icon

Výmer za smeti v dedine

3. apr 2025

Ahojte ako je to s výmerom za smeti a jeho dorucenim?
U nás v dedine platíme už ako vo veľkom meste a samozrejme vynášajú tak že sa nám to tu vždy hromadí.
Toto ešte zvládam ale tento rok neviem čo je to za novinku si vraj mame vyzdvihnúť výmer osobne na úrade.
Máte to aj vy takto, každý rok to chodilo buď poštou alebo to roznasala taká naša tetka v dedine.
Proste mi to príde už cez čiaru, a áno z trucu odmietam ísť na ten úrad a vyzdvihnúť si to i keď mávam tadiaľ cestu.
Ani nám to nevedia normálne oznámiť ale vypisujú to na fb.
Viem ze je to z mojej strany detinské ale to už kde sme?

katica06
3. apr 2025

@zojazoja prepáč to je blbosť bjak hrom, za výmer sa považuje za doručený buď do elektronickej schránky, poštou doporučene či osobne proti podpisom. Môžeš mať aj dvadsať mailových adries, a použitivať iba jeden, na druhý rok ďalší...a čo má úradnícka na obci vešteckú gulu?

leveta
3. apr 2025

@katica06 nie je to blbosť...ale dedina. aj nám to hádzala len tak do schránky pani z úradu bez podpisu. A to som bola doma na materskej. Čiže email je ešte ok podľa mňa 😂

sisska96
3. apr 2025

Však sa tam zastav. Dedina nie je veľké mesto , raz dva vybaviš

autor
3. apr 2025

@leveta aj nám to nosila pani z dediny a podpísali sme jej. Keď sme neboli doma bolo v schránke a pekne napísané aby sme potvrdenie doniesli späť.

katica06
3. apr 2025

@leveta to že pre x rokmi u vás takto robili pre mňa nič neznamená. Pracujem na obecnom úrade od r2010 , mám.na starosti dane a poplatky môžem ti citovať aktuálnu legislatívu. Lejnoducho od dňa doručenia plynú určite lehoty atď.
Ak sa niekde legislatíva nedodržania žiadaj o nápravu, choď na zasadnutie OZ, oslov poslanca ktorého si volila, alebo ich udaj.

zojazoja
3. apr 2025

@katica06 je to tak ako píšem. Každý rok mi príde na email výmer. Som talk s pani na urade dohodnutá a takto nám to funguje.

majka2959
3. apr 2025

@leveta Náš obecný úrad okrem vyhlasovania rozhlasom všetky správy a oznámenia posiela aj cez aplikáciu V obraze. Kto si ju nainštaluje, má takto okamžitý prístup k dôležitým informáciám. Možno by bolo dobré na obecnom úrade na túto možnosť upozorniť a žiadať o to.

katica06
3. apr 2025

@zojazoja tak nedodžuje zákon, ak si s ňou dohodnuta že podpíše za teba nech je, ale kontroly chodía aj na takéto veci.

zojazoja
3. apr 2025

@katica06 to už nie je mok problém. Ona ma odoslany email, ze mi ho poslala a ma odomna spätnú odpoveď, že potvrdzujem prijatie emailu s vymerom za komunálny odpad.

marsmykkok
3. apr 2025

@katica06 super že si z praxe, tak mám otázku . predpokladám že ani nie je ok poslať niekomu upomienku ako prišla autorke že nezaplatila, ak jej neposlali výmer, nik nie je povinný sledovať FB a vedieť že si ho má ísť zobrať na úrad alebo byť doma ked to hlásia v rozhlase? Teda považujem za ok v snahe ušetriť napríklad prvé 2 januárové týždne vyhlásiť v rozhlase a dať na FB a stránku obce, že nech si ľudia prídu pre výmer v úradných hodinách (zase napríklad mne by to vyhovovalo aj viac prísť ako ked ako minule ma vytiahol pracovník úradu čo doniesol dane zo sprchy-proste prídu v najnevhodnejšej chvílke a radšej by som si to riadila sama kedy pôjdem na úrad a podpíšem to) Ale kto nepríde mali by dalšie 2 januárové týždne rozhodnutie doručiť tým občanom zamestnanci alebo pošta, nie posielať rovno upomienku. Ale to je bordel v obciach teraz ako aj v štáte ako aj s tým zberom použitého textilu čo tiež hoci je to povinnosť mnohé obce to nerealizujú...

patka06
3. apr 2025

@danielahamar bývam priamo v LV -- sú zapojené, prišlo všetko do schránky cez slovensko.sk

petulda333
3. apr 2025

My to mame v apke a som rada,naco vyhadzovat zbytocne papier

ekira1
4. apr 2025

Čo tu bývam to takto funguje i u nás a netušila som, že to je problém. Zlatý fb, u nás sa to vyhlasuje v obecnom rozhlase a to som v práci. Keď idem na úrad zaplatiť dane, rovno zaplatím smeti. Kto nezaplatí, príde mu šek domov. Komunal tiež mám nahlásený 2x do mesiaca vývoz, sú ešte možnosti raz za mesiac, každý týždeň. Plasty tiež raz mesačne, keď je viac, zoberiem do zbernej nádoby v rámci prechádzky. Papier tiež každé 3 mesiace, to odkladám deťom do školy/ škôlky na zber, je 2xročne. Bio odpad nemáme, dostali sme kompostér, tak kompostujeme.. nič, čo by nás nejako obmedzovalo, alebo obťažovalo či prekážalo..

