Výber vyššej hotovosti z banky
Nic dolezite, len som natrafila na otazku ci treba vyber hotovosti 15tis. nahlasit vopred banke. Tak mi napadlo, ze naco to ten clovek moze potrebovat. V zivote som z uctu nevyberala hotovost, platim prevodom. Rozmyslala som a nenasla som ziadny dovod na to aby som vybrala co i len 1000€. Aky moze byt dovod ze clovek chce vybrat tak vysoku hotovost? Len ma to zaujima 🙂
@tykat, zatiaľ o tom skôr kecas, než pokecavas. Poriadne si ten zákon precitaj a nevykladaj si ho spôsobom co sa babe chcelo, to sa babe snilo. Vklad a vyber nie sú platby, takže ak zo svojho účtu vyberiem milión a vložím ich na účet susedovi, je štát i riaditeľov vesmíru do toho stará bela a tiež je to úplne legálne a vrámci zákona. Ci si za tie prachy kúpim auto alebo to oplieskam v najvyššom bordeli - moja vec. A co za rozumný dôvod budeš považovať ty a co ja - to môžu byť úplne rozdielne veci. Ja zase považujem za veľmi kratkozrakych ľudí, ktorí sú schopní papagájovat zvasty o praní peňazí a kontrole štátu a bla, bla, bla. Áno, naši zákonodarcovia sú priam ideálom poctivcov a nezlodejov... 🙄🙄🙄 Ti európski nie sú ani o chlp iní.
Niekedy to môže mať zmysel vyberať viac tisíc pri ceste do zahraničia, napríklad do zimbabwe, Venezuely a tak
@tykat tak my napr. zaciname stavat dom a tiez sa stane ze naraz vyberieme vacsiu sumu penazi ale vsetko neminieme naraz, ale napr. Studnu dame 3000, projekt 4000, geodeticka studia 1000, hore dole stovecka dve na taky urad, na taku pripojku a je to hotovo. Po penazoch sa zem zlahla :D
Otec si obj stolny pc za 1.000€ a v pohode mu € dali ale musel OP vziat on je "stara skola" a internet bankingu neveri 🙂
@pininka1😀 fakt nie som z financneho...len proste bezne neplatim taketo sumy v hotovosti tak ma to zaujalo. Ale vidim ze je to bezne.
Ja aj ludi (podnikatelov) chapem ze to takto robia, lebo stat nehorazne obmedzuje zakonmi, clovek este len chce podnikat a uz na neho vyskeria zuby zakony (poplatky, povolenia, dane, odvody, pokuty, penale...). Som sa minule smiala s kolegynou ze praca ktoru robime je 50% studovat ako obist zakony a 50% je dokazovanie statu ze sme zakony dodrzali 😁.
Ale zase mam znamu , ktora je zufala lebo ex je zivnostnik, prijmy minimalne, chudacik a vyzivne plati smiesne, lebo mu platia na ruku a prijmy nepriznava. Dom je napisany na jeho terajsiu, a ona to financuje z jeho penazi, ako inak tiez plati robotnikom na ruku.
@tykat 4 strany diskusie a fuuuurt som nepochopila, o co ti ide.
Ano, je normalne platit vyssie sumy € v hotovosti.
Muz je zivnostnik a uhrady za pracu berie v hotovosti. A nie, nie su to drobne. Ide aj o 5-10tis€. A co je na tom? V dnesnej dobe bezne.
Ked sme prerabali dom, tiez sme platili v hotovosti 3/4 veci.
@veronikaszabova ...a co presne si nepochopila? V skratke...ide mi o vyhody, nevyhody platby vacsich sum v hotovosti, ci je to bezne a za co sa plati v hotovosti par tisicami kedze sa s tym nestretavam a zaujalo ma to. To je si tak vsetko co ma zaujima 🙂
@veronikaszabova ako podnikateľ nesmie brať platby v hotovosti v takej sume. Max. 5000 eur za jednu zákazku/ objednávku. Ak je jej hodnota vyššia musí sa to bezhotovostne riešiť ( ani po častiach sa to nesmie uhrádzať v hotovosti)
@simca06022011 ale prosim ta 🙂 urcite nie je prvy ani posledny
@pininka1 "keď všetko riešite cez prevody bankou, čo ste robili tak pred 10 rokmi" - mam rozne ucty a prvy som mal asi pred 25 rokmi.
@zuzi163 "aj môjmu ocovi "zmizlo" 10000e z banky tak velmi by som sa na banky a platby cez ne nespoliehala" - toto je ja 99.9% chyba uzivatela uctu. "ked ti zmiznu peniaze z uctu zato nikto nemoze" - ale moze. Kto si nedava pozor na karty, hesla, overovanie, nenastavene limity, zabezpecenie pocitaca ci mobilu tak moze tak dopadnut. Aj ked vinny je samozrejme hlavne zlodej.
