Vymáhanie depozitu od nájomníkov

acro_mom
22. jan 2024

Prosim o radu, ako postupovat pri vynahani depozitu od najomnikov, ktori im bol vrateny, avsak minute energue a skody neboli preplatene. Najomnici nam sposobili skody na nabytku a vysoke energie, co nam odmietaju dodatocne preplatit. Bohuzial, depozit sme im museli vratit skor, inak by sa neboli mohli vystahovat a my sme ich potrebovali uz vyhodit. Teraz nemame nic v rukach a mame doniceny byt.

Kazda rada vitana!

martinka13
22. jan 2024

Teraz už žiaľ nič. Práve ten depozit slúži pre tieto prípady. Chápem, že ak sa bez vrátenia nechceli odsťahovať, musela to byť nepríjemná situácia.

katkaseiner
22. jan 2024

Z tohto dovodu nevraciam depozit hned - poriadna kontrola domu/bytu a kontrola spotreby - vzdy az potom vraciam depozit

alenah31
22. jan 2024

@acro_mom depozit slúži pre nejaký účel - načo ste im ho vracali pred prezretím bytu a? Máte vôbec protokol o odovzdaní bytu nájomcami po skončení nájmu? Oni odchádzali skôr? Bola to dohoda medzi vami - potrebovali ste byt skôr vypratať? Potom nič - môžete požiadať písomne o doplatky dlhu resp. preplatenie škôd. No pokiaľ tak neurobia dobrovoľne na vašu výzvu - jedinou možnosťou bude obrátiť sa na súd a vymôcť si škodu cez občiansko právne konanie.

miroslava2710
22. jan 2024

@acro_mom Myslim si ze by sa dalo podat trestne pznamenie za (nejake) obohatenie (tak nejako sa tomu hovori dava sa to vtedy ked napr. niekto najde peniaze a necha si ich), raz to tu niekto riesil ze to pouzil v pripade ked poslal peniaze na zly ucet a dotycny ich nechcel vratit.Takze teoreticky by to mohlo ist aj na toto, skuste zistit

draik
22. jan 2024

Len občianskoprávna žaloba.

melanta
22. jan 2024

@acro_mom práve preto mám v zmluve nasledovné:
- načo presne slúži depozit, za akých okolností sa má vrátiť a kedy z neho ako majiteľ nehnuteľnosti čerpám
- fotky pred nasťahovaním a preberací protokol, kde je všetko uvedené (zariadenie stav), v prípade odchodu sa urobia za účasti nájomníka fotky a v preberacom protokole sa vypíšu škody (mimo bežného opotrebenia)
- nedoplatky na energiách, ako ich majiteľ platí

Poučenie do budúcna. Dobrá zmluva vyrieši množstvo problémov. Oplatí sa zaplatiť právnikovi za to. Je to lacnejšie ako mať škodu na majetku a nedoplatky.

oli18
22. jan 2024

Ja som vymohla od najomnikov nedoplatky z vyuctovania platobnym rozkazom.

acro_mom
autor
22. jan 2024

@katkaseiner to ani my...ale tentoraz sme museli, inak by tam byvali este dnes

acro_mom
autor
22. jan 2024

@melanta dakujem za tip. My zmluvu mame dobru, tiez tam mame podobne body, zial, sli sme do rizika a depozit sme museli vratit skor, inak by sme ich mali na krku este dnes...potrebovali sme ich vystahovat.