katica06
4. apr 2025

@marsmykkok občas nezaškodí používať interpunkčné znamienka, inak je text znančne nezrozumitelný. Do bidúcna ti radím výbav si elektrickú schránku.
Len tak všeobecne, ak niekto za celý rok nezaplatil dane a poplatky za odpad, a nechce sa mu napísať
mail, zavolať či zásť na úrad, zam mňa , nech sa nečuduje.že v januári dostane upomienku.

danielahamar
4. apr 2025

@patka06 nám nie🙄

patka06
4. apr 2025

@danielahamar Máte aktivovanú elektronickú komunikáciu cez slovensko.sk.
Mne už v januári povedali, že výmery pošlú tam.

tiezjedna
4. apr 2025

Nám nikto nič nenosí, obec to má na webe. Je viacero variant vývozu, každý si môže vybrať čo sa mu hodí najviac. Podľa toho dostane nálepku, ktorú capne na popelnicu. Nám vyvážajú každý týždeň, máme stredne veľkú popelnicu a na rok platíme 140 € za komunálny odpad a 50 € za bio.

danielahamar
4. apr 2025

@patka06 preto píšem, že neprišlo. Tento týždeň prišlo normálne poštou.

kamatopo
4. apr 2025

Mne roky chodia dane a všetko čo sa obce týka na mail. Zadala som ho pri sťahovaní a osobne nič nerieši. Oni pošlú ja zaplatím z domu a vec vybavená.

ivanakal
4. apr 2025

Pride mi to uplne normalna vec. U nas musime chodit pre to na urad kazdy rok. Nepride mi to divne. Riesis blbosti.

patka06
4. apr 2025

@danielahamar to je zaujímavé, potom nechápem podľa čoho to rozdeľujú, nám prišlo cca 20. marca - elektronicky

hefo
4. apr 2025

Mám za to, že pokiaľ je ten výmer vo forme Rozhodnutia, tak to funguje podľa Správneho poriadku, a tam sú stanovené presné postupy, ako sa má doručovať.

Už doručenie obyčajným listom alebo roznášačom vhadzujúcim do schránky by bolo možné podľa mňa jednoducho rozporovať (minimálne, keby človek obštruoval tak, že zaplatí poplatok podľa predošlého roka a nie zvýšený; keby nezaplatil nič, to by asi súd nepodržal, lebo všeobecná vedomosť je, že sa za odpady platí). Vypísať na Facebook výzvu, že si to treba vziať na úrade, to je už nie že cez čiaru, ale tri.

danielahamar
4. apr 2025

@patka06 áno, vtedy nám prišlo, ale z iného mesta, LV nie, tak neviem kde sa stala chyba🤔

purple_wolf
4. apr 2025

je to detinske od teba.... vela obci sa uz obmedzuje na fb lebo jednoducho je viac ludi ktory maju internet a socialne siete ako tych ktorý to nemaju... to ze cena odpadov rastie je normalne, zdvihla sa dan, zdvihla sa minimlana mzda, dvihli sa ceny paliv a vyvaza sa to na to iste miesto ako to tvoje velkomesto kde je jednotna cena na tonu a je im jedno odkial to ide... ak chces aby vyvazali castejsie to je na dohode s obcou ak je vas malo ale zase to sposobi navysenie ceny za odpad... navyse ten interval ktory si pisala ze 2x do mesiaca komunal a 1x plasty, sklo je uplne bezny na celom slovensku, skor mi pride ze si rozmaznana a potrebujes prefackat

kacena2022
4. apr 2025

U nás v dedine to hádže pani z obecného úradu do schránky a netreba nič podpísať.

eeffka
4. apr 2025

Staci mat elektronicku schrqnku a nikam nemusis chodit
Mam nehnutelnosti v 1meste a 2dedinach,vsetko dorucuju do sk schranky

gov
Autor odpoveď zmazal
gov
Odpoveď bola odstránená
viestta
4. apr 2025

@gov vies, mas pravdu, nehospodari sa hlavne od poslednych volieb hospodarne a stat z nas zmyka co moze aj co nemoze. Ale vidim aky ma dopad to rozhadzovanie v state na miestnu spravu a sluzby pre obcanov. Obce su obcanovi najblizsie, ich sluzby vyuzova najcastejsie a obciam sa okliestili peniaze uz niekolko krat, zato sa im pridali kompetencie.

danielahamar
4. apr 2025

@eeffka nerobia to, však to práve píšem, že neprišlo všetko elektronicky