samotne dieta malo povedat, kolko mu zhruba treba. A ano, vyhoda je, ak dieta chodi na vikendy domov a moze si zdrave domace jedlo vziat so sebou, co napriklad vobec nie je nas pripad, tak treba dietatu doverovat, co je nas pripad, ako som rozpisala, nezneuziva to, ze netrpime financnou nudzou, ale veci riesi s rozumom.

sendy1977
23. sep 2022

@tenerifka my sme tiež nechceli aby syn počas VS chodil na brigádu. On by ani na takú klasickú brigádu ako vykladanie tovaru do tesca a pod. nešiel. Popri škole si našiel prácu na 1/2 úväzok v svojom odbore. Cez prázdniny robil na celý úväzok. Tak nie sme tým 2 krát nadšení ale čo už.

tenerifka
23. sep 2022

@sendy1977 nasa brigadovala cez leto, kedze bola doma a mala cas. Ale fakt to pocas skoly neprichadza do uvahy, ma dost so skolou, postaranim sa o seba vratane upratovania ci nakupov, ked ma volno, je rada, ze sa moze ucit. Toto mame vyriesene od zaciatku.

sendy1977
23. sep 2022

@tenerifka aj náš sa musí o seba postarať sám, keďže je v Prahe a cesta domov mu trvá 12 h. Sám si nakupuje, vari, upratuje a perie. 😅 Domov chodí tak raz za 3 mesiace

devil6464
24. sep 2022

Podľa mňa tak 5-6 € na deň na stravu je tak akurát, ale záleží od možností a potrieb - či si vie navariť sama alebo bude chodiť niekam na obedy atď... Ja som pred dvomi rokmi dostudovala a dostávala som 4€ na deň na stravu - mne to stačilo tak akurat, varila som si sama na viac dní, väčšinou zdravšie jedla. Keď som chcela donášku alebo niečo extra tak som si to platila zo svojho. Sestra študuje teraz a kedze sú vyššie ceny a chodí sa stravovať do jedálne dostáva 6€ + peniaze na dopravu.

ibrunova
24. sep 2022

30€ na týždeň. Obedy má predplatené v intrákovej jedálni, uznala už dávno, že lacnejšie sa nenaje nikde, večere si chystá sama.

nelka93
24. sep 2022

@tenerifka ja som brigádovala celú výšku, lebo som nechcela zaťažovať maminu. Mala som náročnú školu, no aj tak som stíhala všetko učivo. Neľutujem to, doucovanim som si zarobila niekoľko stoviek mesačne.

micusa2222
28. jan 2023

od 50 do 70Eur...to je fajn..

Strana
z2