A doklad o zaplateni? Takych si hocikto vytlaci na tlaciarni stovku. Svedkovia? Podvodni si zozenie dalsich 10 ktori budu tvrdit opak.
@hiro, no mne tak minulý rok zmizli z účtu peniaze. Karta bola úplne nová, nikdy nepoužitá a celý čas som ju mala v peňaženke. Napriek tomu bola dokopy 6 x použitá v zámorí. Takže zlodej nemal kartu, nemal PIN, predpokladám, že číslo karty bolo vygenerované náhodne a banka to nemala zabezpečené. Riešili to vyše pol roka a peniaze mi vrátili len preto, lebo som kartu vôbec neaktivovala (systém Prima banky, karta sa zaktivuje prvým použitím PINu). Išlo o nejaké dve tisícky a firemný účet, takže to nebola až taká hrôza, ale viem si predstaviť rodiny, kde by to vyvolalo finančný kolabs.
@veronikaszabova nie je ale je to veľmi vážne porusenie zákona. čiže tu je jasné že to ani nerobí legálne a nezdaňuje..nemá totiž takýto príjem ani ako zdokladovať v účtovníctve.
@vroni Aktivovana ci neaktivovana? Ak neaktivovana tak nie je mozne cez nu vybrat peniaze. A spravit platbu kartou bez overenia, bez pinu, bez platnosti je sice mozne ale dost nestandardne. V kazdom pripade keby tam bol nastaveny limit (napriklad ja mam max dennu platbu bud 50€ alebo casto ak ju nepotrebujem tak aj 0€) tak by utocnik ziadne peniaze neziskal alebo minimalnu ciastku. Druha vec je ze to bola karta k uctu. Za ten si zodpoveda vlastnik - preto to tak dlho trvalo. Keby to bola kreditna karta tak by to trvalo nasobne menej.
"rodiny, kde by to vyvolalo finančný kolabs." - Ak je ta rodina taka bohata ze ma nastavene denne minanie viac ako 2000€ tak by jej to asi kolabs nevyvolalo...
@hiro tiez si myslím, že 10t nezmizne z banky len tak. Veľa ľudí si neuvedomuje ani kde to pouzivaju/ dávajú. Že na platby online netreba pin. Tiez mám účet 20 rokov a veru nikdy mi nezmizlo nič. Karty som.aj stratila, aj zostatky sú tam vysoké, používam ich online, platim kade tade..
@vroni inak napr. Teraz na začiatku roka som dostala nové karty (Visa a Visa electron), a majú rovnaké čísla ako moje pôvodne karty. Iba predĺženú platnosť.
@zuzi163 no ale tak potom ta záhada by ma zaujimala, ako sa to doriesilo?
@hiro,
@simca06022011, bol to novozalozeny účet, takže nová karta, nikdy nepoužitá, využívali sme účet na rezervy. Kartou bolo platené "v zámorí" (tvrdila potom banka), online aj u obchodníkov, nešlo o jednu platbu ale 6 menších. Hlásila som banke okamžite a i tak ešte dve platby prebehli. Perlickou je, že karta vôbec nebola na internetové platby uvoľnená a na iné platby bol 500€ limit.
@simca06022011 vsak
@veronikaszabova nic neporusuje. Na sk sa da do 15.000 platit cash v hotovosti na jednu zakazku. Dokonca vo vynimocnycv pripadoch, kedy klient nedisponuje kontom aj cela zakazka a da sa to normalne vsetko vydokladovat...
@vroni kludne to mohol byt aj teraz aktualne kradnutie dat z kariet pomocou citacky. Zlodejovi staci prist na meter k tvojej penazenke a vie vycitat data z kariet ( ale len visa a mastercard), klasicke bankomatove karty maju iny system uchovavania informacii. Proti tomu su teraz ochranne puzdra na platobne karty, ktore blokuju taketo citanie informacii...
@vevesh nedá. Poriadne si nastuduj. Max. 5000eur medzi podnikateľmi. 15tis je limit medzi fyzickými osobami.
@simca06022011 ano medzi podnikatelmi- navzajom. Ak je odberca fyzicka osoba je mozne 15 tisic....
@vevesh máš veľmi zle informacie. Ak je jeden z nich podnikateľ (fo, spoločnost) platí to čo som písala. Nemusia obaja. Iba medzi fo nepodnikatelmi je 15t, pri nikom inom. Keď neveríš, finančná správa k tomu pokec na stránke.
@vevesh a vlastne ti to sem aj nalepim:

@zuzi163 ale prosím ťa nezákonné. Vlastné peniaze musíš získať zákonne inak štát po tebe ide. Ešte ho aj zaujíma čo si potrebuješ kúpiť lebo bežný človek asi 5000€ s...e no nie? Máš papier o výbere, máš papier o službe, tovare za čo si ich dala tak čo koho do toho ;) veď ani to nové auto sa ti na dvore nezjavi samo a guličky za neho nepýtajú