Výber medzi Lisiakom a Fio kontom
Ahojte, co sa podla vas oplati viac? LISIAK alebo FIO Konto...Lisiak som pozerala, ze ma urocenie 2% a Fio konto 1,8% ale ak tomu dobre rozumiem Fio pripisuje kazdy mesiac a Lisiak rocne..najlepsie, kto sa vyzna, aj by mi to vedel objasnit 🙂
Urcite by som zistila, ake su poplatky a kolko chces sporit, ci sa ti to vobec oplati. Ci bude vynos viac ako vsetky poplatky pocas sporenia. Mna pred rokmi lanarila pani na sporenie v prvej stavebnej a ked som si to zratala pri sume, ktoru by som vtedy sporila, este by som mala skodu. Presviedcala ma, ze to urcite nie, tak som jej to tam dala na papier a zratala, ona ostala stat bez dalsieho argumentu a uz sme sa nemali o com bavit.
@selenka7 líšiak od PSS je sporiaci účet bez poplatkov, vložíš vyberieš kedy chceš koľko chceš...
To nie je stavebné sporenie.
A vo fiu tiež žiadne poplatky nie sú.
Autorka mam obe účty, sporim tam kde je vyšší úrok. Nerobí mi problém presunúť, nič ma to nestoji... Aj keď teraz mam úspory na fiu terminovanom lebo bol vyšší úrok ešte som to stihla za 3%.
Fio sa priposuje mesacne no dokopy je to rocne tych 1,80..
Lišiak je výhodnejší, hoci Fio pripíše úrok každý mesiac, ktorý sa ďalej úročí, v konečnom dôsledku to nevýhodu v podobe straty 0,2 percentuálneho bodu aj tak nedobehne. Otázne je, ako dlho bude mať Lišiak 2%, navyše tá likvidita je tam o niečo nižšia ako vo Fio.
Ak si chceš sporiť dlhodobo, tak sa radšej poobzerajaj po Finaxe alebo Portu.
Úročenie 1.8% ročne - 23% dph by som sporením nenazyval.
ani jedno. Lebo v oboch pripadoch sa i tak už nízky zisk daní. Napr. pri kupe ETF XEON.DE na XTB alebo inej platforme sa po roku dan neplati. Cely zisk je vaš. XEON pritom reflektujte sadzbu ECB, teda vykon ma lepši než terminak v banke. Investicia nekolíše a predať ju môžete keykoľvek klikom-bez učasti tretej strany. Poplatky? skoro žiadne
Tie sporenia sú slabé, na krátkodobé uloženie peňazí je lepší IAD 1. Realitný fond, zarába okolo 4% ročne, má iba vstupný poplatok ktorý sa dá znížiť na 0,5%. Peniaze máte k dispozícii do 3 pracovných dní, dajú sa z neho platiť účty. Na dlhodobé sporenie sú ETF fondy, ktoré robia priemer 10%, minimálna dĺžka sporenia je 10 rokov. Sporenie na dôchodok trvá 20-30 rokov

Urcite by som zistila, ake su poplatky a kolko chces sporit, ci sa ti to vobec oplati. Ci bude vynos viac ako vsetky poplatky pocas sporenia. Mna pred rokmi lanarila pani na sporenie v prvej stavebnej a ked som si to zratala pri sume, ktoru by som vtedy sporila, este by som mala skodu. Presviedcala ma, ze to urcite nie, tak som jej to tam dala na papier a zratala, ona ostala stat bez dalsieho argumentu a uz sme sa nemali o com bavit.